برای یافتن سفر بر اساس علایق و نیازهای خود

راهنمای سفر در ایران برای همه

گام به گام صعود به قله تفتان با فایل GPS

شما همیشه نیاز به راهنما یا خرید تور ندارید. با این برنامه ی دقیق، تورلیدر خود در صعود به قله تفتان باشید.

چرا باید به قله تفتان صعود کرد؟

 

– تفتان به عنوان مرتفع ترین قله استان سیستان و بلوچستان در لیست پروژه ملی سیمرغ کوههای ایران قرار دارد.

– تفتان مهمترین آتشفشان نیمه فعال ایران است و فوران گاز گوگرد از دهانه های آتشفشانی تفتان برای کوهنوردان جذاب و دیدنی است.

– قله تفتان بر اثار فعالیت آتشفشانی پوشیده از خاکستر سفیدی ست که از دور به رنگ برف شباهت دارد و به همین دلیل مردم از قدیم  تصور می کرده اند که این کوه دائما پوشیده از برف است.

– چشمه های گوگردی و آبگرم ها همچنین طبیعت متفاوت از جاذبه های خاص کوهستان تفتان محسوب می شوند.

– قلهٔ مرتفع تفتان در بلوچستان سومین کوه بلند ایران از نظر برجستگی نسبت به مناطق اطرافش که تا 2900 متر پست تر هستند می باشد.

– تفتان بلندترین قله جنوب شرق ایران و کوهی است که با صعود به آن می توانید در صورت مساعد بودن هوا مناظر زیبایی از مناطق اطراف از جمله کوه بزمان را ببینید.

– قله تفتان دارای پناهگاه با کیفیت نزدیک به قله و اردوگاه مناسبی در مبدا صعود برای اقامت و استراحت کوهنوردان است.

 

آنچه پیش از تصمیم صعود به قله تفتان باید حتما بدانید

قله تفتان کجاست؟

قلهٔ تفتان بلند ترین قله استان سیستان و بلوچستان و مهمترین آتشفشان نیمه فعال جنوب شرقی ایران است. تفتان در فاصله حدود صد کیلومتری جنوب زاهدان است اما خاش نزدیک ترین شهر به تفتان محسوب می شود. از سه دهانه آتشفشانی این کوه همواره بخار گوگرد خارج می‌شود. با توجه به سابقه فوران آتشفشان تفتان در هفت هزار سال پیش و عدم فعالیت مواد مذاب پس از آن، تفتان جزو آتشفشان‌های نیمه‌فعال طبقه‌بندی می‌شود.

در زبان بلوچی تَپت به معنای گرماست؛ که بعد تپتان و در نهایت این کوه تفتان نامیده شده است.

ارتفاع قله تفتان از سطح دریا و پای کوه در مبدا صعود چقدر است؟

کوه تفتان دارای چند قله اصلی و رفیع است. به اشتباه طی سالهای متمادی ارتفاع تفتان 4050 متر براورد شده بود اما با ابزار های جدید این تخمین اشتباه اصلاح شده است.

مهمترین قله کوهستان تفتان با نام مادر کوه شناخته می شود و شهرت آن به سبب نزدیکی دهانه های آتشفشانی خروج گاز گوگرد است. قله مادرکوه در حدود 3920 متر ارتفاع دارد. در سمت شرق و شمال شرقی مادرکوه با فاصله ای بین 200 تا 500 متر دو قله دیگر با نامهای قله صبح و قله زیارت (چهل تن) قرار گرفته اند که اختلاف ارتفاع چندانی با مادرکوه ندارند و به همین دلیل توجه چندانی به آنها نمی شود. طبق اندازه گیری با دستگاههای GPS ارتفاع قله زیارت 3930 تا 3940 متر برآورد می شود. بنابراین قله زیارت بلندترین قله کوه تفتان است.

تفتان دارای دو شاخک است. قلل ذکر شده روی شاخک جنوب شرقی قرار دارند. اما قله بلند دیگری بر روی شاخک شمال غربی و با فاصله زیاد در حدود 1.5 کیلومتر از مادر کوه قرار گرفته است که کمتر صعود می شود و نرکوه نامیده می شود. قله نرکوه نیز در حدود 3925 تا 3930 متر ارتفاع دارد. گفتنی است عدد درج شده روی تابلو قله تفتان 3941 متر می باشد اما دستگاههای GPS دهها کوهنورد صعود کرده به تفتان اعداد کمتری را ثبت کرده اند.

مبدا مسیر اصلی صعود به قله تفتان، اردوگاه دره گل در غرب کوه تفتان است که در حدود 2510 متر ارتفاع دارد. بنابراین برای صعود به قله تفتان باید بیش از 1400 متر ارتفاع بگیرید.

پناهگاه صبح, Sobah Shelter
پناهگاه صبح, Sobah Shelter

مسیرهای صعود به قله تفتان کدام هستند؟

بعضی از مسیرهای صعود قله تفتان شامل مسیر روستای ترشاب از جنوب، مسیر روستای تمین از شمال و مسیر دو راهی سنگان در جبهه شمال شرقی است. اما رایج ترین و ساده ترین مسیر صعود تفتان، مسیر اصلی از جبهه غربی است که به مسیر پناهگاه یا مسیر دره گل نیز معروف است و دسترسی آن از طریق روستای کوشه و اردوگاه دره گل می باشد. در واقع صعود به تفتان از مسیری غیر از مسیر صعود جبهه غربی بسیار طولانی و طاقت فرساست زیرا روستاها فاصله زیادی از کوه دارند و ناچار خواهید بود مسافت زیادی را از جاده بپیمایید تا به پای کوه برسید. به همین دلیل تقریبا هیچ کسی جز افراد محلی از مسیرهای دیگر به قله تفتان صعود نمی کنند.

طول مسیر اصلی صعود از اردوگاه دره گل تا قله مادرکوه در جبهه غربی تفتان در حدود 9 کیلومتر است. پناهگاه صبح نیز در میانه ی مسیر و در ارتفاع 3250 متری قرار دارد. برای پیمودن مسیر از اردوگاه دره گل تا پناهگاه صبح نیز دو راه وجود دارد. راه اول دارای دست به سنگ است و از داخل دره ای به نام تنگ گلو می گذرد اما راه دوم کمی طولانی تر است و با دور زدن تنگ گلو از طریق دشتی به نام دشت ذغال، تماما کوه پیمایی است. مابقی مسیر صعود تا قله نیز دارای پاکوب مناسب می باشد اما شیب در قسمتهایی از مسیر قابل توجه است.

محبوبیت صعود به قله تفتان در چیست؟

تفتان مهمترین آتشفشان نیمه فعال ایران و بلندترین قله در جنوب شرقی ایران است. فوران گاز گوگرد از دهانه های آتشفشانی تفتان برای کوهنوردان جذاب و دیدنی است. ضمنا تفتان دارای پناهگاه و امکانات مناسبی در مسیر صعود خود می باشد. قله تفتان به عنوان بلندترین قله استان سیستان و بلوچستان در لیست پروژه سیمرغ نیز جای گرفته است و صعود به آن برای کوهنوردان اهمیت دارد.

بهترین جاهای دیدنی دامنه ها و کوهپایه های قله تفتان و اطراف آن کجاست؟

دریاچه سردریا، تنگه گلو، پناهگاه صبح و چشمه های گوگردی

درجه سختی صعود به قله تفتان چقدر است؟

صعود به قله تفتان از تنگ گلو دارای دست به سنگ است. فارغ از آن مسیر صعود طولانی و گاهی همراه با بادهای سهمگین است. بنابراین درجه سختی برنامه جزو کوههای سخت دسته بندی می شود. برنامه صعود به تفتان مناسب برای افراد با توانایی پیمایش در طبیعت از 18 تا 22 کیلومتر در مسیرهای ناهموار طبیعت مانند پاکوب و مسیرهای دارای شیب است.

کوه تفتان, Taftan Mount
کوه تفتان, Taftan Mount

فاصله تهران، زاهدان و خاش تا مبدا صعود قله تفتان با ماشین چقدر است؟

کوه تفتان و جاده فرعی اردوگاه دره گل در ابتدای مسیر صعود جبهه غربی دارای دسترسی از طریق جاده زاهدان به خاش است. بنابراین برای صعود به قله تفتان نخست باید خود را به زاهدان و یا خاش برسانید.

فاصله زمانی تهران تا زاهدان با ماشین سواری حدودا 16 ساعت است. این مسیر بیش از 1450 کیلومتر است. بنابراین دست کم یک شبانه روز زمان به این منظور نیاز دارید.

فاصله زمانی تهران تا خاش با ماشین سواری حدودا 18 ساعت است. این مسیر بیش از 1650 کیلومتر است. بنابراین اگر از تهران به سمت تفتان می روید بهتر است نخست رهسپار زاهدان شوید.

فاصله زمانی زاهدان تا اردوگاه دره گل با ماشین سواری بیش از دو ساعت است. این مسیر حدود 160 کیلومتر است. اما خاش به تفتان نزدیک تر است. فاصله زمانی خاش تا اردوگاه دره گل با ماشین سواری نزدیک به یک ساعت است. این مسیر حدود 57 کیلومتر است. خوشبختانه کل جاده ها تا اردوگاه دره گل آسفالت می باشند.

مسیر دسترسی و راههای رفتن به ابتدای مسیر صعود قله تفتان چطور است؟

زاهدان و خاش هر دو در جنوب شرقی ایران واقع شده اند. بهترین راه رفتن به سیستان و بلوچستان از طرف تهران، از شهرهای کاشان، یزد و کرمان بم عبور می کند و جاده کیفیت بسیار خوبی دارد. کمی بعد از بم به سه راه نرماشیر می رسید. جایی که جاده سمت راست به طرف خاش و جاده سمت چپ به طرف زاهدان می رود.

برای صعود به قله تفتان اگر از خاش به سمت زاهدان می روید در کیلومتر 27 وارد جاده فرعی کوشه و دره گل شوید و اگر از زاهدان به سمت خاش می روید نیز در کیلومتر 125 وارد جاده فرعی شوید. جاده اصلی بین زاهدان و خاش آسفالته با کیفیت اما یک بانده است. جاده فرعی کوشه تا دره گل نیز یک راه روستایی و آسفالت است.

بهترین زمان و فصل صعود به قله تفتان چه موقع است؟

آب و هوای قله تفتان در نیمه اول فصل بهار برای صعود عالی است و متعادل ترین دما و شرایط جوی را دارا می باشد. بیشتر کوهنوردان یکی از ماههای فروردین یا اردیبهشت را برای صعود انتخاب می کنند

در تابستان صعود به قله تفتان طاقت فرساست زیرا شدت گرما می تواند آزار دهنده باشد. از سوئی بادهای 120 روزه که گاهی تا 5 یا 6 ماه نیز با قدرت در منطقه می وزند ممکن است صعود از خرداد تا مهر را تحت تاثیر خود قرار دهند. نیمه دوم پاییز و زمستان نیز صعود به دلیل وزش باد و وجود یخ در اطراف مخروط اصلی قله دشوار است. تفتان معمولا قله برف‌گیری نیست اما ممکن است نزدیک به قله برف نیز شما را غافلگیر کند و آمادگی لازم را نداشته باشید. اگر قصد دارید در فصول پاییز و زمستان به قله تفتان صعود کنید آمادگی برای مواجهه با باد را داشته باشید.

آتشفشان تفتان, Taftan Volcano
آتشفشان تفتان, Taftan Volcano

 

آنچه برای برنامه ریزی اولیه و کلی صعود به قله تفتان باید بدانید

بهترین رستوران های نزدیک به مسیر صعود قله تفتان کجا هستند؟

خاش فاقد هرگونه رستوران معتبر یا دارای امتیاز در سایتهای بین المللی است. زاهدان اما دارای دهها رستوران است که تبلیغات اینترنتی برخی از آنها همه جا را پر کرده است اما برنامه های سفر aminmana غیر انتفاعی هستند. بیشترین امتیاز را کاربران گوگل به ترتیب به رستوران بوف سپید در خیابان مولوی عبدالحمید و رستوران ولیعصر در خیابان آزادی داده اند. هر دو رستوران مذکور در شمال شهر زاهدان واقع شده اند.

در مسیر روستای کوشه و اردوگاه دره گل نیز رستوران معتبری وجود ندارد اما می توانید از خدمات اهالی روستاها بخصوص در فصولی که کوهنوردان بیشتری به منطقه می آیند استفاده کنید.

بهترین جا و مکان برای چادر زدن یا محل اقامت در برنامه صعود به قله تفتان کجاست؟

بر خلاف سایر نقاط ایران معمولا امکان چادر زدن و کمپینگ در بیشتر پارکهای شهری بلوچستان همیشه فراهم است. در زاهدان گزینه های بسیار زیادی دارید اما پارک ملت در خارج از شهر برای کمپینگ بسیار معمول است. در خاش نیز پارک تفتان در مرکز شهر دارای امکانات مناسب و سرویس بهداشتی و آب آشامیدنی می باشد. سایتهای مختلف تعدادی از هتل های محبوب را در شهر زاهدان معرفی کرده اند اما علاوه بر هتل ها و مهمان پذیرها، امکان کرایه سوئیت، آپارتمان و خانه محلی با کیفیت و قیمتهای مناسب تر و از طرق مختلف در زاهدان فراهم است.

روستای کوشه در نزدیکی مسیر صعود دارای یک محل کمپینگ مناسب برای کوهنوردان است که موقعیت آن نیز در نقشه مشخص شده است. اما بدون شک اردوگاه دره گل در ابتدای مسیر صعود بهترین نقطه برای اقامت قبل از صعود می باشد. پناهگاه صبح نیز در میانه ی مسیر صعود می تواند محل مناسبی برای اقامت شبانه کوهنوردان باشد.

با توجه به امکانات مناسب اردوگاه دره گل توصیه می شود شبمانی قبل از صعود را در اردوگاه دره گل انجام دهید و یک روزه به قله تفتان صعود نمایید اما امکان صعود یک و نیم روزه نیز وجود دارد که در این صورت پناهگاه صبح بهترین محل است. برای اقامت در اردوگاه دره گل و پناهگاه صبح ناچار هستید از قبل جا رزرو و هماهنگی انجام دهید اما چادر زدن در اردوگاه دره گل و استفاده از آلاچیق ها نیز با هزینه بسیار ناچیزی میسر است.

وسایل و لوازم ضروری برای صعود به قله تفتان چیست؟

کوله پشتی مناسب، کفش کوهنوردی یا طبیعت گردی ساقدار با آج مناسب در کف ، عینک آفتابی و کلاه نقاب دار برای روزهای آفتابی ، لباس گرم و تجهیزات زمستانه برای فصول سرد ، دوربین عکاسی ، دارو و لوازم شخصی ، بطری آب، میوه، غذا و تننقلات ، کیت امداد و بقای طبیعت گردی ، GPS با باطری اضافه یا پاوربانک برای گوشی، تمام وسایل لازم برای پیمایش در طبیعت مانند باتوم

برای تحمل گازهای گوگردی نزدیک به قله می ‎توانید از دستمال سر یا شال برای بستن دهان و بینی‌ استفاده کنید.

یک پکیج ویژه و بهترین برنامه پیشنهادی امین مانا برای این صعود

با برنامه امین مانا در صعود به قله تفتان چه جاذبه ها و مسیرهایی را می توانید ببینید؟ 

شهر زاهدان، شهر خاش، جاده زاهدان به خاش، جاده تفتان، روستای جعفر آباد، روستای تخت، روستای تارون، روستای ماریشان، روستای کوته، روستای کوشه، محل کمپینگ کوشه، روستای قلعه رشید، روستای گرداک، روستای تمندان، روستای سرپشته، رودخانه خازمارگه، دریاچه سردریا ، روستای ولان، روستای انجرک، روستای دره گل، اردوگاه دره گل، مسیر صعود قله تفتان از تنگ گلو، مسیر صعود قله تفتان از دشت ذغال، چشمه پونه، چشمه تلخاب، بندهای مسیر رودخانه، چشمه های گوگردی، پناهگاه صبح، چشمه آبگرم، تنگه سنگ سیاه، مسیر صعود قله نرکوه، قله نرکوه، قله ماده کوه، قله زیارت، قله صبح، دهانه های خروج گاز گوگرد بر روی قله تفتان

چرا این برنامه بهترین برنامه ریزی برای صعود قله تفتان و حتی ارزان ترین برنامه قله تفتان است؟

برای طراحی و ارائه این برنامه، از منابع متعدد و معتبر مانند سایت سازمان نقشه برداری، لونلی پلنت، تریپ ادوایزر و دهها تراک GPS از سایتهایی مانند Wikiloc استفاده شده است.

جاذبه های گردشگری هر منطقه و مسیرهای دارای جذابیت بیشتر برای پیاده روی در شهر، روستا و یا طبیعت، تعیین شده اند. همراه با تراک GPS(قابل استفاده روی گوشی)، یک برنامه ی دقیق که دارای زمان بندی و اولویت بندی جاذبه ها است در دسترس شماست. بنابراین، زمان را تلف نمی کنید و مجری یک تور خوب و ارزان برای خود خواهید بود. برای اطلاع بیشتر از چگونگی طراحی مسیر سفر در این سایت درباره aminmana را ببینید.

بر اساس نیازها، شرایط و فرصتی که دارید، ما حتی می توانیم برنامه ی سفر دلخواه شما را با برنامه ریزی سفارشی نیز آماده کنیم و یک برنامه، جدول، نقشه و فایل GPS اختصاصی تهیه نماییم تا بتوانید سفر خود را بی نقص انجام دهید. برنامه ریزی اختصاصی سفر را ببینید.

مناظر از قله زیارت تفتان, Views from Ziarat-taftan Peak
مناظر از قله زیارت تفتان, Views from Ziarat-taftan Peak

بهترین برنامه صعود به قله تفتان چند روزه است؟

یک و نیم تا دو روز زمان نیاز دارید تا بتوانید به قله کوه تفتان صعود کنید. برنامه امین مانا نیز یک برنامه یک و نیم روزه است اما برای فرصت یک روزه و حتی دو روزه نیز انعطاف پذیر است و امکان صعود وجود دارد.

صعود به قله تفتان و فرود از قله تفتان به مبدا برنامه چند ساعت زمان نیاز دارد؟
بهترین برنامه ریزی صعود به قله تفتان بر اساس فرصت زمانی شما چیست؟

قله تفتان از نظر پیمودن مسیر جاده بسیار دور افتاده است. مهمترین برنامه ریزی اولیه کوهنوردان برای رسیدن به اردوگاه دره گل صرف می شود. بنابراین ممکن است بخش عمده زمان قبل و بعد از برنامه صرف شود اما صعود اصلی از اردوگاه دره گل در پای کوه تا قله و بازگشت از آن را می توان در عرض یک تا حداکثر دو روز انجام داد. در برنامه صعود اصلی باید حدود 10 کیلومتر مسیر را طی نمایید و بیش از 1400 متر نیز ارتفاع بگیرید. بنابراین برنامه سنگینی در پیش دارید.

برای صعود از اردوگاه دره‌گل تا پناهگاه صُبَح با یک تیم خوب دست کم حدود 3 ساعت زمان احتیاج دارید. با این حال اگر تعداد کوهنوردان در تنگ گلو که دارای دست به سنگ است زیاد باشد و تیم ها بزرگ باشند گاهی ممکن است صعود تا پناهگاه حتی تا 5 ساعت به درازا بیانجامد. برای فرود نیز زمان زیادی در همین حدود و یا کمی کمتر اختصاص دهید بخصوص که دست به سنگها زمان بر هستند. زمان مورد نیاز از پناهگاه صبح تا قله تفتان نیز 2.5 تا 3.5 ساعت است و فرود تا پناهگاه نیز دست کم 1.5 ساعت فرصت نیاز دارد. صعود به قلل دیگر تفتان مانند زیارت یا نرکوه نیز به زمانهای مورد اشاره می افزاید. بر حسب آمادگی نفرات، نوع کوله کشی و مسیری که انتخاب می کنید همچنین فصل صعود زمان بندی کمی تغییر می کند. تفتان کوه برف گیری نیست اما زمستان و پاییز سردی دارد. گاهی بادهای بسیار شدیدی در تفتان می وزد طوری که ممکن است ناچار شوید برای مسیر 3 ساعته بیش از 8 ساعت زمان بگذارید.

بهترین راه برای صعود یک روزه به قله تفتان این است که در اردوگاه دره گل یا محلی نزدیک به آن اقامت و شبمانی قبل از صعود را انجام دهید. اگر صبح زود برنامه خود را شروع نمایید به راحتی می توانید یک روزه قله تفتان را صعود نمایید و هیچ احتیاجی به پناهگاه صبح نیز ندارید. برای صعود در زمستان زمان بیشتری اختصاص دهید و حتی پیش از طلوع استارت بزنید.

برای صعود یک و نیم روزه و یا صعود دو روزه به قله کوه تفتان می توانید یک شب اقامت در پناهگاه صبح را تجربه نمایید. به این منظور لازم است با کوله سنگین و لوازم شبمانی صعود نمایید. اگر ظهر یا بعد از ظهر صعود را شروع کنید حوالی غروب به پناهگاه می رسید. اگر هم صبح برنامه را شروع نمایید می توانید فرصت بیشتری را به لذت بردن از طبیعت اطراف پناهگاه اختصاص دهید و از دیدن چشمه های آبگرم و گوگردی لذت ببرید. روز دوم نیز صرف صعود به قله و بازگشت به پای کوه می شود. در برنامه های یک و نیم روزه یا دو روزه فرصت خوبی برای صعود به تمام قلل تفتان از جمله نرکوه را نیز دارید.

تنگه گلو, Tange Galu Gulch
تنگه گلو, Tange Galu Gulch

نقشه مسیر

به ترتیب حروف لاتین و طبق جدول، برنامه را شروع و اجرا کنید.

حضور در برنامه های طبیعت گردی و کوهنوردی نیازمند داشتن تجربه، دانش و مربی متخصص است.
امین مانا مسئولیتی در قبال حوادث ناشی از عدم رعایت ایمنی ندارد و مسیریابی دقیق برای جلوگیری از حوادث یا اتلاف زمان و کمک به تورلیدرها و عموم مردم تنها هدف ماست. 

برنامه صعود قله تفتان

بر اساس فرصت، سلیقه و شرایطی که دارید می توانید هر جاذبه یا مسیری را از برنامه خود حذف کنید.

 

شروع کنید از

A- ترمینال اتوبوس زاهدان

با وسیله نقلیه وارد جاده خاش شوید و (127 کیلومتر) بروید به

B- ابتدای جاده تفتان از سمت زاهدان

با وسیله نقلیه (15 کیلومتر) بروید به

D- روستای کوته

با وسیله نقلیه (7.5 کیلومتر) بروید به

E- ابتدای مسیر کمپینگ کوشه

با وسیله نقلیه (4 کیلومتر) بروید به

F- سه راهی کوشه

با وسیله نقلیه (3 کیلومتر) بروید به

G- روستای کوشه

با وسیله نقلیه (1.3 کیلومتر) بروید به

H- سه راهی تمندان

با وسیله نقلیه (9.5 کیلومتر) بروید به

I- سه راهی مسیر دشت ذغال – ارتفاع 2510m

با وسیله نقلیه یا پیاده (300 متر) بروید به

J- اردوگاه دره گل – ارتفاع 2520m

پیاده (100 متر) بروید به

K- سه راهی – ارتفاع 2530m

پیاده (1 کیلومتر) بروید به

L- چشمه پونه – ارتفاع 2600m

پیاده (500 متر) بروید به

M- تنگه گلو – ارتفاع 2700m

پیاده (500 متر) بروید به

N- انتهای تنگه گلو – ارتفاع 2770m

پیاده (300 متر) بروید به

O- سه راهی دشت ذغال – ارتفاع 2790m

پیاده (700 متر) بروید به

P- پلکان دست ساز – ارتفاع 2860m

پیاده (800 متر) بروید به

Q- سه راهی دره پای لک و یال کتل – ارتفاع 2900m

پیاده (1300 متر) بروید به

R- سه راهی – ارتفاع 3150m

پیاده (750 متر) بروید به

S- پناهگاه صبح و ابتدای مسیر چشمه آبگرم – ارتفاع 3240m

پیاده (2 کیلومتر) بروید به

T- تنگه سنگ سیاه – ارتفاع 3640m

پیاده (500 متر) بروید به

U- ابتدای مسیر قله نرکوه – ارتفاع 3780m

پیاده (750 متر) بروید به

W- قله تفتان – ارتفاع 3920m

پیاده (300 تا 700 متر) بروید به

X,Y- قله های صبح و زیارت – ارتفاع 3920m تا 3940m

نکات مهم و کلیدی حین صعود در این مسیر از شروع تا پایان

 

شروع کنید از ترمینال اتوبوس زاهدان یا شهر خاش ( طبق جدول و فایل تراک جی پی اس GPS مسیریابی )

– بسته به محل اقامت شما قبل از برنامه صعود در یکی از شهر های خاش یا زاهدان، باید از طریق جاده اصلی به سمت تفتان بروید. یکی از محل های بسیار مناسب برای اقامت کوهنوردان در زاهدان، خانه کوهنوردان شهر زاهدان است که در دهکده ورزشی زاهدان تقاطع بلوار بزرگمهر و تقاطع دانشجو واقع شده است و دارای امکانات مناسب و کاملا مجهز می باشد. برای رزرو محل خواب در خانه کوهنوردان زاهدان لازم است با هیات کوهنوردی زاهدان هماهنگی نمایید.

– اگر قبل از صعود در زاهدان اقامت دارید از طریق ترمینال خاش در مرکز شهر و یا ترمینال اصلی زاهدان در غرب شهر وارد جاده اصلی خاش شوید تا به ابتدای جاده آسفالت تفتان برسید. پیش از آن روستای کهنوک یک روستای بین راهی باصفا در میانه ی مسیر جاده و در فاصله 100 کیلومتری زاهدان قرار دارد و محل مناسبی برای خرید نهایی قبل از صعود است. در محل سه راهی باید به سمت چپ و روستای کوته بروید زیرا مسیر مستقیم به سمت خاش می رود. توجه نمایید تابلوی قله مسیر دورتر یعنی جاده خاش را نشان می دهد در حالی که تفتان از مسیر روستای کوته حدود 20 کیلومتر نزدیک تر است و هر دو مسیر نیز آسفالت می باشند.

– از روستای تخت، روستای جعفرآباد، روستای تارون و همچنین روستای ماریشان عبور کنید تا به روستای کوته برسید. در ادامه به ابتدای مسیر محل کمپینگ روستای کوشه خواهید رسید. محل کمپینگ کوشه در فاصله 1.3 کیلومتری جاده اصلی قرار دارد و دارای تعدادی آلاچیق برای چادر زدن می باشد.

کمپ سایت کوشه, Kusheh Campsite
کمپ سایت کوشه, Kusheh Campsite

– به مسیر خود در جاده اصلی ادامه دهید. بعد از روستای قلعه رشید و روستای گرداک به سه راهی کوشه می رسید. همانطور که در نقشه مشخص است کسانی که از خاش به سمت تفتان می آیند نیز بعد از ورود به جاده فرعی تفتان به همین محل یعنی سه راهی کوشه می رسند.

– از سه راهی کوشه به مسیر خود در جاده آسفالت ادامه دهید. از روستای سرپشته و سپس روستای کوشه عبور کنید. سه راهی تمندان محلی است که باید بجای مسیر مستقیم به سمت راست یعنی اردوگاه دره گل بپیچید.

– مسیر مستقیم بعد از عبور از داخل روستای تمندان از رودخانه خازمارگه عبور می کند و به سمت روستای ولان، دریاچه سردریا و انجرک می رود. در دامنه های تفتان چند دریاچه وجود دارند که همگی به سردریا معروفند. دریاچه ای که در مسیر روستای انجرک واقع است یکی از زیباترین آنهاست. اما برای دیدنش باید نزدیک به 10 کیلومتر مسیر جاده آسفالت فرعی از تمندان طی کنید و دوباره به تمندان بازگردید.

اردوگاه دره گل, Daregol Resort
اردوگاه دره گل, Daregol Resort

– روستای تمندان مهمترین روستای تفتان قبل از اردوگاه دره گل است. روستاییان منطقه تفتان در اوج محرومیت و فقر قرار دارند. کودکان بلوچ بخصوص در اطراف اردوگاه دره گل و مسیر صعود کوهنوردان از طریق فروش چای کوهی و سایر محصولات به کوهنوردان، کسب درآمد می کنند. پیشنهاد می شود کوهنوردانی که بخشندگی را از طبیعت آموخته اند بخشی از کرم خود را شامل حال کودکان و مردمان این منطقه کنند.

– تمندان در ایران باستان شهری متمدن بوده است. آثار باستانی تمندان شامل سنگ نگاره ها، سنگ نوشته ها، کوره های ذوب و استخراج فلزات، قلعه های سنگی و قبرستان قدیمی با قدمت دوران اشکانیان و پیش از آن است. در صورت داشتن فرصت کافی می توانید از اهالی بخواهید سنگ نگاره های ارتفاعات روستای تمندان را به شما نشان دهند. در سنگ نگاره های تمندان که بیش از 2 هزار سال قدمت دارند صحنه هایی از گله های بز کوهی، انسان و شکار دیده می شوند.

مسیر صعود قله تفتان, Route of Taftan Peak
مسیر صعود قله تفتان, Route of Taftan Peak

– مسیر جاده اصلی را ادامه دهید تا به اردوگاه دره گل برسید. اردوگاه دره گل توسط اداره آموزش و پرورش برای استفاده عمومی ساخته شده است و آخرین نقطه ماشین رو است. بطور معمول بیشتر کوهنوردان قبل از صعود وارد اردوگاه دره گل می شوند. اما اگر قصد اقامت در اردوگاه دره گل را نداشته باشید قبل از رسیدن به اردوگاه دره گل می توانید از طریق سه راهی و مسیر سبز رنگ سمت چپ با گذر از رودخانه ماشین را در پارکینگ کوچکی پارک نمایید. سپس  از سمت شمال رودخانه مسیر پاکوب به سمت دشت ذغال را پی بگیرید. بویژه معدود کسانی که صبح خیلی زود به اردوگاه می رسند و قصد صعود یک روزه بدون شبمانی دارند می توانند چنین برنامه ای را پیاده کنند.

– در محل اردوگاه دره گل، پایگاه امداد و نجات کوهستان نیز وجود دارد. در نزدیکی اردوگاه دره گل بخصوص در زمانهای شلوغ امکاناتی چون سوپرمارکت نیز وجود دارد. البته ممکن است همه اقلام شما در این سوپرمارکت ها موجود نباشد. در اردوگاه  امکانات اولیه مانند سرویس بهداشتی، حمام و آب آشامیدنی نیز مهیاست. می توانید از آشپزخانه اردوگاه دره گل و اقامتگاه های کرایه ای استفاده نمایید. قیمت کرایه یک اتاق با 16 تخت در آبان 1400 در حدود 100 هزار تومان بوده است.

– در اردوگاه تعداد زیادی آلاچیق نیز وجود دارد و با هزینه کمی امکان چادر زدن کوهنوردان در آنها هست. اما برخلاف روزهای وسط هفته گاهی در روزهای تعطیل اردوگاه بسیار شلوغ می شود و ممکن است محل ایده آلی برای شبمانی قبل از صعود نباشد. در این صورت شاید پناهگاه صبح یا کمپینگ کوشه برای شبمانی ارجح باشند. شوربختانه به دلیل فقر و محرومیت زیاد، کولبر هایی در این منطقه هستند که بر اساس قیمت توافقی، کوله کوهنوردان را تا پناهگاه حمل می کنند.

اردوگاه دره گل, Daregol Resort
اردوگاه دره گل, Daregol Resort

– ماشین خود را در اردوگاه تربیتی تفریحی دره گل پارک نمایید. بهترین و معمول ترین مسیر صعود قله تفتان با رنگ زرد در نقشه مشخص شده است. می توانید از طریق مسیر زرد رنگ پیاده صعود خود را شروع نمایید. بیشتر مسیر صعود از اردوگاه دره گل تا پناهگاه صبح و سپس تا قله کاملا مشخص و پاکوب است.

– در همان ابتدا، چند بند یا سیل گیر روی رودخانه مشاهدا می کنید. پاکوب اصلی در سمت جنوب رودخانه قرار دارد و مستقیم به سمت تنگه گلو می رود. بیشتر کوهنوردان برای صعود به قله تفتان از طریق تنگ گلو اقدام می کنند اما تنگ گلو دارای دست به سنگ و خطر احتمال ریزش سنگ داخل دره نیز می باشد. تنها راه برای دور زدن تنگ گلو، مسیر پاکوب دشت ذغال یا همان شترراه است که از سمت شمال مشرف بر تنگ گلو است.

تنگه گلو, Tange Galu Gulch
تنگه گلو, Tange Galu Gulch

– همانطور که در نقشه مشخص است می توانید از طریق سه راهی، با گذر از رودخانه ای که بیشتر مواقع خشک است از مسیر اصلی زرد رنگ خارج شوید. سپس از طریق مسیر سبز رنگ معروف به شتر راه به دشت ذغال بروید. به این ترتیب تنگ گلو را دور بزنید و دوباره وارد مسیر اصلی شوید. با انتخاب مسیر دشت ذغال حدود 700 متر به طول مسیر افزوده می شود اما دیگر درگیری با سنگ نخواهید داشت.

تنگه گلو, Tange Galu Gulch
تنگه گلو, Tange Galu Gulch

– بخصوص برای تیمهایی که آمادگی مواجهه با سنگ ندارند مسیر دشت ذغال مناسب تر است و با وجود طولانی تر بودن به شکلی دیگر در زمان صرفه جویی می شود. در زمستان تقریبا امکان تردد در تنگ گلو وجود ندارد. صعود شبانه در تنگ گلو نیز توصیه نمی شود. ضمنا با توجه به چرای گله ها در بالای تنگه و وزش بادهای شدید احتمال ریزش سنگ همیشه وجود دارد. هر چند بیشتر کوهنوردان محلی بر حسب عادت و به دلیل کوتاه تر بودن از مسیر تنگ گلو استفاده می‌کنند اما مسیر دشت ذغال همواره ایمن تر و استانداردتر است و به عموم کوهنوردان بیشتر توصیه می شود.

چشمه پونه, Pooneh Fountain
چشمه پونه, Pooneh Fountain

– در صورتی که قصد دارید از طریق تنگ گلو صعود کنید مسیر مستقیم را ادامه دهید. به فاصلی کمی از هم نخست از کنار چشمه پونه و سپس چشمه تلخاب عبور می کنید. چشمه پونه گواراترین و تنها چشمه با کیفیت در مسیر صعود به قله تفتان است. برخی نام چشمه خوش را نیز به آن داده اند. بوی پونه‌ ی وحشی در اطراف چشمه پونه در حدی لذت بخش است که این چشمه به چشمه پونه شهرت پیدا کرده است. در تابستان و پاییز طبیعت تفتان خشک و زرد رنگ است اما باز هم عطر پونه در کوهستان استشمام می شود با این وجود در نیمه دوم بهار پونه‌ ها و گون‌ ها غرق در گل هستند. چشمه پونه دارای لوله برای هدایت آب است. چشمه تلخاب آما آب ترش و کمی تلخ دارد زیرا گوگردی است و برای آشامیدن مناسب نیست.

چشمه تلخاب, Talkhab Fountain
چشمه تلخاب, Talkhab Fountain

– شوربختانه به قدری یادگاری با اسپری‌ های رنگی و تبلیغات در طول مسیر صعود به قله تفتان همه جا دیده می شود که تفتان را می توان شاخص ترین کوه ایران در این نمایش بی فرهنگی و ضد محیط زیستی قلمداد نمود.

– تنگه گلو با نام بندگلو نیز شناخته می شود. مسیر تنگ‌گلو سنگ‌های ریزشی فراوانی دارد و در دست کم سه تا چهار نقطه لازم است دست‌ به‌ سنگ شوید. در انتهای تنگه گلو و پس از دست به سنگها از کنار تابلویی عبور می کنید و با خروج از دره و باز شدن تنگه به سه راهی دشت ذغال می رسید. قبل از دشوارترین دست به سنگ اصلی تنگه یک مسیر انحرافی و جایگزین از سمت راست تنگه می تواند شما را از دست به سنگ نجات دهد. مسیر مذکور حدود 50 متر ارتفاع می گیرد و پرشیب است. بعد از رسیدن به بالای تنگه می توانید با تراورس دامنه دوباره به طرف کف دره و مسیر اصلی بازگردید. مسیر جایگزین مذکور قبل از سه راهی دشت ذغال با مسیر اصلی یکی می شود و در نقشه نیز با رنگ آبی آسمانی مشخص شده است.

چشمه گوگردی, Sulfur Fountain
چشمه گوگردی, Sulfur Fountain

– ادامه مسیر در کف دره قرار دارد. در این بخش از مسیر شن های نرمی در کف رودخانه خشک وجود دارند که به پیمودن مسیر کمک می کنند. شکل زمین، فرم تخته سنگ ها و لایه های رسوبی در مسیر بسیار زیبا و دیدنی است. در طول مسیر از پلکان دست سازی عبور می کنید. در چند نقطه چشمه های گوگردی متعددی را نیز خواهید دید که با رنگهای زرد، نارنجی و رنگهای دیگر بسیار چشم نواز هستند.

تابلوی راهنما نزدیک پناهگاه, Guide Board Near Shelter
تابلوی راهنما نزدیک پناهگاه, Guide Board Near Shelter

– در میانه ی دره به نقطه ای می رسید که دارای تابلو برای خروج از دره در دامنه سمت چپ به سمت پناهگاه است. ادامه مسیر کف دره پای لک اشتباه است. بنابراین به روی یال دارای شیب زیاد به نام کتل یا کتل نرده یا کتل نردبان بروید. این قسمت شیب زیادی دارد اما مسیر پاکوب است. وقتی به بالای شیب می رسید از نزدیک تابلوی راهنما نمای پناهگاه تفتان از دور دیده می شود. در ادامه مسیر در یک پاکوب با عبور از بوته های گون به پناهگاه می رسید.

پناهگاه صبح, Sobah Shelter
پناهگاه صبح, Sobah Shelter

– پناهگاه صبح از دو پناهگاه قدیم و جدید تشکیل شده، پناهگاه قدیم کوچکتر و داراي امکانات مرسوم پناهگاه ھا است اما پناهگاه جدید در پنج طبقه با ظرفیتی بیش از 100 نفر ساخته شده و مجهزتر است. پناهگاه دارای امکاناتی چون منبع آب آشامیدنی، پتو، برق و روشنایی می باشد. در پناهگاه برخی مواد غذایی از جمله آب معدنی نیز به فروش می رسد. متاسفانه درب پناهگاه صُبَح در حالت عادی قفل است. به منظور استفاده از پناهگاه و اقامت در آن حتما باید از قبل با هیئت کوهنوردی زاهدان یا خاش هماهنگی انجام دهید.

پناهگاه صبح, Sobah Shelter
پناهگاه صبح, Sobah Shelter

– برای رفاه کوهنوردان دو منبع آب شیرین و آشامیدنی پناهگاه از طریق لوله کشی چشمه تامین می شود. با این حال منابع آب پناهگاه صبح کیفیت بهداشتی مناسبی ندارند. در زمستان و در اوج سرما ممکن است آب چشمه تامین کننده منبع آب پناهگاه یخ بزند. اطراف جان پناه صُبَح چشمه هایی با آب ترش مزه و حاوی گوگرد وجود دارند که رسوبات گوگرد آنها نمای زیبایی ایجاد می کند.

پناهگاه صبح, Sobah Shelter
پناهگاه صبح, Sobah Shelter

– دقیقا در دره زیر پناهگاه صبح، جویبار زیبایی از یکی از این چشمه های آبگرم گوگردی جاری است. آبگرم طبیعی زیر پناهگاه که در داخل دره جریان دارد برای حمام کردن هم می تواند بسیار عالی باشد. مسیر چشمه آبگرم نزدیک به پناهگاه در نقشه و فایل تراک GPS برنامه تفتان مشخص شده است.

جویبار گوگردی نزدیک پناهگاه , Sulfur Rivulet Near Shelter
جویبار گوگردی نزدیک پناهگاه , Sulfur Rivulet Near Shelter

– کوهنوردانی که به جهت شبمانی با کوله سنگین تا پناهگاه صبح صعود کرده اند می توانند لوازم اضافه خود را به امانت در پناهگاه بسپارند و در بازگشت دوباره تحویل بگیرند. مسیر پاکوب صعود از پناهگاه صبح تا قله داراي شیب نسبتا زیادی هست. تنگه و دهلیز دیگری در مسیر وجود دارد که بنام سنگ سیاه یا سیاه سنگها شهرت دارد. پس از این محل قله زیبای تفتان به خوبی مشخص است.

دره سنگ سیاه, Sange Siyah Valley
دره سنگ سیاه, Sange Siyah Valley

– تفتان دارای دو شاخک مجزا و نوک اتشفشانی است. قله اصلی و آتشفشان نیمه فعال تفتان بر روی شاخک جنوب شرقی قرار دارد. دهانه وسیع اولیه یا همان شاخک شمال غربی، قدیمی ترین دهانه کوه تفتان است و قله نرکوه بر روی آن قرار دارد. در حال حاضر نرکوه برای کوهنوردان کمتر جذابیت دارد و زیاد صعود نمی شود چون فاقد فوران آتشفشانی حتی به صورت نیمه فعال و در حد گاز گوگرد است.

سه راهی قله نرکوه تفتان, 3Ways of Narkuh-taftan Peak
سه راهی قله نرکوه تفتان, 3Ways of Narkuh-taftan Peak

– نرسیده به آتشفشان و قله اصلی به ابتدای مسیر صعود نرکوه می رسید. مسیر نرکوه بر روی سنگ بزرگی با فلش مشخص شده است. برای صعود به نرکوه باید از سمت چپ از مسیر اصلی جدا شوید و بعد از گردنه به طرف بالای شاخک شمال غربی بروید. مسیر نرکوه یک مسیر فرعی در این برنامه بطول حدود یک کیلومتر است. برای صعود به نرکوه باید مسیر مذکور را به صورت رفت و برگشت (دو کیلومتر) بپیمایید و در حدود 150 متر تا قله نرکوه باید ارتفاع اضافه نمایید.

نزدیک قله تفتان, Near Taftan Peak
نزدیک قله تفتان, Near Taftan Peak

– اگر قصد صعود به قله نرکوه را ندارید مسیر مستقیم (سمت راست) را ادامه دهید. به تدریج به روی دشتی وسیع با شیب کم می رسید. مسیر را ادامه دهید تا کاسه تفتان و دهانه های آتشفشان کاملا نمایان شوند. مسیر از بالای پناهگاه تا قله به صورت یک پاکوب کوچک مشخص است ام در زیر قله و روی تخته سنگهای آتشفشانی نیز این پاکوب محو می شود.

– به این ترتیب سرانجام به قله مادرکوه مشهورترین قله تفتان خواهید رسید. از مادرکوه به راحتی قله بزمان در افق دیده می‌شود. کوه تفتان با چندین قله به یک رشته کوه تبدیل شده است و دهانه آتشفشانی مشخصی مثل کوه دماوند ندارد. بر روی شاخک جنوب شرقی تفتان بویژه اطراف مادرکوه چندین دهانه وجود دارد که بخار آب و گاز گوگرد از آنها دائما متصاعد می گردد. توقف طولانی روی تفتان بدلیل سختی تنفس مشکل است.

قله تفتان, Taftan Peak
قله تفتان, Taftan Peak

– در بین دهانه های آتشفشانی تفتان دو دهانه فوران گاز بیشتری دارند و حتی مواد جامد و مذاب نیز از آنها خارج می شوند طوری که تخته های گوگردی  و رسوبات زرد رنگ گوگرد همه جا مشاهده می شود. شکل سنگها و بقایاي گدازه ها نیز ھمه به خوبی نشان دهنده وضعیت آتشفشانی در این نواحی می باشد. به همین دلیل است که تفتان تنها آتشفشان نیمه فعال ایران و حتی فعال تر از دماوند به شمار می رود. گاز و بخارات گوگردی سبب وارد شدن آسیب به پوشاک کوهنوردان و آسیب تنفسی می شود بنابراین بهتر است فاصله خود را دهانه ها حفظ نمایید.

– اولین صعود قله تفتان در سال 1893 میلادی توسط ژنرال سرپرسی سايکس انگلیسی انجام شد و سون اندرسن فون هدن سیاح معروف سوئدي که اکثر بیابان هاي دنیا را بررسی و مطالعه کرده است نیز به کوه تفتان صعود کرده است. جهت خط الراس کوتاه تفتان از شمال غربی به سمت جنوب شرقی است. تفتان یک کوه منفرد در ایران محسوب می شود.

آتشفشان تفتان, Taftan Volcano
آتشفشان تفتان, Taftan Volcano

– بیشتر کوهنوردان به قله مادرکوه که ماده کوه نیز نامیده شده است اکتفا می کنند زیرا دهانه های آتشفشانی تفتان عموما در نزدیکی مادرکوه قرار دارند. اما پیشنهاد می شود در صورت داشتن فرصت کافی همه قلل شاخک جنوبی را ببینید تا بتوانید مناظر اطراف کوه تفتان را نیز ببینید. بخصوص مناظر جنوبی تفتان از ورای قله زیارت دیدنی است.

– شاخک جنوبی کوه تفتان با نام کوه زیارت یا چهل تن نیز شهرت دارد. گفته می شود چهل تن از راشدین مذهبی در این کوه ناپدید شده اند و در گذشته قله تفتان محل زیارت اهالی اطراف بوده است. با حدود 300 متر طی مسیر نخست به قله صبح و سپس به قله زیارت می رسید. قله ي زیارت مرتفع تر از قله صبح و مادرکوه و حتی قله نرکوه است.

قله زیارت تفتان, Ziarat-taftan Peak
قله زیارت تفتان, Ziarat-taftan Peak

– برای بازگشت همان مسیر رفت را بایست انتخاب کنید. برای رسیدن به پناهگاه کار ساده تری در پیش دارید و در برخی قسمتها شن اسکی ها نیز سرعت فرود را بیشتر می کنند اما زیبنده کوهنوردی است که برای حفظ محیط زیست و آسیب کمتر به طبیعت کمتر در مسیرهای شن اسکی پای بگذاریم. برای رسیدن به اردوگاه در گل نیز دقت کنید شبانه وارد تنگ گلو نشوید و در صورت تاریک شدن هوا تنها مسیر دشت ذغال را برگزینید.

دشت ذغال و تنگه گلو, Zoghal Plain and Tange Galu Gulch
دشت ذغال و تنگه گلو, Zoghal Plain and Tange Galu Gulch
این برنامه، نقشه و فایل GPS(ثبت شده در گوگل)، یک پکیج ویژه و پیش نویس اجرای صعود پهنه حصار برای یک تورلیدر است. استفاده از این اطلاعات در سایتهای گردشگری بدون پیوند مطلب به امین مانا یا ذکر منبع پیگرد قانونی دارد.

اطلاعات و سایر نکات مهم صعود به قله تفتان چیست؟

وضعیت آب و هوا برای اجرای موفق این برنامه اهمیت حیاتی دارد و لازم است دست کم یک تا سه روز قبل از سفر دوباره آب و هوا را بررسی کنید.

بدلیل ازدحام در روزهای تعطیل سعی کنید در روزهای عادی برای صعود خود برنامه ریزی کنید.

تقریبا بیشتر مسیر از اردوگاه دره گل تا قله تفتان دارای پوشش مناسب یا قابل قبول آنتن تلفن همراه می باشد.

اردوگاه دره گل، چشمه پونه و پناهگاه صبح تنها محل های دارای آب آشامیدنی در مسیر صعود هستند. چشمه پناهگاه در فصل زمستان ممکن است یخ بزند. به همین دلیل وضعیت آب را از مسئول پناهگاه بپرسید.

ذهنیت بیشتر کوهنوردان از تفتان، آب و هوای گرمسیری است به همین دلیل پوشاک مناسبی را همراه نمی آورند و گاهی در برابر سرما و بادهای تفتان دچار مشکل جدی می شوند.

بهترین سفرنامه ها و گزارش برنامه های صعود به قله تفتان کدام هستند؟

لینک گزارش باشگاه کوهنوردی بامداد شیراز 
صعود قله تفتان ـ آذرماه 1399

لینک گزارش گروه کوهنوردی لار 
صعود به قله تفتان ـ اسفند 1396

لینک گزارش گروه کوهنوردی اژکهن اصفهان 
صعود به قله تفتان ـ بهمن 1389

لینک گزارش گروه کوهنوردی ام اس سنتر 
صعود قله تفتان – شهریور 1397

لینک گزارش باشگاه کوهنوردی سلام همنورد
صعود قله تفتان – اردیبهشت 1395

شما نیز می توانید گزارش خود را برای ما ارسال کنید.

 

با تبلیغ تور، اقامتگاه و سایر خدمات گردشگری خود در این صفحه بیشتر دیده شوید. آگهی سری اول رایگان است.
تماس با ما

خدمات مفید در این منطقه

آقای راشکی دبیر هیات کوهنوردی زاهدان و خانه کوهنوردان - شهر زاهدان 09129306314
آقای یونس کردی مسئول اردوگاه دره گل - روستای تمندان 09152101652 - 09159918416
آقای رحیم کردی اقامتگاه و راهنمای محلی - روستای تمندان 09150165685
اقامتگاه بام تمندان اقامتگاه کوهنوردی - روستای تمندان 09155417251
آقای کریم کوهبان مسئول امداد و نجات - اردوگاه دره گل 09156695160
آقای الیاس کوهبان مسئول پناهگاه صبح 09153437194

دریافت رایگان فایل GPS مسیر برنامه و مسیریابی روی گوشی حین سفر

اگر برنامه مسیریابی با قابلیت ساپورت فایلهای KML بر روی گوشی خود ندارید، اپلیکیشن MAPS.ME را نصب کنید. بهترین اپلیکیشن مسیریاب با نقشه آفلاین مسیریابی در سفر و طبیعت بدون نیاز به اینترنت

 

پرسشهای شما از سفر به این منطقه بلافاصله پاسخ داده می شود لطفا پایین همین صفحه پیام بگذارید و صرفا جهت سفارش طراحی اختصاصی برنامه یا آگهی، مستقیما تماس بگیرید.

 

برای ادامه برنامه بهترین جاهای دیدنی اطراف کوه تفتان کجا هستند؟

 

سفر به زاهدان

 

برای دیدن همه جاهای دیدنی استان سیستان و بلوچستان، سفرها و صعودهای استان سیستان و بلوچستان را ببینید.

 

برای دیدن سایر جاهای دیدنی ایران یکی از نزدیک ترین استانهای همسایه زیر را انتخاب کنید.

 

سفر به استان خراسان جنوبی
سفر به استان کرمان
سفر به استان هرمزگان

به زودی منتشر می شود:

سفر به خاش، سفر به ایرانشهر، سفر به سراوان، سفر به سرباز، سفر به زهک، سفر به سد پیشین، سفر به میرجاوه، سفر به زابل، سفر به شهر سوخته، سفر به روستای تمین، سفر به بمپور، سفر به دریاچه هامون، سفر به ریگ یلان، سفر به قصرقند، سفر به نیک شهر، سفر به راسک، سفر به هامون جازموریان، صعود به قله بزمان، سفر به زرآباد، سفر به درک، سفر  به باهوکلات و گاندو، سفر به روستای پشامک، سفر به تنگ و گوردیم، سفر به کنارک، سفر به پزم

به راحتی برنامه سفر مطابق با علایق و نیازهای خود را پیدا کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *