برای یافتن سفر بر اساس علایق و نیازهای خود

راهنمای سفر در ایران برای همه

گام به گام سفر به دزفول با فایل GPS

شما همیشه نیاز به راهنما یا خرید تور ندارید. با این برنامه ی دقیق، تورلیدر خود در سفر به دزفول باشید.

چرا باید به دزفول سفر کرد؟

 

– بافت قدیمی، بازار و خانه ها و بناهای تاریخی دزفول تقریبا دست نخورده باقی مانده است و جذابیت فراوانی دارد.

– دزفول پس از اهواز دومین شهر بزرگ خوزستان از نظر جمعیت و وسعت می باشد.

– دزفول یکی از قطب‌های مهم کشاورزی ایران است. دزفول در تولید مرکبات، صیفی جات و گل جزو رتبه های اول ایران است.

– مسیر قایقرانی رودخانه دز تا دره محصور در میان صخره های زیبا معروف به چال کندی جزو جاذبه های کمتر شناخته شده دزفول است.

– قدیمی‌ترین پل استوار جهان، پل ساسانی معروف به پل قدیم در دزفول و بر روی رودخانه دز قرار گرفته‌ است و بسیار دیدنی می باشد.

– یکی از بزرگترین رودخانه های ایران یعنی دز از میان دزفول عبور می کند. سواحل دز همراه با غارهای دست کند معروف به کت، به فضای شهر دزفول جذابیت ویژه ای داده است.

– مردم دزفول به دلیل تنوع حضور اقوام لر، عرب و حتی ترک و گرجی و… دارای زبان ،لهجه و فرهنگ خاصی هستند و گویش دزفولی به فضای شهر جذابیت ویژه ای داده است.

– مقبره یعقوب لیث صفاری، سردار ایرانی که پارسی را برای اولین بار بعد از حمله اعراب زبان رسمی ایران قرار داد و آن را احیا و حفظ کرد در نزدیکی دزفول قرار دارد.

– محوطه تاریخی جندی شاپور و دانشگاه باستانی آن که مرکز علم و پزشکی در دوران ساسانی بوده است در نزدیکی دزفول قرار دارد.

– دزفول مرز کوهستان زاگرس و جلگه خوزستان است و طبیعت مناطقی چون شهیون، دره کول خرسان، دره توبیرون، آبشار شوی و… که در نزدیکی دزفول هستند زبانزد است.

– مقبره سبزقبا زیارتگاه بسیار محبوبی در دزفول و حتی ایران است بطوری که دزفول پس از مشهد، قم و شیراز چهارمین شهر زیارتی ایران است

– تعدد اماکن مذهبی و امامزاده های دزفول فارغ از سبزقبا در ایران کم نظیر است و اماکنی چون محمد جعفر طیار، بقعه شاه رکن الدین، حزقیل نبی و… در دزفول قرار دارند.

– در حالی که در زمستان هوای بیشتر مناطق داخلی ایران به شدت سرد است دزفول دارای هوای معتدل و مناسب برای سفر می باشد.

 

آنچه پیش از تصمیم سفر به دزفول باید حتما بدانید

دزفول کجاست؟

دزفول شهری تاریخی در شمال استان خوزستان در جنوب غربی ایران است و در نزدیکی شهرهایی چون اندیمشک، شوشتر و شوش قرار دارد.

محبوبیت گردشگری دزفول در چیست؟

بافت تاریخی، رودخانه دز و اماکن مذهبی چون سبزقبا و مقبره محمد جعفر طیار

بهترین جاهای دیدنی دزفول کجاست؟

پل قدیمی دزفول، چال کندی، بقعه سبزقبا، بازار و بافت قدیمی شهر دزفول

نوع برنامه سفر به دزفول چیست؟

این یک برنامه گردشگری شهری و گردشگری تاریخی است.

درجه سختی سفر به دزفول چقدر است؟

آسان و مناسب برای تمام افراد تندرست با توانایی پیاده روی های کوتاه از 500 متر تا چهار کیلومتر در مسیرهای هموار

منطقه چال کندی, Chalkandi Area
منطقه چال کندی, Chalkandi Area

فاصله تهران و اهواز تا دزفول با ماشین چقدر است؟

فاصله زمانی تهران تا دزفول از مسیر اراک و خرم آباد با ماشین سواری حدود 7.5 ساعت است. این مسیر تقریبا 650 کیلومتر است.

فاصله زمانی اهواز تا دزفول از مسیر شوش و صفی آباد با ماشین سواری نزدیک به 2 ساعت است. این مسیر تقریبا 140 کیلومتر است.

مسیر جاده دسترسی و راههای رفتن به دزفول چطور است؟

دزفول در جنوب غربی ایران واقع شده است و دارای جاده های آسفالت مناسب به سمت اندیمشک، شوشتر، شوش و اهواز است. تمام جاده های منتهی به دزفول آسفالت و با کیفیت قابل قبول هستند.

نزدیک ترین و بهترین راه رفتن به دزفول از طرف تهران، جاده اراک و خرم آباد است که بخش قابل توجهی از آن بزرگراه است.

نزدیک ترین و بهترین راه رفتن به دزفول از طرف اهواز نیز جاده شوش و صفی آباد است که این جاده نیز با کیفیت است. مسیر جایگزین از طریق ملاثانی و شوشتر است که در حدود 25 کیلومتر طولانی تر است.

بهترین زمان و فصل سفر به دزفول چه موقع است؟

تنها فصول سرد برای سفر به دزفول مناسب هستند. پاییز و بخصوص زمستان بهترین زمان هستند. آب و هوای دزفول در اوایل بهار نیز هنوز قابل تحمل است. گرمای تابستان دزفول طاقت فرساست.

آسیاب های آبی دزفول, Dezful Watermills
آسیاب های آبی دزفول, Dezful Watermills

 

آنچه برای برنامه ریزی اولیه و کلی سفر به دزفول باید بدانید

بهترین رستوران های دزفول کجاست؟

دزفول دارای دهها رستوران است که تبلیغات اینترنتی برخی از آنها همه جا را پر کرده است اما برنامه های سفر aminmana غیر انتفاعی هستند. متاسفانه سایتهای غیر تبلیغاتی تریپ ادوایزر و لونلی پلنت نیز هیچ رستورانی را در دزفول تایید نکرده اند.

خوشبختانه رستوران فلاحت که در خیابان شریعتی و در نزدیکی بازار دزفول قرار دارد در میان رستوران های دزفول توسط کاربران گوگل امتیاز بسیار بالاتری دریافت کرده است و می توان به آن اطمینان کرد. علاوه بر این می توانید از غذاهای بیرون بر و با کیفیت مجتمع تجاری مادر نیز استفاده کنید.

بهترین جا و مکان برای چادر زدن یا محل اقامت در دزفول کجاست؟

برای محل اقامت، چند هتل در دزفول وجود دارد که می توانید استفاده نمایید. علاوه بر هتل ها و مهمان پذیرها امکان کرایه سوئیت، آپارتمان و خانه محلی با کیفیت و قیمتهای مناسب تر و از طرق مختلف نیز فراهم است.

امکان چادر زدن و کمپینگ در پارک علی کله در شمال شهر دزفول و حاشیه رودخانه دز با امکانات مناسب مانند سرویس بهداشتی وجود دارد. محوطه امامزاده محمد جعفر طیار در جنوب دزفول نیز برای چادر زدن زائران و مسافران مناسب است.

وسایل و لوازم ضروری برای سفر به دزفول چیست؟

کوله پشتی و کفش پیاده روی راحت ، عینک آفتابی و کلاه نقاب دار برای روزهای آفتابی ، لباس گرم برای فصول سرد ، دوربین عکاسی ، دارو و لوازم شخصی ، بطری آب و تننقلات

یک پکیج ویژه و بهترین برنامه پیشنهادی امین مانا برای این سفر

با برنامه امین مانا در سفر به دزفول چه جاذبه ها و مسیرهایی را می توانید ببینید؟ 

شهر دزفول – بقعه محمد ابن جعفر طیار – رودخانه دز – پل قدیم دزفول و آسیابهای آبی دزفول – پارک ساحلی رعنا – بقعه علی مالک – خانه تاریخی سوزنگر – بقعه شاه رکن الدین و حمام تاریخی شاه رکن الدین – قنات قمش چوباقان – مسجد جامع دزفول – خانه تاریخی تیزنو – بازار کهنه دزفول و بقعه شیخ اسماعیل قصری – بافت قدیمی دزفول – آرامگاه حزقیل نبی – بقعه سبزقبا – مسجد لب خندق – خانه تاریخی قلقچی – حمام کرناسیان – پارک ساحلی دزفول و منظره کت های ساحل رودخانه دز – بقعه رودبند سیاه پوش – پارک علی کله – پارک دولت و اسکله قایق رانی مسیر چال کندی – مسیر رودخانه دز تا منطقه چال کندی – مجتمع تجاری مادر – روستای اسلام آباد یا شاه آباد – مقبره یعقوب لیث صفاری – بقایای شهر و دانشگاه تاریخی جندی شاپور

چرا این برنامه بهترین برنامه ریزی برای دزفول و حتی ارزان ترین تور دزفول است؟

برای طراحی و ارائه این برنامه، از منابع متعدد و معتبر مانند سایت سازمان نقشه برداری، لونلی پلنت، تریپ ادوایزر و دهها تراک GPS از سایتهایی مانند Wikiloc استفاده شده است.

جاذبه های گردشگری هر منطقه و مسیرهای دارای جذابیت بیشتر برای پیاده روی در شهر، روستا و یا طبیعت، تعیین شده اند. همراه با تراک GPS(قابل استفاده روی گوشی)، یک برنامه ی دقیق که دارای زمان بندی و اولویت بندی جاذبه ها است در دسترس شماست. بنابراین، زمان را تلف نمی کنید و مجری یک تور خوب و ارزان برای خود خواهید بود. برای اطلاع بیشتر از چگونگی طراحی مسیر سفر در این سایت درباره aminmana را ببینید.

بر اساس نیازها، شرایط و فرصتی که دارید، ما حتی می توانیم برنامه ی سفر دلخواه شما را با برنامه ریزی سفارشی نیز آماده کنیم و یک برنامه، جدول، نقشه و فایل GPS اختصاصی تهیه نماییم تا بتوانید سفر خود را بی نقص انجام دهید. برنامه ریزی اختصاصی سفر را ببینید.

بقعه محمد ابن جعفر طیار, Mohamad Jafar Tayar Tomb
بقعه محمد ابن جعفر طیار, Mohamad Jafar Tayar Tomb

بهترین برنامه سفر به دزفول چند روزه است؟

یک برنامه یک روزه برای شهر دزفول مناسب و کافی است. برنامه aminmana نیز یک برنامه یک روزه است اما برای فرصت نیم روزه یا دو روزه نیز انعطاف پذیر است زیرا دزفول شهری با جاذبه های متعدد و بافت تاریخی جذاب است.

بهترین برنامه ریزی سفر به دزفول برای مکان های دیدنی چیست؟

اگر برای اولین بار به دزفول سفر می کنید و فرصت بسیار محدودی دارید شاخص ترین جاذبه های توریستی و اصیل آن را از دست ندهید. شهرت دزفول به پل قدیمی ساسانی بر روی رودخانه دز، بقعه سبزقبا، بازار دزفول و بافت قدیمی شهر در اطراف بازار وابسته است. از همه آنها دیدن کنید و بر حسب فرصتی که دارید می توانید کمی از وقت خود را به حمام کرناسیون و سواحل دز اختصاص دهید و بقعه رودبند سیاهپوش در ساحل دز را نیز ببینید تا حتی با سفر نیم روزه به دزفول نیز بتوانید یک برداشت خوب از دزفول داشته باشید.

دزفول یکی از مهمترین شهرهای خوزستان است و پیشنهاد می شود بیش از نیم روز برای دزفول فرصت بگذارید. برای سفر یک روزه به دزفول، دیدن قنات قمش چوباقان و برخی خانه های تاریخی همچنین بقعه شاه رکن الدین و حزقیل نبی را به برنامه خود اضافه نمایید. بهترین زمان برای دیدن بازار دزفول و سواحل دز عصر هنگام تا پاسی از شب است و این ویژگی شهرهای گرمسیری خوزستان است. به این ترتیب با چینش و زمان بندی مناسب می توانید کمترین اتلاف انرژی و زمان را در طول برنامه داشته باشید.

برای سفر دو روزه به دزفول که پیشنهاد ما برای علاقمندان آثار تاریخی و مذهبی است از تمام جاذبه های شهر طبق جدول برنامه به ترتیب یا به نحوی که فرصت می کنید دیدن کنید. جاذبه های خارج از شهر دزفول شامل بقعه محمد ابن جعفر طیار و آرامگاه یعقوب لیث را نیز در برنامه قرار دهید.

برای سفر سه روزه به دزفول می توانید در روز سوم برنامه خود با قایق از مسیر طبیعت گردی چال کندی نیز دیدن کنید. چال کندی به قدری زیباست که بر حسب برنامه شما برای ورزشهای ابی، ماهیگیری یا عکاسی به نیم تا یک روز کامل نیاز دارد. تاریخ دزفول نیز به قدری غنی است که حتی می توانید زمان بیشتری را در هر یک از جاذبه های شهر صرف نمایید.

بقعه شاه رکن الدین, Shah Roknoddin Tomb
بقعه شاه رکن الدین, Shah Roknoddin Tomb

نقشه مسیر

به ترتیب حروف لاتین و طبق جدول، برنامه را شروع و اجرا کنید.

 

حضور در برنامه های طبیعت گردی و کوهنوردی نیازمند داشتن تجربه، دانش و مربی متخصص است.
امین مانا مسئولیتی در قبال حوادث ناشی از عدم رعایت ایمنی ندارد و مسیریابی دقیق برای جلوگیری از حوادث یا اتلاف زمان و کمک به تورلیدرها و عموم مردم تنها هدف ماست. 

برنامه سفر به ترتیب نقاط از شروع تا پایان

بر اساس فرصت، سلیقه و شرایطی که دارید می توانید هر جاذبه یا مسیری را از برنامه خود حذف کنید.

 

شروع کنید از

A- ترمینال اتوبوس دزفول

با وسیله نقلیه (3.2 کیلومتر) بروید به

B- ابتدای مسیر بقعه محمد ابن جعفر طیار

با وسیله نقلیه (1.7 کیلومتر) بروید به

C,D- پل قدیم دزفول، آسیابهای آبی و ابتدای مسیر بقعه علی مالک

با وسیله نقلیه (1.5 کیلومتر) بروید به

E- ابتدای مسیر خانه تاریخی سوزنگر

پیاده یا با وسیله نقلیه (300 متر) بروید به

F- ابتدای مسیر بقعه شاه رکن الدین

پیاده یا با وسیله نقلیه (100 متر) بروید به

G- ابتدای مسیر قنات قمش چوباقان

پیاده یا با وسیله نقلیه (200 متر) بروید به

H- مسجد جامع دزفول

پیاده یا با وسیله نقلیه (500 متر) بروید به

I- خانه تاریخی تیزنو

پیاده یا با وسیله نقلیه (350 متر) بروید به

J- بازار کهنه دزفول و بقعه شیخ اسماعیل قصری

پیاده (200 متر) بروید به

K- ابتدای مسیر آرامگاه حزقیل نبی

پیاده (150 متر) بروید به

L,M- ابتدای مسیر بقعه سبزقبا و مسجد لب خندق

پیاده (300 متر) بروید به

N- خانه تاریخی قلقچی

پیاده یا با وسیله نقلیه (450 متر) بروید به

O- حمام کرناسیان

پیاده یا با وسیله نقلیه (400 متر) بروید به

P- پارک ساحلی دزفول

پیاده یا با وسیله نقلیه (350 متر) بروید به

Q- بقعه رودبند سیاه پوش

با وسیله نقلیه (1.2 کیلومتر) بروید به

R- پارک علی کله

با وسیله نقلیه (1.6 کیلومتر) بروید به

S- پارک دولت و اسکله قایق رانی مسیر چال کندی

با وسیله نقلیه (2.3 کیلومتر) بروید به

T- مجتمع تجاری مادر

با وسیله نقلیه (16 کیلومتر) بروید به

U- ابتدای مسیر مقبره یعقوب لیث صفاری

 

این برنامه، نقشه و فایل GPS(ثبت شده در گوگل)، یک پکیج ویژه و پیش نویس اجرای تور دزفول برای یک تورلیدر است. استفاده از این اطلاعات در سایتهای گردشگری بدون پیوند مطلب به امین مانا یا ذکر منبع پیگرد قانونی دارد.

نکات مهم و کلیدی حین گردش در این مسیر از شروع تا پایان

 

شروع کنید از ترمینال اتوبوس دزفول ( طبق جدول و فایل تراک جی پی اس GPS مسیریابی )

– ترمینال اتوبوس دزفول در جنوب شهر محل مناسبی برای شروع برنامه دزفول گردی و در صورت نیاز کرایه تاکسی است.

– در مسیر ورود به دزفول از ابتدای جاده مسیر بقعه امامزاده محمد ابن جعفر طیار عبور می کنید. بقعه جعفر طیار یکی از مهمترین مکانهای مذهبی دزفول است که زائران فراوانی دارد بنابراین در صورت علاقمندی به آثار تاریخی و مذهبی و داشتن فرصت کافی می توانید قبل از دیدن اماکن داخل شهر دزفول با طی مسیر جاده آسفالت به طول حدود 7.5 کیلومتر به بقعه محمد ابن جعفر طیار برسید.

بقعه محمد ابن جعفر طیار, Mohamad Jafar Tayar Tomb
بقعه محمد ابن جعفر طیار, Mohamad Jafar Tayar Tomb

– محمد ابن جعفر طیار برادر علی ابن ابی طالب و داماد او یعنی شوهر ام کلثوم بوده است. محمد ابن جعفر طیار یکی از فرماندهان سپاه عمر در حمله اعراب به ایران بوده‌است که در سال ۱۹ هجری قمری در جنگ فتح شوشتر شرکت کرده است. بنای آرامگاه نیز مربوط به دوره تیموریان است و دارای محوطه وسیعی می باشد به طوری که با توجه به امکاناتی چون سرویس بهداشتی و سکوها، برای چادر زدن زائران و مسافران نیز مناسب است.

پل قدیم دزفول, Old Bridje of Dezful
پل قدیم دزفول, Old Bridje of Dezful

– وارد شهر دزفول شوید تا به رودخانه با شکوه دز برسید. در طول خیابان ساحلی به سمت شمال بروید تا به پل قدیمی دزفول که مربوط به دوره ساسانیان است و با کمال شگفتی کماکان قابل استفاده و استوار است برسید. پل قدیم دزفول امروزه تبدیل به پیاده رو شده است. می توانید در طول پل قدیمی تا آنسوی رودخانه یعنی پارک ساحلی رعنا پیاده روی کنید. پل ساسانی دزفول با 14 دهانه بزرگ دو منطقه شرقی و غربی رودخانه دز را به هم وصل می‌سازد و در حقیقت رابط منطقه جندی شاپور و سرزمین بین‌النهرین بوده است. ساخت پل ساسانی دزفول به دستور شاپور اول پس از پیروزی بر والرین امپراتور روم و با به‌ کارگیری اسرای رومی در 1750 سال پیش ساخته شده‌ است. پل دزفول در دوره های مختلف ترمیم شده است به طوری که طاقهای آن معماری صفویه دارند اما پایه های اصلی پل ساسانی هستند.

– اگر فرصتی بیش از یک روز در دزفول دارید می توانید با پیاده روی کوتاهی در حد 100 متر از محل پل قدیمی دزفول خود را به بقعه علی مالک یکی از بناهای دوره قاجاری در دزفول برسانید. بقعه متعلق به ابراهیم و عقیل دو فرزند علی ابن‌ ابيطالب امام اول شیعیان است که در زمان خلافت عثمان به منطقه دزفول آمده بودند. از این بابت نیز بقعه علی مالک اعتبار بالایی دارد.

خانه سوزنگر, Suzangar House
خانه سوزنگر, Suzangar House

– برای ادامه دزفول گردی وارد خیابان طالقانی شوید. خانه قاجاری و دو طبقه سوزنگر در یکی از محله‌های زیبا و قدیمی دزفول به نام محله قلعه و در کوچه شهدا قرار دارد. بنابراین می توانید علاوه بر دیدن خانه گشتی هم در محله قلعه دزفول بزنید. تنوع آجرکاری بر زیبایی بنای سوزنگر افزوده است. زیر زمین و شوادان بنای سوزنگر نیز دیدنی هستند. شوربختانه ساعت مشخصی برای دیدن خانه سوزنگر وجود ندارد اما در ساعات پیش از ظهر شانس بیشتری دارید تا درب بنا را بر روی شما باز کنند.

خانه سوزنگر, Suzangar House
خانه سوزنگر, Suzangar House

– به ابتدای کوچه شهدا بازگردید و خیابان طالقانی را ادامه دهید. بعد از میدان امام وارد کوچه دیانتی شوید تا 200 متر بعد به حمام تاریخی و بقعه زیبای شاه رکن الدین برسید. نسب شاه رکن الدین مریدان به امام موسی کاظم امام شیعیان می رسد و زائران زیادی از خوزستان و استان فارس دارد. درب بقعه شاه رکن الدین نیز معمولا بسته است اما خادم بقعه درب را باز می کند و می توانید از باغ و بنای شاه رکن الدین دیدن کنید. گنبد مقبره، نیلگون و مخروطی شکل با چهارده ضلع می‌باشد. مجموعه شاه رکن الدین شامل آرامگاه، مسجد، مدرسه و حمام است. گلدسته‌ها در دوره قاجار ساخته شده اما بنای بقعه و گنبد مربوط به دوره تیموری است.

بقعه شاه رکن الدین, Shah Roknoddin Tomb
بقعه شاه رکن الدین, Shah Roknoddin Tomb

– قنات یا قمش و شبکه کاریزها یکی از پدیده های گردشگری دزفول است. درب چوبی ورودی قمش مومنان از طریق سربطاق چوباقان یا چوقابافان که با نام چوقابافون نیز شناخته می شود در کنار مسجد امام رضا در یکی از بازارچه های محله شیدانه دزفول قرار دارد. با پیمودن 74 پله از طریق سَربِطاق یا همان مجرایی به شکل سرداب که به‌ صورت پلکانی و با شیب زیاد تا محل جریان آب وجود دارد به قمش و قنات اصلی مومنان می رسید. به علت گرمای خوزستان، قمش ها نقش بسیار مهمی در دزفول داشته اند. دیوارهای سنگی و آجری در مسیر سربطاق و قنات خودنمایی می کنند. تنها حدود 300 متر از قمش مومنان، به همت و هزینه شخصی یکی از اهالی علاقمند دزفولی به نام سعید قلیان، احیا، بهسازی و نورپردازی شده است. با تزئین مسیر بوسیله کوزه های سفالی، زیراندازهای سنتی و چندین مجسمه، فضای مسیر متنوع و جذاب شده است.

قنات قمش چوقابفون, Qomesh Chughabfun Subterranean
قنات قمش چوقابفون, Qomesh Chughabfun Subterranean

– قمش در دزفول قدمتی چند هزار ساله از دوره عیلامیان دارد و در گذشته برای استفاده بهتر از آب رودخانه دز و جایگزین نمودن آن با آبهای زیرزمینی در زیر شهر حفاری شده اند. این شبکه زیر زمینی آب در جهان منحصربفرد است و بخش عمده ای از آب مورد نیاز آشامیدنی و کشاورزی دزفول را از طریق رود دز تامین می کرد. در گذشته تعداد 14 سَربِطاق‌ در دزفول وجود داشته است که همگی اکنون مخروبه و متروکه اند. پیشنهاد می شود برای حمایت از این پدیده تارخی و آقای سعید قلیان از قمش مومنان و سربطاق چوباقافان دیدن کنید. در صورت بسته بودن درب ورودی با شماره تلفن روی درب تماس بگیرید تا متولی یا یکی از افراد دیگر درب را برای شما باز کنند.

قنات قمش چوباقان, Qomesh Chubaghan Subterranean
قنات قمش چوباقان, Qomesh Chubaghan Subterranean

– به عنوان آخرین جاذبه گردشگری در خیابان طالقانی از مسجد جامع دزفول که در فاصله کمی از میدان امام قرار دارد دیدن کنید. مسجد جامع دزفول پس از پل قدیم ساسانی، مهمترین اثر تاریخی دزفول است. زیرا در ردیف مساجد اولیه دوره‌ اسلامی است و در قرن سوم هجری ساخته شده است. معماری خاص و ستون‌های سنگی، جلوه ای ویژه به مسجد جامع دزفول داده است. شالوده بنای مسجد جامع دزفول برگرفته از اصول معماری کاخ ایوان کرخه در زمان ساسانیان بوده است. دیوارهای مسجد جامع دزفول بسیار قطور است. ستون سنگی و پوشش شبستان مسجد، گنبدی شکل و آجری است. شکل‌گیری فرم کنونی مسجد جامع به صورت چهار ایوانی به دوره صفویه برمی‌گردد.

خانه تیزنو - Tizno House
خانه تیزنو – Tizno House

– خانه تیزنو دزفول یکی از بزرگترین و زیباترین خانه‌ های قاجاری در محله قلعه‌ دزفول است. شالوده اصلی خانه تیزنو به دوره صفویه و زندیه باز می‌گردد اما تغییرات زیادی را در زمان قاجار داشته است. خانه تیزنو دارای ایوان مرکزی، اتاق‌هایی در ایوانها، شبستان و شوادون می‌باشد و آجر کاری های زیبایی دارد. در معماری دزفولی، آجر نقش مهمی دارد. قدمت آجرپزی در شمال خوزستان بیش از 4000 سال است همزمان با استفاده از خشت خام در سایر نقاط در این منطقه از آجر پخته استفاده می شده است. به همین دلیل هم دزفول به موزه آجری ایران معروف شده است. خانه تیزنو دارای شبستانی پایین تر از سطح حیاط و شوادونی با حدود 60 پله در عمق 10 متری زمین است که بسیار خنک می باشد و نجات بخش ساکنان در گرمای تابستان بوده است.

بازار کهنه دزفول, Old Bazaar of Dezful
بازار کهنه دزفول, Old Bazaar of Dezful

– بعد از خانه تیزنو از کنار پل جدید عبور کرده و از بازار کهنه دزفول و راسته های آن که در قدیم به اصناف مختلف تعلق داشته اند دیدن کنید. بازار کهنه دزفول که با نام بازار قدیم دزفول نیز شناخته می‌شود، حدود 200 سال قدمت دارد و محل داد و ستد و تامین نیازهای عشایر ییلاقات زاگرس و قشلاق خوزستان بوده است. بقعه شیخ اسماعیل قصری قدیمی‌ترین بنای بازار دزفول است و می توانید آن را نیز ببینید. بازار دزفول محل بسیار مناسبی برای خرید صنایع دستی و یا آشنایی با فرهنگ مردم دزفول است. در بافت قدیم دزفول و در اطراف بازار می توانید ساباط ها یا همان کوچه های مسقف را نیز ببینید.

بازار کهنه دزفول, Old Bazaar of Dezful
بازار کهنه دزفول, Old Bazaar of Dezful

– چند جاذبه مذهبی و گردشگری معروف شامل بقعه سبزقبا، آرامگاه حزقیل نبی و مسجد لب خندق در نزدیکی بازار دزفول قرار دارند. می توانید وسیله نقلیه خود را در پارکینگ پشت بقعه سبزقبا و یا محلی دیگر پارک نموده از همه این اماکن بصورت پیاده دیدن کنید زیرا فضای خیابان های نزدیک به بقعه سبزقبا و بازار نیز دیدنی و جذاب است.

آرامگاه حزقیل نبی, Prophet Hezqil's Shrine
آرامگاه حزقیل نبی, Prophet Hezqil’s Shrine

– محمد بن موسی کاظم ملقب به سبزقبا از فرزندان امام هفتم شیعیان و برادر امام هشتم می باشد. محمد بن موسی کاظم عموما مانند سایر علویان لباس سبز می‌پوشید به همین سبب به سبزقبا مشهور بود. بنای قدیمی بقعه سبزقبا مربوط به دوره تیموری و سلجوقی بوده است و گنبد آن نیز شبیه به گنبدهای مضرس در خوزستان ساخته شده بود اما شوربختانه با تخریب آن بنای ارزشمند امروزه گنبدی نوساز بر سبزقبا ساخته شده است که ارزش تاریخی ندارد.

مسجد لب خندق, Lab Khandaq Mosque
مسجد لب خندق, Lab Khandaq Mosque

– مقبره سبزقبا زیارتگاه بسیار محبوبی در دزفول و حتی ایران است بطوری که دزفول پس از مشهد، قم و شیراز چهارمین شهر زیارتی ایران است و فضای اطراف حرم سبزقبا نیز محل عرضه محصولات مذهبی به زائرین است. مسجد تاریخی لب خندق با آثاری از هزار سال پیش تا صفویه و قاجار در شمال بقعه سبزقبا و در نزدیکی آن قرار دارد. می توانید در کنار بقعه سبزقبا، فرصت کوتاهی را نیز به دیدن مسجد لب خندق اختصاص دهید.

آسیاب های آبی دزفول, Dezful Watermills
آسیاب های آبی دزفول, Dezful Watermills

– با اتومبیل دوباره به سمت رودخانه دز و پل جدید بروید. آسیاب‌های آبی دزفول یکی از با ارزش ترین آثار تاریخی شهر از دوره ساسانیان هستند. این سیستم قدیمی‌ترین سیستم‌های آبی جهان در دوره باستان می باشند. تعداد آسیاب‌ها در دوره‌ صفویه حدود ۵۰ تا ۶۰ عدد بوده است. آسیاب‌های آبی دزفول در بخش‌های مختلف رودخانه دز از تفریحگاه ساحلی علی کله تا زیر پل قدیم و پل جدید دزفول پراکنده اند. بنابراین می توانید حین دزفول گردی زمانی را به دیدن انها اختصاص دهید.

آسیاب های آبی دزفول, Dezful Watermills
آسیاب های آبی دزفول, Dezful Watermills

– در زیر پل جدید دزفول اخیرا برای مرمت و بازسازی و حتی راه اندازی مجدد یکی دو عدد از آسیاب‌ها اقداماتی انجام شده است و با محوطه‌سازی و ایجاد سفره خانه سنتی در کنار این سازه‌ها، موزه آب دزفول نیز راه ندازی شده است.

– خانه تاریخی قلقچی در نزدیکی پل جدید قرار دارد و تبدیل به رستوران شده است. دیدن خانه تاریخی قلقچی که سبک خاصی دارد را بهتر است از دست ندهید. برخی از اتاق‌های خانه قلقچی در دل صخره‌های ساحل رود دز کنده شده اند. بومیان اصطلاحا به این محل ها کت می گویند. در حال حاضر تخت هایی برای سرو غذا در کت ها قرار داده اند. پشت بام خانه قلقچی نیز ویوی عالی به رودخانه دز دارد.

– حمام کرناسیان دزفول تبدیل به موزه مردم شناسی دزفول شده است. حمام کرناسیون مربوط به دوره زندیه و قاجار است و با نام های حمام نور و حمام حاج نصیر نیز شناخته شده است. حمام کرناسیون در میان مجموعه ای از بناهای با ارزش شامل خانه های قدیمی بزرگ، مسجد و همچنین مقبره یکی از شعرا و عرفای بزرگ دزفول به نام سید عبداله داعی می باشد. اگر برای دیدن موزه با درب بسته روبرو شدید با شماره تلفن نصب شده روی درب کنار موزه تماس بگیرید تا مسئول مربوطه درب را باز کند.

– حمام کرناسیون با مساحت حدود ۹۰۰ مترمربع شامل دو بخش مردانه و زنانه بوده و هر کدام از این دو بخش از دالان ورودی، سر بینه، گرمخانه و … تشکیل شده اند. رفت و آمد در بخش زنانه برای ایجاد محدودیت، از پشت بام و از راه پلکان صورت می گرفته و فضای داخلی آن دارای پیچ و خم زیادتری نسبت به فضای مردانه بوده تا ورود افراد بیگانه به بخش گرمخانه دشوارتر و با درنگ بیشتر انجام شود. در این موزه انواع آداب و رسوم و مشاغل سنتی دزفول به نمایش گذاشته شده، همچنین در قسمت گرمخانه آثار فلزی دیدنی و دست نوشته هایی از شخصیت های دزفول قرار گرفته است.

کت ها در رودخانه دز, Kat Caves in Dez River
کت ها در رودخانه دز, Kat Caves in Dez River

– در امتداد بلوار پارک ساحلی دزفول به سمت شمال بروید. اگر فرصت کافی دارید می توانید با قدم زدن در پارک ساحلی از دیدن رودخانه دز و منظره کت ها نیز لذت ببرید. همانطور که گفته شد کت ها حفره های اتاق مانند در ساحل رودخانه دز هستند که پناهگاه مردم در روزهای گرم تابستان می باشند.

کت ها در رودخانه دز, Kat Caves in Dez River
کت ها در رودخانه دز, Kat Caves in Dez River

– سید علی صفوی معروف به سلطانعلی سیاهپوش یا پیر و شاه رودبند یا روبند امامزاده‌ای در شهر دزفول است که نسبش با 22 واسطه به امام موسی کاظم امام هفتم شیعیان می رسد. رودبند نوه شیخ صفی الدین اردبیلی و پدربزرگِ پدربزرگ شاه اسماعیل صفوی بود که به دزفول آمده و مردم را به آیین تشیع دعوت می کرد. نقل شده است مردم دعوت او را برای گرویدن به تشیع نمی پذیرفتند. ناچار آنان را تهدید به قطع آب رود دز می‌کند و رود از جریان می‌ایستد. به همین دلیل او را رودبند لقب داده‌اند.

بقعه رودبند سیاه پوش, Tomb of Rudbande Siyahpush
بقعه رودبند سیاه پوش, Tomb of Rudbande Siyahpush

– بقعه رودبند در تپه‌ای بلند و پرتگاهی مشرف بر رودخانه دز قرار گرفته‌است و دارای گنبد سفید مخروطی به ارتفاع ۱۸ متر می‌باشد. بنا متعلق به دوره تیموریان است اما در زمان شاه عباس صفوی مرمت شده است. نقاشیهای زیبا بر دیوارها بر جذابیت بنا افزوده است. محیط اطراف بقعه رودبند از سال‎ها پیش یکی از قبرستان‎های مهم دزفول بوده است و مرقد بی ‎بی گزیده، دختر سلطانعلی رودبند نیز دقیقا روبروی بقعه رودبند و بصورت یک اتاق کوچک قرار دارد. از محل بقعه رودبند می توانید منظره زیبایی از رودخانه دز را ببینید پس آن را از دست ندهید.

پارک علی کله, Alikaleh Park
پارک علی کله, Alikaleh Park

– مهمترین آثار شهر دزفول را تا اینجا دیده اید. به سمت پارک علی کله در ساحل رودخانه دز و در شمال شهر بروید. پارک علی کله با وسعت زیاد محل مناسبی برای استراحت و چادر زدن مسافران و اهالی دزفول در ساحل رودخانه دز است. منظره تعدادی از کت ها در ساحل دز و دیدن یکی از آسیاب های تاریخی دزفول نیز می تواند دلیل خوبی برای دیدن پارک علی کله باشد. ضمنا پارک علی کله از معدود نقاط شهر برای شنای ایمن در ساحل دز است. به این منظور رعایت ایمنی و قوانین الزامی است.

– پارک ساحلی دولت در شمالی ترین نقطه شهر دزفول قرار دارد. در حقیقت سد تنظیمی دز مابین پارک دولت و پارک علی کله است. از طریق اسکله قایقرانی در پارک دولت می توانید برای رفتن به چال کندی در فاصله 18 کیلومتری دزفول قایق کرایه کنید. مسیر طولانی است و هزینه قابل توجهی را باید بپردازید اما چال کندی ارزشش را دارد. پیشنهاد می شود برای رفتن به چال کندی از صبح برنامه ریزی کنید و یک روز کامل یا دست کم نیم روز را اختصاص دهید تا دچار کمبود زمان نشوید.

منطقه چال کندی, Chalkandi Area
منطقه چال کندی, Chalkandi Area

– چال کندی منطقه ای است با نیزارها، بیشه‌زارها و صخره های زیبا در کنار رودخانه دز که هر گردشگری را مبهوت می کند. به دلیل وجود جریان های شدید آبی و فرسایش صخره ها در طول سال های بسیار چاله های متعددی در مسیر رودخانه ایجاد شده است به همین دلیل به این مکان لقب چال کندی داده اند. .در چال کندی می‌توانید انواع ورزش‌های آبی مانند جت اسکی، شنا و قایق‌سواری و ماهی گیری را انجام دهید. اگر قصد شنا دارید بهترین زمان استفاده از طبیعت چال ‌کندی، بهار، تابستان و اوایل پاییز است.

منطقه چال کندی, Chalkandi Area
منطقه چال کندی, Chalkandi Area

– مجتمع تجاری تفریحی مادر آخرین جاذبه گردشگری در داخل شهر دزفول است. علاقمندان خرید که فرصت کافی نیز دارند می توانند از بزرگ‌ترین مجموعه تجاری تفریحی دزفول و حتی خوزستان که بیش از 300 واحد تجاری را در خود جای داده است دیدن کنند. امکانات تفریحی متعددی از جمله باغ بام، مدلی از آبشار شوی، آب‌نمای موزیکال، آسیاب آبی و مدلی از بافت قدیم شهر دزفول نیز در این مجموعه وجود دارد. امکانات ورزشی مجموعه شامل استخر، سالن بولینگ و بیلیارد و باشگاه ورزشی بانوان است همچنین شهر کودک، هایپرمارکت بزرگ و رستوران سنتی مجموعه مرکز خرید مادر را بی نقص کرده اند.

مجتمع تجاری مادر, Madar Shopping Mall
مجتمع تجاری مادر, Madar Shopping Mall

– آخرین جاذبه دزفول در این برنامه مقبره یعقوب لیث صفاری است که در خارج از دزفول و در فاصله حدودا 10 کیلومتری شهر قرار دارد. از دزفول به سمت شوشتر خارج شوید. از طریق یک جاده فرعی آسفالت و کوتاه خود را به روستای اسلام آباد که پیش از این شاه آباد نام داشت برسانید. آرامگاه یعقوب لیث سردار مشهور ایرانی که پارسی را برای اولین بار بعد از حمله اعراب زبان رسمی ایران قرار داد و آن را احیا و حفظ کرد در شرق اسلام آباد قرار دارد.

آرامگاه یعقوب لیث صفاری, Tomb of Yaghub Leys Safari
آرامگاه یعقوب لیث صفاری, Tomb of Yaghub Leys Safari

– یعقوب لیث صفاری، پسر مسگری از قریه قرنین اهل سیستان بوده است. یعقوب لیث صفاری که از به قدرت رسیدن اعراب در ایران ناراضی بود، از ابتدای حکومت خود رویای سرنگونی حکومت بنی عباس را در سر می‌پروراند. برخی بر این عقیده هستند که دودمان صفاری به پادشاهان ساسانی می‌رسد. در دربار یعقوب لیث کسی حق نداشت به زبانی جز پارسی سخن بگوید. وی بعد از فتح کرمان، نیشابور و خراسان و سرنگونی حکومت طاهریان، به‌منظور سرنگونی بنی عباس به خوزستان لشکر کشید و از آنجا به بغداد رفت اما در جنگ نخست شکست خورد. یعقوب لیث به شوش بازگشت تا لشکر خود را احیا و دوباره به بغداد لشکرکشی کند که در میانه‌ راه و در نزدیکی دزفول کنونی یعنی جندی شاپور به‌ طور ناگهانی بیمار شد و کمی بعد از دنیا رفت.

– بنای بقعه یعقوب لیث مربوط به دوران سلجوقی است اما تا دوران قاجار نیز مرمت های زیادی در بنا صورت گرفته است. گنبد مخروطی شکل و دندانه‌دار آرامگاه یعقوب لیث زیبایی و سادگی خاصی دارد. ظاهرا سالها پیش روی دیوار گنبد نام یعقوب لیث بر روی کتیبه‌ای در بنا وجود داشته که بعدها تخریب شده است. بقایای شهر و دانشگاه باستانی جندی شاپور نیز در جنوب محوطه آرامگاه در میان مزارع است که شوربختانه راه خوبی ندارد و امکاناتی برای گردشگران در این رابطه ایجاد نشده است.

اطلاعات و سایر نکات مهم سفر به دزفول چیست؟

وضعیت آب و هوا برای اجرای موفق این برنامه اهمیت حیاتی دارد و لازم است علاوه بر دمای هوا وضعیت گرد و غبار را هم بررسی کنید.

بهترین سفرنامه ها و گزارش برنامه های سفر به دزفول کدام هستند؟

لینک سفرنامه مهتاب چهارطاقی از سفر به استان خوزستان در وبلاگ قصه گو

شما نیز می توانید گزارش خود را برای ما ارسال کنید.

 

با تبلیغ تور، اقامتگاه و سایر خدمات گردشگری خود در این صفحه بیشتر دیده شوید. آگهی سری اول رایگان است.
تماس با ما

خدمات مفید در این منطقه

دریافت رایگان فایل GPS مسیر برنامه و مسیریابی روی گوشی حین سفر

اگر برنامه مسیریابی با قابلیت ساپورت فایلهای KML بر روی گوشی خود ندارید، اپلیکیشن MAPS.ME را نصب کنید. بهترین اپلیکیشن مسیریاب با نقشه آفلاین مسیریابی در سفر و طبیعت بدون نیاز به اینترنت

 

پرسشهای شما از سفر به این منطقه بلافاصله پاسخ داده می شود لطفا پایین همین صفحه پیام بگذارید و صرفا جهت سفارش طراحی اختصاصی برنامه یا آگهی، مستقیما تماس بگیرید.

 

برای ادامه سفر بهترین جاهای دیدنی اطراف دزفول کجا هستند؟

 

سفر به اهواز 
سفر به شوشتر
سفر به شوش
سفر به زیگورات چغازنبیل

 

برای دیدن همه جاهای دیدنی استان خوزستان، سفرها و صعودهای استان خوزستان را ببینید.

 

برای دیدن سایر جاهای دیدنی ایران یکی از نزدیک ترین استانهای همسایه زیر را انتخاب کنید.

 

سفر به استان ایلام
سفر به استان بوشهر
سفر به استان چهارمحال و بختیاری
سفر به استان کهگیلویه و بویراحمد
سفر به استان لرستان

به زودی منتشر می شود:

سفر به آبادان، سفر به رامهرمز، سفر به ایذه، صعود به قله کینو، صعود به قله منگشت، سفر به اندیکا و دریاچه شیمبار، سفر به آبشار شیوند، سفر به دره توبیرون، سفر به دره کول خرسون، سفر به آبشار شوی، سفر به سد کارون، سفر به سد دز، سفر به سد مارون، سر به تنگ تکاب، سفر به آتشکوه، سفر به تالاب میانگران، سفر به سد کرخه، سفر به دریاچه تمبی، سفر به روستای شیمن، سفر به آبشارهای آرپناه، سفر به دشت سوسن، سفر به مسجد سلیمان، سفر به لالی، سفر به هندیجان ،سفر به بهبهان، سفر به دهدز، سفر به گتوند، سفر به خرمشهر، سفر به تالاب شادگان، سفر به تالاب هورالعظیم، سفر به سوسنگرد و بستان، سفر به هویزه، سفر به ماهشهر، سفر به روستای مال آقا و تنگ تهی

 

به راحتی برنامه سفر مطابق با علایق و نیازهای خود را پیدا کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *