برای یافتن سفر بر اساس علایق و نیازهای خود

راهنمای سفر در ایران برای همه

گام به گام صعود به قله توچال از تهران با فایل GPS

شما همیشه نیاز به راهنما یا خرید تور ندارید. با این برنامه ی دقیق، تورلیدر خود در صعود به قله توچال باشید.

چرا باید به قله توچال صعود کرد؟

 

– محبوب ترین صعود در تهران برای کوهنوردان، صعود به قله توچال با نزدیک به 4000 متر ارتفاع است.

– قله توچال دارای چندین مسیر صعود متفاوت و از جهات مختلف از جمله مسیر دربند و شیرپلا، مسیر پارک جمشیدیه و کلکچال، مسیر ولنجک، مسیر درکه و پناهگاه پلنگچال، مسیر دارآباد، مسیر دره اوسون و مسیر آهار و شکراب، مسیر شهرستانک، مسیر امامزاده داوود و… است و از این نظر در ایران کم نظیر است.

– ابتدای تمام مسیرهای صعود قله توچال دارای دسترسی مطلوب و سرویس وسایل نقلیه عمومی از میدان تجریش و سایر مناطق شمال تهران است.

– مسیرهای صعود قله توچال بدلیل جمعیت شهری مانند تهران و تردد فراوان، عموما دارای پاکوبهای پهن و با کیفیت برای کوهنوردان هستند.

– چندین پناهگاه و جانپناه از جمله پناهگاه های کلکچال، شروین، شیرپلا، اسپیدکمر، پلنگچال، دارآباد (مونگچال)، جانپناه قله توچال (اردلان)، امیری، هتل اوسون، ایستگاه پنجم تله‌کابین و … در دامنه ها و مسیرهای قله توچال وجود دارند.

– چشمه ها، کافه ها، رستوران ها و ایستگاههای استراحت فراوانی در مسیرهای اصلی صعود قله توچال قرار دارند.

– خط الراس توچال شامل قلل متعددی مانند لوارک (3560 متر)، بازارک (3753 متر)، پلنگ چال (3520 متر)، سر بازارک (3640 متر)، شاه نشین (3875 متر)، لزون غربی (3585 متر)، لزون شرقی یا پیازچال(3540 متر)، کلک چال (3350 متر) و … است و با ادامه مسیر کوهنوردی می توان برنامه های دیگری را نیز اجرا کرد.

– توچال تنها کوه 4000 متری ایران است که در نزدیکی قله و بر روی خط الراس دارای پیست اسکی مجهز می باشد.

– وجود تله‌کابین توچال که یکی از طولانی‌ترین خطوط تله‌کابین پیوسته در دنیا به شمار می‌رود و امکان صعود راحت گردشگران و غیرکوهنوردان، توچال را به یکی از منحصربفردترین قلل جهان کرده است.

– هتل توچال در نزدیکی قله توچال قرار دارد و حتی امکان اقامت را نیز در نزدیکی قله به گردشگران می دهد.

 

آنچه پیش از تصمیم صعود به قله توچال باید حتما بدانید

قله توچال کجاست؟

قله توچال به سبب ارتفاع و مسیرهای متنوع و جاذبه های خاصش معروف ترین و محبوب ترین کوه در تهران است. قله توچال دقیقا در شمال تهران و مشرف بر پایتخت است اما از سمت روستاهای آهار، شهرستانک، امامزاده داوود و نقاط دیگر نیز صعود می شود.

ارتفاع قله توچال از سطح دریا و پای کوه در مبدا صعود چقدر است؟

قله توچال 3962 متر از سطح دریا ارتفاع دارد. با توجه به وجود تله کابین در مسیر ولنجک و بر حسب نقطه ای که به عنوان شروع پیاده روی برای صعود انتخاب می کنید باید بین 200 تا 2250 متر از مبدا ارتفاع بگیرید.

مسیرهای صعود به قله توچال کدام هستند؟

مسیرهای صعود به قله توچال از سمت شهر تهران را به شرح زیر می توان لیست کرد:

1- دربند، پناهگاه شیرپلا، جانپاه امیری (سیاه سنگ)، قله توچال (رایج‌ترین مسیر توچال اما دارای دست به سنگ)

2- پارک جمشیدیه، پناهگاه کلکچال، دره پیازچال، قله لزون(پیازچال)، قله توچال (رایج ترین مسیر از جبهه شرقی)

3- ولنجک (بام تهران)، ایستگاه پنجم تله‌کابین، ایستگاه هفتم تله کابین، قله توچال (رایج ترین مسیر از جبهه غربی)

4- دربند، دره اسون، قبر اوروس، جانپاه امیری (سیاه سنگ)، قله توچال

5- دربند، دره اسون، ایستگاه پنجم تله‌کابین، ایستگاه هفتم، قله توچال

6- گلابدره، پناهگاه کلکچال، دره پیازچال، قله لزون(پیازچال)، قله توچال

7- پارک نیلوفر، قله شاه آباد، قله کلکچال، قله لزون(پیازچال)، قله توچال

8- درکه، پناهگاه پلنگچال، ایستگاه پنجم تله‌کابین، ایستگاه هفتم تله‌کابین، قله توچال

9- شهرک بام تهران(بوعلی)، قله چین کلاغ، قله دوشاخ، قله پلنگچال، ایستگاه هفتم تله کابین، قله توچال(سخت ترین مسیر از جبهه غربی)

10- فرحزاد، یونجه زار، قله دوشاخ، قله پلنگچال، ایستگاه هفتم تله کابین، قله توچال

11- دارآباد، قله دارآباد، خط الراس دارآباد، قله لزون (پیازچال)، قله توچال (سخت ترین مسیر از جبهه شرقی)

12- دربند، دره اوسون، جانپناه اسپیدکمر، ایستگاه هفتم تله کابین، قله توچال (قدیمی ترین مسیر)

در این برنامه امین مانا، سه مسیر اول که بهترین مسیرهای صعود قله توچال هستند به طور کامل معرفی شده اند اما برای آشنایی با سایر مسیرها می توانید  صعود به قله پلنگچال ، مسیرهای دره درکه ، مسیرهای دره دربند و اسون ، صعود به قله کلکچال و صعود به خط الراس دارآباد را ببینید.

قله توچال را می توان از سمت غرب و از طریق روستای امامزاده داوود نیز صعود کرد که به سبب ارتفاع 2600 متری امامزاده داوود ساده ترین مسیر صعود توچال است. سفر به امامزاده داوود و صعود به قله شاه نشین را ببینید.

مسیرهای شمالی صعود قله توچال نیز شامل مسیر روستای ایگل، مسیر روستای شکراب و مسیر روستای شهرستانک هستند که سخت ترین مسیرهای صعود به قله توچال محسوب می شوند.

محبوبیت صعود به قله توچال در چیست؟

توچال یک قله نیست بلکه مجموعه ای از مسیرهای کوهنوردی، دره ها، رودخانه ها و چشمه ها، پناهگاه ها و جلوه های مختلف کوهستان است. نزدیکی به تهران و وجود جاذبه های مختلف همگی باعث محبوبیت توچال شده اند. همچنین وجود پیست اسکی و مجموعه تله کابین، توچال را علاوه بر کوهنوردان، برای تمام مردم و گردشگران در دسترس قرار داده است.

بهترین جاهای دیدنی دامنه ها و کوهپایه های کوه توچال و اطراف آن کجاست؟

دره دربند، دره درکه، روستای امامزاده داوود، دره دارآباد، خط الراس دارآباد، دره فرحزاد، پیست اسکی توچال، تله کابین توچال و گلابدره از بهترین جاذبه های توچال هستند.

درجه سختی صعود به قله توچال چقدر است؟

قله توچال را از مسیرهای مختلف و متنوعی می توان صعود کرد و وجود تله کابین در مسیر ولنجک امکان صعود را حتی برای گردشگران و افراد عادی فراهم می کند. از سویی صعود از برخی مسیرها مانند خط الراس دارآباد بخصوص در فصل زمستان می تواند طاقت فرسا باشد. بنابراین درجه سختی برنامه از نسبتا ساده تا بسیار سخت است. برنامه توچال مناسب برای افراد با توانایی پیمایش در طبیعت از 2.5 کیلومتر تا 32 کیلومتر در مسیرهای ناهموار طبیعت مانند پاکوب و مسیرهای دارای شیب است.

فاصله میدان تجریش تا مبدا صعود قله توچال در مسیرهای مختلف با ماشین چقدر است؟

فاصله میدان تجریش تا میدان سربند(ابتدای دره دربند)، ولنجک(پارکینگ تله کابین توچال) و پارک جمشیدیه به عنوان مبدا مسیرهای اصلی صعود به قله توچال با ماشین به ترتیب 3، 4 و 5 کیلومتر است.

مسیر دسترسی و راههای رفتن به ابتدای مسیرهای صعود توچال چطور است؟

بهترین راه دسترسی به مناطق شمالی تهران، مترو است و شمالی ترین ایستگاه مترو تهران در نزدیکی میدان تجریش واقع است. از این نقطه می توانید با تاکسی و از طریق خیابان دربند خود را به میدان سربند در محله دربند و ابتدای دره دربند برسانید. همچنین می ‌توانید با ماشین شخصی از میدان تجریش این مسیر را طی کنید و به میدان سربند بروید. البته باید ماشین خود را در میدان سربند یا کمی قبل از آن پارک کرده و باقی مسیر را پیاده طی کنید.

برای رسیدن به پارک جمشیدیه که در نزدیکی نیاوران و شمالی ترین نقطه منظریه و جماران قرار دارد نیز باید از تجریش سوار تاکسی‌های جمشیدیه شوید و بعد از عبور از خیابان های باهنر و فیضیه وارد خیابان امیدوار بشوید تا به پارک جمشیدیه برسید.

بهترین راه رفتن به ولنجک از میدان تجریش نیز از طریق مینی بوس های شهرداری است که تا ابتدای بلوار دانشجو تردد دارند البته با اتوبوس و سایر وسایل نقلیه می توان از پارک وی، اتوبان چمران و سایر نقاط نیز به ولنجک رفت.

بهترین زمان و فصل صعود به قله توچال چه موقع است؟

آب و هوای قله توچال در فصول بهار، پاییز و تابستان برای صعود عالی است. توچال معمولا زمستانی سرد و پر برف دارد به طوری که بیشتر مسیرهای صعود از نظر بهمن خطرناک می شوند. با وجودی که مناظر سپید کوهستان، صعود زمستانه به توچال را نیز جذاب می سازد اما هوای سرد و شرایط سختی را باید تحمل کنید. صعود توچال در اوایل بهار ترکیبی از مناظر زیبای کوهستان و دمای خوب است. در مجموع از اواخر فروردین تا اوایل پاییز صعود به قله توچال ساده تر و دلچسب است اما نیمه دوم بهار متعادل ترین دما وجود دارد ضمن اینکه در بهار چشمه ها در بهترین شرایط خود هستند. ضمنا با توجه به وجود تله کابین در مسیر ولنجک حتی گردشگران نیز می توانند در 12 ماه سال به قله توچال صعود کنند. صعود تابستانه به توچال را از صبح خیلی زود شروع کنید تا با گرم شدن هوا به ارتفاعات رسیده باشید.

توجه نمایید که در مسیرهای صعود به قله توچال در روزهای طوفانی زمستان، احتمال گم شدن بسیار زیاد است. بادهای شدید قله توچال نیز معروف هستند. بسیاری از کوهنوردان در مسیر صعود به دلیل گم شدن و یخ زدگی جان خود را از دست داده اند.

 

آنچه برای برنامه ریزی اولیه و کلی صعود به قله توچال باید بدانید

بهترین رستوران های نزدیک به مسیرهای صعود قله توچال کجا هستند؟

پارک جمشیدیه، دربند، ولنجک و اطراف آنها دارای رستوران های متعددی است که تبلیغات اینترنتی برخی از آنها همه جا را پر کرده است اما برنامه های aminmana غیر انتفاعی هستند. بهترین توصیه سایتهای غیر تبلیغاتی تریپ ادوایزر که بر اساس نظرات گردشگران ایرانی و خارجی می باشد و همچنین سایت لونلی پلنت که بر اساس اطلاعات حرفه ای ترین جهانگردهای دنیا است رستوران مرکزی جمشیدیه در شمال پارک جمشیدیه و رستوران معروف کوهپایه در ابتدای مسیر دره دربند (حدودا 300 متر پس از میدان سربند) است.

برای مسیر ولنجک بر اساس نظرات کاربران گوگل رستوران شاندیز گالریا به آدرس ولنجک،خیابان سیزدهم،پلاک5 همچنین فست فود پرپروک واقع در بام تهران نرسیده به ایستگاه اول و رستوران نسبتا لوکس ایستگاه پنجم محبوب تر می باشند که می توانید بر حسب شرایط از آنها استفاده کنید.

با این وجود علاوه بر موارد مذکور چندین کافه و رستوران دیگر در طول مسیر دره دربند، مسیر صعود پناهگاه کلکچال و در مجموعه تله کابین توچال نیز وجود دارند که می توانید بر حسب نیاز از آنها استفاده کنید.

بهترین جا و مکان برای چادر زدن یا محل اقامت در برنامه صعود به قله توچال کجاست؟

شاخص ترین محل اقامت در مسیرهای صعود قله توچال، پناهگاه شیرپلا با ارتفاع 2700 متری در مسیر دربند است که اتاقهای خصوصی و سالن عمومی و خوابگاه با کیفیت و نسبتا ارزانی دارد.

برای کمپینگ در مسیر پارک جمشیدیه می توانید از پناهگاه کلکچال با ارتفاع 2600 متر که امکانات مناسبی دارد نیز استفاده کنید. هتل توچال بر روی خط الراس توچال با 3600 متر ارتفاع در محل پیست اسکی توچال نیز برای اقامت محل ایده آلی است. به این ترتیب می توانید از فشردگی برنامه خود بکاهید.

وسایل و لوازم ضروری برای صعود به قله توچال چیست؟

کوله پشتی مناسب، کفش کوهنوردی یا طبیعت گردی ساقدار با آج مناسب در کف ، عینک آفتابی و کلاه نقاب دار برای روزهای آفتابی ، لباس گرم و تجهیزات زمستانه برای فصول سرد ، دوربین عکاسی ، دارو و لوازم شخصی ، بطری آب، میوه، غذا و تننقلات ، کیت امداد و بقای طبیعت گردی ، GPS با باطری اضافه یا پاوربانک برای گوشی، تمام وسایل لازم برای پیمایش در طبیعت مانند باتوم

یک پکیج ویژه و بهترین برنامه پیشنهادی امین مانا برای این صعود

با برنامه امین مانا در صعود به قله توچال از تهران چه جاذبه ها و مسیرهایی را می توانید ببینید؟ 

مجموعه تفریحی تله کابین توچال و بام تهران – مسیر پیاده روی ولنجک تا ایستگاه اول تله کابین – مسیر ماشین رو و کوهپیمایی ولنجک از ایستگاه اول تا ایستگاه هفتم تله کابین – ایستگاه پنجم تله کابین توچال – ایستگاه هفتم تله کابین – پیست اسکی و تله سیژ توچال – هتل توچال – قله توچال – میدان سربند – مسیر کوهپیمایی میدان سربند تا دوراهی اسون – تله سیژ دربند – رستوران ها، کافه ها و تفرجگاههای دربند – روستای پس قلعه – مسیر کوهنوردی دو راهی اسون تا پناهگاه شیرپلا – آبشار دوقلو – پناهگاه شیرپلا – جانپناه امیری – پارک جمشیدیه – مسیر کوهپیمایی جمشیدیه به اردوگاه کلکچال- چشمه منصوری – ایستگاهها و کافه های مسیر جمشیدیه به کلکچال – تپه و چشمه نورالشهدا – برج سفید کلکچال – گردنه اسپیلت – مسیر دره و چشمه پیازچال – قله کلکچال – دشت و گردنه پیازچال – مسیر کلکچال به قلل لزون بر روی خط الراس توچال – خط الراس توچال از لزون تا قله توچال

چرا این برنامه بهترین برنامه ریزی برای صعود قله توچال و حتی ارزان ترین برنامه قله توچال است؟

برای طراحی و ارائه این برنامه، از منابع متعدد و معتبر مانند سایت سازمان نقشه برداری، لونلی پلنت، تریپ ادوایزر و دهها تراک GPS از سایتهایی مانند Wikiloc استفاده شده است.

جاذبه های گردشگری هر منطقه و مسیرهای دارای جذابیت بیشتر برای پیاده روی در شهر، روستا و یا طبیعت، تعیین شده اند. همراه با تراک GPS(قابل استفاده روی گوشی)، یک برنامه ی دقیق که دارای زمان بندی و اولویت بندی جاذبه ها است در دسترس شماست. بنابراین، زمان را تلف نمی کنید و مجری یک تور خوب و ارزان برای خود خواهید بود. برای اطلاع بیشتر از چگونگی طراحی مسیر سفر در این سایت درباره aminmana را ببینید.

بر اساس نیازها، شرایط و فرصتی که دارید، ما حتی می توانیم برنامه ی سفر دلخواه شما را با برنامه ریزی سفارشی نیز آماده کنیم و یک برنامه، جدول، نقشه و فایل GPS اختصاصی تهیه نماییم تا بتوانید سفر خود را بی نقص انجام دهید. برنامه ریزی اختصاصی سفر را ببینید.

بهترین برنامه صعود به قله توچال چند روزه است؟

یک و نیم تا دو روز زمان نیاز دارید تا بتوانید به قله کوه توچال صعود کنید. برنامه امین مانا نیز یک برنامه دو روزه است اما برای فرصت نیم روزه یا یک روزه و حتی سه روزه نیز انعطاف پذیر است و امکان صعود وجود دارد.

صعود به قله توچال و فرود از توچال به مبدا برنامه چند ساعت زمان نیاز دارد؟
بهترین برنامه ریزی صعود به قله توچال بر اساس فرصت زمانی شما چیست؟

قله توچال به لطف وجود مجموعه تله کابین حتی امکان صعود نیم روزه نیز دارد. مردم عادی و گردشگران علاقمند کوهستان و کوهپیمایی که از تندرستی در حد معمول برخوردارند می توانند در کوتاه ترین زمان از طریق تله کابین مسیر ولنجک خود را به ایستگاه هفتم در ارتفاع 3750 متری برسانند. مسیر 1200 متری باقیمانده تا قله توچال مستلزم افزایش ارتفاعی معادل 200 متر است و باید به صورت رفت و برگشت طی شود. این مسیر به راحتی در نیم ساعت طی می شود. دوباره از ایستگاه هفتم با تله کابین به تهران بازگردید تا به این ترتیب حتی با فرصت محدود نیز یک صعود نیم روزه به قله توچال را تجربه کنید.

بهترین راه برای صعود یک روزه به قله توچال نیز استفاده ترکیبی از تله کابین در مسیر ولنجک است. می توانید از صبح زود صعود و پیاده روی خود را در مسیر ولنجک شروع نمایید. این امکان وجود دارد که از ایستگاه اول تا پنجم و یا از ایستگاه پنجم تا هفتم را کوهپیمایی کنید و مابقی مسیر را از تله کابین استفاده نمایید. کوهنوردان حرفه ای با آمادگی جسمانی بالا می توانند از هر سه مسیر پارک جمشیدیه، دربند یا ولنجک کل راه تا قله را با کوله سبک و بدون لوازم شبمانی کوهپیمایی کنند. برای بازگشت بخشی یا تمام مسیر را از تله کابین استفاده کنید تا یک صعود یک روزه پر فشار را تجربه نمایید. به این منظور لازم است زمان بندی و ساعت کار تله کابین را بدانید و به موقع خود را به مقصد برسانید.

برای صعود یک و نیم روزه و یا صعود دو روزه به قله کوه توچال می توانید از هر سه مسیر صعود کنید. پناهگاه کلکچال برای کمپینگ در مسیر پارک جمشیدیه و پناهگاه شیرپلا برای اقامت و کرایه محل خواب در مسیر دربند، عالی هستند. به این منظور از ظهر یا پیش از ظهر در روز اول صعود خود را آغاز کنید. شب را در پناهگاه بمانید و صبح زود روز دوم مابقی مسیر تا قله توچال را طی نمایید. برای بازگشت به تهران روال رایج استفاده از تله کابین است اما اگر آمادگی جسمانی بالا داشته باشید و صبح خیلی زود بیدار شده باشید می توانید کل راه را پیاده تا تهران بازگردید در نتیجه این امکان وجود دارد که هر یک از سه مسیر را برای بازگشت انتخاب نمایید.

بر حسب آمادگی نفرات و مسیری که انتخاب می کنید صعود به قله توچال از مبدا شهر تهران با توجه به اختلاف ارتفاع زیاد در مجموع بین 7 تا 10 ساعت زمان نیاز دارد. شرایط آب و هوایی می تواند این زمان را نیز افزایش دهد. فرود از قله توچال هم دست کم 5 ساعت زمان نیاز دارد. بنابراین افزایش زمان برنامه به بیشتر از یک روز لازم به نظر می رسد مگر اینکه تله کابین را برای بازگشت انتخاب کنید.

برای صعود سه روزه به قله کوه توچال می توانید از هر سه مسیر صعود کنید. شب اول را در پناهگاه کلکچال در مسیر پارک جمشیدیه و یا پناهگاه شیرپلا در مسیر دربند و یا حتی هتل توچال در مسیر ولنجک، پشت سر بگذارید. روز دوم را به قله صعود کنید. برای شب دوم می توانید در هتل توچال اقامت پیدا کنید و یا اینکه دوباره به پناهگاه کلکچال یا شیرپلا بازگردید. به این ترتیب می توانید کوهپیمایی در روزهای دوم و سوم خود را بسیار سبک تر نمایید و ضمن لذت بردن از جاذبه های مسیر از سنگینی و فشردگی صعود بکاهید.

نقشه مسیر

به ترتیب حروف لاتین و طبق جدول، برنامه را شروع و اجرا کنید.

 

حضور در برنامه های طبیعت گردی و کوهنوردی نیازمند داشتن تجربه، دانش و مربی متخصص است.
امین مانا مسئولیتی در قبال حوادث ناشی از عدم رعایت ایمنی ندارد و مسیریابی دقیق برای جلوگیری از حوادث یا اتلاف زمان و کمک به تورلیدرها و عموم مردم تنها هدف ماست. 

برنامه صعود قله توچال از مسیر دربند و شیرپلا(جنوبی)

بر اساس فرصت، سلیقه و شرایطی که دارید می توانید هر جاذبه یا مسیری را از برنامه خود حذف کنید.

 

شروع کنید از

A- میدان تجریش

با وسیله نقلیه (3 کیلومتر) بروید به

B- میدان سربند و ایستگاه تله سیژ – ارتفاع 1790m

پیاده یا با وسیله نقلیه (150 متر) بروید به

C- سه راهی ابتدای مسیر دره و روستای پس قلعه – ارتفاع 1800m

پیاده یا با وسیله نقلیه (500 متر) بروید به

D- ابتدای مسیر شیردره – ارتفاع 1870m

پیاده (400 متر) یا با تله سیژ از میدان سربند بروید به

E- ایستگاه آخر تله سیژ دربند – ارتفاع 1970m

پیاده (200 متر) بروید به

F- سه راه امامزاده ابراهیم – ارتفاع 1970m

پیاده (750 متر) بروید به

G- سه راه بند یخچال – ارتفاع 2000m

پیاده (200 متر) بروید به

H- ابتدای مسیر دره دمشگ گدا – ارتفاع 2020m

پیاده (100 متر) بروید به

I- سه راه اسون و شیرپلا – ارتفاع 2040m

پیاده (100 متر) بروید به

J- کافه عبدالله ریش – ارتفاع 2060m

پیاده (300 متر) بروید به

L- سه راه دوم اسون – ارتفاع 2145m

پیاده (1.1 کیلومتر) بروید به

M- کافه رجب و ایستگاه امداد داوودی – ارتفاع 2350m

پیاده (750 متر) بروید به

N- سه راه پناهگاه شروین – ارتفاع 2580m

پیاده (150 متر) بروید به

O- آبشار دوقلو – ارتفاع 2630m

پیاده (200 متر) بروید به

P- پناهگاه شیرپلا – ارتفاع 2690m

پیاده (400 متر) بروید به

Q- سه راهی ایستگاه 5 و پناهگاه امیری – ارتفاع 2760m

پیاده (2400 متر) بروید به

R- پناهگاه امیری – ارتفاع 3380m

پیاده (1600 متر) بروید به

W- سه راه چهارپالون – ارتفاع 3870m

پیاده (500 متر) بروید به

X- قله توچال – ارتفاع 3962m

نکات مهم و کلیدی حین صعود در این مسیر از شروع تا پایان

 

شروع کنید از میدان تجریش ( طبق جدول و فایل تراک جی پی اس GPS مسیریابی )

– بسته به محل اقامت شما، میدان تجریش در شمال تهران، بهترین محل برای کرایه وسیله نقلیه یا شروع برنامه صعود قله توچال از مسیر دربند است. در میدان تجریش می توانید با تاکسی و یا حتی پیاده عازم میدان سربند در ابتدای دره دربند بشوید. امام ‌زاده صالح و بازار قدیمی تجریش، جاذبه های مهمی هستند که در حاشیه میدان تجریش قرار دارند و پیش از شروع برنامه قابل دیدن هستند.

– قبرستان ظهیرالدوله، در نزدیکی میدان تجریش و تقریبا در مسیر میدان سربند قرار دارد. شاید هیجان زده شوید اگر بدانید چهره های سرشناسی چون فروغ فرخزاد، محمد تقی بهار، رهی معیری، قمرالملوک وزیری، ایرج میرزا، حسین یاحقی، داریوش رفیعی و هنرمندان و افراد مشهور دیگری در گورستان ظهیرالدوله دفن شده اند. بنابراین در صورت داشتن فرصت کافی قبل از صعود قله توچال می توانید از قبرستان ظهیر الدوله نیز دیدن کنید.

– اگر با خودرو شخصی به دربند می روید، در ابتدای دربند پارکینگ طبقاتی عمومی وجود دارد اما ناچارید از این نقطه حدود 1.5 کیلومتر تا میدان سربند پیاده روی کنید که مقدار قابل توجهی است اما گاهی اوقات شلوغی در حدی است که چاره ای نیست.

– مجسمه کوهنورد در میدان سربند در ابتدای دره دربند، نماد کوهنوردی در ایران و یک اثر تاریخی است. این تندیس متعلق به گروهبان ارتش و مربی کوه‌نوردی زمان پهلوی، امیر شاه قدمی است که در سال ۱۳۴۱ توسط رضا لعل ریاحی، پیکره‌تراش و نقاش ایرانی ساخته و سپس نصب شد. امیر شاه قدمی در سال 1340 موفق به نجات سرنشینان هواپیمای آمریکایی سقوط کرده در قله زردکوه بختیاری به ارتفاع ۳۸۷۰ متر در سرمای ۳۰ درجه زیر صفر شده بود.

– ایستگاه تله سیژ دربند در حاشیه میدان سربند قرار دارد. می توانید با صندلی های دو نفره مسیر ۶۰۰ متری را تا ارتفاعات بالاتر بدون صرف انرژی بالا بروید هرچند 600 متر برای کوهنوردان قله توچال ناچیز است و بیشتر برای گردشگران جذابیت دارد. تله سیژ دربند در تمام روزهای هفته فعال است اما ساعات کاری و قیمت بلیط آن متفاوت است. برای اطلاعات بیشتر وبسایت تله سیژ دربند را ببینید.

– بلافاصله بعد از میدان سربند به محلی می رسید که باید از بین دو مسیر یکی را انتخاب نمایید. مسیر سمت چپ( آبی رنگ)، با تراورس در دامنه ی غربی دره دربند پیش می رود و مناظر زیادی دارد. این مسیر برای کوهنوردان بیشتر جذاب است چون عریض تر و خلوت تر است. جدول برنامه صعود توچال از مسیر دربند نیز بر اساس مسیر مذکور برنامه ریزی شده است اما هر دو مسیر توسط کوهنوردان استفاده می شود.

– مسیر سمت راست(سبز رنگ) از کف دره و در کنار رودخانه دربند و از لابلای درختان پیش می رود و از روستای پس قلعه نیز عبور می کند. روستای قدیمی پس قلعه در فاصله یک کیلومتری از ابتدای مسیر قرار دارد. گردشگران و کسانی که برای تفریح به دربند می آیند این مسیر را بیشتر دوست دارند بخصوص که بیشتر کافه ها و رستوران های دربند در ابتدای این مسیر قرار دارند. رستوران معروف کوهپایه در همین قسمت واقع است و محل آن در نقشه مشخص شده است. هر دو مسیر در ادامه راه در محلی به نام سه راه بند یخچال یکی می شوند و به هم می پیوندند.

– اگر در مسیر آبی رنگ پیش بروید می توانید از وسیله نقلیه نیز در زمانهای معدودی در میانه ی هفته استفاده کنید. در همان ابتدای راه از شیردره در سمت چپ خود عبور می کنید.

– در مسیر اصلی به راه خود ادامه دهید. از ایستگاه آخر تله سیژ دربند عبور خواهید کرد. به سه راهی امامزاده ابراهیم دربند و ابتدای مسیر فرعی امامزاده می رسید. امامزاده ابراهیم قدمت قاجاری دارد و هنوز ضریح چوبی و برخی آثار قدیمی اش برجای مانده است.

– سه راه بندیخچال نقطه شاخص بعدی است. نامهای دیگر این محل سه راه آبشار و گذر مهدی است. مسیر سمت راست(شرقی) به مسیر بندیخچال معروف است اما برای صعود قله توچال باید مسیر سمت چپ را انتخاب کنید. دو جاذبه و مسیر کوهپیمایی در مسیر بندیخچال شامل پناهگاه شروین و چشمه البستونک هستند. کلاسهای کاراموزی کوهپیمایی و سنگنوردی در منطقه بند یخچال رونق زیادی دارد.

– سه راهی اسون و شیرپلا کمی بعد از دره دمشگ گدا قرار دارد. مسیر سمت چپ(غربی) از طریق دره اسون به ایستگاه پنجم تله کابین منتهی می شود و مسیر سمت راست(شرقی) به سمت پناهگاه شیرپلا می رود. مسیر پناهگاه شیرپلا، برای صعود به قله توچال رایج تر است.

– اگر مسیر پناهگاه شیرپلا را انتخاب کنید از کافه عبدالله ریش و چشمه ای عبور می کنید تا به سه راهی دوم اسون برسید. از این محل نیز می توانید به موازات مسیر قبلی به سمت دره اسون بروید اما به مسیر خود در دره دربند ادامه دهید تا به کافه رجب و ایستگاه امداد داوودی برسید.

– کافه رجب دارای رستوران، سرویس بهداشتی و اقامتگاه برای خواب است و ایستگاه امداد داوودی نیز محل مناسبی برای امداد رسانی به کوهنوردان صعود کننده به قله توچال است.

– از کافه رجب تا پناهگاه شیرپلا مسیر دارای دست به سنگ قابل توجه و زیادی است. طی سالهای گذشته به دلیل ریزش سنگ از کوه و یا بهمن حوادث جانی زیادی در این بخش از دره که به دره غار پلنگ معروف است روی داده است. خوشبختانه طنابهای حمایت و نردبان و میله و حفاظ هایی در این بخش از مسیر نصب شده است اما با این وجود طی مسیر در فصل زمستان بدلیل یخ زدگی مسیر و خطر بهمن هنوز خطرناک است و به افراد غیرکوهنورد توصیه نمی شود.

– از سه راه دوم شروین نیز عبور می کنید. به ابتدای مسیر آبشار دوقلو می رسید. مسیر آبشار در فاصله کمی از سمت چپ مسیر اصلی قرار دارد. آبشار دوقلو با ارتفاعی در حدود 20 متر بخصوص در بهار که پرآب است جلوه ی زیبایی دارد.

– در نهایت به پناهگاه شیرپلا که مجهزترین پناهگاه قله توچال است می رسید. پناهگاه شیرپلا دارای دو رستوران و تعداد زیادی اتاق عمومی و خصوصی جهت اقامت می باشد و سرویس بهداشتی مجهز به آب گرم دارد. درب پناهگاه شیرپلا هر شب ساعت 22 بسته می شود. پناهگاه شیرپلا بهترین مکان برای صعودهای دو روزه به قله توچال است. شماره تلفن هماهنگی برای پناهگاه شیرپلا  09122188124 است.

– برای ادامه مسیر، از پناهگاه شیرپلا 400 متر به سمت غرب بروید تا به سه راهی ایستگاه 5 و پناهگاه امیری برسید. در صورتی که بدلایل مختلف امکان صعود به قله توچال ندارید می توانید از این نقطه با طی نمودن حدود 3.5 کیلومتر و عبور از چند گردنه به سمت ایستگاه پنجم تله کابین بروید و با تله کابین به تهران بازگردید. ایستگاه پنجم تنها 250 متر مرتفع تر از پناهگاه شیرپلا است و مسیرش بسیار ساده تر از مسیر صعود قله می باشد. مسیر مذکور در زمستان بهمن گیر است و نقاب هاي برفی زیادی در طول آن وجود دارد.

– در مسیر مابین شیرپلا و ایستگاه پنجم میتوانید از جاذبه هایی چون قبر اوروس، چشمه اوسون و پناهگاه اسپیدکمر نیز دیدن کنید. برای اطلاعات بیشتر در مورد این جاذبه ها و سایر مسیرهای فرعی منطقه دربند، برنامه مسیرهای دره دربند و اسون را ببینید.

– برای ادامه مسیر صعود قله توچال از سه راهی به سمت پناهگاه امیری بروید. از پناهگاه شیرپلا تا قله توچال در بیشتر مسیر با شیب زیاد و یکنواختی مواجه هستید. از پناهگاه شیرپلا تا جانپناه امیری، انحراف از مسیر اصلی به سمت شرق و غرب بسیار خطرناک است و خطر ریزش بهمن را به همراه دارد. نام دیگر پناهگاه امیری، جانپناه سیاه سنگ است. کمی قبل از پناهگاه چشمه آب خوبی وجود دارد. زنده یاد علی امیری نام کوهنوردی است که به دلیل سرما و یخزدگی جان خود را از دست داده است.

– مابین جانپناه امیری و یال چهارپالون روی خط الراس توچال از یک پناهگاه سنگی کوچک نیز عبور می کنید. نقطه شاخص دیگری در مسیر وجود ندارد. بیشتر مسیر یکنواخت است به همین دلیل نیز بخصوص هنگام فرود از قله و در زمستان، خطر انحراف و حادثه، کوهنوردان را تهدید می کند. ميله های راهنمای زیادی در سال های اخير در اين مسير نصب شده است که کمک بزرگی برای صعودهای زمستانه است.

– پس از رسیدن به سه راهی چهارپالون بر روی خط الراس بایست آمادگی مواجهه با بادهای شدید را داشته باشید. در نهایت حدود 500 متر بعد به قله توچال با 3962 متر ارتفاع می رسید. جانپناه توچال بر روی قله نیز غنیمت بزرگی برای کوهنوردان است. اگر هوا مساعد باشد این شانس را دارید که قله دماوند و بسیاری قلل دیگر البرز را نیز ببینید.

– می توانید از همان مسیر رفت به تهران بازگردید و یا از طریق کلکچال به پارک جمشیدیه بروید که گزینه دوم کمتر رایج است اما بهترین گزینه این است که با کاهش حدود 200 متر ارتفاع در مسیری به طول تقریبی 1.2 کیلومتر خود را به ایستگاه هفتم تله کابین توچال برسانید و با تله کابین به تهران بازگردید. به این منظور لازم است از ساعت کار مجموعه تله کابین که در روزها و فصول مختلف متفاوت است مطلع باشید. پیست اسکی توچال و هتل توچال نیز در نزدیکی ایستگاه هفتم قرار دارند. برای اطلاعات بیشتر سفر به پیست اسکی توچال و مسیرهای کوهپیمایی ولنجک را ببینید.

برنامه صعود قله توچال از مسیر پارک جمشیدیه و کلکچال(شرقی)

بر اساس فرصت، سلیقه و شرایطی که دارید می توانید هر جاذبه یا مسیری را از برنامه خود حذف کنید.

 

شروع کنید از

A- میدان تجریش

با وسیله نقلیه (5 کیلومتر) بروید به

B- پارک جمشیدیه – ارتفاع 1850m

پیاده (550 متر) بروید به

C- چشمه منصوری – ارتفاع 1930m

پیاده (550 متر) بروید به

D- ایستگاه یکم کلکچال – ارتفاع 2040m

پیاده (450 متر) بروید به

E- ایستگاه دوم کلکچال – ارتفاع 2140m

پیاده (900 متر) بروید به

G- ایستگاه سوم کلکچال – ارتفاع 2300m

پیاده (1.1 کیلومتر) بروید به

I- ابتدای مسیر تپه نورالشهدا – ارتفاع 2500m

پیاده (450 متر) بروید به

J- برج سفید – ارتفاع 2580m

پیاده (50 متر) بروید به

K- پناهگاه کلکچال – ارتفاع 2600m

پیاده (100 متر) بروید به

L- سه راه گلابدره – ارتفاع 2610m

پیاده (1.7 کیلومتر) بروید به

M,N,O,P- گردنه اسپیلت و ابتدای مسیرهای قله اسپیلت، پناهگاه شیرپلا و دره پیازچال – ارتفاع 3020m

پیاده (1.5 کیلومتر) بروید به

Q- قله فرعی(دوم) کلکچال – ارتفاع 3330m

پیاده (500 متر) بروید به

R- قله کلکچال – ارتفاع 3350m

پیاده (750 متر) بروید به

S- گردنه پیازچال – ارتفاع 3270m

پیاده (1.4 کیلومتر) بروید به

U- قله لزون غربی – ارتفاع 3600m

پیاده (1.6 کیلومتر) بروید به

V- قله برفچال – ارتفاع 3680m

پیاده (1.7 کیلومتر) بروید به

W- سه راه چهارپالون – ارتفاع 3870m

پیاده (500 متر) بروید به

X- قله توچال – ارتفاع 3962m

نکات مهم و کلیدی حین صعود در این مسیر از شروع تا پایان

 

شروع کنید از میدان تجریش ( طبق جدول و فایل تراک جی پی اس GPS مسیریابی )

– بسته به محل اقامت شما، میدان تجریش در شمال تهران، بهترین محل برای کرایه وسیله نقلیه و شروع برنامه صعود قله توچال از مسیر پارک جمشیدیه و کلکچال است. در میدان تجریش می توانید سوار تاکسی‌های جمشیدیه شوید و بعد از عبور از خیابان های باهنر و فیضیه وارد خیابان امیدوار بشوید تا به پارک جمشیدیه برسید.

– صعود از مسير پاكوب پارک جمشیدیه تا اردوگاه كلكچال کاملا ایمن از نظر بهمن و خطرات صعود زمستانه است بنابراین یکی از بهترین مسیرهای کوهنوردی تهران در زمستان محسوب می شود و تنها باید مراقب یخ زدگی مسیر باشید چون تردد زیاد باعث کوبیده شدن برف و یخ زدگی می شود. در فصل تابستان مسیر از پارک جمشیدیه تا اردوگاه کلکچال، مسیر کاملا ایمن و ساده برای کوهنوردان مبتدی است.

– درمسیر تا پناهگاه کولکچال ایستگاههای استراحت خوبی وجود دارد. پاکوب عریض، فروشگاهها و چشمه های پرآب مسیر نیز برای کوهنوردان کمک بزرگی هستند. شاخص ترین این چشمه ها، چشمه منصوری است که در نقشه و فایل GPS مسیر مشخص شده است.

– مسیر پاکوب صعود از دامنه غربی تنگ حصارک بالا می رود. از ایستگاههای اول و دوم کلکچال که دارای کافه نیز هستند عبور خواهید کرد و به روی یال می روید. مسیر به صورت زیگزاگ ادامه پیدا می کند. دکل بزرگ فلزی که بعد از زیگزاگها قرار گرفته است در میانه ی مسیر خودنمایی می کند.

– ایستگاه سوم کلکچال علاوه بر چشمه دارای ایستگاه امداد کوهستان نیز می باشد. ایستگاه سوم مشرف بر گلابدره است و کمی بعد از آن به سه راهی می رسید. مسیر اصلی، مسیر مستقیم است اما مسیر سمت راست نیز با شیب بیشتری به سمت بالا می رود و با عبور از تپه نور الشهدا دوباره با مسیر اصلی یکی می شود بنابراین کسانی که قصد داشته باشند تپه نورالشهدا را نیز ببینند می توانند این مسیر را انتخاب کنند. مسیر مذکور شنی است و در زمستان کمتر مانند مسیر اصلی دچار یخ زدگی می شود.

– به حرکت خود در پاکوب اصلی ادامه دهید تا در محل چشمه نورالشهدا به ابتدای مسیر فرعی تپه نورالشهدا برسید. این مسیر 150 تا 250 متر طول دارد و برای پیمودن آن تنها باید 30 متر ارتفاع بگیرید تا به روی تپه برسید. یادمان شهدای گمنام نیز بر روی تپه قرار دارد. برای ادامه صعود به مسیر اصلی بازگردید.

– برج زیبای اردوگاه پیش آهنگی یا برج سفید از دور در مسیر صعود خودنمایی می کند. بر روی برج سفید، نام گروه‌های پیشاهنگی و دانش آموزی به چشم می‌خورد. کمی بعد از برج سفید به پناهگاه کلکچال که به اردوگاه کلکچال یا اردوگاه دانش آموزی باهنر نیز معروف است می رسید. پناهگاه کلکچال و برج سفید توسط آموزش و پرورش ساخته شده و اداره می شوند.

– پناهگاه کلک چال سه مسیر دسترسی شامل پارک جمشیدیه، گلاب‌دره و دره وزباد دارد که مسیر آخر کمتر مورد استفاده قرار می گیرد. پناهگاه دارای آب آشامیدنی، برق، سرویس بهداشتی، بوفه و امکانات دیگر از جمله محل کمپ مناسب است. پناهگاه کلکچال بهترین محل برای کمپینگ و شبمانی در مسیر صعود قله توچال از مسیر پارک جمشیدیه است. ضمنا می توانید در صورت داشتن آمادگی جسمانی بالا، کوله پشتی و تجهیزات شبمانی را در محل پناهگاه باقی بگذارید و صبح زود با کوله سبک به سمت قله توچال حرکت کنید. اگر زمانبندی خوبی داشته باشید می توانید دوباره پیش از تاریکی هوا به پناهگاه کلکچال بازگردید. این در صورتی است که کلکچال را برای مسیر رفت و برگشت خود انتخاب کنید.

– بلافاصله بعد از اردوگاه كلك چال به سه راهی گلابدره می رسید. کسانی که از سمت گلابدره برای صعود اقدام می کنند در این نقطه وارد مسیر صعود می شوند.

– نقطه شاخص بعدی، گردنه اسپیلت است. گردنه اسپیلت به چندین نام دیگر شامل گردنه لوپهنه، گردنه گرزدره، گردنه کلکچال و یا گردنه زین اسبی نیز نامیده می شود. مسیر پاكوب پناهگاه كلكچال به گردنه اسپیلت در زمستان از سمت شمال يعني از قله كلكچال، در معرض ريزش بهمن قرار دارد. گردنه اسپیلت یک چهارراه مهم کوهستانی در منطقه است. قله اسپیلت، پناهگاه شیرپلا، دره پیازچال و قله کلکچال هر یک دارای مسیرهای متفاوتی از گردنه اسپیلت هستند و ابتدای مسیرهای آنها از محل گردنه اسپیلت در نقشه و فایل GPS مشخص شده اند.

– در شرایط اضطراری و هنگام بازگشت از قله توچال اگر نیاز به اقامتگاه مسقف و گرم داشتید می توانید از محل گردنه اسپیلت به سمت پناهگاه شیرپلا تغییر مسیر دهید زیرا پناهگاه شیرپلا تنها انتخاب ممکن است. مسیر پناهگاه شیرپلا از گردنه اسپیلت نزدیک به 2 کیلومتر طول دارد و باید حدود 400 متر تا شیرپلا ارتفاع کم کنید. پناهگاه شیرپلا دارای دو رستوران و تعداد زیادی اتاق عمومی و خصوصی جهت اقامت می باشد و سرویس بهداشتی مجهز به آب گرم دارد. درب پناهگاه شیرپلا هر شب ساعت 22 بسته می شود. این مسیر در فصل زمستان بسیار خطرناك است و خطر ريزش بهمن هاي هولناك از سمت قلل لزون و از دامنه های شمالي قله اسپيلت به دره را به دنبال دارد. پناهگاه شیرپلا در انتهای دره دربند و در مسیر اصلی صعود به قله توچال قرار دارد.

– مسیر دره پیازچال از گردنه‌ی اسپیلت تا ابتدای یال لزون واقع در دشت پیازچال، مسیری است به طول تقریبی 2.5 کیلومتر که برای صعود به قله توچال استفاده می شود اما در زمستان با خطر بهمن مواجه است بنابراین در فصل زمستان ناچارید قله کلکچال را در مسیر صعود کنید و دوباره با کاهش ارتفاع به گردنه پیازچال در انتهای دره پیازچال بروید. با این حال برای طی نمودن دره پیازچال از گردنه اسپیلت در فصول معتدل و گرم، تمام مسیر دره باید همواره از پاکوب سمت راست رودخانه(جنوبی) پیش بروید. پاکوب دیگری نیز آنسوی رودخانه وجود دارد اما کیفیت ان پایین تر است. چشمه های دره پیازچال و بویژه چشمه پیازچال در نقشه مسیر مشخص شده اند.

– برای صعود به قله کلکچال مسیر اصلی برنامه را از گردنه اسپیلت ادامه دهید و به روی یال بروید. نخست به قله دوم یا فرعی کلکچال می رسید و در نهایت به قله 3350 متری کلکچال خواهید رسید. قله کلکچال دارای چند مسیر صعود غیر از مسیر پارک جمشیدیه است. برای آشنایی بیشتر صعود به قله کلکچال را ببینید.

– بعد از صعود به قله کلکچال ادامه مسیر دهید تا به خط الراس توچال برسید. اولین قله بر روی خط الراس توچال، قله لزون شرقی یا قله پیازچال است که آن را از دامنه غربی تراورس می کنید و برای رفتن به سمت قله توچال نیازی به صعود به قله لزون شرقی نیست. قله لزون شرقی آخرین قله در مسیر خط الراس دارآباد است. در صورت علاقمندی به برنامه دارآباد صعود به خط الراس دارآباد را ببینید.

– بعد از قرار گرفتن بر روی خط الراس توچال و در مسیر خود از قلل لزون غربی، برفچال و چهارپالون عبور خواهید کرد تا سرانجام به قله توچال با ارتفاع 3962 متر برسید.

منظره تهران از قله توچال, View of Tehran from Tochal Peak
منظره تهران از قله توچال, View of Tehran from Tochal Peak

برنامه صعود قله توچال از مسیر ولنجک و تله کابین(غربی)

بر اساس فرصت، سلیقه و شرایطی که دارید می توانید هر جاذبه یا مسیری را از برنامه خود حذف کنید.

 

شروع کنید از

A- میدان تجریش

با وسیله نقلیه (4 کیلومتر) بروید به

B- پارکینگ تله کابین توچال – ارتفاع 1850m

پیاده یا با ماشین برقی (2 کیلومتر) بروید به

C- ایستگاه اول تله کابین و ابتدای مسیر پیاده روی به سمت ایستگاه هفتم – ارتفاع 1920m

پیاده (1.3 کیلومتر) یا با تله سیژ بروید به

D- چشمه توچال – ارتفاع 2150m

پیاده (2.4 کیلومتر) از چشمه یا با تله کابین (از ایستگاه اول) بروید به

E- ایستگاه سوم تله کابین – ارتفاع 2420m

پیاده (2 کیلومتر) بروید به

F- ابتدای مسیر قله ابراهیم بک – ارتفاع 1920m

پیاده (2.5 کیلومتر) یا با تله کابین(از ایستگاه سوم) بروید به

H,I,J- ایستگاه پنجم تله کابین – ارتفاع 2950m

پیاده (5.5 کیلومتر) یا با تله کابین بروید به

K,L,M- ایستگاه هفتم تله کابین، پیست اسکی توچال و ابتدای مسیر هتل توچال – ارتفاع 3750m

پیاده (1.2 کیلومتر) بروید به

X- قله توچال – ارتفاع 3962m

نکات مهم و کلیدی حین صعود در این مسیر از شروع تا پایان

 

شروع کنید از میدان تجریش ( طبق جدول و فایل تراک جی پی اس GPS مسیریابی )

– بسته به محل اقامت شما، میدان تجریش در شمال تهران، بهترین محل برای کرایه وسیله نقلیه برای رفتن به ولنجک است. در میدان تجریش می توانید با تاکسی و مینی بوس عازم پارکینگ مجموعه تله کابین ولنجک بشوید.

– اگر با وسیله نقلیه شخصی به ولنجک می روید، ماشین خود را در پارکینگ مجموعه پارک نمایید. از این نقطه مسیر پیاده روی توچال که به جاده سلامتی معروف است و حدود 2 کیلومتر طول دارد را تا ایستگاه اول تله کابین بپیمایید. البته امکان پیمودن مسیر با وسایل نقلیه برقی کرایه ای مجموعه نیز وجود دارد. جاده سلامتی دارای شیب بسیار ناچیزی است و برای پیاده روی سبک ایده آل می باشد. تله کابین توچال و مسیر مذکور بخصوص در روزهای تعطیل معمولا شلوغ است. در این مسیر آلاچیق و استراحتگاههای مناسب و تعدادی کافه و رستوران نیز وجود دارد. تله کابین توچال در روزهای شنبه ، یکشنبه و دوشنبه تعطیل است اما جاده سلامتی در تمام روزهای هفته فعال است.

– در میانه ی مسیر جاده سلامتی از رودخانه ولنجک و مجموعه زیبای آبشار در حاشیه ی آن نیز عبور می کنید. دره ولنجک، دره صعب العبوری است که رودخانه ولنجک در قعر آن در جریان است. این رودخانه در بالادست از آب برف و یا چشمه هایی مانند چشمه جلال، چشمه جوبونی و چشمه ابراهیم بک سرچشمه می گیرد.

– در انتهای مسیر پیاده روی جاده سلامتی به ایستگاه اول تله کابین و مجموعه بزرگ تفریحی بام تهران می رسید که بلندترین منطقه ولنجک محسوب می شود. چشم‌انداز فوق‌العاده‌ ی بام تهران، کافه ها و رستورانهای فراوان، مجموعه های تفریحی و … در مسیر جاده سلامتی و در بام تهران، علاقمندان زیادی را در روزهای تعطیل از تهران به بام تهران می کشانند.

– تله کابین توچال با طول تقریبی 7500 متر علاقمندان را از ایستگاه اول در ارتفاع 1920 متری به ایستگاه هفتم در ارتفاع 3750 متری می رساند و یکی از طولانی‌ترین خطوط تله کابین پیوسته جهان محسوب می شود. شما می توانید در هر یک از ایستگاههای اول، سوم، پنجم و هفتم از تله کابین پیاده یا دوباره سوار شوید.

– از ایستگاه اول علاوه بر سیستم تله کابین دو راه برای رسیدن به ایستگاه هفتم تله کابین بر روی خط الراس توچال و در ارتفاع 3750 متری وجود دارد. مسیر اول، جاده خاکی است که از شمال ایستگاه اول شروع می شود و با توجه به زیگزاگ های زیاد، بیشتر مناسب کوهپیمایی در شیب های کم و متوسط است. این مسیر برای خانواده ها و دوندگان نیز عالی است. مسیر دوم، مسیر صعود توچال است و با شیب بیشتر بر روی یال کوه قرار دارد. این مسیر پاکوب در نقاط متعددی زیگزاگهای مسیر جاده خاکی را قطع می کند. هر دو مسیر جاده و مسیر پاکوب در امتداد یکدیگر هستند و نقاط متقاطع آنها در نقشه و فایل GPS این برنامه مشخص شده اند تا بتوانید حین پیمودن مسیر از جاده وارد پاکوب صعود شوید و یا از پاکوب وارد جاده بشوید. مسیر جاده به سبب زیگزاگها مسیری طولانی تر اما با شیب کمتر است. در قسمتهای زیادی نیز بخصوص بین ایستگاه پنجم و هفتم، مسیر جاده با پاکوب مشترک است.

– می توانید از ایستگاه اول از مسیر جاده خاکی تا چشمه توچال بروید و یا اینکه از تله سیژ استفاده کنید. خط تله سی یژ چشمه، یک بالابر سبک با صندلی های روباز است و برای علاقمندان تفریح در کوهستان یا پیاده روی سبک تا متوسط، انتخاب خوبی است. تله‌سیژ چشمه حدود یک کیلومتر طول دارد و در عرض ۱۰ دقیقه گردشگران را از ایستگاه اول تله کابین به چشمه توچال می رساند. بر خلاف تله کابین توچال، تله سیژ چشمه در تمام طول هفته عصرها فعال است و پنجشنبه و جمعه ها از صبح نیز فعال است. برای ادامه مسیر از چشمه توچال تا ایستگاه سوم تله کابین، ناچارید از جاده خاکی استفاده کنید و تله سیژ یا تله کابین در این بخش از مسیر وجود ندارد. بنابراین اگر قصد پیاده روی ندارید برای رسیدن به ایستگاه سوم باید از همان ایستگاه اول از تله کابین استفاده کنید.

– ایستگاه سوم نیز مانند سایر ایستگاهها دارای امکانات اولیه مانند سرویس بهداشتی است.

– قله ابراهیم بک، قله ای فرعی و کوچک بر روی یال صعود توچال از مسیر ولنجک است که حدود 2970 متر ارتفاع دارد و در مسیر خود از ابتدای پاکوب آن عبور خواهید کرد.

– در ادامه مسیر بعد از قله ابراهیم بک و قبل از ایستگاه پنجم به گردنه مهمی که در جنوب قله کماچال قرار دارد می رسید. در زمستان بهمن های مهیبی از کماچال، بر روی جاده و بخصوص پاکوب مسیر صعود بین گردنه و ایستگاه پنجم می ریزد.

– ایستگاه پنجم تله کابین، مجهز به رستوران، کافه و سرویس بهداشتی مناسب می باشد. یک ایستگاه امدادی هلال احمر نیز در موقعیت ایستگاه پنجم وجود دارد.

– یال ولنجک و مسیر صعود قله توچال بر روی این یال دقیقا مابین دره های درکه و دربند قرار گرفته است. از ایستگاه پنجم غیر از مسیر اصلی صعود به قله توچال که شمالی جنوبی است، پاکوبی به سمت شرق و دره اوسون و پناهگاه شیرپلا در دره دربند می رود. طول مسیر تا پناهگاه شیرپلا حدود 3500 متر است. پناهگاه اسپیدکمر و چشمه اوسون فاصله زیادی با ایستگاه پنجم ندارند و در ابتدای مسیر مذکور قرار دارند. بدلیل خطر بهمن باید از تردد در این مسیر در زمستان پرهیز کنید و بخصوص در نزدیکی پناهگاه اسپیدکمر خطر بهمن جدی است.

– مسیر دیگری نیز از ایستگاه پنجم با گذر از گردنه مابین قلل چم و کماچال به سمت غرب و پناهگاه پلنگچال در دره درکه می رود. مسیر مذکور نیز طولانی است و دارای شیب قابل توجهی نیز می باشد به همین دلیل معمولا پیمودن آن حتی در فصول گرم هم کمتر رایج است و البته در زمستان کمی خطرناک است و خطر بهمن دارد. برای آشنایی با این مسیر برنامه مسیرهای دره درکه را ببینید.

– در زمستان تردد مابین ايستگاههای شماره پنج و هفت تله كابين بسیار مشكل است زيرا جاده خاکی با برف بطور کامل پوشیده می شود و تنها پاکوب کوچکی در لبه ی جاده توسط كوهنوردان ایجاد می شود با این وجود احتمال گم شدن در این بخش در هواي مه آلود زیاد است.

– ایستگاه هفتم تله کابین توچال بر روی خط الراس توچال و کنار پیست اسکی قرار دارد. پیست اسکی توچال به همراه پیست اسکی آلوارس در دامنهٔ سبلان از معدود پیست‌های اسکی بسیار برفگیر کشور هستند که نزدیک به هشت ماه در سال قابل استفاده هستند.

– هتل توچال، در پایین ترین نقطه ی پیست اسکی توچال قرار دارد. پیست اسکی توچال بر روی خط الراس توچال و مابین قلل توچال، قزقونچال و سرباز قرار گرفته است. برای اطلاعات بیشتر در مورد پیست اسکی و مسیرهای اطرافش، سفر به پیست اسکی توچال را ببینید.

– از ایستگاه هفتم اگر بر روی خط الراس به سمت شرق بروید به قله توچال خواهید رسید اما خط الراس توچال از سمت غرب به قلل شاه نشین و پلنگچال می رسد و امامزاده داوود نیز در همان سو قرار دارد. اگر به این برنامه ها هم علاقمند هستید سفر به امامزاده داوود ، صعود به قله شاه نشین و صعود به قله پلنگچال را ببینید.

– در بخش پایانی صعود از ایستگاه هفتم می توانید با تنها حدود 1.2 کیلومتر پیاده روی و افزایش ارتفاعی معادل 220 متر به سادگی به قله کوه توچال برسید. توچال یکی از پرخطرترین قله‌های ایران محسوب می‌شود اما از ایستگاه هفتم این صعود به سادگی انجام می شود. برای بازگشت به تهران می توانید با تله کابین یا ترکیبی از مسیرهای کوهپیمایی معرفی شده به ایستگاه اول و ولنجک بازگردید به این منظور لازم است از ساعت کار مجموعه تله کابین که در روزها و فصول مختلف متفاوت است مطلع باشید.

این برنامه، نقشه و فایل GPS(ثبت شده در گوگل)، یک پکیج ویژه و پیش نویس اجرای صعود قله توچال برای یک تورلیدر است. استفاده از این اطلاعات در سایتهای گردشگری بدون پیوند مطلب به امین مانا یا ذکر منبع پیگرد قانونی دارد.

اطلاعات و سایر نکات مهم صعود به قله توچال چیست؟

وضعیت آب و هوا برای اجرای موفق این برنامه اهمیت حیاتی دارد و لازم است دست کم یک تا سه روز قبل از سفر دوباره آب و هوا را بررسی کنید.

بدلیل ازدحام در روزهای تعطیل سعی کنید در روزهای عادی برای صعود خود برنامه ریزی کنید.

بهترین سفرنامه ها و گزارش برنامه های صعود به قله توچال کدام هستند؟

لینک گزارش گروه کوهنوردی نشاط زندگی – نیما اسماعیلی 
قله توچال زمستانه ـ آبان 1390

لینک گزارش گروه کوهنوردی نشاط زندگی – نیما اسماعیلی 
قله توچال از مسیر دربند – شهریور 1390

لینک گزارش گروه کوهنوردی نشاط زندگی – نیما اسماعیلی 
خط الراس دارآباد به توچال ـ مهر 1394

لینک گزارش گروه کوهنوردی نشاط زندگی – نیما اسماعیلی 
قله توچال از مسیر کلکچال – مرداد 1390

شما نیز می توانید گزارش خود را برای ما ارسال کنید.

 

با تبلیغ تور، اقامتگاه و سایر خدمات گردشگری خود در این صفحه بیشتر دیده شوید. آگهی سری اول رایگان است.
تماس با ما

خدمات مفید در این منطقه

آقای دیاکو غفاری تورلیدر - سرپرست گروه آسو و راهنمای کوههای تهران و البرز 09181842406 - @diyakogh
پناهگاه شیرپلا - آقای امینی اقامتگاه و استراحتگاه کوهنوردی در انتهای دره دربند 09122188124 - 09192140544 - 02144238803
هتل اوسون اقامتگاه و استراحتگاه کوهنوردی در انتهای دره دربند 09121155170
جان پناه امیری - آقای اخوان استراحتگاه کوهنوردان 09361572917
شرکت تله کابین توچال تله کابین مسیر پیست اسکی توچال 02124875000 - 0212720 - 02122173440
هتل توچال اقامتگاه کوهنوردان و اسکی بازان - ارتفاعات توچال 02122418000 - 02122404001 - 02122404002

دریافت رایگان فایل GPS مسیر برنامه و مسیریابی روی گوشی حین سفر

اگر برنامه مسیریابی با قابلیت ساپورت فایلهای KML بر روی گوشی خود ندارید، اپلیکیشن MAPS.ME را نصب کنید. بهترین اپلیکیشن مسیریاب با نقشه آفلاین مسیریابی در سفر و طبیعت بدون نیاز به اینترنت

 

پرسشهای شما از سفر به این منطقه بلافاصله پاسخ داده می شود لطفا پایین همین صفحه پیام بگذارید و صرفا جهت سفارش طراحی اختصاصی برنامه یا آگهی، مستقیما تماس بگیرید.

 

برای ادامه برنامه بهترین جاهای دیدنی اطراف قله توچال کجا هستند؟

 

سفر به تهران
سفر به امامزاده داوود
صعود به قله شاه نشین
صعود به قله پلنگچال
مسیرهای دره درکه
سفر به پیست اسکی توچال
مسیرهای دره دربند و اسون
صعود به قله کلکچال
مسیرهای دره دارآباد و آبشار چال مگس
صعود به خط الراس دارآباد

 

برای دیدن همه جاهای دیدنی استان تهران، سفرها و صعودهای استان تهران را ببینید.

 

برای دیدن سایر جاهای دیدنی ایران یکی از نزدیک ترین استانهای همسایه زیر را انتخاب کنید.

 

سفر به استان سمنان
سفر به استان مرکزی
سفر به استان قم
سفر به استان البرز
سفر به استان مازندران

به زودی منتشر می شود:

سفر به پیست اسکی دیزین، سفر به پیست اسکی شمشک دربندسر، صعود قله خلنو، سفر به اوشان، سفر به فشم، سفر به دماوند، سفر به فیروزکوه، سفر به غار رودافشان، سفر به لواسان، سفر به افجه، سفر به دشت هویج، سفر به تنگ واشی، سفر به آهار، سفر به میگون، سفر به آبشار برگ جهان، سفر به آبشار کلوگان، سفر به دریاچه های تار و هویر، سفر به وردیج و واریش، سفر به فیروزکوه، سفر به ورامین، سفر به گرمابدر، سفر به شکراب، سفر به آبعلی، سفر به هرانده، سفر به لالان، سفر به رباط کریم، صعود به قله کلون بستک، صعود به قله میشینه مرگ

 

به راحتی برنامه سفر مطابق با علایق و نیازهای خود را پیدا کنید!

7 پاسخ

  1. درود بر شما استاد حاجی حسینی هستم در واتس اپ صحبت کردم در مورد ترک مسیر از قله توچال به شهرستانک فایل gpx اگر راهنمایی کنید ممنون میشم و یا اگر نرم‌افزار ی که بشه راحت آفلاین کار کرد و راحت باشه تشکر میکنم

    1. درود بر شما جناب حاجی حسینی
      برنامه صعود گام به گام قله توچال از مسیرهای شمالی از جمله شهرستانک در آینده روی امین مانا قرار خواهد گرفت
      متاسف هستیم که در این لحظه نمی توانیم تراک تضمین شده از سوی خود به شما ارائه دهیم اما شما می توانید از سایتهای ویکی لوک و Irangpstracks چند تراک برای این مسیر دانلود کنید
      دو دسته تراک برای این صعود از شهرستانک وجود دارد یکی مسیر از روی یال و گردنه شکراب که با عبور از کنار قله قزقونچال به قله توچال منتهی می شود و مسیر دوم از کف دره است و از سمت غرب به هتل توچال می رسد و در ادامه به سمت قله توچال می روید. اگر برای شما تفاوتی ندارد توصیه ما مسیر کف دره است چون در مجموع مسیر بهتری است.
      لینک همه تراکهای مذکور پیوست است.لطفا کلیک کنید.
      صعود توچال از روی یال و گردنه شکراب:
      مسیر آقای مهیار مسعودی در ویکی لوک
      مسیر آقای فرامرز فتحی در ویکی لوک
      مسیر آقای شاه رامک در ویکی لوک
      صعود توچال از مسیر دره:
      مسیر گروه دوچرخه سواری زیگ زاگ در ویکی لوک
      مسیر آقای حمید قنبری در ویکی لوک
      مسیر آقای محسن تالم خانی در ویکی لوک
      مسیر آقای اکبر کارگر در سایت Irangpstracks
      مسیر آقای امیر همپا در سایت Irangpstracks
      برای دانلود تراک ها باید به عضویت سایتهای مذکور اقدام کنید. اگر مشکلی بود همین جا پیام دهید. پاسخ مجدد داده می شود.

      1. دوستان سلام / مسیرهایی که دانلود میکید رو دقیقا باز بینی کنید و قبل حرکت کاملا به درست بودن ترک آگاهی داشته باشید . شاد باشید

        1. درود بر آقای سهیل عزیز بخاطر نکته مهمی که در مورد اعتبار یک تراک ذکر کردند
          در حقیقت سایت ویکی لوک و پس از آن Irangpstracks دارای بیشترین تعداد تراک از مسیرهای کوهنوردی در سطح ایران هستند پس یک منبع عالی برای کوهنوردان می باشند اما عزیزان باید توجه داشته باشند که این سایتها پلت فرم و عمومی هستند به این معنی که هر کسی هر مسیری را می تواند در آنها آپلود کند و در اختیار عموم قرار دهد از جمله مسیرهایی که مسیر بیراهه هستند یا کیفیت خوبی ندارند بنابراین بهتر است قبل از برنامه اعتبار تراک آپلود شده بررسی شود که چند راه دارد. اما همه تراک هایی که امین مانا ارائه می دهد از سوی ما تضمین می شوند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *