برای یافتن سفر بر اساس علایق و نیازهای خود

راهنمای سفر در ایران برای همه

گام به گام صعود به قله بیرمی با فایل GPS

شما همیشه نیاز به راهنما یا خرید تور ندارید. با این برنامه ی دقیق، تورلیدر خود در صعود به قله بیرمی باشید.

چرا باید به قله بیرمی صعود کرد؟

 

– قله بیرمی یا همان قله پازنان به عنوان مرتفع ترین قله استان بوشهر در لیست پروژه ملی سیمرغ کوههای ایران قرار دارد.

– کوهستان بیرمی ساختاری سنگی دارد و پوشش گیاهی متفاوتی نسبت به سایر قلل زاگرس دارد. به همین دلیل جلوه های خاصی را خواهید دید.

– کوهستان بیرمی در جنوبی ترین بخش رشته کوه زاگرس قرار دارد و با صعود به آن می توانید این بخش زاگرس را نیز تجربه نمایید.

– کوه بیرمی با وجود کمتر از 2000 متر ارتفاع به سبب ارتفاع زیاد نسبت به پای کوه، جزو دشوارترین کوههای ایران محسوب می شود.

– کوه بیرمی دارای شیب زیادی در مسیر است و دست کم هفت خان تا پیش از قله در پیش دارید و تنها بین خان ها است که شیب کمتر می باشد و امکان استراحت برای کوهنوردان مهیاست.

– کوه بیرمی دارای اقلیم بسیار گرم و خشک است و صعود به آن تنها در سردترین ماههای سال که صعود به سایر کوهها زمستانه و دشوار است، امکان پذیر می باشد.

– کوه بیرمی علیرغم خشکی دارای تنوع کم نظیر گیاهی و جانوری می باشد و حتی گونه هایی چون پلنگ نیز در این کوهستان زندگی می کنند.

 

آنچه پیش از تصمیم صعود به قله بیرمی باید حتما بدانید

قله بیرمی یا قله پازنان کجاست؟

قلهٔ بیرمی بلند ترین قله استان بوشهر است. بیرمی در فاصله حدود 70 کیلومتری جنوب شرقی بوشهر است اما شهر اهرم در شمال غربی کوهستان بیرمی و شهر خورموج در جنوب کوه بیرمی نزدیک ترین شهرهای استان بوشهر به بیرمی هستند.

ارتفاع قله بیرمی از سطح دریا و پای کوه در مبدا صعود چقدر است؟

خط الراس بیرمی با طولی در حدود 20 کیلومتر بلندمرتبه ترین کوه در استان بوشهر محسوب می شود و از شمال غربی به جنوب شرقی دارای امتداد است. قله پازنان بلندترین قله خط الراس بیرمی است و بیشتر مواقع با نام قله بیرمی نیز شناخته میشود. ارتفاع قله پازنان یا بیرمی بر اساس اندازه گیری دهها کوهنورد با دستگاه GPS در حدود 1960 متر می باشد. در منابع مختلف اعداد دیگری مانند 1950 متر، 1970 متر و 1967 متر نیز ثبت شده است.

مبدا مسیرهای صعود بیرمی از سمت منطقه خائیز بین 300 تا 360 متر از سطح دریا ارتفاع دارند. بنابراین برای صعود به قله بیرمی از خائیز در جبهه شمالی باید بیش از 1600 متر ارتفاع بگیرید. مبدا تنها مسیر صعود بیرمی از خورموج و جبهه جنوبی در حدود 220 متر ارتفاع دارد. بنابراین برای صعود به قله بیرمی از خورموج در جبهه جنوبی باید در حدود 1750 متر ارتفاع بگیرید.

مسیر بیرمی, Beyrami Route
مسیر بیرمی, Beyrami Route

مسیرهای صعود به قله بیرمی کدام هستند؟

قله بیرمی معمولا از سمت شمال و سمت منطقه خائیز صعود می شود زیرا دامنه های جنوبی کوه بیرمی عموما صعب العبور و پرتگاهی هستند. مسیرهای صعود بیرمی از خائیز متعدد است و از نقاط مختلفی شامل تنگ کیسی، تنگ بنیون، تنگ گشی، تنگ روان، تنگ یخ و… می توان تا روی خط الراس بیرمی صعود نمود.

رایج ترین و ساده ترین مسیر صعود قله بیرمی، مسیر تنگ روان در جبهه شمالی است. مسیر تنگ روان دارای بهترین و با کیفیت ترین پاکوب و سنگ چین های مشخص در طول مسیر صعود است و از این بابت برتر از سایر مسیرهاست. در نزدیکی ساختمان ایستگاه محیط بانی خائیز و کمی قبل از روستای گشی قرار دارد. طول مسیر اصلی صعود از جاده اصلی در نزدیکی ایستگاه محیط بانی تا قله بیرمی در حدود 11 کیلومتر است. حدود 2.5 کیلومتر ابتدایی مسیر با شیب بسیار ناچیز و در تنگه است. سپس حدود 6 کیلومتر شیب زیاد را با عبور از هفت خان پشت سر می گذارید. شیب مسیر تا خان های دوم و سوم بسیار زیاد است و سپس به تدریج کم می شود. در نهایت 2.5 کیلومتر دیگر نیز روی خط الراس با شیب کم طی می کنید تا به قله برسید. قبلا می توانستید با پیمودن جاده خاکی با وسیله نقلیه مناسب طول کل این مسیر را به کمتر از 9 کیلومتر برسانید اما مدتهاست جاده توسط محیط بانی بسته است و باید مسیر را پیاده طی کنید.

پس از تنگ روان، مسیر تنگ گشی نیز مورد استفاده کوهنوردان قرار می گیرد. اما وجود شیب زیادتر و دست به سنگ در مسیر تنگ گشی باعث می شود کمتر از مسیر تنگ روان محبوبیت داشته باشد. تنگ گشی نیز به موازات تنگ روان قرار دارد و دسترسی آن از  روستای گشی و نزدیکی ساختمان خانه کوهنورد می باشد. طول مسیر صعود تنگ گشی از جاده اصلی در نزدیکی خانه کوهنورد تا قله بیرمی در حدود 10 کیلومتر است. حدود 3.3 کیلومتر ابتدایی مسیر با شیب بسیار ناچیز و در تنگه است. سپس نزدیک به 7 کیلومتر شیب زیاد را با عبور از هفت خان پشت سر می گذارید و بلافاصله به قله می رسید.

مسیر تنگ کیسی نیز در جبهه شمالی قرار دارد اما کمتر از دو مسیر تنگ روان و تنگ گشی رایج است زیرا مسافت زیادی را باید روی خط الراس طی نمایید تا به قله بیرمی برسید با این حال مسیر تنگ کیسی برای کسانی که قصد دارند خط الراس بیرمی را طی نمایند جذاب است. مسیر تنگ کیسی دارای جاده خاکی مناسبی است که وسایل نقلیه شخصی نیز به راحتی می توانند در آن تردد کنند. طول مسیر صعود تنگ کیسی از پارکینگ انتهای جاده خاکی تا قله بیرمی در حدود 10 کیلومتر است. در این مسیر نیز نزدیک به 5.5 کیلومتر شیب زیاد را با عبور از هفت خان پشت سر می گذارید در ادامه مسیر نیز 4.5 کیلومتر را باید روی خط الراس با شیب کم طی کنید تا به قله برسید.

سخت ترین مسیر صعود قله بیرمی مسیر جنوبی از خورموج و چشمه ناری است. ارتفاع کم مبدا صعود و انحراف مسیر جنوبی باعث می شود ناچار باشید مسیر بسیار طولانی تری نسبت به مسیرهای جبهه شمالی را طی نمایید تا به روی خط الراس و نهایتا قله بیرمی برسید. طوری که برخی از کوهنوردان مسیر جنوبی را با شبمانی در میانه مسیر طی می نمایند. مسیر جبهه جنوبی دارای جاده خاکی نه چندان مناسبی به طول بیش از 2 کیلومتر تا پارکینگ مبدا صعود است. طول مسیر صعود جبهه جنوبی از پارکینگ انتهای جاده خاکی تا قله بیرمی در حدود 14 کیلومتر است. در این مسیر کمتر از 3.5 کیلومتر را در بستر خشک رودخانه با شیب کم تا ابتدای یال طی می کنید. سپس حدود 8 کیلومتر شیب را تا خط الراس در پیش دارید. در نهایت نیز 2.5 کیلومتر را باید روی خط الراس طی کنید تا به قله برسید. در میانه ی مسیر جنوبی چشمه ناری در ارتفاع 930 متری و محل مناسبی برای کمپ در ارتفاع 1350 متری وجود دارد.

محبوبیت صعود به قله بیرمی در چیست؟

بیرمی مهمترین برجستگی زاگرس در جنوب ایران و در نزدیکی خلیج فارس است. همچنین به عنوان بلندترین قله استان بوشهر در لیست پروژه سیمرغ نیز جای گرفته است و صعود به آن برای کوهنوردان اهمیت دارد. منطقه خائیز در شمال کوهستان بیرمی نیز جذابیت طبیعت گردی برای کوهنوردان دارد.

قله بیرمی, Beyrami Peak
قله بیرمی, Beyrami Peak

بهترین جاهای دیدنی دامنه ها و کوهپایه های قله بیرمی و اطراف آن کجاست؟

تنگ بنیون، تنگ روان، تنگ یخ و سایر تنگه های منطقه خائیز که دارای چشمه ها و نخلستان های زیبا هستند همگی بسیار جذاب می باشند.

درجه سختی صعود به قله بیرمی یا قله پازنان چقدر است؟

صعود به قله بیرمی از مسیرهای جبهه شمالی و منطقه خائیز بسیار ساده تر از مسیر جنوبی است با این حال به سبب اختلاف ارتفاع زیاد مبدا تا قله جزو کوههای سخت دسته بندی می شود. برنامه صعود به بیرمی مناسب برای افراد با توانایی پیمایش در طبیعت از 18 تا 28 کیلومتر در مسیرهای ناهموار طبیعت مانند پاکوب و مسیرهای دارای شیب است.

فاصله تهران و بوشهر تا مبدا مسیرهای صعود قله بیرمی با ماشین چقدر است؟

فاصله زمانی تهران تا بوشهر از مسیر اصفهان، یاسوج و برازجان با ماشین سواری بیش از 12 ساعت است. این مسیر تقریبا 1030 کیلومتر است.

فاصله زمانی تهران تا بوشهر از مسیر اصفهان، شیراز و برازجان با ماشین سواری بیش از 13.5 ساعت است. این مسیر تقریبا 1210 کیلومتر است.

روستای گشی در شمال کوه بیرمی و خورموج در جنوب کوه بیرمی، مبدا مهمترین مسیرهای صعود به این وه هستند.

فاصله زمانی بوشهر تا روستای گشی در منطقه خائیز که در فاصله 27 کیلومتری اهرم است با ماشین سواری بیش از یک ساعت است. این مسیر حدود 77 کیلومتر است. فاصله زمانی بوشهر تا خورموج نیز با ماشین سواری حدود 50 دقیقه است. این مسیر بیش از 70 کیلومتر است.

مسیر دسترسی و راههای رفتن به ابتدای مسیر صعود قله بیرمی چطور است؟

بوشهر در جنوب ایران است و از طریق استان فارس به جاده های اصلی ایران متصل است. به غیر از آن در نوار ساحلی به استانهای هرمزگان و خوزستان نیز متصل است.

بهترین و نزدیک ترین راه رفتن به بوشهر از تهران، جاده اصفهان و یاسوج است اما در مواقع بدی آب و هوا جاده اصفهان و شیراز ناچارا جایگزین این جاده کوهستانی محسوب می شود.

جاده بوشهر به اهرم و خورموج نیز یکی از جاده های اصلی استان بوشهر است و دارای کیفیت خوبی می باشد. خورموج به عنوان مبدا مسیر جنوبی صعود قله بیرمی در مسیر جاده برازجان به کنگان قرار دارد. برای اینکه به خائیز و ابتدای مسیرهای صعود جبهه شمالی کوه بیرمی سفر کنید نیز می توانید از برازجان مستقیما به طرف اهرم و سپس خائیز بروید. جاده فرعی خائیز آسفالت است. اما جاده های فرعی در تنگه های منطقه خائیز و ابتدای مسیرهای صعود خاکی هستند.

بهترین زمان و فصل صعود به قله بیرمی یا قله پازنان چه موقع است؟

در کوهستان بیرمی فصل ها برخلاف ساير نقاط استان بوشهر متمايزترند و بارندگي نيز کمی بیشتر است اما باز هم بیرمی یک منطقه به شدت گرمسیری محسوب می شود. به همین دلیل بهترین فصل صعود به بیرمی در زمستان و از آذر تا اسفند است. اسفند ماه سرسبزی طبیعت به سبب نزدیکی به شروع بهار جذابیت بیشتری به کوهستان بیرمی می دهد.

آب و هوای قله بیرمی در تابستان بسیار گرم است و با توجه به فقدان چشمه مناسب در ارتفاعات بیرمی عملا امکان صعود وجود ندارد. اوایل بهار و اوایل پاییز شدت گرما در اوج قرار ندارد و باز هم می توان به قله بیرمی یا پازنان صعود کرد اما لازم است صبح خیلی زود و حتی شبانه قبل از سپیده دم برنامه را شروع نمایید تا بتوانید قبل از شدت گرما کمی ارتفاع گرفته باشید. همچنین برای برنامه صعود بیرمی دست کم 4 لیتر آب و میوه همراه داشته باشید.

تنگ بنیون, Tange Banyon Valley
تنگ بنیون, Tange Banyon Valley

 

آنچه برای برنامه ریزی اولیه و کلی صعود به قله بیرمی یا پازنان باید بدانید

بهترین رستوران های نزدیک به مسیر صعود قله بیرمی کجا هستند؟

خورموج و اهرم دارای چندین رستوران هستند اما فاقد رستوران معتبری در حد تایید سایتهای بین المللی است. حتی کاربران گوگل نیز به هیچ رستورانی در منطقه خورموج امتیاز بالایی نداده اند. در منطقه خائیز نیز اقامتگاههای بومگردی ممکن است خدمات مناسبی برای غذا به شما بدهند اما چندان شناخته شده و معتبر نیستند. بنابراین پیشنهاد می شود بیشتر از غذای خانگی استفاده نمایید و یا در محل، رستوران مورد نظر خود را بررسی نمایید. با این حال در میان رستوران های بومی خورموج رستوران فجر در مسیر جاده اصلی قدمت زیادی دارد. صاحب رستوران بخاطر داشتن سبیل پرپشت و بلند معروف است و به همین خاطر به رستوران سبیل معروف می باشد.

بهترین جا و مکان برای چادر زدن یا محل اقامت در برنامه صعود به قله بیرمی کجاست؟

امکان چادر زدن و کمپینگ معمولا در محل کمپینگ آبگرم اوبا در شهر اهرم وجود دارد. در این محل علاوه بر امکانات اولیه مانند سرویس بهداشتی و آب آشامیدنی می توانید از امکانات آبگرم اوبا برای حمام استفاده نمایید. امامزاده جعفر نیز در کنار آبگرم اهرم قرار دارد و امکانات مناسبی مانند زائرسرا، آب آشامیدنی و سرویس بهداشتی برای مسافران و زائران دارد.

امامزاده زین الشهدا نیز در دو کیلومتری جنوب شرقی اهرم و در مسیر جاده خائیز قرار گرفته است. خوشبختانه بقعه امامزاده زین الشهدا فضای مناسبی برای اقامت مسافران دارد و امکانات اولیه از جمله زائرسرا فراهم است. چشمه غوچرک و پارک جنگلی زیبایی نیز در دامنه کوه بیرمی در نزدیکی امامزاده قرار دارند.

در شهر خورموج پارک مفتون محل مناسبی برای چادر زدن است و امکانات اولیه از جمله آلاچیق، سرویس بهداشتی و آب آشامیدنی را دارا می باشد.

در فصول پرمسافر امکان کرایه سوئیت، آپارتمان و خانه محلی با کیفیت و قیمتهای مناسب و از طرق مختلف در شهرهای اهرم و خورموج نیز فراهم است. خورموج به سبب نزدیکی به کوه نمکی جاشک و اهرم به سبب نزدیکی به منطقه خائیز و کوه بیرمی، مقصد گردشگران و کوهنوردان هستند.

طبیعت گردها و کوهنوردان از امکانات اقامتگاهها و خانه های بومگردی در منطقه خائیز که هر روز بر تعداد آنها افزوده می شود نیز بهره می برند. در میان این اقامتگاهها، خانه کوهنورد در کنار جاده اصلی خائیز و بعد از روستای گشی توسط آقای علی اکبر گلستانی از کوهنوردان بوشهر تاسیس شده است و بیشتر مورد استفاده کوهنوردان قرار می گیرد. خانه کوهنورد با ظرفیت اسکان یا کمپینگ حدود 80 نفر دارای امکانات مناسبی از جمله حمام است. برای رزرو محل خواب در خانه کوهنورد باید با شماره تلفن 09171712668 تماس بگیرید.

قله بیرمی معمولا یک روزه و با یک برنامه فشرده و سنگین صعود می شود زیرا محل های مناسب کمپ در دامنه بیرمی عموما موقعیت خوبی ندارند. اما برخی کوهنوردان برنامه صعود را یک و نیم روزه یا دو روزه انجام می دهند. بر این اساس در جبهه جنوبی در کنار چشمه ناری و یا حدود 400 متر مرتفع تر از آن در میانه مسیر تا قبل از خط الراس محل کمپ مناسب معرفی شده است.

در مسیرهای شمالی نیز می توانید در انتهای تنگه هایی مانند تنگ روان، بنیون، گشی و… و قبل از صعود به سمت گردنه چادر بزنید چون معمولا چشمه و محل های چادر زدن وجود دارد. علاوه بر این در مسیر تنگ روان که رایج ترین مسیر صعود به بیرمی است می توانید در خان پنجم در محل غار یا اشکفتی که وجود دارد نیز کمپ خود را پیش از صعود نهایی برقرار کنید. محل های کمپ اضطراری و فضاهای صاف شده کوچک و زیاد دیگری در دامنه های بیرمی وجود دارند که بعضا آنها نیز در برنامه معرفی شده اند و محل آنها در نقشه و فایل GPS مشخص شده است.

غار در خان پنجم, A Cave in Fifth Khan
غار در خان پنجم, A Cave in Fifth Khan

وسایل و لوازم ضروری برای صعود به قله بیرمی چیست؟

کوله پشتی مناسب، کفش کوهنوردی یا طبیعت گردی ساقدار با آج مناسب در کف، عینک آفتابی و کلاه نقاب دار برای روزهای آفتابی، لباس گرم برای فصول سرد و لباس خنک برای سایر فصول، دوربین عکاسی، دارو و لوازم شخصی، بطری آب، میوه، غذا و تننقلات ، کیت امداد و بقای طبیعت گردی، GPS با باطری اضافه یا پاوربانک برای گوشی، تمام وسایل لازم برای پیمایش در طبیعت مانند باتوم، وسایل و لوازم کمپینگ

یک پکیج ویژه و بهترین برنامه پیشنهادی امین مانا برای این صعود

با برنامه امین مانا در صعود به قله بیرمی چه جاذبه ها و مسیرهایی را می توانید ببینید؟ 

شهر اهرم، امامزاده جعفر اهرم، آبگرم اوبا اهرم، محل کمپ آبگرم، چشمه قوچرک، امامزاده زین الشهدا اهرم، روستای عمار، پارک جنگلی عمار، جاده خائیز، روستای تلخ آبید، تنگ کیسی، مسیر صعود خط الراس بیرمی از تنگ کیسی، خان های اول تا هفتم در مسیرهای صعود قله بیرمی، مسیر صعود قله بیرمی از تنگ روان، مسیر صعود قله بیرمی از تنگ روان، نقط مهم مسیرهای شمالی قله بیرمی از خائیز، روستای بنیون، تنگ بنیون، نخلستان های تنگ بنیون، قدمگاه حضرت ابوالفضل، تنگ روان، چشمه تنگ روان، ایستگاه محیط بانی خائیز، روستای گشی، تنگ گشی، چشمه گشی، سد گشی، آسیاب آبی گشی، خانه کوهنورد بیرمی، نمای کوه بیرمی، سد انحرافی گشی، تنگ یخ، روستای یخ، خط الراس بیرمی، دکل مخابراتی روی خط الراس بیرمی، قله دوم بیرمی، قله بیرمی یا پازنان، مسیر صعود بیرمی از تنگ یخ، شهرخورموج، مسیر جنوبی صعود قله بیرمی از خورموج، چشمه ناری، دره اونار، تنگ پرزیه، یال شانه اونار، دشت کنار دلخشو، گود موری و نقاط مهم مسیر جنوبی بیرمی

چرا این برنامه بهترین برنامه ریزی برای صعود قله بیرمی و حتی ارزان ترین برنامه قله بیرمی است؟

برای طراحی و ارائه این برنامه، از منابع متعدد و معتبر مانند سایت سازمان نقشه برداری، لونلی پلنت، تریپ ادوایزر و دهها تراک GPS از سایتهایی مانند Wikiloc استفاده شده است.

جاذبه های گردشگری هر منطقه و مسیرهای دارای جذابیت بیشتر برای پیاده روی در شهر، روستا و یا طبیعت، تعیین شده اند. همراه با تراک GPS(قابل استفاده روی گوشی)، یک برنامه ی دقیق که دارای زمان بندی و اولویت بندی جاذبه ها است در دسترس شماست. بنابراین، زمان را تلف نمی کنید و مجری یک تور خوب و ارزان برای خود خواهید بود. برای اطلاع بیشتر از چگونگی طراحی مسیر سفر در این سایت درباره aminmana را ببینید.

بر اساس نیازها، شرایط و فرصتی که دارید، ما حتی می توانیم برنامه ی سفر دلخواه شما را با برنامه ریزی سفارشی نیز آماده کنیم و یک برنامه، جدول، نقشه و فایل GPS اختصاصی تهیه نماییم تا بتوانید سفر خود را بی نقص انجام دهید. برنامه ریزی اختصاصی سفر را ببینید.

بهترین برنامه صعود به قله بیرمی یا پازنان چند روزه است؟

یک تا دو روز زمان نیاز دارید تا بتوانید به قله کوه بیرمی صعود کنید. صعود به بیرمی از جبهه شمالی که رایج تر است معمولا یک روزه است اما امکان صعود یک و نیم روزه یا دو روزه نیز وجود دارد. معدودی از کوهنوردان نیز از جبهه جنوبی که دشوار تر و طولانی تر است با برنامه دو روزه و یا سه روزه صعود می نمایند. برنامه امین مانا برای صعود قله بیرمی بر اساس فرصت یک تا دو روزه و حتی دو و نیم روزه و سه روزه انعطاف پذیر است و امکان صعود وجود دارد.

مسیر بیرمی, Beyrami Route
مسیر بیرمی, Beyrami Route

صعود به قله بیرمی و فرود از قله بیرمی به مبدا برنامه چند ساعت زمان نیاز دارد؟
بهترین برنامه ریزی صعود به قله بیرمی بر اساس فرصت زمانی شما چیست؟

برنامه صعود به قله بیرمی معمولا یک روزه و از مسیر تنگ روان در منطقه خائیز انجام می شود. مسیر تنگ روان مانند سایر مسیرهای جبهه شمالی کوه بیرمی به استثنا همان ابتدای مسیر، فاقد محل کمپ مناسب و چشمه در میانه ی راه می باشد. بنابراین بهترین شیوه همان صعود یک روزه است. بر حسب مسیری که برای صعود در جبهه شمالی انتخاب می کنید باید بین 9 تا 11 کیلومتر تا قله طی نمایید و بیش از 1600 متر ارتفاع بگیرید. بنابراین برنامه سنگینی در پیش دارید.

برای صعود از روستای گشی یا سایر مبدا های صعود در منطقه خائیز با یک تیم خوب حدود 5 تا 7 ساعت زمان تا قله بیرمی احتیاج دارید. با این حال اگر در فصل گرم باشید و یا تعداد نفرات تیم زیاد باشد این زمان ممکن است باز هم بیشتر شود. برای فرود نیز با توجه به شیب زیاد مسیر باید زمان زیادی در همین حدود و یا کمی کمتر اختصاص دهید.

بهترین راه برای صعود یک روزه به قله بیرمی این است که از اقامتگاه یا محل کمپ خود در روستای گشی یا سایر روستاهای منطقه خائیز مانند بنیون یا یخ از حدود 4 یا 5 صبح و پیش از سپیده دم حرکت خود را شروع نمایید. به این ترتیب می توانید به موقع به قله صعود نمایید و تا قبل از تاریک شدن هوا به مبدا و روستای ابتدای مسیر بازگردید.

برای صعود یک و نیم روزه به قله کوه بیرمی می توانید یک شب کمپینگ در تنگه را تجربه نمایید تا به این ترتیب بخشی از طول زیاد مسیر را بکاهید. در مسیرهای جبهه شمالی بیرمی ابتدا باید 2 تا 3 کیلومتر در تنگه و در مسیری با شیب کم طی نمایید تا به ابتدای شیب قبل از گردنه برسید. با وجود شیب ناچیز اما طی کردن همین مسیر بخصوص در پایان برنامه خسته کننده و زمان بر است. می توانید در نیم روز اول با طی نمودن مسیر تنگه با کوله سنگین و لوازم شبمانی خود را به محل کمپ در انتهای تنگه برسانید. در روز دوم صعود را با کوله سبک انجام دهید و به محل کمپ بازگردید. سپس با جمع نمودن کمپ خود را به ابتدای مسیر برسانید. این برنامه بخصوص برای برنامه های ترکیبی شامل دو گروه از افراد طبیعت گرد و کوهنورد مناسب تر است.

برخی از کوهنوردان در نیم روز اول با کوله سنگین و لوازم شبمانی تا خان پنجم و ارتفاع 1280 متری صعود می کنند و روز دوم با کوله سبک رهسپار قله می شوند و بازمی گردند. به دلیل شیبهای زیاد تا خان سوم و چهارم این برنامه چندان توصیه نمی شود اما بهرحال از فشردگی و سنگینی صعود یک روزه می کاهد.

برای صعود دو روزه و یا صعود سه روزه به قله کوه بیرمی می توانید از جبهه شمالی یا جبهه جنوبی اقدام نمایید. برای جبهه شمالی پیشنهاد می شود مانند برنامه صعود یک و نیم روزه، روز اول را به طبیعت گردی اختصاص دهید. تنگ بنیون و پس از آن تنگ یخ برای این منظور بهتر هستند. می توانید یک شب کمپینگ در تنگه را تجربه نمایید. در روز دوم برنامه از محل کمپ خود را به گردنه برسانید و بعد از صعود دوباره به محل کمپ بازگردید. می توانید بعد از صعود دوباره یک شبمانی در تنگه داشته باشید و حتی از آب تنی در حوضچه در تنگه لذت ببرید. روز سوم هم با جمع نمودن کمپ به برنامه خود پایان دهید.

برای صعود دو روزه به قله کوه بیرمی از جبهه جنوبی در روز اول از مبدا برنامه با کوله سنگین خود را به چشمه ناری و سپس برای شبمانی به محل کمپ مشخص شده در نقشه و فایل GPS برسانید. روز دوم با حدود 600 متر افزایش ارتفاع، قله بیرمی را با کوله سبک صعود نمایید و به محل کمپ بازگردید. سپس با جمع نمودن کمپ به خورموج بازگردید.

برای صعود سه روزه به قله کوه بیرمی از جبهه جنوبی در روز اول از مبدا برنامه با کوله سنگین خود را به چشمه ناری برسانید و کمپ خود را در نزدیکی چشمه برقرار کنید. روز دوم با حدود 1000 متر افزایش ارتفاع، قله بیرمی را با کوله سبک صعود نمایید و به محل کمپ در کنار چشمه بازگردید. سپس با جمع نمودن کمپ به خورموج بازگردید.

تنگ بنیون, Tange Banyon Valley
تنگ بنیون, Tange Banyon Valley

نقشه مسیر

به ترتیب حروف لاتین و طبق جدول، برنامه را شروع و اجرا کنید.

 

حضور در برنامه های طبیعت گردی و کوهنوردی نیازمند داشتن تجربه، دانش و مربی متخصص است.
امین مانا مسئولیتی در قبال حوادث ناشی از عدم رعایت ایمنی ندارد و مسیریابی دقیق برای جلوگیری از حوادث یا اتلاف زمان و کمک به تورلیدرها و عموم مردم تنها هدف ماست. 

برنامه صعود قله بیرمی از مسیر تنگ روان(شمالی)

بر اساس فرصت، سلیقه و شرایطی که دارید می توانید هر جاذبه یا مسیری را از برنامه خود حذف کنید.

 

شروع کنید از

A- اهرم، آبگرم اوبا و ابتدای جاده خائیز

با وسیله نقلیه (2.5 کیلومتر) بروید به

B- سه راهی عمار و ابتدای مسیر امامزاده زین الشهدا

با وسیله نقلیه (32.5 کیلومتر) بروید به

C- روستای تلخ آبید و ابتدای مسیر تنگ تلخاب

با وسیله نقلیه (2 کیلومتر) بروید به

D- ابتدای جاده تنگ پروین

با وسیله نقلیه (600 متر) بروید به

E- ابتدای مسیر آبشار توف درخال و آبشار دوبیلی

با وسیله نقلیه (2.2 کیلومتر) بروید به

F- ابتدای مسیر تنگ کیسی

با وسیله نقلیه (1.5 کیلومتر) بروید به

G- روستای بنیون

با وسیله نقلیه (1.5 کیلومتر) بروید به

H- ابتدای مسیر تنگ بنیون

با وسیله نقلیه (1.7 کیلومتر) بروید به

I- قدمگاه حضرت ابوالفضل و ابتدای مسیر تنگ روان – ارتفاع 340m

و یا با وسیله نقلیه جاده را ادامه دهید (300 متر) و بروید به

J- روستای گشی، ایستگاه محیط بانی خائیز و ابتدای مسیر دوم تنگ روان از ایستگاه محیط بانی – ارتفاع 355m

پیاده (600متر از امامزاده یا 800 متر از محیط بانی) بروید به

K- سه راهی – ارتفاع 365m

پیاده (1.5 کیلومتر) بروید به

L- انتهای جاده خاکی – ارتفاع 415m

پیاده (400 متر) بروید به

M- چشمه تنگ روان – ارتفاع 455m

پیاده (550 متر) بروید به

N- گردنه – ارتفاع 590m

پیاده (400 متر) بروید به

O- خان اول – ارتفاع 675m

پیاده (600 متر) بروید به

P- خان دوم – ارتفاع 780m

پیاده (450 متر) بروید به

Q- خان سوم – ارتفاع 880m

پیاده (1 کیلومتر) بروید به

R- خان چهارم – ارتفاع 1130m

پیاده (600 متر) بروید به

S- خان پنجم – ارتفاع 1275m

پیاده (1 کیلومتر) بروید به

T- خان ششم – ارتفاع 1520m

پیاده (500 متر) بروید به

U- خان هفتم – ارتفاع 1630m

پیاده (500 متر) بروید به

V- محل مناسب استراحت – ارتفاع 1710m

پیاده (700 متر) بروید به

W- سه راهی خط الراس – ارتفاع 1810m

پیاده (350 متر) بروید به

X- دکل مخابراتی – ارتفاع 1850m

پیاده (1.2 کیلومتر) بروید به

Y- قله دوم بیرمی – ارتفاع 1940m

پیاده (1.2 کیلومتر) بروید به

Z- قله پازنان یا بیرمی – ارتفاع 1960m

نکات مهم و کلیدی حین صعود در این مسیر از شروع تا پایان

 

شروع کنید از شهر اهرم و ابتدای جاده آسفالت خائیز ( طبق جدول و فایل تراک جی پی اس GPS مسیریابی )

– در شهر اهرم و ابتدای جاده اهرم به خائیز میدانی وجود دارد و در میانه ی میدان مجسمه کوهنوردی که به قله کوه بیرمی اشاره می کند جلب نظر می نماید. ضمنا می توانید پیش از آن از شهر اهرم و جاذبه هایش نیز دیدن کنید به این منظور سفر به اهرم را ببینید.

– وارد جاده خائیز که می شوید بلافاصله از بستر رودخانه فصلی باهوش عبور می کنید. البته جاده آسفالت است و جای نگرانی نیست. با ادامه مسیر در محل سه راهی می توانید با کمی توقف از امامزاده زین الشهدا و چشمه قوچرک دیدن کنید.

جاده خائیز, Khaeiz Road
جاده خائیز, Khaeiz Road

– بقعه امامزاده زین الشهدا در نزدیکی روستای عمار قرار دارد. اهالی روستای عمار و مناطق اطراف احترام زیادی برای این امامزاده قائل هستند. علاوه بر این آثار تاریخی و طبیعی زیادی نیز اطراف چشمه وجود دارد. شوربختانه ساختمان قدیمی و گنبدی بقعه امامزاده زین الشهدا در سال 1384 تخریب و با مصالح و فرمی جدید بازسازی شده است.

– درختان نخل اطراف بقعه امامزاده زین الشهدا و دامنه های کوه بیرمی به زیبایی محل افزوده است. در اطراف بقعه امامزاده و در تپه های نزدیک آن درسمت گز دو برکه و نخلستان های ده گپ، آثار تاریخی وجود دارد. همچنین در حدود پانصد متری شمال بقعه، قبرستانی بسیار قدیمی است.

امامزاده زین الشهدا, Emamzadeh Zeynolshohada
امامزاده زین الشهدا, Emamzadeh Zeynolshohada

– در مجاورت بقعه امامزاده زین الشهدا، دو چشمه که آبشان مورد استفاده نخلداران قرار می گیرد، جاری است. به فاصله کمی از بقعه، یکی از مهم ترین چشمه های منطقه اهرم به نام چشمه آبگرم قوچارک یا قوچرک که به زبان محلی غورک نیز گفته می شود قرار گرفته است. آب چشمه به زیبایی از شکاف سنگی بیرون می آید. مسیر پیاده روی از امامزاده تا چشمه قوچرک در حدود 500 متر طول دارد و در نقشه مشخص شده است. چشمه آبگرم قوچرک دارای املاح معدنی زیادی است و اهالی منطقه به خواص درمانی آن باور بسیاری دارند. کانال کوچکی آب چشمه قوچرک را به نخلستانهای اطراف روستای عمار هدایت می کند.

جاده خائیز, Khaeiz Road
جاده خائیز, Khaeiz Road

– مسیر جاده اصلی را به سمت خائیز ادامه دهید. منطقه خائیز از جنوب به ارتفاعات کوه بیرمی محدود است. در کوهپایه های کوه بیرمی از سمت خائیز تنگه هایی قرار دارند که به سبب وجود چشمه و آب، حاصلخیز می باشند. نخل ها و بیشه ها در بیشتر این تنگه ها مناظر چشم نوازی را ایجاد کرده اند. مسیرهای صعود به بیرمی از این تنگه ها شروع می شوند و تقریبا از همه آنها می توان صعود نمود اما برخی از آنها بخصوص مسیر تنگ روان بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند. در این برنامه برخی از مسیرهای شمالی معرفی شده اند اما تمرکز اصلی بر روی مسیر تنگ روان که بهترین مسیر صعود بیرمی است می باشد.

– تنگ تلخاب نرسیده به روستای تلخ آبید، شرقی ترین تنگه در میان تنگه های شمال کوه بیرمی است. کمی بعد ابتدای جاده خاکی آبشار توف درخال قرار دارد. محل ابتدای جاده در نقشه مشخص شده است. اگر در کنار صعود به قله بیرمی قصد دیدن آبشار توف درخال و سایر جاذبه های گردشگری و طبیعت گردی منطقه خائیز را دارید سفر به خائیز را ببینید. در غیر اینصورت به مسیر خود ادامه دهید تا بعد از ابتدای مسیر تنگ پروین به ابتدای جاده تنگ کیسی برسید.

آبشار توف درخال, Derekhal Touf ٌWaterfall
آبشار توف درخال, Derekhal Touf ٌWaterfall

– یکی از مسیرهای صعود قله بیرمی از تنگ کیسی است. بخش قابل توجهی از مسیر بر روی خط الراس قرار دارد. تنگ کیسی از معدود تنگه های بیرمی است که کل مسیر جاده آن تا دامنه اصلی کوه و ابتدای مسیر پیاده روی جهت صعود آسفالت است. درختان کنار زیادی در تنگ کیسی قرار دارند و کمتر با نخل روبرو می شوید. مسیر جاده تنگ کیسی به طول بیش از 4 کیلومتر و پارکینگ انتهای آن در نقشه مشخص شده اند. مسیر صعود نیز به رنگ زرد است. تمام مسیرهای شمالی صعود به قله بیرمی عموما دارای هفت خان در مسیر صعود هستند و مسیر صعود تنگ کیسی نیز همین گونه است. پس از اینکه به روی خط الراس رسیدید می توانید مناظر خورموج و جنوب کوه را ببینید. خط الراس را به سمت جنوب شرقی پی بگیرید تا به مسیر اصلی صعود به بیرمی یعنی مسیر تنگ روان برسید. ادامه راه با مسیر تنگ روان مشترک است.

خورموج از قله بیرمی, Khormoj from Beyrami Peak
خورموج از قله بیرمی, Khormoj from Beyrami Peak

– اگر قصد صعود از مسیر تنگ کیسی را ندارید به مسیر خود در جاده اصلی خائیز ادامه دهید تا به روستای زیبای بنیون یا بنیان برسید. روستای بنیون به دلیل نخلستان‌ های وسیع و زیبا در میان گردشگران مشهور است. جاده اصلی از میان روستا که در دره‌ ای سبز واقع شده است عبور می کند. در انتهای روستای بنیون ساختمان پایگاه امداد و نجات کوهستان خائیز قرار گرفته است و سرویس بهداشتی عمومی در همین محل نیز برای طبیعت گردها و کوهنوردان غنیمتی است.

تنگ بنیون, Tange Banyon Valley
تنگ بنیون, Tange Banyon Valley

– تنگه بنیون، زیباترین و معروف ترین تنگه در میان تنگه های خائیز است. تعدادی از کوهنوردان که دارای تیم های کوچکی هستند به عنوان برنامه جانبی قبل یا بعد از صعود به بیرمی از تنگ بنیون نیز دیدن می کنند و بدون بازگشت به جاده اصلی از انتهای تنگه بنیون به مسیر اصلی صعود یعنی مسیر آبی رنگ میانبر می زنند. ابتدای مسیر تنگ بنیون و پارکینگ مناسب وسایل نقلیه در نزدیکی آن کمی بعد از روستای بنیون است و محل آن در نقشه مشخص شده است. در مسیر تنگ بنیون ابتدا از کنار اقامتگاه بومگردی عبور می کنید. در قسمتی از مسیر به منظور وارد نشدن به یکی از باغهای خصوصی ناچارید باغ را در مسیری دارای شیب و پاکوب نامناسب دور بزنید اما برخی نیز با عبور از حصار وارد باغ خصوصی شده و از مسیر میانبر دوباره وارد مسیر اصلی می شوند. هر دو مسیر در نقشه مشخص شده اند.

تنگ بنیون, Tange Banyon Valley
تنگ بنیون, Tange Banyon Valley

– تنگ بنیون بسیار سرسبز و پوشیده از درختان مختلف و نیزارها است. هر چه به انتهای تنگ بنیون نزدیک می شوید بر تراکم درختان افزوده می شود. کل مسیر جز همان قسمتی که باع کوچک را باید دور بزنید دارای پاکوب مناسب است. مسیر فاقد آنتن دهی تلفن همراه است. در کف دره بنیون جویبار زیبایی در جریان است. در انتهای مسیر، پوشش گیاهی و درختان انبوه می شود و باید از میان درختان عبور کنید اما مسیر ساده است.

تنگ بنیون, Tange Banyon Valley
تنگ بنیون, Tange Banyon Valley

– در نهایت در انتهای تنگ بنیون به دو حوضچه زیبا که کنار هم در زیر صخره ها قرار دارند می رسید. آب حوضچه ها از طریق چشمه تامین می شود و آب بصورت آبشاری کوچک درون آنها می ریزد. عمق حوضچه های تنگ بنیون بسیار کم است و برای آب تنی بسیار مناسب هستند. در این حوضچه ها ماهی های کوچکی نیز آزادانه شنا می کنند بنابراین مراقب محیط زیست و اکوسیستم منطقه باشید.

نخلستانهای گشی, Geshi Palm Gardens
نخلستانهای گشی, Geshi Palm Gardens

– به مسیر خود در جاده اصلی به سمت روستای گشی ادامه دهید. قبل از روستای گشی به قدمگاه حضرت ابوالفضل می رسید. بقعه متبرکه قدمگاه حضرت ابوالفضل دارای امکانات اولیه مانند آب آشامیدنی، سرویس بهداشتی، روشنایی و سکوی چادر زدن برای زائران و کوهنوردان است اما شوربختانه معمولا درب بقعه بسته است.

تنگ روان, Tange Ravan Valley
تنگ روان, Tange Ravan Valley

– دره معروف به تنگ روان دقیقا روبروی قدمگاه حضرت ابوالفضل قرار دارد. هرچند برخی از کوهنوردان از طریق مسیرهای تنگ کیسی، تنگ گشی، تنگ یخ و یا خورموج نیز به قله بیرمی صعود می کنند اما صعودها عموما از مسیر تنگ روان صورت می پذیرد و مسیر اصلی صعود به بیرمی محسوب می شود.

تنگ روان, Tange Ravan Valley
تنگ روان, Tange Ravan Valley

– تنگ روان به اندازه تنگ بنیون یا تنگهای مخدان و یخ جذابیت ندارد اما فضایی متفاوت دارد.

ایستگاه محیط بانی خائیز, Environmental Station of Khaiz
ایستگاه محیط بانی خائیز, Environmental Station of Khaiz

– برای صعود به قله بیرمی می توانید از دو نقطه مجزا وارد مسیر تنگ روان شوید. راه اول روبروی قدمگاه حضت ابوالفضل و از کنار زمین فوتبال چمن مصنوعی است و راه دوم از کنار ایستگاه محیط بانی خائیز که ابتدای روستای گشی قرار دارد شروع می شود. مسیر اول 200 متر کوتاه تر است و 500 متر بعد از شروع، هر دو مسیر یکی می شوند. جاده خاکی متروکه ای تا نزدیکی انتهای تنگه جلو می رود و به همین دلیل تردد در تنگه بسیار راحت است اما امکان وارد شدن ماشین وجود ندارد زیرا ابتدای جاده خاکریزی شده است.

انتهای جاده خاکی تنگ روان, End of the Dirt Road in tange Ravan Valley
انتهای جاده خاکی تنگ روان, End of the Dirt Road in tange Ravan Valley

– چشمه آبی در انتهای تنگ روان قرار دارد و قابل شرب است اما توصیه می شود آب به اندازه کافی از قبل بردارید. از کنار چشمه از سمت راست(غرب) وارد شیب به سمت گردنه شوید.

تنگ روان, Tange Ravan Valley
تنگ روان, Tange Ravan Valley

– بر روی گردنه سنگ چین نشانه خوبی است. یک محل کمپ اضطراری نیز بر روی گردنه قابل استفاده است. همانطور که قبلا ذکر شد از کنار حوضچه های تنگ بنیون نیز می توان به این گردنه میانبر زد اما مسیر تنگ روان استاندارد است و بیشتر توصیه می شود.

گردنه تنگ روان, Pass of Tange Ravan Valley
گردنه تنگ روان, Pass of Tange Ravan Valley

– از محل گردنه صعود به سمت خط الراس را شروع نمایید. از این نقطه شیبها بطور جدی افزایش پیدا می کند. در صعود به بیرمی باید از هفت خان عبور کنید. هفت خان یعنی هفت منزل و مردم محلی به آنها هفت پیمان یا پیمانه نیز می گویند. تقریبا در همه خان ها می توانید محل های محدود و مناسبی برای چادر زدن بیابید. خان ها به صورت پلکانی مشرف بر یکدیگر قرار دارند.

مسیر بیرمی بین خان دوم و سوم, Beyrami Route Between Second Khan and Third Khan
مسیر بیرمی بین خان دوم و سوم, Beyrami Route Between Second Khan and Third Khan

– خان های اول تا سوم شیب بسیار زیادی دارند و در برخی نقاط ریزشی هستند بنابراین تیمهای با نفرات زیاد باید احتیاط بیشتری کنند.

خان سوم, Third Khan
خان سوم, Third Khan

– به قدری شیب بین خانها زیاد و در عین حال یکنواخت است که مابین خان ها هیچ دید مناسبی به مسیر برای مراحل بعدی صعود وجود ندارد با این وجود خوشبختانه در مسیر تنگ روان هم پاکوب نسبتا قوی است و هم سنگ چین های متعدد راهنمای کوهنوردان است به همین دلیل مسیر تنگ روان بیش از سایر مسیرها توصیه می شود.

مسیر بیرمی بین خان چهارم و پنجم, Beyrami Route Between Fourth Khan and Fifth Khan
مسیر بیرمی بین خان چهارم و پنجم, Beyrami Route Between Fourth Khan and Fifth Khan

–  پس از خان چهارم شیب کمتر می شود به همین دلیل مناطق کوهپایه ای هم دیگر دیده نمی شوند. بهترین محل برای استراحت در محل خان ها است.

حوضچه سنگی در خان پنجم, Stonic Pool in Fifth Khan
حوضچه سنگی در خان پنجم, Stonic Pool in Fifth Khan

– در محل خان پنجم اشکفت کره ای یا غار کوچکی وجود دارد و می تواند سرپناه اضطراری مناسبی باشد. حتی می توانید با انجام شبمانی با برنامه ریزی قبلی در محل اشکفت یا اطراف آن از فشردگی برنامه بکاهید.

خان ششم, sixth Khan
خان ششم, sixth Khan

– از حدود خان پنجم و ششم به بعد شیب به طور محسوسی کاهش پیدا می کند و مسیری نسبتا طولانی تا لبه خط الراس در پیش دارید. یک محل استراحت مناسب در نزدیکی دره و بین خان هفتم و خط الراس نیز در نقشه علامت گذاری شده است.

خط الراس بیرمی, Ridge of Beyrami
خط الراس بیرمی, Ridge of Beyrami

– قبل از دکل مخابراتی به روی خط الراس می رسید و می توانید مناظر خورموج و جنوب کوه بیرمی همچنین قله بیرمی که روی خط الراس قرار دارد را ببینید. در این محل مسیر تنگ کیسی و مسیر تنگ روان مشترک می شوند. دقت نمایید موقعیت و شکل این محل را به خاطر بسپارید. بسیاری از کوهنوردان در بازگشت از قله بیرمی بجای اینکه از این نقطه از خط الراس جدا شوند و فرود را شروع کنند از نقاط دیگر فرود آمده و وارد دره ها یا پاکوب های دیگر می شوند در نتیجه حوادث و خطراتی را ایجاد می کنند.

دکل مخابراتی, Communication Tower
دکل مخابراتی, Communication Tower

– پیاده روی روی خط الراس را بعد از دکل مخابراتی هم ادامه دهید. از دکل مخابرات تا قله بیرمی، پرتگاههای خطرناکی در سمت جنوبی کوه وجود دارند و باید از نزدیک شدن به آنها اجتناب نمود تا به قله فرعی بیرمی برسید. بر روی خط الراس بیرمی حفره ها یا چاهک هایی در دل صخره ها دیده می شوند که آب باران در آنها جمع می شود و برخی کوهنوردان با هدف تبخیر نشدن آب و استفاده اضطراری سایر کوهنوردان آنها را با سنگ می پوشانند.

قله دوم بیرمی, Second Peak of Beyrami
قله دوم بیرمی, Second Peak of Beyrami

– بر روی قله دوم یا همان قله فرعی که 1940 متر ارتفاع داردسنگ چین وجود دارد اما تا قله اصلی بیرمی یا همان قله پازنان با 1960 متر ارتفاع باید بیش از یک کیلومتر دیگر روی خط الراس طی نمایید.

خط الراس بیرمی, Ridge of Beyrami
خط الراس بیرمی, Ridge of Beyrami

– بلندترین قله بیرمی با نام قله پازنان معروف است. در زیر قله یک جانپناه سنگی کوچک وجود دارد. در جنوب بیرمی می توانید مناظر کوه  نمکی جاشک را نیز ببینید. پس از رسیدن به قله می توانید از هر یک از مسیرها به پای کوه بازگردید اما مسیر تنگ روان بیشتر توصیه می شود. دقت کنید مسیر و تراک جی پی اس را زیر نظر داشته باشید تا در فرود وارد مسیرهای اشتباه نشوید.

برنامه صعود قله بیرمی از مسیر تنگ گشی(شمالی)

 

– کوهنوردانی که قصد صعود به بیرمی از مسیر تنگ روان را ندارند می توانند از طریق مسیر تنگ گشی یا تنگ یخ نیز به قله بیرمی صعود نمایند. در واقع مسیر تنگ یخ در دامنه های بیرمی با مسیر تنگ گشی یکی می شود. مسیر مذکور مانند مسیر تنگ کیسی به اندازه مسیر تنگ روان مورد استفاده قرار نمی گیرد اما چون یکی از مسیرهای شاخص قله بیرمی بعد از مسیر اصلی است در این برنامه معرفی شده است.

تنگ گشی, Tange Geshi Valley
تنگ گشی, Tange Geshi Valley

– برای صعود به قله بیرمی از مسیر تنگ گشی بعد از محیط بانی خائیز باید در جاده اصلی باز هم پیش بروید و از روستای گشی عبور کنید. تنگ گشی برای طبیعت گردی نیز جذاب است. مسیر تنگ گشی بلافاصله بعد از مسجد گشی در انتهای روستای گشی و از کنار جاده اصلی شروع می شود و باید از کف دره پیش بروید. طول مسیر تا انتهای تنگه کمتر از 3 کیلومتر است.

– اگر جاده اصلی را حدود 900 متر ادامه دهید به سد انحرافی و خانه کوهنورد گلستانی می شود. از کنار سد و خانه کوهنورد نیز می توانید از طریق راه دیگری وارد تنگ گشی شوید. مسیر دوم حدود 500 متر طولانی تر است اما کمی بعد دوباره هر دو مسیر یکی می شوند.

خانه کوهنوردان بیرمی, House of Beyrami Climbers
خانه کوهنوردان بیرمی, House of Beyrami Climbers

– خانه کوهنورد گلستانی در سال 1396 توسط بخش خصوصی ساخته شده است و با توجه به امکاناتی که دارد برای اسكان كوهنوردان و طبيعت گردان بسیار مناسب است. خانه کوهنورد دارای خوابگاه تفکیک شده با ظرفیت اسکان 80 نفر است و آب آشامیدنی، سرویس بهداشتی، آشپزخانه، پارکینگ، یخچال، محل مخصوص چادر زدن نیز در آن فراهم است.

تنگ گشی, Tange Geshi Valley
تنگ گشی, Tange Geshi Valley

– بعد از شروع برنامه در میانه ی تنگ گشی از کنار یک سد کوچک عبور می کنید. آسیاب آبی و استخر آبیاری نخلستان ها از دیگر جلوه های تنگ گشی هستند. برم میرشکالی نیز در تنگ کشی قرار دارد. در انتهای تنگه گشی مانند بیشتر تنگه های بیرمی چشمه آب وجود دارد. اما قبل از رسیدن به چشمه باید از سمت چپ به سمت گردنه صعود خود در شیب زیاد را شروع نمایید. بر روی گردنه تنگ گشی نیز محل کمپ اضطراری کوچک و جای چادر وجود دارد.

تنگ گشی, Tange Geshi Valley
تنگ گشی, Tange Geshi Valley

– شیب مسیر صعود از تنگ گشی بیشتر از تنگ روان است. در طول مسیر دست به سنگ جزئی نیز وجود دارد. با عبور از خان ششم به سه راهی مسیر تنگ یخ می رسید. کوهنوردانی که از تنگ یخ صعود کنند در این نقطه به مسیر تنگ گشی می رسند. بعد از پشت سر گذاشتن هفت خان دقیقا در موقعیت قله پازنان به روی خط الراس می رسید به همین دلیل بسیاری از کوهنوردان این مسیر را از این بابت دوست دارند زیرا ناچار به طی مسیر روی خط الراس نیستند.

تنگ گشی, Tange Geshi Valley
تنگ گشی, Tange Geshi Valley

– اگر قصد صعود از تنگ یخ دارید بعد از خانه کوهنورد جاده اصلی را به سمت جنوب شرقی ادامه دهید تا به ابتدای مسیر تنگ یخ برسید. با ورود به مسیر فرعی مذکور و عبور مسیر ماشین رو از بستر خشک رودخانه به روستای یخ می رسید. تنگ یخ نیز بسیار تنگه زیبایی است و طول مسیر پیاده روی آن نزدیک به 2.5 کیلومتر تا انتهای تنگه می باشد. در انتهای تنگه یخ از سمت چپ به روی گردنه بروید و طبق نقشه و فایل GPS تا نقطه ای که وارد مسیر گشی می شوید صعود نمایید. مابقی مسیر با مسیر تنگ گشی مشترک است.

برنامه صعود قله بیرمی از مسیر دره اونار خورموج(جنوبی)

بر اساس فرصت، سلیقه و شرایطی که دارید می توانید هر جاذبه یا مسیری را از برنامه خود حذف کنید.

 

شروع کنید از

A- خورموج

با وسیله نقلیه (1.5 کیلومتر) بروید به

B- پارک مفتون

با وسیله نقلیه (3.7 کیلومتر) بروید به

C- ابتدای جاده دره اونار

با وسیله نقلیه (1.5 کیلومتر) بروید به

D- ابتدای جاده خاکی

با وسیله نقلیه (2.2 کیلومتر) بروید به

E- پارکینگ و ابتدای مسیر پیاده روی دره اونار – ارتفاع 220m

پیاده (2.5 کیلومتر) بروید به

F- تنگ پرزیه – ارتفاع 310m

پیاده (700 متر) بروید به

G- ابتدای یال شانه اونار – ارتفاع 360m

پیاده (2.6 کیلومتر) بروید به

H- دشت کنار دلخشو – ارتفاع 850m

پیاده (1.2 کیلومتر) بروید به

I- چشمه ناری – ارتفاع 920m

پیاده (2 کیلومتر) بروید به

J- گود موری و محل کمپ – ارتفاع 1350m

پیاده (1.6 کیلومتر) بروید به

K- گردنه – ارتفاع 1680m

پیاده (400 متر) بروید به

L- خط الراس بیرمی – ارتفاع 1710m

پیاده (2.8 کیلومتر) بروید به

Z- قله بیرمی – ارتفاع 1960m

نکات مهم و کلیدی حین صعود در این مسیر از شروع تا پایان

 

شروع کنید از شهر اهرم و ابتدای جاده آسفالت خائیز ( طبق جدول و فایل تراک جی پی اس GPS مسیریابی )

– برای صعود به قله بیرمی از مسیر جنوبی باید نخست به شهر خورموج سفر کنید. سفر گردشگری به خورموج خود برنامه ای جداگانه می طلبد و می توانید به این منظور سفر به خورموج را ببینید اما اگر قصد صعود به قله بیرمی از خورموج را دارید، این برنامه را دنبال کنید.

پارک مفتون, Maftun Park
پارک مفتون, Maftun Park

– جاده اصلی از میانه ی شهر خورموج عبور می کند. در ابتدای مسیر خود به سمت جاده کمربندی خورموج از پارک مفتون مهمترین پارک خورموج عبور می کنید. پارک مفتون بهترین محل در خورموج برای کمپینگ است. بعد از ورود به جاده کمربندی باید وارد جاده فرعی دره اونار شوید. نقطه ابتدایی جاده مذکور نیز در نقشه و فایل GPS مشخص شده است. کمی بعد جاده خاکی می شود و در نهایت به رودخانه خشک و نقطه ابتدایی پیاده روی در دره اونار می رسید. وسیله نقلیه خود را در همین محل پارک نمایید.

– در همان ابتدا از کنار یک سد کوچک عبور می کنید. مسیری طولانی با شیب کم را باید طی نمایید اما نخل های پراکنده و شکل کوهها زیبایی خاصی به مسیر داده است و خسته کننده نمی باشد. گاهی وارد شنزارهای بستر رودخانه خشک می شوید و گاهی از کنار رودخانه باید پیش بروید. از تنگه ای زیبا معروف به تنگه پرزیه نیز باید عبور کنید.

یال شانه اونار, Shane Ownar Spur
یال شانه اونار, Shane Ownar Spur

– در محل مشخص شده با نام یال شانه اونار، از بستر رودخانه جدا شوید و با بالا رفتن از یال صعود اصلی را شروع نمایید. دقت نمایید از مسیر اصلی خارج نشوید و دقیقا بر روی راس یال شانه اونار بالا بروید.

– بعد از رسیدن به روی یال، دشت کوچکی معروف به دشت کنار دلخشو رخ می نماید. می توانید استراحت کوتاهی را بعد از شیبی که پشت سر گذاشته اید ترتیب دهید. در ادامه مسیر باید به سمت چشمه ناری، دامنه کوه را تراورس نمایید. سمت راست شما کوه و سمت چپ دره است. سرانجام به چشمه ناری می رسید.

مسیر جنوبی بیرمی, South Route of Beyrami
مسیر جنوبی بیرمی, South Route of Beyrami

– چشمه ناری یک چشمه دائمی و آخرین محل برای تهیه آب در صعود از مسیر جنوبی است که دقیقا زیر دیواره جنوبی قله بیرمی قرار گرفته است. بعد از برداشتن آب به قدر نیاز با تغییر جهت به سمت شرق دوباره وارد شیبهای تند شوید. تنوع و پوشش گیاهی خوبی در این قسمت از مسیر وجود دارد.

– در میانه ی راه تا قبل از گردنه و خط الراس به محل مسطحی معروف به گود موری می رسید که برای محل کمپ نیز کاملا مناسب است. بیشتر کوهنوردانی که از جبهه جنوبی به قله بیرمی صعود می کنند برنامه را یک و نیم روزه یا دو روزه اجرا می کنند و در گود موری یک شب را کمپ می زنند.

خورموج از قله بیرمی, Khormoj from Beyrami Peak
خورموج از قله بیرمی, Khormoj from Beyrami Peak

– در ادامه شیب زیادی را پشت سر می گذارید تا به روی گردنه و سپس خط الراس بیرمی برسید. به طور کلی در طول مسیر جنوبی در چندین نقطه سنگ چین برای راهنمایی کوهنوردان وجود دارد با این حال طولانی بودن مسیر و پیچ و خم های زیاد آن را مستعد برای گم شدن کوهنوردان می کند به همین دلیل لازم است با راهنما مسیر طی شود و یا اینکه به فایل GPS مسلط باشید. بعد از رسیدن به روی خط الراس نیز باید آنقدر در جهت شمال غربی روی خط الراس جلو بروید تا به قله بیرمی برسید.

این برنامه، نقشه و فایل GPS(ثبت شده در گوگل)، یک پکیج ویژه و پیش نویس اجرای صعود قله بیرمی برای یک تورلیدر است. استفاده از این اطلاعات در سایتهای گردشگری بدون اجازه از امین مانا پیگرد قانونی دارد.

اطلاعات و سایر نکات مهم صعود به قله بیرمی چیست؟

وضعیت آب و هوا برای اجرای موفق این برنامه اهمیت حیاتی دارد و لازم است دست کم یک تا سه روز قبل از سفر دوباره آب و هوا را بررسی کنید.

بدلیل ازدحام در روزهای تعطیل در مسیر تنگ روان سعی کنید در روزهای عادی برای صعود خود برنامه ریزی کنید.

وضعیت آنتن دهی تلفن همراه در مسیر صعود قله بیرمی مابین خان ها نسبتا ضعیف است اما گاهی امکان تبادل پیامک و یا تماس وجود دارد. با این حال کیفیت آنتن دهی روی خط الراس بیرمی بسیار مطلوب و معمولا عالی است.

قله بیرمی در منطقه ای گرمسیر قرار گرفته است و حتی در زمستان نیز نیاز به آب زیاد برای کوهنوردان حیاتی است. با توجه به فقدان چشمه های قابل اتکا در میانه مسیر یا نزدیک به قله پیشنهاد می شود هر نفر بر حسب فصل و شدت گرما بین 4 تا 6 لیتر آب همراه داشته باشد.

هر چقدر برنامه را زودتر و حتی شبانه شروع نمایید با مشکلات کمتری در صعود روبرو می شوید زیرا زمان زیادی برای صعود احتیاج دارید و میانه ی روز نیز گرما آزار دهنده است.

وجود راهنما یا افراد مسلط به ناوبری و جی پی اس برای صعود به بیرمی بسیار ضروری است. بخصوص در مسیر بازگشت کوچکترین اشتباه در یافتن پاکوب ها منجر به فرود در مسیرهای اشتباه و دره های خطرناک خواهد شد.

لینکها، عکسها، سفرنامه ها و بهترین گزارش برنامه های صعود به قله بیرمی کدام هستند؟

لینک گزارش باشگاه بامداد شیراز 
صعود قله پازنان ـ بهمن 1396

لینک گزارش گروه کوهنوردی آوای کوهستان کوهدشت
صعود به قله بیرمی – آبان 1400

شما نیز می توانید گزارش خود را برای ما ارسال کنید.

 

با تبلیغ تور، اقامتگاه و سایر خدمات گردشگری خود در این صفحه بیشتر دیده شوید. آگهی سری اول رایگان است.
تماس با ما

خدمات مفید در این منطقه

خانه کوهنورد گلستانی اقامتگاه کوهنوردی و طبیعت گردی - روستای گشی خائیز 09171712668
آقای حیدرپور راهنمای محلی - طبیعت خائیز و صعود قله بیرمی - روستای گشی 09174029827
اقامتگاه آقای یونس ماهری خانه باغ و اقامتگاه - روستای بنیون خائیز 09173700989
اقامتگاه شماره دو دهیاری گشی اقامتگاه - روستای گشی خائیز 09179748373
کافه رستوران شبهای خائیز - آقای سودمند کافه و رستوران - روستای گشی 09171754432
آقای عباس شاداب راهنمای محلی - طبیعت خائیز و صعود قله بیرمی - روستای گشی 09902093605
خانه بومگردی بیرمی اقامتگاه و سفره خانه سنتی - روستای بنیون 09173718320 – 09128983070

دریافت رایگان فایل GPS مسیر برنامه و مسیریابی روی گوشی حین سفر

اگر برنامه مسیریابی با قابلیت ساپورت فایلهای KML بر روی گوشی خود ندارید، اپلیکیشن MAPS.ME را نصب کنید. بهترین اپلیکیشن مسیریاب با نقشه آفلاین مسیریابی در سفر و طبیعت بدون نیاز به اینترنت

 

پرسشهای شما از سفر به این منطقه بلافاصله پاسخ داده می شود لطفا پایین همین صفحه پیام بگذارید و صرفا جهت سفارش طراحی اختصاصی برنامه یا آگهی، مستقیما تماس بگیرید.

 

برای ادامه برنامه بهترین جاهای دیدنی اطراف قله بیرمی کجا هستند؟

 

سفر به بوشهر
سفر به اهرم
سفر به خورموج
سفر به خائیز

 

برای دیدن همه جاهای دیدنی استان بوشهر، سفرها و صعودهای استان بوشهر را ببینید.

 

برای دیدن سایر جاهای دیدنی ایران یکی از نزدیک ترین استانهای همسایه زیر را انتخاب کنید.

 

سفر به استان خوزستان
سفر به استان فارس
سفر به استان کهگیلویه و بویراحمد
سفر به استان هرمزگان

به زودی منتشر می شود:

سفر به گناوه، سفر به دیلم، سفر به کوه نمکی جاشک، سفر به دلوار، سفر به کلوتهای مند، سفر به بردخون، سفر به جزایر مند، سفر به آبشار رودفاریاب، سفر به برازجان، سفر به دالکی، سفر به آب پخش، سفر به جزیره خارک، سفر به بندر ریگ، سفر به عسلویه و نخل تقی، سفر به بنود، سفر به خلیج نایبند، سفر به جزیره شیف، سفر به دیر، سفر به کنگان، سفر به سیراف، سفر به جم

 

به راحتی برنامه سفر مطابق با علایق و نیازهای خود را پیدا کنید!

2 پاسخ

  1. با سلام و عرض ادب خدمت تمامی همنوردان عزیز
    بنده و خانومم در تاریخ 27 فروردین 1401 ساعت هشت و نیم شب از مسیر کنار محیط بانی اول تنگ روان کوهپیمایی رو شروع کردیم. ماه تقریبا کامل بود اما چون هوا ابری بود خیلی روشن نبود. واقعیتش یکم هم استرس داشتیم چون به جز ما دو نفر هیچکی توی کوه نبود و هیچ تیمی هم در اون تاریخ صعود نداشت. پس بدون هدلایت حرکت رو شروع کردیم ساعت 2 بامداد رسیدیم به خان پنجم. چون هوا خنک بود و چادر هم داشتیم توی غار نرفتیم و همونجا کمپ زدیم. صبح ساعت هفت و نیم راه اوفتادیم و 11 ظهر قله بودیم و کلا ساعت 5 عصر رسیدیم چشمه آخر تنگه روان. ما از مسیر تنگ روان رفتیم. این پیام رو گذاشتم که از زحمات بی نظیر آقای مانا تشکر کنم چون ما لیدر نداشتیم با توکل بر خدا و استفاده از تراک جی پی اسی که آقای مانا توی همین سایت گذاشتن رفتیم. بخدا قسم دریغ از نیم متر خطا ما به سلامت صعود کردیم و برگشتیم اونم بدون لیدر، توی شب و فقط دو نفری که از فاصله هزار و پونصد کیلومتری به بیرمی زیبا رفته بودیم. انشالله که خیر ببینید آقای مانا.
    برای همه همنوردان عزیز سراسر دنیا آرزوی سلامتی، تندرستی و صعودهای به یاد ماندنی دارم

    1. سلام دوست عزیز و همنوردم
      بسیار از لطف شما سپاسگزار هستم
      خوشحالم که صعود موفق و سلامتی داشته اید.
      یکی از اهداف مهم این سایت ناوبری درست و صحیح در کوهستان است. علیرغم ارزشهای سایت ویکی لوک و وجود تراکهای با کیفیت نمیتوان کتمان کرد که اعتبار سنجی تراکهای ثبت شده روی ویکی لوک به سادگی مقدور نیست. در واقع بسیاری از تراکها دارای خطاهای کوچک و بزرگ هستند که می توانند با زمینه سازی در گم شدن کوهنوردان و یا افزایش ریسک در مسیرها جان کوهنوردان را به خطر اندازند. اما در این سایت مسیرها بارها تست شده اند و معتبر می باشند. نجات جان یک کوهنورد و یا حتی ایجاد کمی آرامش و لذت برای کوهنوردان بزرگترین پاداشی است که تلاش من برای ادامه فعالیت در این سایت را توجیه می کند.
      حمایت و همراهی شما نیز برای سایت امین مانا با ارزش است هرچند امیدوارم برای دفعات بعد دست کم سه نفره و یا بیشتر صعود نمایید تا برنامه ایمن تری داشته باشید.
      پایدار و شاد باشید
      امین مانا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *