برای یافتن سفر بر اساس علایق و نیازهای خود

راهنمای سفر در ایران برای همه

گام به گام صعود به قله دماوند از مسیر شمال غربی و یال سرداغ با فایل GPS

شما همیشه نیاز به راهنما یا خرید تور ندارید. با این برنامه ی دقیق، تورلیدر خود در صعود به قله دماوند از مسیر شمال غربی باشید.

چرا باید به قله دماوند و به طور خاص از مسیر شمال غربی صعود کرد؟

 

– دماوند بلندترین قله ایران و مرتفع ترین کوه در کل کشورهای خاورمیانه است.

– دماوند محبوب ترین کوه ایران است و ایستادن بر بلندای آن و تماشای بخشی از پهنه ی ایران، آرزوی هر کوهنورد ایرانی است.

– دماوند یک آتشفشان خاموش و تا حدودی نیمه فعال است و بلندترین آتشفشان در میان آتشفشان های قاره آسیا محسوب می شود. آرارات(5165m) و سبلان(4811m) نیز در رده های دوم و سوم قرار دارند.

– توده آتشفشانی دماوند با 4667 متر اختلاف ارتفاع نسبت به پست ترین نقطه اطرافش، دوازدهمین کوه برجسته و مستقل دنیا است و دلیل اصلی دیده شدن کوه دماوند از فاصله‌های بسیار دور نیز همین ارتفاع نسبی بالای دماوند است.

– فرم زیبای کوه دماوند که به دلیل آتشفشانی بودن شبیه یک مخروط متقارن منفرد است موارد مشابه معدودی مانند فوجی یاما در جهان دارد و یکی از دلایل جذابیت آن است.

– برخی از شاخص ترین و عظیم ترین یخچال های دائمی ایران مانند خورتاب سر، دوبی سل، یخار، سیوله، و عروسک‌ها در دامنه های شمالی کوه دماوند قرار دارند و دیدن آنها بسیار با شکوه است.

یخچال های دماوند, Glaciers of Damavand
یخچال های دماوند, Glaciers of Damavand

– دماوند با فوران گازهای گوگردی در نزدیکی قله و دارا بودن چشمه های آب گرم در جنوب شرقی کوه، نشانه های یک آتشفشان نیمه فعال را برای کوهنوردان دارد.

– دماوند به عنوان نخستین اثر طبیعی ایران در فهرست آثار ملّی ایران ثبت شده است و در طول یکصد سال گذشته، تصویر کوه دماوند بارها بر رو یا پشت اسکناس‌های رسمی ایران به چاپ رسیده‌ است.

– کوه دماوند به عنوان یک اثر طبیعی ملّی در شمار مناطق چهارگانهٔ ارزشمند از نظر حفاظت محیط زیست ایران قرار دارد.

– دماوند بر اساس تعداد کشته شدگان در سال 1390 با تشخیص مجله‌ نشنال جئوگرافی در رده دهمین کوه و قله‌ خطرناک جهان قرار گرفته است به همین دلیل صعود موفقیت آمیز به آن ارزشمند است.

– هیچ کوهی در آثار ادبی فارسی مانند تاریخ بلعمی و اساطیر ایران به اندازه دماوند شهرت ندارد زیرا آرش کمانگیر از فراز دماوند تیر خود را پرتاب نمود و ضحاک نیز در دماوند به بند کشیده شده‌ است. هنوز هم بعضی از ساکنین نزدیک این کوه باور دارند که بعضی صداهایی که از دماوند شنیده می‌شود، ناله‌های اوست.

– دماوند به قدری در ایران شهرت دارد که روز ملی دماوند و جشنی منسوب به آن که هر ساله در رینه برگذار می شود به ثبت رسیده است. موسیقی ملی کوه دماوند همزمان با روز ملی دماوند و جشن تیرگان در سال ۱۳۹۱ با صدای سالار عقیلی در بین ۹ هزار نفر رونمایی شد.

– در ارتفاعات مختلف کوه دماوند، گونه های گیاهی فراوان و متنوعی از جمله نوعی منحصربفرد از شقایق می‌رویند که برخی از آن‌ها فقط در ارتفاعات خاصی از دماوند در ایران دیده می‌شوند. مراتع دماوند حتی در ارتفاعات چهار هزار متر نیز بسیار غنی هستند.

– تنوع فراوانی از جانوران شامل روباه، شغال، سگ و گرگ، خرس، کل و بز، قوچ و میش، گراز و خرگوش، پرندگانی چون عقاب طلایی و جغد، تیهو، کبک، بلدرچین و …، پنج نوع مار(غیر کشنده)، انواع عقرب، بزمجه، خفاش و انواع موش‌ها و گورکن و سایر جانوران در دماوند زندگی می کنند و اگر در مسیرهای کم تردد صعود نمایید شانس دیدن آنها به ویژه در ارتفاعات کمتر از 4000 متر را خواهید داشت.

– مسیر غربی همراه با مسیر شمال غربی کوتاه ترین مسیر صعود و فاصله تا قله دماوند را دارند اما در عین حال بیشترین شیب در میان مسیرها را نیز دارا هستند.

– مسیر شمال غربی دارای مرتفع ترین مبدا صعود در میان مسیرهای قله دماوند با ارتفاعی در حدود 3630 متر از سطح دریاست و جاده خاکی تا این نقطه برای انتقال کوهنوردان وجود دارد.

– یال سرداغ یعنی نقطه و یال اتصال کوه دماوند به کوهستان البرز در محل مسیر صعود شمال غربی قرار دارد و کوهنوردان در این مسیر مرتفع ترین یال دماوند را صعود می کنند.

– یکی از بکر ترین مسیرهای صعود قله دماوند مسیر شمال غربی است و در این مسیر شانس دیدن گونه های جانوری به ویژه خرس بیشتر است.

 

آنچه پیش از تصمیم صعود به قله دماوند از مسیر شمال غربی باید حتما بدانید

قله دماوند کجاست؟

دماوند در کوهستان البرز مرکزی و از دیدگاه تقسیمات کشوری، در بخش لاریجان در شهرستان آمل در استان مازندران قرار دارد. کوه دماوند در میانه ی جاده هراز، ۶۲ کیلومتری جنوب غرب آمل و ۶۹ کیلومتری شمال شرقی تهران واقع شده‌ است. دماوند به هنگام صاف و آفتابی بودن هوا، از شهرهای تهران، قم و همچنین کرانه‌های جنوبی دریای خزر قابل دیدن است.

برای اطلاعات بیشتر در مورد کوه دماوند، مقاله ویکی پدیای دماوند را ببینید.

ارتفاع قله دماوند از سطح دریا و پای کوه در مبدا صعود در مسیر شمال غربی چقدر است؟

ارتفاع قله دماوند از سطح آب‌های آزاد 5610 متر است. در گذشته که امکان اندازه گیری دقیق میسر نبوده است ارتفاع 5671 متر در منابع مختلف و کتب درسی به قله دماوند نسبت داده می شد که امروزه می دانیم نادرست است.

ارتفاع نسبی دماوند، که با اندازه‌گیری ارتفاع قلّه نسبت به پست‌ترین درّهٔ بین قله دماوند و نزدیکترین قلّهٔ مرتفع‌ تر تعیین می‌شود، 4667 متر است. لیست برجسته ترین کوههای ایران را ببینید.

قله دماوند چندین مسیر صعود دارد که از کوهپایه های آن دورتادور کوه شروع می شوند. بر حسب نقطه ای که به عنوان شروع پیاده روی برای صعود انتخاب می کنید باید بین 2000 تا 3900 متر از مبدا ارتفاع بگیرید.

برای صعود از مسیر شمال غربی باید از نقطه انتهایی جاده خاکی غربی در محل یال سر داغ و با ارتفاع 3620 متری پیاده روی خود را شروع کنید. در این صورت در مجموع باید کمتر از 2000 متر تا قله ارتفاع بگیرید. جاده خاکی مسیرهای غربی و شمال غربی دماوند تنها تا انتهای شهریور و بخاطر عشایر باز است به همین دلیل معمولا مسیر شمال غربی در فصول دیگر صعود نمی شود اما اگر قصد صعود در پاییز یا زمستان در مسیر شمال غربی داشته باشید ممکن است ناچار شوید از ارتفاع حدود 2500 یعنی نزدیکی روستای ناندل در شمال شرق دماوند صعود خود را شروع نمایید.

کوه دماوند, Damavand Mount
کوه دماوند, Damavand Mount

مسیرهای صعود به قله دماوند و به طور خاص مسیرهای شمال غربی کدام هستند؟

قله دماوند دست کم 16 مسیر صعود شناخته شده دارد و از این بابت هیچ کوهی در ایران تا این حد دارای مسیرهای صعود متنوع نیست. برای نخستین بار زنده یاد جلال رابوکی این شانزده مسیر که به شرح زیر می باشند را شناسایی و صعود کرده است.

1- مسیر جنوبی از پلور یا رینه
مسیر صعود جبهه جنوبی از گوسفندسرای احسانی و مسجد صاحب الزمان شروع شده و در مسیر خود از نزدیکی آبشار یخی و تپه های گوگردی دماوند عبور می کند. بارگاه سوم در ارتفاع 4250 متری مجهزترین پناهگاه دماوند است و در این مسیر قرار دارد. مسیر جنوبی ساده ترین و رایج ترین مسیر صعود قله دماوند است.
2- مسیر شمال شرقی از روستای ناندل
مسیر صعود جبهه شمال شرقی از گوسفندسرای گردنه سر شروع شده و در مسیر خود از دشت چمن و کنار یخچال عظیم یخار و یخچال عروسکها عبور می کند. جانپناه تخت فریدون در ارتفاع 4400 متری در این مسیر قرار دارد. مسیر شمال شرقی نیز یکی از مسیرهای صعود نسبتا دشوار قله دماوند در عین حال جزو زیباترین آنهاست.
3- مسیر شمالی از روستای ناندل
مسیر صعود جبهه شمالی از نقطه ای به نام سنگ بزرگ شروع شده و از میان دو یخچال خورتاب سر و سیوله عبور می کند. این مسیر دارای دو جانپناه در ارتفاع‌ 4000 و 4650 متر است و یکی از دشوارترین مسیرهای صعود قله دماوند است.
4- مسیر غربی از پلور و جاده دشت لار
مسیر صعود جبهه غربی از پارکینگ یال غربی شروع می شود و پناهگاه سیمرغ نیز در ارتفاع 4200 متری در میانه ی این مسیر قرار دارد. مسیر غربی یکی از مسیرهای صعود نسبتا دشوار قله دماوند است.
5- مسیرهای سیوله و سرداغ یا مسیر شمال غربی از پلور و جاده دشت لار
مسیر صعود مذکور شامل دو مسیر مجزاست که ابتدا و انتهای یکسان دارند. جبهه شمال غربی از پارکینگ انتهای جاده غربی دماوند شروع می شود و مستقیما تا قله پیش می رود. مسیر شمال غربی یکی از کوتاه ترین مسیرهای صعود قله دماوند در عین حال نسبتا دشوار است.
6- مسیر گزانه یا مسیر یال یخار از جبهه شرقی به شمال شرقی از روستای گزانه
مسیر صعود مذکور به مسیر یال یخار یا مسیر گزانه معروف است و از باغات روستای گزانه شروع شده و در مسیر خود از کنار یخچال عظیم یخار و یخچال عروسکها عبور می کند. جانپناه تخت فریدون در ارتفاع 4400 متری در این مسیر قرار دارد. مسیر یال یخار یکی از دشوارترین و طولانی ترین مسیرهای صعود قله دماوند است زیرا از ارتفاع پایین 1750 متر شروع می شود.
7- مسیر یال لومر یا آسپرین سر از جبهه جنوبی از پلور یا رینه
مسیر یال لومر دقیقا به موازات مسیر اصلی جنوبی و در فاصله نسبتا کمی از آن قرار دارد. از قبل و بعد گوسفندسرای احسانی به ترتیب از طریق جاده خاکی و تراورس دامنه به سمت غرب می توان به روی یال لومر رفت. مسیر یال لومر یا اسپرین سر مسیر نسبتا دشواری است.
8- مسیر یال ملاخوران از جبهه جنوبی از پلور یا رینه
مسیر یال ملاخوران دقیقا به موازات مسیر اصلی جنوبی و در فاصله نسبتا کمی از آن قرار دارد. از گوسفندسرای احسانی با تراورس دامنه به سمت شرق می توان به روی یال ملاخوران یا مال اوخورون یا کافردره رفت. مسیر یال ملاخوران مسیر نسبتا دشواری است.
9- مسیر یال قرقه یا یال معدن از جبهه جنوبی به جنوب غربی از پلور یا رینه
جاده ی معدن قرقه از میانه ی جاده گوسفندسرای احسانی در جنوب دماوند از سمت چپ منشعب شده و مسیر صعود از گوسفندسرای قرقه شروع می شود. این مسیر در ادامه با مسیر یال چال چال یکی می شود و از جنوب غرب به قله می رسد. مسیر یال قرقه نیز مسیر نسبتا دشواری است.
10- مسیر یال چال چال یا جنوب غربی از پلور و جاده دشت لار
مسیر صعود مذکور شامل دست کم دو مسیر مجزاست که از نقاط مختلف شروع شده و بر روی یال چال چال یکی می شوند. از طریق گوسفندسرای چال چال یا وزان در مسیر جاده غربی دماوند می توان به نقطه ابتدایی مسیر صعود یال چال چال رسید. مسیر چال چال مسیری نسبتا دشوار است.
11- مسیر یال سروزان از جبهه غربی از پلور
مسیر صعود یال سروزان از پارکینگ یال غربی که در ابتدای مسیر اصلی غربی قرار دارد شروع می شود. این مسیر در ادامه بعد از ارتفاع 5000 متری با مسیر یال چال چال یکی می شود و از جنوب غرب به قله می رسد. مسیر یال سروزان مسیر نسبتا دشواری است.
12- مسیر یال وزمین چال از جبهه شرقی از روستای ملار
مسیر یال وزمین چال از روستای ملار و دره ی جنوبی معدن پوکه ی آن شروع شده و در مسیر خود از کنار یخچال شرقی دماوند عبور می کند. مسیر وزمین چال در ارتفاعات بالای 5000 متر با سایر مسیرهای شرقی یکی می شود. مسیر یال وزمین چال یکی از دشوارترین مسیرهای صعود قله دماوند است.
13- مسیر یال آبگرم لاریجان از جبهه جنوب شرقی از روستای لاریجان
مسیر یال آبگرم لاریجان از روستای بالا لاریجان شروع شده و در مسیر خود از کنار یخچال شرقی دماوند عبور می کند. مسیر یال آبگرم لاریجان در ارتفاعات بالای 5000 متر با سایر مسیرهای شرقی یکی می شود. مسیر یال لاریجان مسیر نسبتا دشواری محسوب می شود.
14- مسیر یال پادگان از جبهه جنوب شرقی از رینه
مسیر یال پادگان رینه از نزدیکی پادگانی در غرب رینه شروع می شود. مسیر یال پادگان در ارتفاعات بالای 5000 متر با سایر مسیرهای شرقی یکی می شود. مسیر یال پادگان نیز یکی از دشوارترین مسیرهای صعود دماوند است.
15- مسیر یال تیغه های ملار از جبهه شرقی از روستای ملار
مسیر یال تیغه های ملار از روستای ملار و شمال معدن پوکه ی آن شروع شده و در مسیر خود از کنار یخچال عظیم یخار و تنوره ها و برج های آن عبور می کند. مسیر یال یخار یکی از دشوارترین مسیرهای صعود قله دماوند است.
16- مسیر دره یخار از جبهه شرقی از روستای ملار یا روستای گزانه
مسیر صعود دره یخار یک مسیر نرمال و استاندارد نیست. مسیر یخچال یخار را می توان از روستای گزانه و یا ملار شروع کرد. مسیر یخار بسیار طولانی است و خطر ریزش سنگ دارد. مسیر یخچال یخار یکی از دشوارترین مسیرهای صعود دماوند و شاید دشوارترین آنها باشد. جلال رابوکی مشهورترین صعود کننده دماوند نیز سرانجام در دره مخوف یخار جان سپرد.

از میان این شانزده مسیر، چهار مسیر نخست، مسیرهای اصلی صعود دماوند هستند. چهار مسیر اصلی دارای امکانات بیشتر مانند جانپناه و سرویس دهی حمل بار توسط قاطر هستند. چهار مسیر اصلی شامل مسیرهای جنوبی، شمالی، غربی و شمال شرقی می باشند. زنده یاد جلال رابوکی در یک برنامه پی در پی این چهار مسیر را در 26 ساعت صعود کرده است.

کوه دماوند, Damavand Mount
کوه دماوند, Damavand Mount

برنامه های شش گانه صعود به قله دماوند در امین مانا با فایل GPS کامل:

صعود از مسیر جنوبی شامل چهار مسیر مجزای زیر را در صعود به قله دماوند از مسیر جنوبی ببینید.
1- مسیر نرمال جنوبی از گوسفندسرای احسانی و بارگاه سوم (ساده ترین و رایج ترین برنامه دماوند) + مسیر شن اسکی
7- مسیر یال لومر یا آسپرین سر از جبهه جنوبی از پلور یا رینه و گوسفندسرای احسانی
8- مسیر یال ملاخوران از جبهه جنوبی از پلور یا رینه و گوسفندسرای احسانی
9- مسیر یال قرقه یا یال معدن از جبهه جنوبی به جنوب غربی از پلور یا رینه و جاده گوسفندسرای احسانی

صعود از مسیر شمال شرقی شامل تک مسیر زیر را در صعود به قله دماوند از مسیر شمال شرقی ببینید.
2- مسیر نرمال شمال شرقی از روستای ناندل و گوسفندسرای گردنه سر و پناهگاه تخت فریدون (جذاب ترین برنامه دماوند)

صعود از مسیر شمالی شامل تک مسیر زیر را در صعود به قله دماوند از مسیر شمالی ببینید.
3- مسیر نرمال شمالی از روستای ناندل یا میانده(دشوارترین برنامه دماوند در میان مسیرهای اصلی)

صعود از مسیر غربی شامل سه مسیر مجزای زیر را در صعود به قله دماوند از مسیر غربی ببینید.
4- مسیر نرمال غربی از پلور و جاده دشت لار و پارکینگ پناهگاه سیمرغ (با نمای دریاچه لار از فراز دماوند)
10- مسیر یال چال چال یا جنوب غربی از پلور و جاده دشت لار
11- مسیر یال سروزان از جبهه غربی از پلور و جاده دشت لار و پارکینگ پناهگاه سیمرغ

صعود از مسیر شمال غربی شامل تک مسیر زیر از طریق دو یال مجزا را در همین صفحه ببینید.
5- مسیرهای سیوله و سرداغ یا مسیر شمال غربی از پلور و جاده دشت لار

صعود از مسیرهای شرقی شامل شش مسیر مجزای زیر را در صعود به قله دماوند از مسیرهای شرقی گزانه، ملار، لاریجان و رینه ببینید.
6- مسیر گزانه یا مسیر یال یخار از جبهه شرقی به شمال شرقی و پناهگاه تخت فریدون از روستای گزانه (طولانی ترین برنامه دماوند)
12- مسیر یال وزمین چال از جبهه شرقی از روستای ملار و معدن ملار
13- مسیر یال آبگرم لاریجان از جبهه جنوب شرقی از روستای بالا لاریجان
14- مسیر یال پادگان از جبهه جنوب شرقی از رینه
15- مسیر یال تیغه های ملار از جبهه شرقی از روستای ملار و معدن ملار
16- مسیر دره یخار از جبهه شرقی از روستای ملار یا روستای گزانه (خطرناک ترین برنامه دماوند)

تصویر ماهواری ای دماوند, Damavand from the Satellite
تصویر ماهواری ای دماوند, Damavand from the Satellite

محبوبیت صعود به قله دماوند از مسیر شمال غربی در چیست؟

مسیر شمال غربی همراه با مسیر غربی پر شیب ترین مسیرهای صعود قله دماوند هستند و در عین حال کوتاه ترین مسیر صعود را دارا می باشند.

امکانات مختلف شامل سرویس نقلیه تا مبدا صعود در ارتفاع 3600 متری بر محبوبیت مسیر شمال غربی افزوده است.

مسیر شمال غربی در میان تمام مسیرهای دماوند، مرتفع ترین مبدا صعود را داراست زیرا یال داغ نقطه اتصال دماوند با رشته کوه البرز است.

مسیر شمال غربی از نزدیکی یخچال های مهم و دائمی دماوند مانند سیوله و دوبیسل عبور می کند و مناظر و جلوه های بدیعی دارد.

بهترین جاهای دیدنی دامنه ها و کوهپایه های قله دماوند از مسیر شمال غربی و اطراف آن کجاست؟

ییلاق های دامنه غربی دماوند از جمله ییلاق چال چال، مسیر یال سیوله و یال سرداغ، یخچالهای شمال غربی دماوند مانند سیوله و دوبیسل

درجه سختی صعود به قله دماوند از مسیر شمال غربی چقدر است؟

قله دماوند را از مسیرهای مختلف و متنوعی می توان صعود کرد. طول مسیر صعود، میزان افزایش ارتفاع از مبدا، وجود امکانات مانند نقلیه و قاطر و همچنین وجود جانپناه ها و چشمه های آب در طول مسیر تعیین کننده درجه سختی صعود به قله دماوند هستند. مسیر شمال غربی از بابت طول مسیر و ارتفاع ساده اما از بابت شیب و سختی مسیر دشوار است اما در کل صعود به دماوند از هر مسیری به دلیل اختلاف ارتفاع زیاد قله دماوند همواره یک برنامه بسیار دشوار است.

بنابراین درجه سختی برنامه صعود از مسیر شمال غربی نیز سخت تا بسیار سخت است. برنامه صعود دماوند از مسیر شمال غربی مناسب برای افراد با توانایی پیمایش در طبیعت خشن حدود 16 کیلومتر در مسیرهای ناهموار و ارتفاعات بالا مانند پاکوب و مسیرهای دارای شیب است.

توجه کنید با توجه به بسته شدن جاده خاکی غربی و افزایش طول مسیر، صعود در زمستان یا آب و هوای متغیر و ناپایدار می تواند صعود در مسیر شمال غربی را نیز بسیار طاقت فرسا کند و حتی نیاز به بیش از 30 کیلومتر پیمایش داشته باشد. بنابراین صعود در مسیر شمال غربی تنها در بهار و تابستان توصیه می شود.

کوه دماوند سمبل ملی, Damavand Mount National symbol
کوه دماوند سمبل ملی, Damavand Mount National symbol

فاصله تهران و آمل تا شهر پلور مبدا صعود قله دماوند از مسیر شمال غربی با ماشین چقدر است؟

فاصله زمانی ترمینال شرق(تهرانپارس) در تهران تا شهر پلور به عنوان مبدا مسیر صعود به قله دماوند با ماشین 1.5 ساعت است. این مسیر حدود 80 کیلومتر است.

فاصله زمانی ترمینال اتوبوس رانی آمل تا شهر پلور به عنوان مبدا مسیر صعود به قله دماوند با ماشین نیز حدود 1.5 ساعت است. این مسیر حدود 94 کیلومتر است.

فاصله زمانی پلور تا ابتدای جاده خاکی غرب دماوند که در میانه ی جاده اسفالت سد لار قرار دارد و در نهایت نیز به مسیر شمال غربی یال سر داغ منتهی می شود، حدود 10 دقیقه است. این مسیر تنها 9 کیلومتر طول دارد.

مسیر دسترسی و راههای رفتن به ابتدای مسیر شمال غربی صعود قله دماوند چطور است؟

بهترین و تنها راه رفتن به پلور که در ابتدای مسیر غربی و شمال غربی صعود به قله دماوند قرار دارد، جاده هراز است که بین تهران و آمل در مازندران قرار دارد. برای رفتن به پلور از سمت تهران باید ابتدا به پردیس و بومهن بروید و سپس از طریق رودهن و آبعلی و امامزاده هاشم خود را به پلور برسانید.

تنها راه رسیدن به ابتدای مسیر شمال غربی نیز جاده خاکی و مسیر مستقیمی است که از جاده آسفالت پلور به سد لار منشعب می شود. مسیر مذکور در نقشه و فایل GPS این برنامه مشخص شده است. مسیر جاده خاکی غرب دماوند از میانه ی جاده سد لار شروع شده و بعد از حدود 16 کیلومتر مسیر صعب العبور ابتدا به پارکینگ غربی می رسد و در ادامه 4 کیلومتر بعد به ابتدای مسیر شمال غربی می رسد. طی نمودن این جاده خاکی تا پارکینگ غربی بیش از یک ساعت و از پارکینگ غربی تا ابتدای مسیر شمال غربی نیز کمتر از نیم ساعت اضافه نیازمند است. تردد در جاده خاکی غرب دماوند نیازمند ماشین شاسی بلند است. اگر فاقد ماشین شاسی بلند هستید می توانید از پلور، ماشین شاسی بلند کرایه کنید.

قله دماوند, Damavand Peak
قله دماوند, Damavand Peak

بهترین زمان و فصل صعود به قله دماوند از مسیر شمال غربی چه موقع است؟

بهترین زمان و فصل مناسب برای صعود به دماوند، مرداد است. در مرداد دما بیشتر می شود و از شدت بادهای اطراف قله دماوند کاسته می شود. در تعطیلات آخر هفته در کل مرداد ماه، دماوند بویژه مسیرهای اصلی در اوج ازدحام و شلوغی قرار دارند مگر اینکه شرایط هوایی ناپایدار باشد. دلیل این ازدحام، حضور گروههای کوهنوردی و افراد کم تجربه با هدف افزایش شانس صعود موفقیت آمیز است. تیرماه و شهریور نیز ماههای مناسبی برای صعود هستند با این حال باید پیش بینی هوا را با دقت رصد کنید. البته مسیر شمال غربی معمولا بسیار خلوت است.

آب و هوای قله دماوند در فصول بهار، پاییز و زمستان بسیار سرد و برای کوهنوردی طاقت فرساست. در بهار هوای دماوند بسیار ناپایدار است و همزمان با گرم شدن هوا، خطر بهمن و ریزش سنگ و برف در تمام جبهه ها بویژه شمالی و البته شمال غربی و غربی جدی است. از اواسط خرداد ماه و در سالهای پر برف حتی گاهی تیرماه به تدریج شرایط برای صعودهای نرمال تابستانه مهیا می شود. با توجه به بسته شدن جاده دامنه غربی دماوند در پاییز و زمستان، صعود زمستانه در مسیر غربی و شمال غربی توصیه نمی شود.

با وجودی که مناظر سپید کوهستان، صعود زمستانه یا بهاری به دماوند را بسیار جذاب می سازد اما خطرات زیادی در این فصول در کمین کوهنوردان کم تجربه است. دمای هوا در ارتفاعات بالای 4000 متر دماوند گاهی بین 40 تا 60 درجه زیر صفر (در زمستان) و تا 5 درجه زیر صفر (در تابستان) پایین می‌آید. سرعت باد در دماوند به کرات از 100 کیلومتر در ساعت عبور می کند. بارش در ارتفاعات دماوند نیز معمولاً سنگین است و به صورت برف و بوران رخ می دهد.

 

آنچه برای برنامه ریزی اولیه و کلی صعود به قله دماوند از مسیر شمال غربی باید بدانید

بهترین رستوران های نزدیک به کوه دماوند و بطور خاص مسیر شمال غربی قله دماوند کجا هستند؟

جاده هراز در محدوده کوه دماوند دارای رستوران های متعددی است که تبلیغات اینترنتی برخی از آنها همه جا را پر کرده است اما برنامه های aminmana غیر انتفاعی هستند. متاسفانه سایتهای تریپ ادوایزر و لونلی پلنت نیز رستورانی را در این محدوده تایید نکرده اند.

با این وجود خوشبختانه در این میان یکی دو رستوران توسط کاربران گوگل امتیاز بسیار بالاتری دریافت کرده اند و می توان گفت مطمئن هستند. بنابراین پیشنهاد می شود در صورت نیاز به ترتیب اعتبار آنها، رستوران روگلی واقع در جاده هراز و دارای دو شعبه در دو سوی جاده در محدوده پلور و رستوران سالاری واقع در جاده هراز، ابتدای جاده رینه را انتخاب کنید.

تغذیه درست در صعود به قله دماوند یکی از ارکان صعود موفق است. مصرف مواد غذایی سبک و پر انرژی شامل کربو هیدارتها مانند نان، نودالیت و…، سوپ و مواد غذایی دارای املاح، میوه ها بخصوص در انواع خشک و آب فراوان توصیه می شود. مهم است عادات غذایی خویش را حین صعود تغییر جدی ندهید. بنابراین توصیه می شود قبل از صعود از غذاهای خانگی و سبک استفاده کنید و ترجیحا رستوران نروید.

قله دماوند, Damavand Peak
قله دماوند, Damavand Peak

بهترین جا و مکان برای چادر زدن یا محل اقامت در برنامه قله دماوند از مسیر شمال غربی کجاست؟

اگر از سمت تهران به طرف کوه دماوند می روید، اقامت شبانه در امامزاده هاشم با 2700 متر ارتفاع در فاصله 11 کیلومتری پلور محل مناسبی برای هم هوایی با ارتفاع بالا قبل از صعود است. امامزاده هاشم دارای زائرسرا و هتل است. همچنین امکان چادر زدن در محدوده های مشخصی از امامزاده وجود دارد. امکاناتی مانند سوپرمارکت، پارکینگ، اورژانس، رستوران، نانوایی و…. نیز در امامزاده هاشم وجود دارد.

قرارگاه فدراسیون کوهنوردی در پلور با شماره تماس 01143342802,3 نیز امکانات مناسب برای شبمانی ارائه می نماید. قرارگاه پلور دارای ساختمانی بزرگ است و 2260 متر از سطح دریا ارتفاع دارد اما در عوض به کوه دماوند بسیار نزدیک است. در شهرهای پلور، رینه و لاریجان نیز هتل، اقامتگاه بومگردی و سوئیت های کرایه ای وجود دارد.

پارکینگ غربی یا پارکینگ ابتدای مسیر شمال غربی به ترتیب در ارتفاع 3400 متری و 3600 متری قرار دارند و برای چادر زدن در فضای باز محل قابل قبولی هستند. کوهنوردان می توانند بعد از شبمانی از ماشین جدا شده و با وسایل مختصر تر صعود خود را شروع کنند.

در صعود زمستانه نیز روستای ناندل دارای خانه های کرایه ای است. خانه کوهنورد در روستای ناندل با مدیریت آقای صالحی دارای محل خواب و سرویس بهداشتی است و ظرفیت حدود 20 تا 40 کوهنورد را دارد.

کوهنوردانی که قصد صعود های برون مرزی دارند برای تمرین شبمانی در ارتفاع گاهی درون کاسه روی قله دماوند اقدام به شبمانی می کنند. به این منظور حتما باید از شرایط مناسب هوا و کیفیت تجهیزات خود اطمینان داشته باشید.

قله دماوند, Damavand Peak
قله دماوند, Damavand Peak

وسایل و لوازم ضروری برای صعود به قله دماوند از مسیر شمال غربی چیست؟

کوله پشتی های مناسب چندروزه و یک روزه، کفش کوهنوردی ساقدار با آج مناسب در کف ، عینک آفتابی و کلاه نقاب دار برای روزهای آفتابی، کرم ضد آفتاب، لباس گرم شامل بیس، پلار، کاپشن پر و گورتکس، دستکش دوپوش یا پر، عینک و کلاه بوران، شلوار کوهنوردی، جوراب پشمی، تجهیزات زمستانه و فنی متناسب فصل و مسیر صعود مانند کفش دو پوش، کیسه خواب پر زمستانه  و کرامپون و کلنگ همچنین طناب انفرادی، کیت امداد و بقای کوهنوردی، GPS با باطری اضافه یا پاوربانک برای گوشی، تمام وسایل لازم برای صعود مانند باتوم، چادر کوهنوردی، کیسه خواب، زیرانداز و سایر لوازم شبمانی، هدلامپ، دوربین عکاسی، دارو و لوازم شخصی، بطری آب، میوه های خشک، لیمو ترش، لوازم خوراک پزی و وعده های غذایی مناسب صعودهای بلند، تننقلات انرژی زای طبیعی مانند کشمش و خرما، اسپری اکسیژن در صورت نیاز

یک پکیج ویژه و بهترین برنامه پیشنهادی امین مانا برای این صعود

با برنامه امین مانا در صعود به قله دماوند از مسیر شمال غربی چه جاذبه ها و مسیرهایی را می توانید ببینید؟ 

جاده هراز از تهران به پلور، جاده هراز از آمل به پلور، امامزاده هاشم، شهر پلور، مجسمه کوهنورد پلور، رودخانه لار، پل سنگی پلور، مجتمع کوهستانی پلور(قرارگاه فدراسیون)، جاده سد لار، دشت شقایق دماوند، ایستگاه محیط بانی لار، جاده خاکی مسیر غربی دماوند، گوسفندسرای چال چال، دره اسپرین سره، گوسفندسرای وزان، سه راهی ورارو، سه راهی دشت سرداغ، چاک اسکندر، مسیر صعود یال سرداغ دماوند، محل های کمپ و نقاط شاخص مسیر یال سیوله، یخچال سیوله، قله دماوند، روستای آب اسک، روستای گزنگ، روستای بایجان، جاده ناندل، روستای رزان، رودخانه رزان، روستای دلادشت، روستای حاجی دلا، مقبره شیخ شهاب الدین احمد، روستای میانده، چشمه حاجی دلا، روستای ناندل، امامزاده سید محمد، مسجد جامع ناندل، خانه کوهنورد ناندل، جاده ناندل به چمن بن، مسیر پیاده روی چمن بن، مسیر زمستانه چمن بن به یال سیوله

چرا این برنامه بهترین برنامه ریزی برای صعود قله دماوند از مسیر شمال غربی و حتی ارزان ترین برنامه قله دماوند از مسیر شمال غربی است؟

برای طراحی و ارائه این برنامه، از منابع متعدد و معتبر مانند سایت سازمان نقشه برداری، لونلی پلنت، تریپ ادوایزر و دهها تراک GPS از سایتهایی مانند Wikiloc استفاده شده است.

جاذبه های گردشگری هر منطقه و مسیرهای دارای جذابیت بیشتر برای پیاده روی در شهر، روستا و یا طبیعت، تعیین شده اند. همراه با تراک GPS(قابل استفاده روی گوشی)، یک برنامه ی دقیق که دارای زمان بندی و اولویت بندی جاذبه ها است در دسترس شماست. بنابراین، زمان را تلف نمی کنید و مجری یک تور خوب و ارزان برای خود خواهید بود. برای اطلاع بیشتر از چگونگی طراحی مسیر سفر در این سایت درباره aminmana را ببینید.

بر اساس نیازها، شرایط و فرصتی که دارید، ما حتی می توانیم برنامه ی سفر دلخواه شما را با برنامه ریزی سفارشی نیز آماده کنیم و یک برنامه، جدول، نقشه و فایل GPS اختصاصی تهیه نماییم تا بتوانید سفر خود را بی نقص انجام دهید. برنامه ریزی اختصاصی سفر را ببینید.

بهترین برنامه صعود به قله دماوند از مسیر شمال غربی چند روزه است؟

حدود سه روز زمان نیاز دارید تا بتوانید از مسیر شمال غربی به قله کوه دماوند صعود کنید. برنامه امین مانا نیز یک برنامه سه روزه است اما برای فرصت یک یا دو روزه ویژه کوهنوردان با آمادگی و تجربه بالا یا برنامه بیشتر از سه روزه نیز انعطاف پذیر است و امکان صعود وجود دارد.

قله دماوند, Damavand Peak
قله دماوند, Damavand Peak

صعود به قله دماوند از مسیر شمال غربی و فرود از قله دماوند به مبدا برنامه چند ساعت زمان نیاز دارد؟
بهترین برنامه ریزی صعود به قله دماوند از مسیر شمال غربی بر اساس فرصت زمانی شما چیست؟

بر حسب آمادگی نفرات، وزن کوله، شرایط هوا و میزان برف، زمان بندی صعود به قله دماوند از مسیر شمال غربی بسیار متفاوت است اما بطور متوسط صعود پیاده از پارکینگ ابتدای یال سرداغ در ابتدای مسیر تا قله دماوند به 10 تا 12 ساعت زمان نیاز دارد. در چند نقطه دست به سنگ، عبور از یخچال و نقاط دشوار به نسبت سایر مسیرهای صعود دماوند در این مسیر وجود دارند که باعث می شود زمان زیادی تلف شوند. این بازه ی بزرگ بر اساس تجربه کوهنوردان به دست آمده است و ناشی از توان متفاوت افراد در صعودهای بلند است. کوهنوردان پر سابقه ای در دماوند هستند که رکوردهای بسیار بهتری نیز دارند. برای فرود از قله دماوند در مسیر یال سرداغ نیز دست کم 8 ساعت زمان اختصاص دهید.

آسیب دیدگی ها، افراد ضعیف در گروه و حوادث پیش بینی نشده ممکن است این زمان بندی را خدشه دار کند. بنابراین همواره زمان اضافه ای را برای مواجهه با این شرایط در نظر بگیرید.

صعود یک روزه به قله دماوند به کسانی که تجربه صعود به ارتفاع 5000 و بالاتر ندارند توصیه نمی شود. تنها افرادی برای صعود یک روزه به قله دماوند توانایی کافی دارند که ضمن آمادگی جسمانی بسیار بالا، کمترین حساسیت را نسبت به ارتفاع زدگی داشته باشند. بهترین راه برای صعود یک روزه به قله دماوند از مسیر شمال غربی، شبمانی پیش از صعود در پارکینگ ابتدای مسیر صعود در ارتفاع 3600 متر و سپس شروع صعود حدود ساعت 2 یا 3 بامداد بر حسب فصل با کوله سبک است. باید بتوانید حدود 2000 متر ارتفاع را در یک برنامه فشرده تا قبل از نیم روز صعود کنید و به قله برسید. سپس در کمترین زمان ممکن به مبدا بازگردید و کوله سنگین و لوازم شبمانی خود را برداشته و به برنامه خاتمه دهید. برنامه یک روزه حتی در تابستان نیز طاقت فرساست اما با توجه به بسته شدن جاده خاکی دامنه غربی دماوند در زمستان غیر عملی به نظر می رسد زیرا باید کل جاده را پیاده طی نمایید.

بهترین راه برای صعود یک و نیم روزه به قله دماوند از مسیر شمال غربی این است که در نیم روز اول با کوله سنگین و کلیه لوازم شبمانی از پارکینگ تا محل شبمانی در ارتفاعی بین 4000 متر تا 4700 متر را صعود کنید. در صعود یک و نیم روزه فرصت چندانی برای خواب شبانه ندارید و باید زود برخیزید. حدود ساعت 3 تا 6 بامداد بر حسب فصل، ارتفاع و شرایط با کوله سبک صعود نهایی به سمت قله دماوند را شروع نمایید. باید بتوانید ارتفاع باقی مانده را تا قبل از نیم روز صعود کنید و به قله برسید. سپس در کمترین زمان ممکن به محل شبمانی بازگردید. در این محل، کوله سنگین و لوازم شبمانی خود را برداشته و تا قبل از تاریکی هوا خود را به پارکینگ مبدا صعود و وسیله نقلیه ی خود برسانید و به برنامه خاتمه دهید. اگر فاقد وسیله نقلیه شاسی بلند هستید لازم است از قبل با وسایل نقلیه محلی برای بازگشت هماهنگی انجام داده باشید. توجه داشته باشید برنامه یک و نیم روزه نیز طاقت فرساست و یک برنامه فشرده محسوب می شود.

برای صعود دو روزه به قله دماوند از مسیر شمال غربی مانند روش صعود یک و نیم روزه عمل کنید اما چون در روز اول صعود فرصت کافی دارید می توانید برای شبمانی تا ارتفاعی بین 4400 تا 4700 متر صعود نمایید و زمان مناسبی را به هم هوایی و استراحت و خواب طولانی تر قبل از صعود اختصاص دهید.

صعود دو و نیم روزه و یا صعود سه روزه به قله دماوند از مسیر شمال غربی، بهترین و منطقی ترین زمان بندی برای صعود را به کوهنوردان می دهد. اولین شب قبل از صعود را در پارکینگ ابتدای مسیر پشت سر بگذارید. خواب مناسب قبل از صعود به ارتفاعات بالای 4000 متر بسیار حیاتی است اما متاسفانه بسیاری از گروههای کوهنوردی که از اقصی نقاط ایران به سمت دماوند می آیند به نحوی برنامه ریزی می کنند که تمام شب را در جاده باشند و صبح زود به پای کوه دماوند برسند. در هر حال برای صعود دو و نیم روزه یا سه روزه در روز اول با کوله سنگین و کلیه لوازم شبمانی از پارکینگ تا محل شبمانی در ارتفاعی بین 4400 تا 4700 متر را صعود کنید. می توانید زمان مناسبی را به هم هوایی و استراحت و خواب طولانی تر قبل از صعود اختصاص دهید حدود ساعت 4 تا 5 بامداد روز دوم بر حسب فصل و شرایط با کوله سبک صعود نهایی به سمت قله دماوند را شروع نمایید. باید بتوانید حدود 1000 متر ارتفاع را تا قبل از نیم روز صعود کنید و به قله برسید. سپس با زمان بندی مناسب بدون فشار به محل شبمانی شب قبل خود بازگردید و شب بعدی را نیز در همان محل یا ارتفاع 4000 متر پشت سر بگذارید تا انرژی از دست رفته خود را بازیابی نمایید. در روز سوم و نهایی، کوله سنگین و لوازم شبمانی خود را برداشته و بر حسب فرصتی که دارید تا پیش از ظهر یا عصر خود را به پارکینگ و وسیله نقلیه ی خود برسانید و به برنامه خاتمه دهید. بیشتر کوهنوردان و بویژه گروههای کوهنوردی بر اساس برنامه دو و نیم روزه و یا سه روزه صعود خود را انجام می دهند اما حتی با این برنامه نیز احتمال ارتفاع زدگی برای بسیاری از افراد وجود دارد.

صعود چهار روزه به قله دماوند از مسیر شمال غربی، تنها از بابت افزایش کیفیت اجرای برنامه ی صعود توصیه می شود. فراموش نکنید در صعود استاندارد به قلل 5000 متر و بالاتر بایست در هر روز تنها حدود 1000 متر بر ارتفاع محل خود اضافه نمایید. فشار بیشتر ممکن است منجر به آسیب یا عدم موفقیت برنامه شود. بنابراین می توانید برای دو روز اول برنامه، شبمانی های اول تا سوم خود را به ترتیب در قرارگاه فدراسیون در پلور(ارتفاع 2200m)، پارکینگ ابتدای مسیر صعود(ارتفاع 3600m) و محل کمپ در ارتفاع 4400 تا 4700 متر انجام دهید. در روز سوم به قله دماوند صعود کنید و شب چهارم را در همان محل کمپ در شب قبل از صعود پشت سر بگذارید. در روز چهارم و پایانی برنامه، کوله سنگین و لوازم شبمانی خود را برداشته و بر حسب فرصتی که دارید تا پیش از ظهر یا عصر خود را به پارکینگ و وسیله نقلیه ی خود برسانید و به برنامه خاتمه دهید. در این برنامه ریزی روز اول و نیم روز آخر برنامه، فرصت کافی به شما برای لذت بردن از طبیعت کوهپایه های دماوند می دهند. پیشنهاد می شود قبل از صعود از سفر خود به پلور یا رینه و مناطق دیگر اطراف دماوند که جاذبه های گردشگری متعددی دارند لذت ببرید و پس از صعود نیز لذت آبگرم لاریجان را از دست ندهید. به این منظور سفر به پلور و سفر به رینه و آبگرم لاریجان را ببینید. به این ترتیب حتی می توانید یک سفر و صعود چهار روزه از مسیر شمال غربی به دماوند را ترتیب دهید.

صعود زمستانه به دماوند از مسیر شمال غربی به دلیل بسته شدن جاده خاکی طولانی غرب دماوند مرسوم نیست اما اگر قصد صعود در زمستان دارید به جای طی نمودن این جاده خاکی با پای پیاده بهتر است از روستای ناندل در شمال شرقی دماوند برنامه خود را استارت بزنید. در این صورت نیز از ناندل در ارتفاع 2350 متر تا گوسفندسرای چمن بن در ارتفاع 3200 متر در نزدیکی یال سرداغ و مسیر شمال غربی مسیری طولانی در پیش دارید که در زمستان معمولا باید پیاده طی شود. در برنامه زمستانه صعود از مسیر شمال غربی باید زمان قابل توجهی در حد 1 تا 1.5 روز به برنامه خود اضافه نمایید. بنابراین صعود چهار روزه یا صعود پنج روزه زمستانه از مسیر شمال غربی منطقی تر است.

قله دماوند, Damavand Peak
قله دماوند, Damavand Peak

نقشه مسیر

به ترتیب حروف لاتین و طبق جدول، برنامه را شروع و اجرا کنید.

 

حضور در برنامه های طبیعت گردی و کوهنوردی نیازمند داشتن تجربه، دانش و مربی متخصص است.
امین مانا مسئولیتی در قبال حوادث ناشی از عدم رعایت ایمنی ندارد و مسیریابی دقیق برای جلوگیری از حوادث یا اتلاف زمان و کمک به تورلیدرها و عموم مردم تنها هدف ماست. 

برنامه صعود قله دماوند از مسیر شمال غربی

بر اساس فرصت، سلیقه و شرایطی که دارید می توانید هر جاذبه یا مسیری را از برنامه خود حذف کنید.

 

شروع کنید از

A- ترمینال اتوبوس شرق تهران یا تهرانپارس

با وسیله نقلیه (62 کیلومتر) بروید به

B- امامزاده هاشم

با وسیله نقلیه (12 کیلومتر) بروید به

C- پلور و مجسمه کوهنورد

با وسیله نقلیه (1.1 کیلومتر) بروید به

D- پل سنگی پلور و رودخانه لار

با وسیله نقلیه (1 کیلومتر) بروید به

E- مجتمع کوهستانی پلور و قرارگاه فدراسیون – ارتفاع 2260m

با وسیله نقلیه (2 کیلومتر) بروید به

F- سه راهی مسیرهای جنوبی و غربی – ارتفاع 2320m

با وسیله نقلیه (2.1 کیلومتر) بروید به

G- دشت شقایق دماوند – ارتفاع 2430m

با وسیله نقلیه (1 کیلومتر) بروید به

H- ابتدای جاده امامزاده اسماعیل – ارتفاع 2470m

با وسیله نقلیه (2 یا 5 کیلومتر) بروید به

I- ابتدای جاده خاکی مسیرهای غربی و شمال غربی – ارتفاع 2520m

با وسیله نقلیه (2.1 کیلومتر) بروید به

K- سه راهی – ارتفاع 2630m

با وسیله نقلیه (700 متر) بروید به

L- گوسفندسرای چال چال – ارتفاع 2650m

با وسیله نقلیه (2.5 کیلومتر) بروید به

M- گوسفندسرای وزان – ارتفاع 2870m

با وسیله نقلیه (10 کیلومتر) بروید به

N- سه راهی ورارو – ارتفاع 3160m

با وسیله نقلیه (2.2 کیلومتر) بروید به

O- سه راهی پارکینگ غربی – ارتفاع 3340m

با وسیله نقلیه (4.5 کیلومتر) بروید به

P- سه راهی دشت سرداغ – ارتفاع 3600m

با وسیله نقلیه (400 متر) بروید به

Q- ابتدای مسیر صعود یال سرداغ و یال سیوله – ارتفاع 3620m

پیاده (4 کیلومتر) بروید به

T- سه راهی – ارتفاع 4440m

پیاده (2 کیلومتر) بروید به

V- یخچال سیوله – ارتفاع 5070m

پیاده (300 متر) بروید به

W- تقاطع مسیرهای سرداغ و سیوله – ارتفاع 5180m

پیاده (600 متر) بروید به

X- تقاطع با مسیر غربی – ارتفاع 5400m

پیاده (700 متر) بروید به

Y- قله دماوند – ارتفاع 5610m

نکات مهم و کلیدی حین صعود در این مسیر از شروع تا پایان

 

شروع کنید از ترمینال اتوبوس تهرانپارس در شرق تهران ( طبق جدول و فایل تراک جی پی اس GPS مسیریابی )

– بسته به محل اقامت شما در ایران، ترمینال اتوبوس تهرانپارس در شرق تهران و یا ترمینال اتوبوس آمل می توانند مبدا شروع سفر به سمت کوه دماوند باشند. کوه دماوند جزو آمل و مازندران است اما بیشتر ایرانیان از تهران به سمت دماوند می آیند. بنابراین ترمینال اتوبوس تهرانپارس بهترین محل برای کرایه وسیله نقلیه یا شروع برنامه صعود قله دماوند است.

– در مسیر خود به سمت کوه دماوند از تهران باید وارد جاده هراز شوید. از شهر پردیس، بومهن، رودهن و آبعلی عبور می کنید تا در ارتفاعات البرز به امامزاده هاشم برسید. امامزاده هاشم در ارتفاع 2700 متری سطح دریا قرار دارد. بنای اصلی امامزاده مربوط به دوران صفویه است. امامزاده هاشم محل مناسبی برای شبمانی قبل از صعود به قله دماوند است زیرا محل دارای امکانات کاملی برای استراحت و خوردن غذاست.

مجسمه کوهنورد پلور, Climber Statue in Polur
مجسمه کوهنورد پلور, Climber Statue in Polur

– در ادامه مسیر به شهر پلور می رسید. کوهنوردان برای صعود به قله دماوند از مسیر شمال غربی باید بعد از رسیدن به پلور از جاده اصلی خارج شوند و به سمت مسیر صعود بروند. پلور دارای مجتمع اقامتی مناسب برای کوهنوردان است. رینه نیز اقامتگاه مناسبی دارد اما برای صعود از مسیرهای غربی و شمال غربی نسبت به پلور بسیار دورتر است و پلور از هر نظر بهتر است.

– مجسمه نمادین یک کوهنورد در ابتدای مسیر قرارگاه فدراسیون و مجتمع کوهستانی در پلور قرار دارد. از کنار مجسمه کوهنورد وارد شهر پلور شوید و بلافاصله بعد از پل از فروشگاههای پلور مایحتاج موردنیاز خود را خریداری نمایید.

پل سنگی پلور, Stone Bridje of Polur
پل سنگی پلور, Stone Bridje of Polur

– پل سنگی و تاریخی پلور با قدمت پهلوی اول یعنی رضاشاه بر روی رودخانه لار قرار دارد و در مسیر شما به سمت قرارگاه فدراسیون است. علاقمندان آثار تاریخی می توانند با توقفی کوتاه از پل سنگی پلور دیدن کنند. سفر به پلور و تنگه زمان را ببینید.

– مجتمع کوهستانی پلور معروف به قرارگاه فدراسیون کوهنوردی است. قرارگاه پلور، در ارتفاع 2260 متری از سطح دریا، در زمین بزرگی واقع در ابتدای جادۀ سد لار و به صورت سالن سوله توسط فدراسیون کوهنوردی ایران ساخته شده است. این بنا شامل خوابگاه، حمام، سرویس بهداشتی، دیوارۀ سنگ نوردی و پارکینگ است بنابراین بهترین محل اقامت و شبمانی برای کوهنوردان قبل از صعود می باشد تا تطبیق بهتری با ارتفاع پیدا کنند. نرخ خدمات قرارگاه کوهنوردی پلور توسط فدراسیون تعیین میشود و معمولا از قیمتهای مناسبی به نسبت اقامتگاههای خصوصی برخوردار است.

مجتمع کوهستانی پلور, Polur Mountainous Complex
مجتمع کوهستانی پلور, Polur Mountainous Complex

– می توانید وسیله نقلیه خود را در محوطه پارکینگ قرارگاه پارک نمایید و با وسایل نقلیه شاسی بلند کرایه ای مانند پاترولها که در جلوی درب ساختمان قرارگاه جمع می شوند به ابتدای مسیر صعود بروید. حتی می توانید راهنمای کوهنوردی استخدام نمایید تا صعودی بهتر را تجربه نمایید.

– از محل مجتمع کوهستانی پلور وارد جاده قدیم رینه شوید تا به سه راهی برسید. مسیر سمت راست به سمت رینه و پارکینگ جنوبی می رود. اما مسیر سمت چپ به سمت سد لار و جاده خاکی غرب دماوند می رود. هر دو جاده آسفالت هستند.

– وارد جاده ای که به سمت سد لار و جاده خاکی غرب می رود بشوید. در مسیر جاده از دشت شقایق و ابتدای جاده امامزاده اسماعیل عبور می کنید. دشت شقایق دماوند یکی از جاذبه های گردشگری پلور محسوب می شود و در بهار تبدیل به گلستان می شود. امامزاده اسماعیل نیز مورد احترام اهالی است و دارای جاده فرعی به طول کمتر از 2 کیلومتر می باشد.

دشت شقایق پلور, Poppy Plain of Polur
دشت شقایق پلور, Poppy Plain of Polur

– در دو نقطه مجزا می توان وارد جاده خاکی غرب دماوند شد. با ادامه مسیر جاده آسفالت در سمت راست مسیر و 2.5 کیلومتر مانده به ایستگاه محیط بانی دشت لار به ابتدای جاده خاکی غربی دماوند می رسید اگر جاده خاکی بسته بود از 500 متر بعد از محیط بانی دشت لار نیز می توانید از طریق یک جاده خاکی دیگر از کنار تابلوی پناهگاه سیمرغ وارد جاده خاکی و ناهموار منتهی به پارکینگ غربی و دشت سرداغ شوید. نقطه اول نزدیک تر و در دسترس تر است اما ممکن است به منظور کنترل نفرات و تردد از محل محیط بانی، جاده اول را ببندند. هر دو مسیر بعد از دو کیلومتر در محل سه راهی مشخص شده روی نقشه به یکدیگر می رسند و ادامه مسیر جاده غربی یکسان و مشترک است. جاده خاکی غربی برای عشایر و گله داران منطقه استفاده می شود و در فصول پاییز و زمستان بسته است. سفر به دریاچه و دشت لار را ببینید.

ایستگاه محیط بانی لار, Lar Environment Station
ایستگاه محیط بانی لار, Lar Environment Station

– جاده خاکی مسیرهای غربی و شمال غربی دماوند با حدود 18 کیلومتر طول تا پارکینگ غربی و در ادامه 5 کیلومتر دیگر تا ابتدای مسیر شمال غربی، طولانی، پر پیچ و خم و پر دست انداز است. بسیاری از کوهنوردان با وسیله نقلیه خود تا پلور می آیند و بعد از پارک کردن ماشین خود، وسیله نقلیه شاسی بلند کرایه می کنند تا بی دردسر از این جاده خاکی عبور کنند.

دماوند از دشت ورارو, Damavand from Vararu Plain
دماوند از دشت ورارو, Damavand from Vararu Plain

طی نمودن این جاده تا ابتدای یال سرداغ با ماشین های شاسی بلند حدود 2 تا 2.5 ساعت زمان نیاز دارد. با ورود به جاده خاکی غربی بعد از عبور از سه راهی اول از گوسفندسرای چال چال، دره اسپرین سره و گوسفندسرای وزان عبور می کنید تا به سه راهی ورارو برسید.

سه راهی مسیر غربی, 3Ways of West Road
سه راهی مسیر غربی, 3Ways of West Road

– در محل سه راهی ورارو، مسیر سمت راست(شمال شرقی) را انتخاب کنید. سپس به سه راهی دیگری می رسید. اگر مسیر سمت راست را در حدود 500 متر پیش بروید به پارکینگ غربی و ابتدای مسیر صعود غربی می رسید اما مسیر سمت چپ به سمت دشت سرداغ و مسیر شمال غربی می رود و باید وارد جاده سمت چپ شوید. صعود به قله دماوند از مسیر غربی را ببینید.

پارکینگ غربی, West Parking
پارکینگ غربی, West Parking

– در نهایت به سه راهی دشت سرداغ می رسید. ادامه مسیر جاده خاکی(مسیر مستقیم) حدود 1.5 کیلومتر بعد به بخش وسیعی از دشت سرداغ می رسد اما برای صعود دماوند از مسیر شمال غربی به راست بپیچید تا 400 متر بعد به محل گوسفندسرا برسید. اینجا ابتدای مسیر کوهنوردی به سمت قله است.

دشت سرداغ, Sardagh Plain
دشت سرداغ, Sardagh Plain

– مسیر شمال غربی کمترین افزایش ارتفاع را در بین مسیرهای صعود دماوند دارد اما شیب مسیر بسیار زیاد است. جهت وزش بادهای دماوند که عموما غرب به شرق هستند روی یال شمال غربی شکسته شده و می تواند طاقت فرسا باشد. بنابراین تنها کوهنوردان بسیار آماده باید برای این صعود اقدام کنند.

مسیر شمال غربی, Route of Yaldagh
مسیر شمال غربی, Route of Yaldagh

– از دو یال مجزا می توانید از این نقطه به سمت قله بروید. مسیر سمت راست(زرد رنگ) معروف به مسیر یال سرداغ است اما مسیر سمت چپ(سبز رنگ) که با نام یال سیوله شناخته می شود نیز از روی یک گرده سنگی به سمت قله می رود. یخچال شمال غربی که بخشی از یخچال سیوله را در برمی گیرد بین این دو مسیر قرار گرفته است. هر دو مسیر دارای دست به سنگ هستند اما مسیر یال سیوله به دلیل دست به سنگ های بیشتر و عبور از یخچال سیوله بسیار کم تردد است.

محل کمپ مسیر شمال غربی, Camp Place in Northwest Route
محل کمپ مسیر شمال غربی, Camp Place in Northwest Route

– ابتدای مسیر کمی گنگ بوده و از تعدادی یالهای کوچک و فرعی تشکیل شده که همگی در نهایت به دو یال اصلی مسیر ختم می شوند. پاکوب مشخصی بخصوص در مسیر یال سیوله وجود ندارد و علیرغم وجود تراک جی پی اس لازم است از قدرت مسیر یابی در قسمتهای دست به سنگ و یخچال ها برخوردار باشید.

– چند محل کمپ اضطراری در طول هر دو مسیر بین ارتفاع 4000 و 5000 متر مشخص شده اند. در مسیر یال سیوله ناچارید از یخچال سیوله عبور کنید که نیازمند ابزار فنی است و در نهایت در ارتفاع 5200 متری بعد از یخچال سیوله هر دو مسیر به یکدیگر می رسند و به موازات هم تا قله بالا می روند. برخلاف مسیرهای جنوبی و غربی هیچ پناهگاه و امکاناتی در مسیرهای شمال غربی وجود ندارد و کوهنوردان برای حمل کوله سنگین خود نیز امکان استفاده از قاطر ندارند.

منظره دشت سرداغ از قله یال داغ, View of Sardagh Plain from Yaldagh Peak
منظره دشت سرداغ از قله یال داغ, View of Sardagh Plain from Yaldagh Peak

– در ارتفاع 5400 متری به قدری مسیرهای شمال غربی و غربی به یکدیگر نزدیک می شوند که حتی می توانید با تراورس به سمت مسیر یال غربی بروید اما ادامه مسیر نیز بدون مشکل است. قبل از قله صخره ای بزرگ وجود دارد که می توان آنرا از سمت شرق دور زد و هم می توان آنرا مستقیم صعود نمود. در نهایت به قله دماوند می رسید.

– نام دماوند به دو صورت دباوند و دنباوند نیز آورده شده‌ است. این کوه را با نام‌های کاملاً متفاوت بیکنی و جبل لاجورد نیز ثبت کرده‌اند. نام دماوند در تورات نیز آمده است و صورت کهن آشوری آن بیکن است. در مورد دلیل نام‌گذاری دماوند در فرهنگ معین آمده‌است که دماوند به معنی دم (دود و بخار) + آوند است.

قله دماوند, Damavand Peak
قله دماوند, Damavand Peak

– حفره آتشفشانی قله دماوند، دایره ای با قطر حدود دویست تا چهارصد متر است و دریاچه‌ای از یخ آن را فرا گرفته است. اگر شرایط مساعدی داشته باشید به راحتی می توانید حفره دایره ای قله دماوند را دور بزنید و اطراف آن را ببینید. بیشترین و عمده‌ترین فعالیت آتشفشانی دماوند نزدیک به ده هزار سال پیش روی داده که سبب شکل‌گیری آن به فرم فعلی شده‌ است. آخرین فوران و فعالیت جدی آتشفشانی آن نیز قدمت 4000 ساله دارد.

– نمای دریاچه سد لار، قلل تیز کوه و گل زرد، آسمانکوه، توچال، خط الراس دوبرار، قله پاشوره، قلل دوخواهران و ناظر بزرگ و سایر قلل البرز از روی قله دماوند قابل دیدن هستند. به دلیل ارتفاع زیاد از روی دماوند نمای قلل اطراف شبیه عکس های ماهواره ای به نظر می رسد.

دریاچه لار از قله دماوند, Lar Lake from Damavand Peak
دریاچه لار از قله دماوند, Lar Lake from Damavand Peak

– نخستین کسی که ادعای صعود به دماوند را کرده‌است ابودلف خزرجی به سال 292 هجری است. اما اولین صعود اروپاییان به قله دماوند مربوط به توماس هربرت انگلیسی در سال 1627 میلادی است. همچنین نخستین صعود مستند ایرانی به قله دماوند به تیم سرهنگ محمدصادق‌خان قاجار و سال 1857 میلادی بازمی‌گردد.

– در گذشته لاشه چند گوسفند یخ زده بر روی قله دماوند وجود داشت و این لاشه ها تبدیل به نماد دماوند شده بودند طوری که کوهنوردان با آنها عکس یادگاری می گرفتند اما اکنون لاشه ها وجود ندارند و به جای آنها لوح نوشته قله دماوند نصب شده است.

قله دماوند, Damavand Peak
قله دماوند, Damavand Peak

– برای بازگشت از قله دماوند می توانید از سایر مسیرها نیز استفاده کنید اما کوهنوردان معمولا مسیر جنوبی را برای فرود برمی گزینند. به دلیل شیب زیاد و درگیری با سنگ و یخ بازگشت از مسیر شمال غربی و بخصوص یال سیوله خطرناک است اما اگر چنین قصدی دارید ترجیحا همان مسیر ساده تر یعنی یال سرداغ(مسیر زرد رنگ) را انتخاب کنید.

برنامه صعود زمستانه قله دماوند از مسیر شمال غربی از ناندل

بر اساس فرصت، سلیقه و شرایطی که دارید می توانید هر جاذبه یا مسیری را از برنامه خود حذف کنید.

 

شروع کنید از

A- ترمینال اتوبوس شرق تهران یا تهرانپارس

با وسیله نقلیه (62 کیلومتر) بروید به

B- امامزاده هاشم

با وسیله نقلیه (12 کیلومتر) بروید به

C- پلور و مجسمه کوهنورد

با وسیله نقلیه (14 کیلومتر) بروید به

D- روستای آب اسک

با وسیله نقلیه (4.5 کیلومتر) بروید به

E- ابتدای جاده رینه

با وسیله نقلیه (2.8 کیلومتر) بروید به

F- روستای گزنک و ابتدای جاده گزانه و لاریجان

با وسیله نقلیه (12.5 کیلومتر) بروید به

G- روستای بایجان

با وسیله نقلیه (6.5 کیلومتر) بروید به

H- ابتدای جاده ناندل

با وسیله نقلیه (15 تا 17 کیلومتر) بروید به

K- روستای حاجی دلا و روستای میانده

با وسیله نقلیه (3 کیلومتر) بروید به

L- روستای ناندل – ارتفاع 2350m

پیاده(7.5 کیلومتر) یا با وسیله نقلیه (10 کیلومتر) بروید به

Q- سه راهی دشت چمن بن – ارتفاع 2970m

پیاده یا با وسیله نقلیه (1.5 کیلومتر) بروید به

R- دشت چمن بن – ارتفاع 3070m

پیاده یا با وسیله نقلیه (1.9 کیلومتر) بروید به

S- انتهای جاده خاکی – ارتفاع 3240m

پیاده (5.5 کیلومتر) بروید به

T- سه راهی یال سیوله – ارتفاع 4440m

پیاده (2 کیلومتر) بروید به

V- یخچال سیوله – ارتفاع 5070m

پیاده (300 متر) بروید به

W- تقاطع مسیرهای سرداغ و سیوله – ارتفاع 5180m

پیاده (600 متر) بروید به

X- تقاطع با مسیر غربی – ارتفاع 5400m

پیاده (700 متر) بروید به

Y- قله دماوند – ارتفاع 5610m

نکات مهم و کلیدی حین صعود در این مسیر از شروع تا پایان

 

شروع کنید از ترمینال اتوبوس تهرانپارس در شرق تهران ( طبق جدول و فایل تراک جی پی اس GPS مسیریابی )

– بسته به محل اقامت شما در ایران، ترمینال اتوبوس تهرانپارس در شرق تهران و یا ترمینال اتوبوس آمل می توانند مبدا شروع سفر به سمت کوه دماوند باشند. کوه دماوند جزو آمل و مازندران است اما بیشتر ایرانیان از تهران به سمت دماوند می آیند. بنابراین ترمینال اتوبوس تهرانپارس بهترین محل برای کرایه وسیله نقلیه یا شروع برنامه صعود قله دماوند است.

– در مسیر خود به سمت کوه دماوند از تهران باید وارد جاده هراز شوید. از شهر پردیس، بومهن، رودهن و آبعلی عبور می کنید تا در ارتفاعات البرز به امامزاده هاشم برسید. امامزاده هاشم در ارتفاع 2700 متری سطح دریا قرار دارد. بنای اصلی امامزاده مربوط به دوران صفویه است. امامزاده هاشم محل مناسبی برای شبمانی قبل از صعود به قله دماوند است زیرا محل دارای امکانات کاملی برای استراحت و خوردن غذاست.

– در ادامه مسیر به شهر پلور می رسید. کوهنوردان برای صعود به قله دماوند از مسیر جنوبی از طریق پلور یا رینه اقدام می کنند اما برای صعود از مسیرهای شمالی، جاده هراز را به سمت آمل ادامه دهید و از آب اسک و ابتدای جاده رینه که در سمت چپ جاده اصلی قرار دارد عبور کنید.

مجسمه کوهنورد پلور, Climber Statue in Polur
مجسمه کوهنورد پلور, Climber Statue in Polur

– بعد از روستای گزنک و پلیس راه روستای بایجان و عبور از تونل های شماره 9 و 8 به ابتدای جاده آسفالت روستای ناندل در سمت چپ(غرب) جاده اصلی می رسید. در واقع ابتدای جاده ناندل دقیقا بین تونل های شماره 7 و 8 در جاده هراز قرار دارد. متاسفانه مقدار کمی از ابتدای جاده ناندل خاکی است و عدم وجود تابلو باعث شده است ورودی آن بسیار نامشخص باشد.

– مسیر پر پیچ و خم جاده ناندل بویژه قسمت ابتدایی آن که زیگزاگ ها شیب زیادی نیز دارند حتی رانندگان مینی بوس ها را به زحمت می اندازد و برای اتوبوس غیر قابل تردد است اما مینی بوس و سایر وسایل نقلیه مشکلی ندارند. ناندل مبدا صعود مسیرهای شمالی و شمال شرقی کوه دماوند است و در زمستان مسیر شمال غربی نیز از ناندل صعود می شود.

– با عبور از روستای رزان و رودخانه رزان به روستای بزرگتری به نام روستای دلادشت و در ادامه مسیر به روستای حاجی دلا می رسید. مقبره کوچکی در جنوب غربی روستای حاجی دلا و در سینه کوه قرار دارد که مربوط به شیخ شهاب الدین احمد است. در فصل زمستان در قدیم از کنار مقبره شیخ شهاب الدین احمد نیز مسیر شمال شرقی را صعود می کردند. نشانی این مسیر ساده است از کنار مقبره باید یال اصلی را بدون ورود به دره سمت چپ مسیر به قدری صعود می کردند که به گوسفندسرای گردنه سر برسند. مسیر روستای حاجی دلا به گردنه سر به نسبت مسیر روستای ناندل به گردنه سر یک مسیر میانبر با طول کمتر محسوب می شود اما امروزه به دلیل وجود جاده خاکی مناسب از میانده و ناندل به سمت گردنه سر، کمتر کسی از روستای حاجی دلا صعود می کند و تنها در زمستان گاهی توسط کوهنوردان خبره از این مسیر استفاده می شود. روستای حاجی دلا دارای یک حسینیه است که گاهی کوهنوردان می توانند از آن برای اقامت استفاده کنند.

– به مسیر خود در جاده آسفالت ادامه دهید. در فاصله کوتاهی بعد از حاجی دلا به روستای میانده می رسید. روستای میانده نیز حسینیه مناسبی برای استراحت و اقامت کوهنوردان دارد اما نیاز به هماهنگی دارد. از روستای میانده یک جاده خاکی برای رسیدن به مسیرهای صعود شمالی دماوند وجود دارد و جاده مذکور در نقشه و فایل GPS این برنامه مشخص شده است اما بیشتر کوهنوردان ترجیح می دهند بخاطر ارتفاع بالاتر روستای ناندل و امکانات بیشتر آن از همان ناندل برنامه خود را شروع کنند بنابراین جاده آسفالت را ادامه دهید تا بعد از چشمه حاجی دلا که در کف دره و کنار رودخانه قرار دارد باز هم ارتفاع بگیرید و به روستای ناندل برسید. روستای ناندل آخرین نقطه در جاده آسفالت است و جاده پس از آن خاکی می شود.

خانه کوهنورد ناندل, Nandal Climber House
خانه کوهنورد ناندل, Nandal Climber House

– روستای ناندل با وجود اقامتگاه، دارای امکانات مناسبی برای کوهنوردان در مسیرهای شمالی دماوند است. خانه کوهنورد ناندل که در میان کوهنوردان شهرت دارد ساختمانی دو طبقه دارای امکانات رفاهی مناسبی از جمله حمام و حیاطی است که امکان پارک اتومبیل در آن وجود دارد. پیشنهاد می شود قبل از صعود از این مکان بهره مند شوید. مسیر خانه کوهنورد ناندل در نقشه مشخص شده است. برای هماهنگی کرایه ماشین شاسی بلند یا نیسان از طریق آقای صالحی مسئول خانه کوهنورد اقدام کنید. برخی از اهالی دیگر ناندل نیز در زمینه حمل و نقل کوهنوردان تا ابتدای مسیرهای صعود دماوند و یا خدمات قاطر برای حمل کوله کوهنوردان فعال هستند و سرویس دهی می کنند.

– مزارع و دشتهای وسیعی در اطراف روستای ناندل وجود دارند و می توانید برای لذت بردن از طبیعت یک روز قبل از صعود را در روستای ناندل بگذرانید. روستای ناندل با حدود 2350 متر ارتفاع یکی از مرتفع ترین و بزرگترین روستاهای نزدیک به دماوند است. در ناندل سوپرمارکت نیز وجود دارد. امامزاده سید محمد و مسجد جامع ناندل نیز در روستا مشخص شده اند.

-از روستای ناندل به بعد جاده خاکی و پر پیچ و خم است. بسیاری از کوهنوردان با وسیله نقلیه خود تا ناندل می آیند و بعد از پارک کردن ماشین خود برای ادامه راه، وسیله نقلیه شاسی بلند کرایه می کنند. اگر مسیر جاده خاکی در زمانی که قصد صعود دارید باز است می توانید تا دشت چمن بن و حتی انتهای جاده خاکی آن را با ماشین طی کنید در غیر اینصورت بجای پیاده روی در جاده می توانید از مسیر میانبر دیگری که بارنگ نارنجی در نقشه نمایش داده شده است به سمت دشت چمن بن بروید و مسیر خود را دست کم 2.5 کیلومتر کوتاه کنید. مسیر اخیر زیباتر نیز می باشد و از نزدیکی مزارع و گوسفندسرا ها عبور می کند.

– اما مسير جاده خاکی از روستای ناندل تا چمن بن مسيري پر از دست انداز بطول حدود 13 کیلومتر است و طی نمودن این جاده با ماشین های شاسی بلند حدود 1.5 ساعت زمان نیاز دارد. با بارش برف در برنامه های زمستانه کوهنوردان معمولا ناچارند پیاده از ناندل تا چمن بن را طی کنند.

سه راهی گردنه سر و چمن بن, 3Ways of Gardanesar and Chamanbon
سه راهی گردنه سر و چمن بن, 3Ways of Gardanesar and Chamanbon

– جاده خاکی بعد از ناندل نخست از رودخانه عبور می کند. بعد از سه راهی میانده(یعنی نقطه تقاطع با جاده خاکی از روستای میانده) به سه راهی گردنه سر می رسید. کسانی که قصد صعود از مسیر شمال شرقی را دارند باید از مسیر سمت چپ به سمت گوسفندسرای گردنه سر بروند و کسانی که قصد صعود از مسیر شمالی و یا شمال غربی را دارند باید وارد مسیر جاده خاکی سمت راست شوند.

سنگ بزرگ, Big Stone
سنگ بزرگ, Big Stone

– از محل سنگ بزرگ در ابتدای مسیر شمالی نیز عبور می کنید تا به سه راهی دشت چمن بن برسید. همانطور که گفته شد برای رسیدن به این نقطه دو مسیر معرفی شده است و بر حسب اینکه از وسیله نقلیه استفاده می کنید یا پیاده طی مسیر می نمایید باید مسیر خود را انتخاب نمایید.

دشت چمن بن, Chamanbon Plain
دشت چمن بن, Chamanbon Plain

– از سه راهی دشت چمن بن به مسیر خود در جاده خاکی ادامه دهید تا اینکه در نهایت به انتهای جاده خاکی در انتهای دشت چمن بن برسید. از این نقطه راهی نسبتا طولانی تا مسیر اصلی صعود بر روی یال سیوله(مسیر سبز رنگ) و سه راهی سیوله در پیش دارید.

انتهای جاده چمن بن, End of the Road in Chamanbon Plain
انتهای جاده چمن بن, End of the Road in Chamanbon Plain

– محلهای کمپ اضطراری در طول مسیر مشخص شده اند. در مسیر یال سیوله ناچارید از یخچال سیوله عبور کنید که نیازمند ابزار فنی است و در نهایت در ارتفاع 5200 متری بعد از یخچال سیوله مسیرهای یال سیوله و سرداغ به یکدیگر می رسند و به موازات هم تا قله بالا می روند. برخلاف مسیرهای جنوبی و غربی هیچ پناهگاه و امکاناتی در مسیرهای شمال غربی وجود ندارد و کوهنوردان برای حمل کوله سنگین خود نیز امکان استفاده از قاطر ندارند.

مسیر شمال غربی, Northwest Route
مسیر شمال غربی, Northwest Route

– در ارتفاع 5400 متری به قدری مسیرهای شمال غربی و غربی به یکدیگر نزدیک می شوند که حتی می توانید با تراورس به سمت مسیر یال غربی بروید اما ادامه مسیر نیز بدون مشکل است. قبل از قله صخره ای بزرگ وجود دارد که می توان آنرا از سمت شرق دور زد و هم می توان آنرا مستقیم صعود نمود. در نهایت به قله دماوند می رسید.

مسیر شمال غربی, Northwest Route
مسیر شمال غربی, Northwest Route

– نام دماوند به دو صورت دباوند و دنباوند نیز آورده شده‌ است. این کوه را با نام‌های کاملاً متفاوت بیکنی و جبل لاجورد نیز ثبت کرده‌اند. نام دماوند در تورات نیز آمده است و صورت کهن آشوری آن بیکن است. در مورد دلیل نام‌گذاری دماوند در فرهنگ معین آمده‌است که دماوند به معنی دم (دود و بخار) + آوند است.

قله دماوند, Damavand Peak
قله دماوند, Damavand Peak

– حفره آتشفشانی قله دماوند، دایره ای با قطر حدود دویست تا چهارصد متر است و دریاچه‌ای از یخ آن را فرا گرفته است. اگر شرایط مساعدی داشته باشید به راحتی می توانید حفره دایره ای قله دماوند را دور بزنید و اطراف آن را ببینید. بیشترین و عمده‌ترین فعالیت آتشفشانی دماوند نزدیک به ده هزار سال پیش روی داده که سبب شکل‌گیری آن به فرم فعلی شده‌ است. آخرین فوران و فعالیت جدی آتشفشانی آن نیز قدمت 4000 ساله دارد.

– نمای دریاچه سد لار، قلل تیز کوه و گل زرد، آسمانکوه، توچال، خط الراس دوبرار، قله پاشوره، قلل دوخواهران و ناظر بزرگ و سایر قلل البرز از روی قله دماوند قابل دیدن هستند. به دلیل ارتفاع زیاد از روی دماوند نمای قلل اطراف شبیه عکس های ماهواره ای به نظر می رسد.

قله دماوند, Damavand Peak
قله دماوند, Damavand Peak

– نخستین کسی که ادعای صعود به دماوند را کرده‌است ابودلف خزرجی به سال 292 هجری است. اما اولین صعود اروپاییان به قله دماوند مربوط به توماس هربرت انگلیسی در سال 1627 میلادی است. همچنین نخستین صعود مستند ایرانی به قله دماوند به تیم سرهنگ محمدصادق‌خان قاجار و سال 1857 میلادی بازمی‌گردد.

– در گذشته لاشه چند گوسفند یخ زده بر روی قله دماوند وجود داشت و این لاشه ها تبدیل به نماد دماوند شده بودند طوری که کوهنوردان با آنها عکس یادگاری می گرفتند اما اکنون لاشه ها وجود ندارند و به جای آنها لوح نوشته قله دماوند نصب شده است.

قله دماوند, Damavand Peak
قله دماوند, Damavand Peak

– برای بازگشت از قله دماوند می توانید از سایر مسیرها نیز استفاده کنید اما کوهنوردان معمولا مسیر جنوبی را برای فرود برمی گزینند. به دلیل شیب زیاد و درگیری با سنگ و یخ بازگشت از مسیر شمال غربی و بخصوص یال سیوله خطرناک است و باید با احتیاط کامل و رعایت ایمنی فرود آیید.

این برنامه، نقشه و فایل GPS(ثبت شده در گوگل)، یک پکیج ویژه و پیش نویس اجرای صعود قله دماوند از مسیر شمال غربی برای یک تورلیدر است. استفاده از این اطلاعات در سایتهای گردشگری بدون پیوند مطلب به امین مانا یا ذکر منبع پیگرد قانونی دارد.

اطلاعات و سایر نکات مهم صعود به قله دماوند از مسیر شمال غربی چیست؟

آنتن دهی موبایل در مسیر شمال غربی مطلقا وجود ندارد و با توجه به مخاطره آمیز بودن مسیر بهتر است از موبایل ماهواره ای و تیم پشتیبان بهره ببرید.

مسیر شمال غربی و بویژه یال سیوله با توجه به درگیری زیاد با سنگ و عبور از یخچال حتی در تابستان نیز نیازمند تجهیزات فنی صعود زمستانه مانند کرامپون، تبر یخ، کلنگ، هارنس و… است.

در مسیرهای غربی و شمال غربی برای ایمنی کوهنوردان استفاده از نیسان ممنوع و جابجایی کوهنوردان تنها به وسیله پاترول و لندرور انجام می شود. ضمنا معمولا اجازه تردد خودروهای شخصی به سمت جبهه غربی داده نمی شود و در ایستگاه محیط بانی جلوی خودروها را می گیرند.

برای آمادگی بیشتر برای صعود به قله دماوند از دو الی سه هفته قبل، برنامه های آمادگی انجام دهید. صعود به قله های بالای 4000 متر و شبمانی در ارتفاعات بالای 3500 متر بسیار کمک کننده است.

زمان بندی مناسب برنامه، افزایش روزهای برنامه و گام برداری آرام، کمک شایانی در صعود موفقیت آمیز خواهند داشت. صعودهای سرعتی به خصوص برای افراد و گروههای فاقد تجربه کافی، بسیار خطرناک و بدور از رعایت ایمنی در کوهنوردی می باشد.

برای جلوگیری از ارتفاع زدگی، علاوه بر اجرای برنامه های آمادگی قبل از صعود و اجرای زمان بندی مناسب در دماوند لازم است تنفسهای منظم و ارادی شکمی، نوشیدن منظم آب دارای املاح، گام برداری بسیار آرام و هم هوایی مناسب قبل از صعود نهایی را انجام دهید. وجود اسپري اکسيژن قابل تهیه از داروخانه ها مي تواند کمک موثری برای شروع علائم ارتفاع زدگی باشد.

به محض شدت یافتن علائم ارتفاع زدگی که می تواند تهوع، سرگیجه، سردرد و… باشد از صعود صرف نظر کنید و با کاهش ارتفاع از بروز خطرات جدی مانند ادم مغزی و ادم ریوی که ممکن است جان کوهنوردان را تهدید کند جلوگیری نمایید.

حتی اگر تجربه کافی دارید از صعودهای انفرادی به قله دماوند پرهیز کنید. حضور در گروه جلوی بسیاری از حوادث را می گیرد.

داشتن لباس و تجهیزات بویژه لوازم ایمنی و مسیریابی برای صعود دماوند بسیار ضروری است. حتی اگر حدس می زنید برخی از تجهیزات ممکن است استفاده نشوند لازم است جانب احتیاط را رعایت کنید. سرمازدگی، ارتفاع زدگی و گم شدن بسیار در دماوند شایع هستند و عامل بیشتر حوادث می باشند.

برنامه ریزی و توجه ویژه برای تغذیه مناسب در دماوند اهمیت حیاتی دارد. تلاش نمایید کمترین تغییر را در عادات تغذیه ای خود انجام دهید. کربوهیدراتها و مواد غذایی گیاهی و طبیعی مانند برنج، ماکارونی و سیب زمینی بیشتر مصرف کنید. از مصرف مواد غذایی چرب، گوشتی، حساسیت زا و فاقد ارزش غذایی خودداری کنید. کشمش، خرما، نان خشک، لیموترش، سوپ، عسل، خوراکی های نمکی و کم چرب همگی به صعود موفق کمک می کنند.

به خواب مناسب در شبهای قبل از صعود به قله بویژه آخرین شب اهمیت دهید. در روز صعود نیز تلاش کنید با زمان بندی مناسب صبح زود صعود خود را شروع کنید تا بتوانید پیش از ظهر یا حداکثر ظهر به قله صعود کنید. بعد از ظهر معمولا هوای قله ناپایدار می شود و خطرات افزایش پیدا می کند.

شوربختانه نوشتن یادگاری در طول مسیرهای صعود و به‌ ویژه بر فراز قله ی دماوند بسیار مرسوم است و حتی نصب تابلوهای یادبود، پرچم‌ گروهها و یادبود کشته‌شدگان از جمله آسیب های کوه دماوند محسوب می شوند.

براي دريافت گواهي صعود به قله دماوند حتما يک عکس تک نفره در بالاي قله بگيريد و براي دريافت گواهي که نیاز به پرداخت هزینه نیز دارد به ساختمان قرارگاه فدراسيون در پلور مراجعه کنيد. گواهی صعود ارزش معنوی و مادی خاصی ندارد اما معدودی از کوهنوردان برای دریافت آن به جهت اثبات صعود خود به قله دماوند علاقمندند.

وضعیت آب و هوا برای اجرای موفق این برنامه اهمیت حیاتی دارد و لازم است دست کم یک تا سه روز قبل از صعود دوباره آب و هوا را بررسی کنید.

بدلیل ازدحام در روزهای تعطیل سعی کنید در روزهای عادی برای صعود خود برنامه ریزی کنید.

بهترین سفرنامه ها و گزارش برنامه های صعود به قله دماوند از مسیر شمال غربی کدام هستند؟ 

لینک گزارش صعود یال سرداغ دماوند در زمستان 1395 از محسن سعیدزاده – آیاز 

لینک گزارش صعود قله دماوند از یال داغ در آبان 1392 از باشگاه کوهنوردی تهران 

 

با تبلیغ تور، اقامتگاه و سایر خدمات گردشگری خود در این صفحه بیشتر دیده شوید. آگهی سری اول رایگان است.
تماس با ما

خدمات مفید در این منطقه

خانه کوهنورد ناندل – آقایان ماشاالله، حمید و سعید صالحی اقامتگاه و خدمات نقلیه - ناندل 09119147062 - 09118215343 - 09118555497
آقای مجید قربان نژاد خدمات نقلیه – روستای ناندل 09118610017
آقای زارعی خدمات نقلیه – روستای ناندل 09119191077
آقای هوشنگ صالحی خدمات نقلیه – روستای ناندل 09111254045
قرارگاه فدراسیون کوهنوردی در پلور - آقای حسین تیموری اقامتگاه و خدمات رفاهی به کوهنوردان - پلور 01143342802 - 01143342803 - 09119933560
آقای سهراب غلامی خدمات نقلیه قرارگاه پلور 09116252257 - 09368072821
آقای مرتضی اکبری راهنمای محلی، نقلیه و اقامت در پلور و رینه 09117449510
قرارگاه فدراسیون کوهنوردی در رینه - آقای رسول فرامرزپور اقامتگاه و خدمات رفاهی به کوهنوردان - رینه 09384057009 - 01143355308

دریافت رایگان فایل GPS مسیر برنامه و مسیریابی روی گوشی حین سفر

اگر برنامه مسیریابی با قابلیت ساپورت فایلهای KML بر روی گوشی خود ندارید، اپلیکیشن MAPS.ME را نصب کنید. بهترین اپلیکیشن مسیریاب با نقشه آفلاین مسیریابی در سفر و طبیعت بدون نیاز به اینترنت

برای بازگشت از قله دماوند از مسیری دیگر، سایر مسیرهای قله دماوند کدام هستند؟

صعود به قله دماوند از مسیر جنوبی
صعود به قله دماوند از مسیر شمال شرقی
صعود به قله دماوند از مسیر شمالی
صعود به قله دماوند از مسیر غربی
صعود به قله دماوند از مسیرهای شرقی گزانه، ملار، لاریجان و رینه

 

پرسشهای شما از سفر به این منطقه بلافاصله پاسخ داده می شود لطفا پایین همین صفحه پیام بگذارید و صرفا جهت سفارش طراحی اختصاصی برنامه یا آگهی، مستقیما تماس بگیرید.

 

برای ادامه سفر بهترین جاهای دیدنی اطراف کوه دماوند کجا هستند؟

 

سفر به پلور و تنگه زمان
سفر به رینه و آبگرم لاریجان
سفر به دریاچه و دشت لار
سفر به آبشار شاهاندشت و قلعه ملک بهمن
مسیرهای دوچرخه سواری دور کوه دماوند
صعود به قله پاشوره
سفر به دشت آزو و روستای نوا
سفر به منطقه امیری لاریجان
صعود به قله امیری
سفر به دشت و غار گل زرد
صعود به قله گل زرد

 

برای دیدن همه جاهای دیدنی استان مازندران، سفرها و صعودهای استان مازندران را ببینید.

 

برای دیدن سایر جاهای دیدنی ایران یکی از نزدیک ترین استانهای همسایه زیر را انتخاب کنید.

 

سفر به استان تهران
سفر به استان گیلان
سفر به استان قزوین
سفر به استان گلستان
سفر به استان البرز
سفر به استان سمنان

به زودی منتشر می شود:

سفر به دره دو هزار، سفر به دره سه هزار، سفر به آبشار تودارک، سفر به چالوس، سفر به دشت دریاسر، سفر به لیره سر و آبگرم فلکده، سفر به آغوزحال و ولگسر، سفر به دریاچه دریوک، سفر به مرداب هسل، سفر به کلاردشت، سفر به نمک آبرود، سفر به فیلبند، سفر به دریاچه شورمست، سفر به سد سلیمان تنگه، سفر به دریاچه الندان، سفر به باداب سورت، سفر به کیاسر، سفر به نکا، سفر به دریاچه چورت، سفر به گلوگاه، سفر به جویبار، سفر به بابلسر، سفر به بابل، سفر به لفور، سفر به آلاشت، سفر به لاجیم، سفر به قائم شهر، سفر به آمل، سفر به آبشار گزو، سفر به شیرگاه، سفر به زیرآب، سفر به پل سفید، سفر به ورسک، سفر به جنگل الیمستان و رستم چاله ها، سفر به سنگچال، سفر به شیاده، سفر به سنگده، مسیر طالقان به سه هزار، صعود قله سماموس، صعود قله علم کوه از مسیر حصارچال، صعود قله شکرلقاس، ،صعود قله کهون، سفر به دشت دریوک

به راحتی برنامه سفر مطابق با علایق و نیازهای خود را پیدا کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *