برای یافتن سفر بر اساس علایق و نیازهای خود

راهنمای سفر در ایران برای همه

گام به گام صعود به قله سیالان از هنیز تا عسل محله با فایل GPS

شما همیشه نیاز به راهنما یا خرید تور ندارید. با این برنامه ی دقیق، تورلیدر خود در صعود به قله سیالان باشید.

چرا باید به قله سیالان صعود کرد؟

 

– یکی از محبوب ترین کوههای البرز برای کوهنوردان، صعود به قله سیالان با ارتفاع حدود 4175 متر از سطح دریا است.

– دشت دریاسر و طبیعت بسیار زیبای ان در میانه ی مسیر شمالی صعود به قله سیالان قرار دارد.

– مسیر صعود به قله سیالان از هنیز یکی از پر تردد ترین مسیرهای کوهنوردی البرز به سبب وجود چشمه های کافی و پناهگاه کوهنوردی است.

– مسیر شمالی صعود به قله سیالان دارای تنوع کم نظیری از طبیعت شامل یخچال ها، جنگلها، دشت ها و مسیرهای کوهستانی است.

– روستای هنیز در جنوب کوه سیالان و روستای عسل محله در شمال کوه دارای دسترسی مطلوب و جاده آسفالت هستند.

 

آنچه پیش از تصمیم صعود به قله سیالان باید حتما بدانید

قله سیالان کجاست؟

سیالان یکی از قلل رفیع البرز غربی است که در مرز استان های قزوین و مازندران قرار دارد. قله خشچال نیز بخشی از خط الراس سیالان است. دامنه‌های شمالی قله سیالان در منطقهٔ تنکابن قرار دارد اما دامنه‌های جنوبی آن به روستاهای کوهستانی منطقه الموت در استان قزوین مشرف است.

ارتفاع قله سیالان از سطح دریا و پای کوه در مبدا صعود چقدر است؟

قله سیالان 4175 متر از سطح دریا ارتفاع دارد. صعود به قله سیالان بسیار دشوار است. بر حسب مسیری که برای صعود انتخاب می کنید باید بین 1700 تا 2900 متر از مبدا ارتفاع بگیرید. حتی مسیر خط الراس از گردنه سلمبار که حدود 1700 متر صعود دارد نیز مسیرهی طولانی و دشوار است.

مسیرهای صعود به قله سیالان کدام هستند؟

مسیرهای پر تردد و محبوب برای صعود به قله سیالان شامل مسیر جنوبی از روستای هنیز در استان قزوین و مسیر شمالی از روستای عسل محله و دشت دریاسر در مازندران است. بیشتر کوهنوردان از روستای هنیز به قله سیالان صعود می کنند و سپس به سمت روستای عسل محله فرود می آیند به طوری که صعود به قله سیالان با نام صعود به قله سیالان از هنیز به عسل محله نیز شناخته می شود.

ارتفاع روستای هنیز یعنی مبدا مسیر صعود جنوبی 2200 متر می باشد. مقدار مسافت صعود از مسیر جنوبی نیز حدود 14 کیلومتر می باشد.  پناهگاه قبادی با 3250 متر ارتفاع در میانه ی این مسیر قرار دارد. مسیر جنوبی از هنیز نرمال ترین مسیر صعود سیالان می باشد. ارتفاع روستای عسل محله یعنی مبدا مسیر صعود شمالی حدود 1300 متر می باشد. مقدار مسافت صعود از مسیر شمالی نیز حدود 19 کیلومتر می باشد. دشت دریاسر در بخش ابتدایی این مسیر قرار دارد. مسیر شمالی سخت ترین مسیر صعود سیالان اما بسیار زیبا و جذاب می باشد.

دو مسیر دیگر نیز برای صعود به قله سیالان از سمت جنوب وجود دارند که کمتر معمول و رایج هستند. پیمودن این دو مسیر به دلیل فقدان چشمه های مطلوب، پناهگاه یا محل کمپ مناسب و پاکوب با کیفیت چندان توصیه نمی شود اما به عنوان مسیرهای صعود سیالان معرفی می شوند.

ارتفاع گردنه سلنبار یا سلج انبار در میانه مسیر جاده سه هزار یعنی مبدا مسیر خط الراس جنوب شرقی حدود 3170 متر می باشد. مقدار مسافت صعود از مسیر خط الراس جنوب شرقی نیز حدود 17 کیلومتر می باشد. در طول این مسیر نه چشمه ای وجود دارد نه پناهگاهی اما امکان کمپینگ فراهم است. ارتفاع منطقه انرژی اتمی یعنی مبدا مسیر آبشار خشکه حدود 2570 متر می باشد. با گذر از روستاهای گازرخان وخشکچال به منطقه انرژی اتمی در کوهپایه جنوب غربی قله کندیگان می رسید. مقدار مسافت صعود از مسیر آبشار خشکه نیز بیش از 14 کیلومتر می باشد. در طول این مسیر نیز کمبود چشمه و پناهگاه وجود دارد.

محبوبیت صعود به قله سیالان در چیست؟

سیالان یک قله معمولی در کوهستان البرز نیست بلکه مجموعه ای از جلوه های طبیعت شامل دشت و جنگل، دره ها، رودخانه ها و چشمه ها و بخصوص یخچال هاست. به همین سبب بسیاری از کوهنوردان با هدف لذت بردن از طبیعت و دیدن مناظر زیبا به سیالان صعود می کنند. سیالان برای تمام کوهنوردان دیگر نیز محبوب است زیرا به عنوان بلندترین قله استان قزوین جزو یکی از قلل طرح سیمرغ ایران است.

کوهستان البرز از قله سیالان, View of Alborz Mountains from Sialan Peak
کوهستان البرز از قله سیالان, View of Alborz Mountains from Sialan Peak

بهترین جاهای دیدنی دامنه ها و کوهپایه های قله سیالان و اطراف آن کجاست؟

روستای عسل محله، دشت دریاسر، دره هرتنگ، روستای هنیز و یخچالهای شمال و جنوب قله سیالان

درجه سختی صعود به قله سیالان چقدر است؟

قله سیالان را از مسیرهای مختلف و متنوعی می توان صعود کرد اما مسیرهای هنیز و عسل محله به سبب جذابیت های بیشتر و وجود چشمه ها و پاکوب قوی بسیار رایج تر هستند. با این وجود تمام مسیرهای صعود سیالان حتی ساده ترین آن که مسیر صعود از روستای هنیز است دشوار هستند و یا ارتفاع زیادی را باید اضافه نمایید و یا مسیر طولانی را بپیمایید. مسیرهای صعود به قله سیالان حتی در فصل زمستان می توانند طاقت فرسا و گاهی غیرممکن باشند. بنابراین درجه سختی برنامه از سخت تا بسیار سخت است. برنامه سیالان مناسب برای افراد با توانایی پیمایش در طبیعت از 28 کیلومتر تا 38 کیلومتر در مسیرهای ناهموار طبیعت مانند پاکوب و مسیرهای دارای شیب یا یخچال است.

فاصله تهران، قزوین و تنکابن تا مبدا صعود قله سیالان با ماشین چقدر است؟

فاصله زمانی تهران تا ترمینال اتوبوس قزوین در شرق شهر و ابتدای جاده الموت با ماشین سواری حدودا یک ساعت و 45 دقیقه است. این مسیر تقریبا 145 کیلومتر است. از قزوین تا روستای هنیز هم سه ساعت زمان نیاز دارید تا مسیر 112 کیلومتری را طی نمایید.

جاده هنیز آسفالت است اما اگر بخواهید به گردنه سلمبار برای صعود از مسیر جنوب شرقی یا منطقه انرژی اتمی برای صعود از مسیر جنوب غربی بروید به دلیل جاده های خاکی باید حدود نیم ساعت زمان بیشتر نسبت به هنیز اختصاص دهید.

فاصله زمانی تهران تا ترمینال اتوبوس تنکابن با ماشین سواری حدودا چهار ساعت است. این مسیر حدودا 200 کیلومتر است. از تنکابن تا روستای عسل محله هم یک ساعت زمان نیاز دارید تا مسیر 37 کیلومتری را طی نمایید.

مسیر دسترسی و راههای رفتن به ابتدای مسیر صعود قله سیالان چطور است؟

قزوین در غرب تهران و در مسیر بهترین راههای ایران به سمت تبریز و رشت است. بهترین راه رفتن به قزوین از طرف تهران، آزادراه کرج به قزوین است. تنها راه رفتن به روستای هنیز از قزوین نیز مسیر کوهستانی جاده الموت است که از معلم کلایه عبور می کند و به سه راهی هرانک و در نهایت روستای هنیز می رسد. کل این جاده نیز آسفالت است. می توانید در محل میدان غریب کش از ایستگاه تاکسی الموت، تاکسی بگیرید و تا سه راهی هرانک را با تاکسی طی کنید اما اگر تاکسی اختصاصی کرایه کنید می توانید تا هنیز یا مبدا سایر مسیرها بروید.

برای رفتن به گردنه سلنبار باید بعد از سه راه هرانک مسیر را ادامه دهید و وارد جاده خاکی سه هزار شوید. این مسیر طولانی است اما قابل تردد برای ماشین سواری در فصول گرم می باشد. برای رفتن به منطقه انرژی اتمی مبدا مسیر صعود جنوب غربی نیز قبل از سه راه هرانک باید وارد جاده آسفالت روستای گازرخان و قلعه الموت و خشکچال شوید. بعد از روستای خشکچال جاده خاکی و بی کیفیت تا منطقه انرژی اتمی ادامه دارد اما با ماشین شاسی بلند قابل تردد است.

تنکابن در غرب مازندران و در مسیر جاده ساحلی شمال ایران است. بهترین راه رفتن به تنکابن از طرف تهران، آزادراه تهران به شمال و جاده چالوس است. پس از ان نیز جاده دو باند ساحلی تا تنکابن ادامه دارد. تنها راه رفتن به روستای عسل محله از تنکابن نیز مسیر کوهستانی جاده دوهزار است. کل جاده دوهزار تا عسل محله آسفالت است.

برای پیاده و سوار کردن کوهنوردانی که برای صعود به قله سیالان از هنیز تا عسل محله را طی می نمایند، نزدیک ترین راه و جاده از روستای هنیز به روستای عسل محله از طریق جاده سه هزار است. بخش عمده جاده سه هزار مابین استان قزوین و مازندران کوهستانی و خاکی است اما قابل تردد توسط ماشین سواری است. این مسیر 120 کیلومتر است و به 4.5 ساعت زمان احتیاج دارد.

بهترین زمان و فصل صعود به قله سیالان چه موقع است؟

آب و هوای قله سیالان در نیمه دوم فصل بهار، نیمه اول پاییز و کل تابستان برای صعود عالی است. سیالان معمولا زمستانی سرد و پر برف دارد به طوری که بیشتر مسیرهای صعود پوشیده از برف می شوند و از نظر بهمن خطرناک می شوند. با وجودی که مناظر سپید کوهستان، صعود زمستانه به سیالان را نیز جذاب می سازد اما هوای سرد و شرایط سختی را باید تحمل کنید. صعود سیالان در اواخر اردیبهشت و بخصوص خرداد ترکیبی از مناظر زیبای کوهستان و دمای قابل قبول است. تیرماه نیز صعود دلچسبی دارد. از مرداد ممکن است با چشمه های خشک روبرو شوید و گرما بخصوص در مناطق کم ارتفاع تر آزار دهنده باشد. بنابراین باید صبح خیلی زود صعود را شروع کنید تا قبل از ظهر به مناطق مرتفع برسید. در شهریور و اوایل پاییز دما متعادل تر است اما کماکان چشمه های کمی در طول مسیر دارید و در نهایت زمستان فصل مناسبی برای صعود به سیالان نیست و معمولا کمتر کوهنوردی چنین ریسکی انجام می دهد. یخچال های سیالان در فصل زمستان و وضعیت نامساعد جوی بخصوص در مسیر شمالی بسیار خطرناک هستند.

مسیر هزارچم, Hezar Cham Route
مسیر هزارچم, Hezar Cham Route

 

آنچه برای برنامه ریزی اولیه و کلی صعود به قله سیالان باید بدانید

بهترین رستوران های نزدیک به مسیرهای صعود قله سیالان کجا هستند؟

متاسفانه در مناطق کوهستانی الموت و عسل محله مانند بسیاری از مناطق بومی و کم جمعیت رستوران دارای سابقه و اعتبار کافی حتی در حد کاربران گوگل وجود ندارد. بنابراین بهترین پیشنهاد، استفاده از غذای خانگی یا رستوران های محلی با بررسی حضوری است.

قزوین دارای دهها رستوران است که تبلیغات اینترنتی برخی از آنها همه جا را پر کرده است اما برنامه های سفر aminmana غیر انتفاعی هستند. بهترین توصیه سایتهای غیر تبلیغاتی تریپ ادوایزر که بر اساس نظرات گردشگران ایرانی و خارجی می باشد و همچنین سایت لونلی پلنت که بر اساس اطلاعات حرفه ای ترین جهانگردهای دنیا است برای رستوران ها در قزوین شامل رستوران نمونه و رستوران یاس و رستوران سیب است که در مرکز شهر و نزدیک به بازار قرار گرفته اند.

در شهر تنکابن نیز رستوران های زیادی وجود دارند. در این میان تنها رستورانی که توانسته است از کاربران گوگل امتیاز بالایی را دریافت کند رستوران ستاره سو در مرکز شهر تنکابن، خیابان فرمانداری و انتهای بلوار جلیلی کنار ساحل است. رستوران خانه کوچک در غرب تنکابن با آدرس بلوار شیرودی ابتدای خیابان فردوسی نیز یکی از رستوران های قدیمی تنکابن با کته کباب معروفی است که توسط برخی کوهنوردان و لیدرهای محلی توصیه شده است.

بهترین جا و مکان برای چادر زدن یا محل اقامت در برنامه صعود به قله سیالان کجاست؟

در روستای هنیز اقامتگاههای محلی از جمله خانه کوهستان وجود دارد. مهمترین محل کمپینگ کوهنوردان در مسیر صعود جنوبی پناهگاه فلزی قبادی است. کمی پس از پناهگاه و حتی روی گردنه هم کوهنوردان چادر می زنند اما پناهگاه با وجود چشمه و فضای مسطح بزرگ و فاصله کافی از روستای هنیز بهترین پیشنهاد است.

در مسیر صعود شمالی پناهگاه خوبی وجود ندارد اما جانپناه سنگی یادبود در دره هرتنگ در زیر یک اشکفت تنها جانپناه مسیر است. دشت دریاسر در نزدیکی عسل محله، جانپناه یادبود و یکی دو نقطه نزدیک به چشمه گورخانی در میانه ی مسیر رایج ترین محل ها برای کمپینگ بخصوص برای کوهنوردانی که مسیر شمالی را برای فرود انتخاب می کنند هستند چون دارای چشمه می باشند. کوهنوردانی که از مسیر شمالی صعود می کنند ناچارند بجای محل هایی مانند دشت دریاسر، گوسفندسرای ونی در ارتفاع نزدیک به 3300 را برای چادر زدن انتخاب کنند تا بخش اعظم صعود را در روز اول انجام داده باشند. گوسفندسرای ونی دارای آب یخچال است و فاقد چشمه دائمی می باشد.

در سایر مسیرهای صعود از خط الراس از سمت گردنه سلج انبار و منطقه انرژی اتمی محل عالی برای کمپینگ وجود ندارد اما محل های صاف روی خط الراس را می توان برای چادر زدن انتخاب کرد.

وسایل و لوازم ضروری برای صعود به قله سیالان چیست؟

کوله پشتی مناسب، کفش کوهنوردی ساقدار با آج مناسب در کف ، عینک آفتابی و کلاه نقاب دار برای روزهای آفتابی ، لباس گرم و تجهیزات صعود در یخچال و هوای سرد ، دوربین عکاسی ، دارو و لوازم شخصی ، بطری آب، میوه، غذا و تننقلات ، کیت امداد و بقای طبیعت گردی ، GPS با باطری اضافه یا پاوربانک برای گوشی، تمام وسایل لازم برای کمپینگ و پیمایش در طبیعت مانند باتوم

یک پکیج ویژه و بهترین برنامه پیشنهادی امین مانا برای این صعود

با برنامه امین مانا در صعود به قله سیالان چه جاذبه ها و مسیرهایی را می توانید ببینید؟ 

شهر قزوین – جاده قزوین به معلم کلایه – جاده الموت – جاده روستای هنیز – جاده الموت به سه هزار – شهر معلم کلایه – روستای شهرک – روستای شریف آباد – روستای محمود آباد – رودخانه الموت – روستای گازرخان – تنگه گرماگلو – مسیر پیاده روی قلعه الموت – قلعه الموت – روستای خشکچال – رودخانه رودپی – مسیر صعود قله سیالان از آبشار خشکه و انرژی اتمی – کوه کورمیان – روستای هرانک – دره الون – روستای آتان – امامزاده عبدالله آتان – جاده روستای چوسر و امامزاده قاسم چوسر – روستای طاله – روستای چوسر – رودخانه خشخوشه – روستای کلایه – روستای هنیز – مسجد صاحب الزمان و امامزاده هنیز – باغات روستای هنیز – چشمه های روستای هنیز – رودخانه هنیز – مسیر صعود قله سیالان از هنیز – برفچال ها و یخچال های مسیر صعود جنوبی سیالان – چشمه گل پری – چشمه های مسیر صعود سیالان از هنیز – عشایر هنیز – پناهگاه قبادی سیالان – چشمه پناهگاه قبادی – قله کندیگان – گردنه کندیگان یا سیالان – قله سیالان – روستای پیچه بن – کارونسرای تاریخی پیچه بن – گردنه سلج انبار یا سلمبار – مسیر صعود قله سیالان از گردنه سلج انبار – معدن گچ سلمبار – قله دال مرز – شهر تنکابن – روستای قلعه گردن – جاده تنکابن به دوهزار و عسل محله – روستای اشتوج – روستای کلیشم – روستای هلوکله – روستای عسل محله – مسیر جنگلی آبشار سنگ بن چشمه – چشمه سنگ بن چشمه – امامزاده سید یحیی – امامزاده سید ذکریا – مسیر صعود قله سیالان از عسل محله و دریاسر – چشمه های مسیر صعود شمالی سیالان – دشت دریاسر – کلبه های دریاسر – منطقه شکارممنوع سه هزار – جانپناه یادبود یا هرتنگ – دره هرتنگ – رودخانه هالوکله – جنگل خانه بن – چشمه ورگ بن – مسیر هزارچم – گردنه راه گردن – چشمه گورخانی – گوسفندسرای ونی – یخچال ها و برفچال های مسیر شمالی سیالان

چرا این برنامه بهترین برنامه ریزی برای صعود قله سیالان و حتی ارزان ترین برنامه قله سیالان است؟

برای طراحی و ارائه این برنامه، از منابع متعدد و معتبر مانند سایت سازمان نقشه برداری، لونلی پلنت، تریپ ادوایزر و دهها تراک GPS از سایتهایی مانند Wikiloc استفاده شده است.

جاذبه های گردشگری هر منطقه و مسیرهای دارای جذابیت بیشتر برای پیاده روی در شهر، روستا و یا طبیعت، تعیین شده اند. همراه با تراک GPS(قابل استفاده روی گوشی)، یک برنامه ی دقیق که دارای زمان بندی و اولویت بندی جاذبه ها است در دسترس شماست. بنابراین، زمان را تلف نمی کنید و مجری یک تور خوب و ارزان برای خود خواهید بود. برای اطلاع بیشتر از چگونگی طراحی مسیر سفر در این سایت درباره aminmana را ببینید.

بر اساس نیازها، شرایط و فرصتی که دارید، ما حتی می توانیم برنامه ی سفر دلخواه شما را با برنامه ریزی سفارشی نیز آماده کنیم و یک برنامه، جدول، نقشه و فایل GPS اختصاصی تهیه نماییم تا بتوانید سفر خود را بی نقص انجام دهید. برنامه ریزی اختصاصی سفر را ببینید.

دشت دریاسر, Daryasar Plain
دشت دریاسر, Daryasar Plain

بهترین برنامه صعود به قله سیالان چند روزه است؟

حدود دو روز زمان نیاز دارید تا بتوانید به قله سیالان صعود کنید. برنامه امین مانا نیز یک برنامه دو روزه است اما برای فرصت یک روزه، یک و نیم روزه یا سه روزه نیز انعطاف پذیر است و امکان صعود وجود دارد.

صعود به قله سیالان و فرود از قله سیالان به مبدا برنامه چند ساعت زمان نیاز دارد؟
بهترین برنامه ریزی صعود به قله سیالان بر اساس فرصت زمانی شما چیست؟

از روستای هنیز بطور معمول بر حسب آمادگی نفرات، وزن کوله و شرایط آب و هوا 4.5 تا 6 ساعت زمان نیاز دارید تا به پناهگاه رهنما قبادی یا همان پناهگاه سیالان برسید. از پناهگاه تا گردنه سیالان نیز 2 تا 2.5 ساعت و در نهایت از گردنه تا قله سیالان حدود 1.5 ساعت زمان برای صعود نیاز دارید. در مجموع برای صعود به قله سیالان از مسیر هنیز 8 تا 10 ساعت یا کمی بیشتر زمان اختصاص دهید. برای فرود از همین مسیر با صرف 6 تا 8 ساعت می توانید به روستای هنیز بازگردید.

برای فرود از قله سیالان به سمت عسل محله یک ساعت زمان تا گردنه نیاز دارید. از گردنه تا گوسفندسرای ونی 2 تا 2.5 ساعت زمان احتیاج است. از گوسفندسرای ونی تا دشت دریاسر نیز 4 تا 5 ساعت باید صرف کنید و در نهایت در عرض 1.5 الی دو ساعت به روستای عسل محله می رسید. در مجموع برای فرود از قله سیالان تا روستای عسل محله نیز 8 تا 10 ساعت و حتی گاهی کمی بیشتر را در نظر بگیرید. با توجه به اختلاف زیاد ارتفاع و طولانی بودن مسیر بهتر است زمان های استراحت یا شبمانی برای خود در نظر بگیرید تا فشار زیادی به زانوان نیاید. صعود به قله سیالان از سمت روستای عسل محله کمتر معمول است اما 12 تا 15 ساعت زمان احتیاج دارد که ناچارا باید در دو روز تقسیم شود.

قله سیالان به دلیل اختلاف ارتفاع فاحش و فاصله طولانی با ابتدای مسیرهای صعود بطور معمول امکان صعود یک روزه ندارد و یا دست کم بسیار دشوار است. به همین دلیل تنها کوهنوردان با آمادگی جسمانی بسیار بالا صعود یک روزه انجام می دهند.

بهترین راه برای صعود یک روزه به قله سیالان، مسیر جنوبی یعنی روستای هنیز است. صبح خیلی زود از روستای هنیز با کوله سبک شروع کنید. چشمه های زیادی در طول مسیر وجود دارند و عدم نیاز به آب و وسایل کمپینگ می تواند سرعت صعود را افزایش دهد. برای فرود نیز به روستای هنیز بازگردید.

برای صعود یک و نیم روزه به قله سیالان نیز می توانید از مسیر هنیز استفاده کنید. در نیم روز اول با حدود هزار متر صعود تا پناهگاه قبادی بالا بروید و شبمانی کنید. در روز دوم به قله صعود کنید و از همان مسیر هنیز به مبدا بازگردید.

برای صعود دو روزه مسیر هنیز و یا ترکیبی از مسیر هنیز با مسیر خط الراس از گردنه سلمبار یا مسیر جنوب غربی از منطقه انرژی اتمی نیز مناسب است. با این حال صعود و فرود از هنیز بیشتر توصیه می شود. می توانید مانند برنامه یک و نیم روزه در روز اول تا پناهگاه قبادی یا محل کمپ بالاتر در ارتفاع 3600 بالا بروید و شبمانی کنید. در روز دوم نیز پس از صعود به قله دوباره به هنیز بازگردید. اما فرصت بیشتر نسبت به برنامه یک و نیم روزه باعث می شود لذت بیشتری از مسیر ببرید و توقف های بیشتری داشته باشید.

روش دیگر برای صعود دو روزه ترکیب مسیرهای جنوبی و شمالی است. در روز اول از مسیر هنیز به قله سیالان صعود کنید. صبح خیلی زود برنامه را شروع کنید تا بتوانید در فرود از مسیر شمالی تا گوسفندسرای ونی یا چشمه گورخانی فرود آیید و شبمانی نمایید. اما اگر فرصت کم آوردید می توانید بعد از صعود قله روی گردنه نیز شبمانی کنید. در روز دوم نیز مابقی فرود را تا دشت دریاسر و نهایتا عسل محله انجام دهید و برنامه را به پایان برسانید.

برای صعود دو و نیم روزه می توانید از مسیر شمالی به قله سیالان صعود کنید. برنامه را صبح خیلی زود شروع کنید. در روز اول تا چشمه گورخانی یا گوسفندسرای ونی صعود کنید. در روز دوم به قله سیالان صعود کنید و دوباره به چشمه گورخانی و یا حتی دره هرتنگ بازگردید و برای شبمانی چادر بزنید. اگر فرصت کافی داشته باشید می توانید به فرود خود ادامه دهید و در همان روز دوم حتی تا دشت دریاسر نیز پایین بروید و آنجا شبمانی کنید. در نهایت در نیم روز نهایی باقی فرود را تا عسل محله پشت سر بگذارید و برنامه را پایان دهید. کوهنوردان شمالی معمولا این چنین می کنند.

برای صعود دو و نیم روزه یا صعود سه روزه می توانید از تمام مسیرها به صورت مجزا یا ترکیبی استفاده کنید. رایج ترین برنامه ریزی برای صعود به قله سیالان پیمودن کل مسیر از هنیز تا دریاسر و عسل محله است. این صعود در قالب یک برنامه دو و نیم روزه یا سه روزه اجرا می شود. در نیم روز اول یا روز اول برنامه از روستای هنیز تا پناهگاه قبادی یا محل کمپ در ارتفاع 3600 صعود کنید. در روز دوم به قله سیالان صعود کنید و سپس از مسیر شمالی فرود آیید تا به چشمه گورخانی برسید و در نزدیکی آن برای شبمانی چادر بزنید. اگر فرصت کافی داشته باشید می توانید به فرود خود ادامه دهید و در همان روز دوم تا دره هرتنگ و یا حتی دشت دریاسر نیز پایین بروید و انجا شبمانی کنید. در نهایت در نیم روز سوم یا روز سوم باقی فرود را تا عسل محله پشت سر بگذارید و برنامه را پایان دهید.

نقشه مسیر

به ترتیب حروف لاتین و طبق جدول، برنامه را شروع و اجرا کنید.

 

حضور در برنامه های طبیعت گردی و کوهنوردی نیازمند داشتن تجربه، دانش و مربی متخصص است.
امین مانا مسئولیتی در قبال حوادث ناشی از عدم رعایت ایمنی ندارد و مسیریابی دقیق برای جلوگیری از حوادث یا اتلاف زمان و کمک به تورلیدرها و عموم مردم تنها هدف ماست. 

برنامه صعود قله سیالان از هنیز به عسل محله – مسیر جنوبی به شمالی

بر اساس فرصت، سلیقه و شرایطی که دارید می توانید هر جاذبه یا مسیری را از برنامه خود حذف کنید.

 

شروع کنید از

A- ترمینال اتوبوس قزوین یا میدان غریب کش در ابتدای جاده الموت

با وسیله نقلیه (حدود 82 کیلومتر) بروید به

B- شهر معلم کلایه

با وسیله نقلیه (16 کیلومتر) بروید به

C- سه راهی هرانک و ابتدای مسیر جاده روستای هنیز

با وسیله نقلیه (10 کیلومتر) بروید به

D- روستای اتان

با وسیله نقلیه (1.5 کیلومتر) بروید به

E- ابتدای مسیر امامزاده قاسم و روستای چوسر

با وسیله نقلیه (5 کیلومتر) بروید به

F- روستای هنیز و ابتدای مسیر صعود جنوبی قله سیالان – ارتفاع 2200m

پیاده (750 متر) بروید به

G- رودخانه هنیز – ارتفاع 2180m

پیاده (300 متر) بروید به

H- سه راهی دره هنیز – ارتفاع 2215m

پیاده (4.5 کیلومتر) بروید به

I- چشمه گل پری – ارتفاع 2860m

پیاده (1 کیلومتر) بروید به

J- محل عبور از رودخانه یا یخچال – ارتفاع 2880m

پیاده (750 متر) بروید به

K- سه راهی گوسفندسرای عشایر هنیز – ارتفاع 3000m

پیاده (1.6 کیلومتر) بروید به

L- پناهگاه رهنما قبادی سیالان – ارتفاع 3260m

پیاده (1.5 کیلومتر) بروید به

M- محل کمپ بین پناهگاه و گردنه – ارتفاع 3590m

پیاده (800 متر) بروید به

N- سه راهی مسیر غربی – ارتفاع 3750m

پیاده (700 متر) بروید به

O- گردنه سیالان یا گردنه کندیگان – ارتفاع 3840m

پیاده (2.5 کیلومتر) بروید به

P- قله سیالان – ارتفاع 4175m

پیاده (2.5 کیلومتر) بازگردید به

O- گردنه سیالان یا گردنه کندیگان – ارتفاع 3840m

پیاده (2.5 کیلومتر) بروید به

Q- گوسفندسرای ونی – ارتفاع 3280m

پیاده (2.3 کیلومتر) بروید به

R- چشمه گورخانی – ارتفاع 2740m

پیاده (2 کیلومتر) بروید به

S- گردنه راه گردن در بالای مسیر هزارچم – ارتفاع 2630m

پیاده (2.3 کیلومتر) بروید به

T- جنگل خانه بن در پایین مسیر هزارچم – ارتفاع 2200m

پیاده (900 متر) بروید به

T- چشمه ورگ بن – ارتفاع 2200m

پیاده (500 متر) بروید به

U- دره هرتنگ و رودخانه هالوکله – ارتفاع 1900m

پیاده (150 متر) بروید به

U- جانپناه یادبود – ارتفاع 1890m

پیاده (1.8 کیلومتر) بروید به

V- دشت دریاسر – ارتفاع 1710m

پیاده (1.5 تا 2 کیلومتر) بروید به

V- سه راهی پایین دشت دریاسر – ارتفاع 1680m

پیاده (2.5 کیلومتر) بروید به

W- روستای عسل محله – ارتفاع 1300m

پیاده بروید به

X- ابتدای مسیر آبشار سنگ بن چشمه – ارتفاع 1300m

با وسیله نقلیه (8 کیلومتر) بروید به

Y- سه راه عسل محله و برسه

با وسیله نقلیه (13 کیلومتر) بروید به

Y- سه راهی جاده سه هزار و دوهزار

با وسیله نقلیه (16 کیلومتر) بروید به

Z- تنکابن

نکات مهم و کلیدی حین صعود در این مسیر از شروع تا پایان

 

شروع کنید از ترمینال اتوبوس قزوین یا میدان غریب کش در ابتدای جاده الموت ( طبق جدول و فایل تراک جی پی اس GPS مسیریابی )

– بسته به محل اقامت شما، ترمینال اتوبوس قزوین یا میدان غریب کش در ابتدای جاده الموت، بهترین محل برای کرایه وسیله نقلیه یا شروع برنامه صعود قله سیالان از مسیرهای جنوبی و سمت استان قزوین است.

– جاده قزوین به الموت کوهستانی و پر پیچ و خم است. باید زمان کافی به این مسیر اختصاص دهید. در راه از رجایی دشت و سپس شهر معلم کلایه که مهمترین و بزرگترین شهر قبل از رسیدن به روستای هنیز در ابتدای مسیر صعود است عبور می کنید و می توانید ضمن پر نمودن باک اتومبیل، برخی از مایحتاج خود را از آنها تهیه کنید.

– بعد از معلم کلایه از چند روستای کوچک در کنار جاده اصلی شامل روستای شهرک، روستای شریف آباد و روستای محمود آباد عبور می کنید. رودخانه الموت نیز در حاشیه جاده اصلی قرار دارد.

روستای هنیز, Haniz Village
روستای هنیز, Haniz Village

– ابتدای جاده روستای هنیز در محل سه راهی هرانک در نقشه و تراک جی پی اس مسیر مشخص شده است. وارد جاده آسفالت فرعی روستای هنیز شوید. بعد از عبور از روستای هرانک و دره الون جاده ارتفاع می گیرد و به روی یال کوه می رود تا به روستای اتان برسید.

– جاده تا روستای آتان مناسب است. از اتان تا هنیز جاده اسفالت است اما کیفیت پایینی دارد. امامزاده عبدالله بر روى تپّه‏ اى مشرف به درّه و روستای اتان در منطقه شهرت دارد. صحن امامزاده وسیع و دارای امکانات مناسب است. تزئینات ضریح و بنای امامزاده نیز قابل تامل و زیباست. می توانید قبل از صعود از امامزاده عبدالله اتان نیز دیدن کنید.

– کمی بعد از روستای اتان به ابتدای مسیر جاده روستای طاله، روستای چوسر و امامزاده قاسم چوسر می رسید. طول این جاده خاکی و فرعی نزدیک به 3 کیلومتر است و از رودخانه خشخوشه در کف دره هنیز عبور می کند تا به روستای طاله و سپس روستای چوسر برسد. امامزاده قاسم نیز در روستای چوسر قرار دارد. اگر دارای وسیله نقلیه مناسب و فرصت کافی هستید می توانید قبل از صعود سیالان از روستاهای این مسیر نیز دیدن کنید. درغیر اینصورت به مسیر جاده ادامه دهید و بعد از عبور از روستای کلایه مستقیما به سمت روستای هنیز بروید.

روستای هنیز, Haniz Village
روستای هنیز, Haniz Village

– هنیز روستایی کوهستانی و سرسبز در انتهای جاده آسفالت است. روستای هنیز به سبب صعود به قله سیالان به شهرت رسیده است. هنیز دارای خانه کوهنورد و اقامتگاههای محلی است. موقعیت یک پارکینگ با فضای خوب در کنار دهیاری هنیز مشخص شده است. غیر از آن در نقاط دیگر روستا نیز می توانید وسیله نقلیه خود را پارک نمایید. کوهنوردان می توانند از امکانات مسجد و امامزاده روستا استفاده کنند.

– بسیاری از کوهنوردان برای حمل کوله های سنگین خود تا پناهگاه، از هنیز قاطر کرایه می کنند. حتی امکان کرایه قاطر برای حمل کوله تا گردنه و پس از آن نیز وجود دارد که البته هزینه بسیار بیشتری دارد. خدمات قاطر و حمل کوله تبدیل به یکی از منابع درآمد مردم روستای هنیز شده است. برای این منظور لازم است قیمت را از قبل قطعی کنید و مراقب باشید تا قاطر بارگیری و حرکت نکرده است کوله های خود را روی زمین رها نکنید. کوله های سنگین خود را ترجیحا در گونی بگذارید و نام و نام خانوادگی خود یا گروهتان را روی آن بنویسید تا آسیب نبیند یا گم نشود. اگر گونی نداشته باشید می توانید در روستای هنیز خریداری کنید. ضمنا راهنمای محلی برای صعود به سیالان نیز در هنیز وجود دارد و می توانید هماهنگی لازم را انجام دهید. توجه کنید لازم است حتما یک کوله سبک برای رفع نیاز در پیمودن مسیر برای خود نگه دارید و همه بار را به قاطرها نسپارید.

– برای صعود به قله سیالان نخست باید به سمت رودخانه بروید. از چند مسیر می توان به سمت رودخانه هنیز در پایین دست روستا رفت و صعود را از یال مقابل کوه شروع کرد. دو مسیر که از کوچه باغ های هنیز عبور می کنند و به رودخانه منتهی می شوند در نقشه مشخص شده اند. مسیر پر تردد تر مسیری است که ارتفاع کمتری دارد و از ورودی روستا شروع می شود. در این مسیر قبل از رودخانه از کنار یک چشمه نیز عبور می کنید. مسیر دوم از پارکینگ وسط روستای هنیز شروع می شود و ابتدای مسیر با تابلوی “به طرف سیالان” مشخص شده است. باغات هنیز پر از درختان گردو و میوه است.

– یک پل چوبی بر روی رودخانه هنیز وجود دارد و عبور از رودخانه را برای کوهنوردان ساده تر می کند. مسیر پاکوب بعد از پل چوبی را ادامه دهید. کمی بعد به سه راهی دره هنیز می رسید. در این نقطه باید دقت کنید و وارد پاکوب سمت چپ شده یال را با شیب زیاد بالا بروید. بسیاری از کوهنوردان به اشتباه مسیر مستقیم که به طرف کف دره می رود را بر می گزینند و بعد ناچار می شوند برای اصلاح مسیر شیب بسیار زیادی را متحمل شوند.

سه راهی دره هنیز, Haniz Valley 3Ways
سه راهی دره هنیز, Haniz Valley 3Ways

– از محل سه راهی به بعد وارد منطقه ای پوشیده از درختان کاج و سرو و انواعی دیگر از درختان می شوید. شیب مسیر در ابتدا کمی زیاد است اما بعد از حدود یک ساعت به تدریج شیب کمتر می شود. ممکن است باز هم با پاکوبهای فرعی مواجه شوید و باید دقت نمایید از مسیر اصلی خارج نشوید. یکی از این پاکوبهای انحرافی یک مسیر شن اسکی بعد از ارتفاع 2400 متر است که دوباره به پاکوب اصلی می رسد و مسیر آن مشخص شده است. توصیه می شود حتی برای فرود و بازگشت از قله نیز از این مسیر استفاده نکنید.

درختان در مسیر هنیز, Trees in Haniz Route
درختان در مسیر هنیز, Trees in Haniz Route

– چشمه ای نیز در حوالی ارتفاع 2700 متر در نقشه مشخص شده است که متاسفانه دائمی نیست و معمولا در نیمه دوم تابستان یا پاییز خشک می شود.

– سرانجام در ارتفاع 2860 متری و در فاصله زیاد از روستای هنیز به یک چشمه دائمی به نام چشمه گل پری می رسید. رودخانه کوچکی هم کنار چشمه جاری است. چشمه گل پری و چشمه پناهگاه، مطمئن ترین چشمه های دائمی مسیر هنیز تا قبل از قله سیالان هستند.

چشمه گل پری, Gol Pari Fountain
چشمه گل پری, Gol Pari Fountain

– حدود 500 متر بعد از چشمه گل پری به یک چشمه دائمی دیگر می رسید هر چند کیفیت چشمه گل پری بالاتر است و بهتر است همان جا بطری های خود را پر کنید.

– در ادامه مسیر بر حسب فصل از یک یخچال و تونل برفی تشکیل شده روی رودخانه کوچکی عبور می کنید. این رودخانه آبهای شمال شرقی کوه کورمیان را به سمت دره هنیز هدایت می کند. بعد از عبور از یخچال مذکور در مسیر پاکوب از شیب تند بالا بروید تا به سه راهی گوسفندسرای عشایر هنیز برسید.

– بسیاری از کوهنوردان به اشتباه در محل سه راهی بجای مسیر پناهگاه که سمت راست است وارد پاکوب سمت چپ شده و به سمت گوسفندسرای عشایر هنیز می روند به همین دلیل ورودی مسیر سمت چپ را گاهی با سنگ می بندند و سنگ چینی به نشانه ی مسیر درست در ابتدای مسیر سمت راست قرار می دهند. مسیر سمت چپ که به گوسفندسرا می رسد نیز در نهایت منتهی به پناهگاه می شود اما طولانی تر است. مسیر عشایر هنیز و یکی از سه راهی های میانه ی ان مسیر نیز در نقشه مشخص شده است.

یخچال در مسیر هنیز, Glacier in Haniz Route
یخچال در مسیر هنیز, Glacier in Haniz Route

– به حرکت خود در مسیر اصلی ادامه دهید تا به پناهگاه سیالان برسید. جانپناه فلزی سیالان با نام زنده یاد رهنما قبادی نیز شناخته می شود. پناهگاه قبادی دارای دو طبقه بوده و ظرفیت آن بین 10 تا 15 نفر می باشد.

 

پناهگاه سیالان, Sialan Shelter
پناهگاه سیالان, Sialan Shelter

– خوشبختانه اطراف پناهگاه زمین صاف و مسطح است به همین دلیل با کنار زدن سنگها امکان زدن دهها چادر وجود دارد. نزدیک پناهگاه در فاصله حدود 50 متری غرب چند چشمه آب دائمی وجود دارد. چشمه پناهگاه آخرین چشمه دائمی مسیر جنوبی تا قبل از قله سیالان است و سایر چشمه های مرتفع تر ممکن است در برخی فصول خشک شوند.

– پس از پناهگاه پاکوب از شیبی تند در سمت شمال بالا می رود. در مسیر از دو چشمه دیگر عبور می کنید. به محل مناسب دیگری برای کمپ در ارتفاع 3600 متر یعنی تنها 250 متر کم ارتفاع تر از گردنه می رسید. کوهنوردانی که در روز اول برنامه فرصت کافی دارند از چشمه های نام برده شده آب برداشته و بجای پناهگاه در این محل چادر می زنند تا برای روز دوم که بسیار سنگین تر است زمان کافی داشته باشند. با این حال محل پناهگاه به دلیل وجود چشمه و ارتفاع کمتر، محل مناسب تری است.

– گردنه سیالان یا کندیگان بین قله سیالان در شرق و قله کندیگان در غرب قرار دارد. قله کندیگان بین مردم محلی به سیالان کوچک یا علم چال معروف است و نزدیک به 4000 متر ارتفاع دارد.

قله کندیگان, Kandigan Peak
قله کندیگان, Kandigan Peak

– برای صعود به قله سیالان از موقعیت گردنه باید مسیر رفت و برگشت طی شود. کوهنوردانی که با کوله سنگین صعود کرده اند ترجیح می دهند کوله های خود را روی گردنه در محلی مخفی یا رها کنند و پس از صعود به قله دوباره در بازگشت کوله را بردارند. در محل گردنه مکان مسطح و خوبی برای برپایی کمپ و صعود به قله با کوله سبک وجود دارد. اما گردنه فاقد چشمه می باشد و باد های سهمگینی در طول سال دارد.

– پاکوب بین گردنه تا قله کاملا مشخص است. در مسیر باید یکی دو قله کوچک را از دامنه جنوبی آنها تراورس نمایید زیرا دامنه های شمالی برفگیر تر هستند و معمولا دارای یخچال های بزرگی می باشند. همینطور که مسیر خود را به سوی قله طی می کنید مناظر این یخچال ها که در دامنه شمالی قرار دارند بخصوص در فصل بهار بسیار باشکوه است. نزدیک قله سیالان نیز دوباره پاکوب کمی به دامنه سمت جنوب(راست) کشیده می شود و در نهایت با دور زدن کامل قله از سمت شمال آن به قله سیالان می رسد.

– در مورد نام قله سیالان باورهای مختلفی وجود دارد. بعضی علت را سنگ‌های فراوان سیاه بر روی قله می‌دانند. با این وجود نام سیالان ظاهرا از سه یالان گرفته شده است زیرا در مرتفع ترین نقطه خود در قله محل برخورد سه خط الراس به یکدیگر می باشد.در صورت مساعد بودن هوا می‌توان از روی قله سیالان، قله‌های منطقه تخت سلیمان شامل علم کوه و هفت خوان را در جنوب شرقی، قله‌ خشچال را در غرب، قله سماموس را در شمال غرب و قله شاه البرز را در جنوب مشاهده کرد.

قله سیالان, Sialan Peak
قله سیالان, Sialan Peak

– اگر قصد فرود از مسیر خط الراس به سمت گردنه سلمبار را ندارید از قله سیالان به گردنه سیالان بازگردید. از محل گردنه سیالان می توانید از طریق مسیر هنیز یا مسیر آبشار خشکه به سمت استان قزوین بازگردید اما بیشتر کوهنوردان ترجیح می دهند از طریق مسیر دریاسر و عسل محله به سمت تنکابن بروند. به همین دلیل در برنامه امین مانا، مسیر با عنوان هنیز به عسل محله معرفی شده است. با این حال کوهنوردانی که قصد صعود به سیالان از مسیر عسل محله دارند می توانند برنامه برعکس اجرا کنند.

– جبهه شمالی سیالان یکی از زیباترین مسیرهای کوهنوردی ایران درفصل بهار است. از گردنه سیالان تا دره هرتنگ و رودخانه هالوکله مسیر بسیار پرشیبی در پیش دارید. طی نمودن این بخش از مسیر به علت وجود یخچال ها و برفچال های پرشیب و پر پرف نیازمند آشنایی با تکنیکهای مربوط به برف و یخ و استفاده از کلنگ و کرامپون می باشد. پیمودن یخچالها در شب بدلیل یخ زدگی و کاهش دید بسیار خطرناک است. به همین دلیل بهتر است در محل مناسبی کمپ خود را برقرار کنید و ادامه مسیر را به روز بعد موکول کنید. پس از دره هرتنگ تا دشت دریاسر و عسل محله شیبها کمتر می شود.

یخچال های سیالان, Glaciers of Sialan
یخچال های سیالان, Glaciers of Sialan

– از گردنه سیالان تا گوسفندسرای ونی مسیر بر حسب فصل برفگیر و پر از یخچال و یا پر از سنگ ریزه است که باعث می شود فرود دشوار گردد. مسیر گردنه سیالان تا گوسفندسرای ونی به دلیل رانش یخچال ها در بخشهایی فاقد پاکوب مشخص است.

– گوسفندسرای ونی یا وینه که متعلق به فردی به نام امرالله است در میان کوهنوردان با نام ونیک یا وینی نیز معروف است. کنار گوسفندسرای ونی چشمه ای نیست اما آب برفچال وجود دارد. پس از گوسفندسرای ونی یخچالهای زیادی بر حسب فصل وجود دارد. برخی کوهنوردان برای ساده تر کردن فرود خود یا تفریح در یخچال ها خود را سر می دهند و یا اینکه با کمک سخمه باتوم، اسکی می کنند. افزایش سرعت سر خوردن روی یخچال می تواند گاهی مخاطره آمیز باشد و باید با کاهش سرعت و ترمز روی برف بسیار احتیاط نمود.

– با ادامه مسیر باید از مسیر یخچال ها در کف دره خارج شده و وارد پاکوبی شوید که دامنه شرقی دره را تراورس می نماید. اولین چشمه مهم در مسیر فرود از جبهه شمالی سیالان، چشمه گورخانی است.

چشمه گورخانی, Gurkhani Fountain
چشمه گورخانی, Gurkhani Fountain

– در کنار چشمه گورخانی فضای صاف محدود برای کمپ اضطراری در حد یکی دو چادر وجود دارد. محل اصلی خروجی آب چشمه گورخانی کمی بالاتر از پاکوب اصلی است و باید ارتفاع بگیرید و بازگردید. چشمه گورخانی نیز دائمی نیست و بر حسب میزان بارندگی از اواسط تابستان یا اوایل پاییز خشک می شود. کوهنوردانی که در اواخر تابستان یا پاییز به سیالان صعود می کنند باید بیشتر از آب برف استفاده کنند.

– پس از چشمه گورخانی از یکی دو رودخانه کوچک که در شیب زیاد قرار دارند عبور می کنید. در محل های مذکور تا قبل از اواخر تابستان یا پاییز، برفچال هایی تشکیل می شود که عبور از آنها به دلیل شیب زیاد خطرناک است و گاهی نیاز دارید از طناب برای حمایت نفرات و جلوگیری از سقوط استفاده کنید.

یخچال در مسیر دریاسر, Glacier in Daryasar Route
یخچال در مسیر دریاسر, Glacier in Daryasar Route

– در ادامه مسیر پاکوب از محل صاف بزرگی عبور می کنید که برای تعداد زیادی چادر فضا دارد اما فاقد چشمه آب است. برخی از گروههای کوهنوردی که تعداد نفرات آنها زیاد است از چشمه گورخانی، آب به اندازه کافی برمی دارند و سپس در این محل کمپ خود را برقرار می کنند. موقعیت این محل کمپ در نقشه و تراک جی پی اس سیالان مشخص شده است. البته دقت نمایید قبل از گردنه یک آبشخور فلزی برای چهارپایان وجود دارد که برای خوردن مناسب نیست.

– از محل گردنه راه گردن می توانید منظره کم نظیری از دشت دریاسر و جنگلهای اطراف را ببینید. بلافاصله پس از گردنه راه گردن که با نام گردنه دو هزار یا گردنه هزارچم هم شناخته می شود پاکوب با شیب زیاد در مسیری زیگزاگ به سمت دشت قبل از جنگل خانه بن پایین می رود. مسیر مذکور نیز با نام مسیر هزارچم یا مسیر هزار پیچ شناخته شده است.

– پس از رسیدن به پایین مسیر هزارچم، شیب کمی کاهش پیدا می کند اما دوباره با ورود به جنگل خانه بن یا جنگل خانه بر شیب افزایش می یابد. در ابتدای جنگل خانه بر به یک سه راهی می رسید. مسیر راست(شرق) به سمت منطقه عشایری خانه بن که گوسفندسرای مشهوری در منطقه است می رود و مسیر سمت چپ با کاهش ارتفاع به سمت دره هرتنگ و دریاسر می رود. بنابراین وارد مسیر سمت چپ شوید. چشمه ورگ بن در میانه ی جنگل خانه بن، با کیفیت و گواراست. چشمه مذکور با نام چشمه ولگه بن یا چشمه پیرزن هم شناخته می شود.

– در انتهای جنگل خانه بن به یک درب چوبی می رسید و پس از عبور از آن وارد تنگه یا دره هرتنگ می شوید. دره هرتنگ با بستر سنگلاخی وسیع محل عبور رودخانه هالوکله یکی از سرشاخه های رودخانه دو هزار است.

– پس از ورود به دره هرتنگ در فاصله 150 متری در سمت شرقی دره به جانپناه دره هرتنگ یا جانپناه یادبود می رسید. جانپناه یادبود در یک اشکفت و زیر یک گرده سنگی ساخته شده است. جانپناه یادبود فضای محدودی دارد اما با توجه به وجود چشمه گوارایی که دارد می توانید در صورت نیاز کنار آن نیز چادر بزنید.

جانپناه یادبود در دره هرتنگ, Yadbud Shelter in Hertang Valley
جانپناه یادبود در دره هرتنگ, Yadbud Shelter in Hertang Valley

– پس از جانپناه یادبود از رودخانه عبور کنید. پاکوب اصلی در غرب رودخانه قرار دارد و بهتر است از همان سو پیش بروید. در انتهای دره هرتنگ از یک جانپناه کوچک سنگی دیگر که اینبار در سمت غربی دره قرار دارد نیز عبور می کنید. جانپناه سنگی مذکور کیفیت پایین تری نسبت به جانپناه قبلی دارد و حتی سقف آن با نایلون و شاخه درختان استوار شده است.

پس از جانپناه سنگی دره کمی فراخ تر می شود.  از اینجا منطقه شکار ممنوع دوهزار و سه هزار شروع می شود. در نهایت به دشت دریاسر می رسید. در دشت دریاسر دو نهر آب یکی در  غرب و دیگری در میانه و شرق جاری است. اولی از اردیبهشت تا مرداد ماه و دومی در تمام طول سال جریان دارند. بخش غربی دشت که چراگاه گاوها می باشد پوشیده از علف های بلند با گل های زردرنگ و بخش شرقی آن بیشه زار است. در شرق دریاسر درختان میوه جنگلی مانند ازگیل وحشی، آلو، گلابی وحشی و … به وفور دیده می شوند.

دشت دریاسر, Daryasar Plain
دشت دریاسر, Daryasar Plain

– دشت دریاسر در مازندران به سبب زیبایی معروف است. گردشگران زیادی از روستای عسل محله با هدف دیدن دریاسر زحمت طی مسیر نسبتا طولانی را می کشند تا آن لذت دیدن ان را بچشند. بنابراین ممکن است غیر از کوهنوردان، گردشگران زیادی را نیز ببینید. خوشبختانه مشکلی برای یافتن محل مناسب کمپ وجود ندارد زیرا دشت دریاسر بسیار وسیع است. با این وجود یکی از محلهای مناسب برای این منظور علامت گذاری شده است.

– بستر دشت دریاسر باتلاقی است و تردد در آن ممکن است بر حسب فصل برنامه شما را به زحمت زیادی بیندازد. پاکوبهای متقاطع زیادی در این منطقه وجود دارند که گیج کننده هستند. بهتر است از سمت شرق یا غرب دشت را دور بزنید تا به تپه ی شمال دشت دریاسر و ابتدای پاکوب عسل محله برسید. مسیر اصلی غربی است که از کنار کلبه گاوداران عبور می کند و در فاصله حائل بین دشت و کوه های اطراف قرار دارد. پاکوب غربی دشت دریاسر مسیر مطمئن اما طولانی تری است. از سمت شرق نیز میتوان با مسیری کوتاه تر به نسبت مسیر غربی طبق نقشه مستقیما به سمت ابتدای پاکوب عسل محله رفت. در مسیر شرقی دشت قبل از سه راهی باید از رودخانه نیز عبور کنید.

– بعد از دشت دریاسر از پاکوب سمت شرق تپه بزرگ شمال دشت عازم عسل محله شوید. با پشت سر گذاشتن تپه دوباره وارد شیبهای جنگل سنگ بن و مسیری زیگزاگ می شوید. در انتهای مسیر زیگزاگ در ارتفاع 1500 متری سطح دریا به چشمه آب دائمی با نام سنگ بن چشمه می رسید که البته چند متری خارج از مسیر اصلی پاکوب است. مسیر فرعی چشمه توسط یک سنگ نگاره علامت گذاری شده است. ادامه مسیر پاکوب در دل جنگل و در دامنه غربی (غرب رودخانه) امتداد پیدا می کند تا در نهایت به اسل محله برسید.

جنگل سنگ بن, Sang Bon Forest
جنگل سنگ بن, Sang Bon Forest

– در انتهای جنگل سنگ بن و در نزدیکی روستای عسل محله از چشمه دیگری که دارای حوضچه است عبور می کنید. روستای اِسِل محله یا عسل محله دارای جاده آسفالت، آب و برق، چندین فروشگاه، خانه های کرایه ای، امامزاده و مسجد، تلفن و آنتن دهی تلفن همراه می باشد. در زمستان معدودی در آن باقی می مانند و مانند تابستان و فصول معتدل رونق ندارد. درخت کهنسال و معروفی نیز در روستای عسل محله وجود دارد. در عسل محله امکان شبمانی در امامزاده ها وجود ندارد.

 

– کسانی که فرصت کافی دارند می توانند در قالب یک برنامه طبیعت گردی نیم روزه از آبشار سنگ بن در نزدیکی روستای اسل محله نیز دیدن کنند. آبشار سنگ بن نیز در دل جنگل سنگ بن قرار دارد و مسیر آن به موازات مسیر دریاسر اما در دامنه شرقی دره است. مسیر رفت و برگشت است و برای طی نمودن مسیر 3 کیلومتری(رفت و برگشت حدود 6 کیلومتر) باید حدود 500 متر از عسل محله ارتفاع بگیرید. می توانید برنامه سیالان و دشت دریاسر را بصورت ترکیبی در قالب یک برنامه کوهنوردی و طبیعت گردی و در دو سطح اجرا کنید. در این صورت آبشار سنگ بن نیز در کنار دشت دریاسر بخشی از برنامه طبیعت گردی گروه می تواند باشد.

– در نهایت روستای عسل محله را ترک کنید. با عبور از روستای هلوکله و رودخانه دوهزار به روستای کلیشم و سپس سه راهی جاده اصلی دوهزار می رسید. در ادامه از روستای اشتوج نیز عبور می کنید. سه راهی جاده های دوهزار و سه هزار نیز در نقشه مشخص شده است. جاده سه هزار به سمت استان قزوین می رود و اگر قصد تنکابن داشته باشید باید مسیر مستقیم را به سمت روستای قلعه گردن و سپس تا تنکابن طی نمایید.

برنامه صعود قله سیالان از مسیر آبشار خشکه – مسیر غربی

 

شروع کنید از ترمینال اتوبوس قزوین یا میدان غریب کش در ابتدای جاده الموت ( طبق جدول و فایل تراک جی پی اس GPS مسیریابی )

– بسته به محل اقامت شما، ترمینال اتوبوس قزوین یا میدان غریب کش در ابتدای جاده الموت، بهترین محل برای کرایه وسیله نقلیه یا شروع برنامه صعود قله سیالان از مسیرهای جنوبی و سمت استان قزوین است.

– جاده قزوین به الموت کوهستانی و پر پیچ و خم است. باید زمان کافی به این مسیر اختصاص دهید. در راه از رجایی دشت و سپس شهر معلم کلایه که مهمترین و بزرگترین شهر قبل از رسیدن به روستای هنیز در ابتدای مسیر صعود است عبور می کنید و می توانید ضمن پر نمودن باک اتومبیل، برخی از مایحتاج خود را از آنها تهیه کنید.

– بعد از معلم کلایه از چند روستای کوچک در کنار جاده اصلی شامل روستای شهرک، روستای شریف آباد و روستای محمود آباد عبور می کنید. رودخانه الموت نیز در حاشیه جاده اصلی قرار دارد. ابتدای جاده گازرخان و خشکچال قبل از سه راهی هرانک قرار دارد و برای صعود از مسیر آبشار خشکه باید وارد آن شوید.

– حدودا 6.2 کیلومتر بعد از پل تنگه عمیق گرماگلو عبور می کنید و یک کیلومتر بعد نیز وارد روستای گردشگری گازرخان می شوید. ابتدای مسیر پیاده روی قلعه الموت کمی بعد از روستای گازرخان و در سمت راست جاده قرار دارد. کل مسیر آسفالت است. با تنها یک کیلومتر پیاده روی و افزایش ارتفاع 100 متر می توانید از قلعه استراتژیک و تاریخی حسن صباح دیدن کنید. این گردش تاریخی می تواند قبل از صعود به قله سیالان بسیار جذاب باشد.

– 5 کیلومتر بعد به روستای خشکچال می رسید. باغات آلو و گیلاس فراوانی اطراف روستاهای گازرخان و خشکه چال را احاطه کرده اند و دیدنی می باشند. پس از خشکچال جاده خاکی با کیفیت پایین به طول حدود 5.5 کیلومتر را در پیش دارید تا با عبور از رودخانه رودپی به جاده انرژی اتمی برسید. یک کیلومتر بعد باید ماشین را پارک کنید و طبق تراک مسیر و نقشه صعود خود را شروع نمایید.

– تنها 1.5 کیلومتر ابتدایی مسیر از کنار رودخانه پیش می رود. در ادامه باید به روی یال کوه کورمیان بروید تا با طی نمودن حدود 6 کیلومتر و افزایش ارتفاعی در حدود 1000 متر روی خط الراس برسید. 3.5 کیلومتر نیز روی خط الراس طی کنید تا به سه راهی مسیر هنیز به قله سیالان در نزدیکی گردنه سیالان برسید. ادامه برنامه نیز طبق برنامه هنیز به عسل محله است. متاسفانه امکانات و چشمه های خوبی در این مسیر وجود ندارد و اطلاعات و عکسهای کمی نیز از آن موجود است. به همین دلیل پیمودن آن چندان توصیه نمی شود.

برنامه صعود قله سیالان از گردنه سلمبار در جاده سه هزار – مسیر جنوب شرقی

 

شروع کنید از ترمینال اتوبوس قزوین یا میدان غریب کش در ابتدای جاده الموت ( طبق جدول و فایل تراک جی پی اس GPS مسیریابی )

– بسته به محل اقامت شما، ترمینال اتوبوس قزوین یا میدان غریب کش در ابتدای جاده الموت، بهترین محل برای کرایه وسیله نقلیه یا شروع برنامه صعود قله سیالان از مسیرهای جنوبی و سمت استان قزوین است.

– جاده قزوین به الموت کوهستانی و پر پیچ و خم است. باید زمان کافی به این مسیر اختصاص دهید. در راه از رجایی دشت و سپس شهر معلم کلایه که مهمترین و بزرگترین شهر قبل از رسیدن به روستای هنیز در ابتدای مسیر صعود است عبور می کنید و می توانید ضمن پر نمودن باک اتومبیل، برخی از مایحتاج خود را از آنها تهیه کنید.

– بعد از معلم کلایه از چند روستای کوچک در کنار جاده اصلی شامل روستای شهرک، روستای شریف آباد و روستای محمود آباد عبور می کنید. رودخانه الموت نیز در حاشیه جاده اصلی قرار دارد. بعد از سه راهی هرانک وارد جاده سه هزار به سمت مازندران بشوید.

– از روستای پیچه بن و سپس کاروانسرای تاریخی پیچه بن عبور کنید تا به گردنه سلمبار یا سلج انبار برسید. از سه راهی هرانک تا گردنه سلج انبار نزدیک به 35 کیلومتر راه در پیش دارید و بخش عمده مسیر آسفالت شده است. می توانید از تنکابن نیز با 16 کیلومتر طی مسیر به سه راهی جاده های دوهزار و سه هزار رسیده وارد جاده سه هزار شوید. سپس با طی نمودن 53 کیلومتر به گردنه سلنبار بیایید.

– از گردنه سلمبار که با نامهای سلج انبار و سلنبار نیز شناخته می شود می توانید نزدیک به 4.5 کیلومتر دیگر طبق تراک مسیر با ماشین پیش بروید تا به معدن گچ برسید. ادامه مسیر پیاده روی به طول نزدیک به 13 کیلومتر تماما بر روی خط الراس است. از چند گردنه و قله دال مرز به ارتفاع 3500 متر عبور می کنید. خط الراس جاهای مناسبی برای شب مانی دارد و یکی از آنها در نقشه و تراک مسیر مشخص شده است. نهایتا به قله سیالان خواهید رسید و برای فرود می توانید همین مسیر یا سایر مسیرها را انتخاب نمایید. متاسفانه در این مسیر نیز امکانات و چشمه های خوبی وجود ندارد و اطلاعات و عکسهای کمی نیز از آن موجود است. به همین دلیل پیمودن آن چندان توصیه نمی شود.

 

این برنامه، نقشه و فایل GPS(ثبت شده در گوگل)، یک پکیج ویژه و پیش نویس اجرای صعود قله سیالان برای یک تورلیدر است. استفاده از این اطلاعات در سایتهای گردشگری بدون پیوند مطلب به امین مانا یا ذکر منبع پیگرد قانونی دارد.

اطلاعات و سایر نکات مهم صعود به قله سیالان چیست؟

در مسیر جنوبی به ندرت و در نقاط محدودی آنتن دهی تلفن همراه وجود دارد. روستای هنیز و گردنه سیالان آنتن دهی بهتری دارند اما در بقیه نقاط بخصوص در جانپناه تماس مشکل است. در مسیر شمالی نیز آنتن دهی از گردنه تا پایین مسیر هزار چم تقریبا وجود ندارد اما پس از آن وضعیت بهتری پیدا می کند.

تا تیرماه وضعیت چشمه ها در مسیر صعود سیالان عموما خوب است اما پس از آن به تدریج بعضی از چشمه ها خشک می شوند. مسیر صعود سیالان از هنیز دارای چشمه های مطمئن تری است.

عبور از یخچال ها و برفچال ها و تراورس آنها در برنامه صعود به سیالان نیاز به دقت و رعایت ایمنی دارد. استفاده از کرامپون و کلنگ در برخی یخچال ها ضروری است.

وضعیت آب و هوا برای اجرای موفق این برنامه اهمیت حیاتی دارد و لازم است دست کم یک تا سه روز قبل از سفر دوباره آب و هوا را بررسی کنید.

بدلیل ازدحام در روزهای تعطیل سعی کنید در روزهای عادی برای صعود خود برنامه ریزی کنید.

بهترین سفرنامه ها و گزارش برنامه های صعود به قله سیالان کدام هستند؟

لینک گزارش باشگاه اسپیلت تهران 
صعود قله سیالان ـ خرداد 1395

لینک گزارش باشگاه کوهنوردی بامداد آرکا 
صعود قله سیالان – خرداد 1397

لینک گزارش گروه کوهنوردی ام اس سنتر 
صعود به قله سیالان ـ مهر 1398

لینک گزارش گروه کوهنوردی نشاط زندگی – نیما اسماعیلی 
قله سیالان، الموت به تنکابن – مرداد 1394

شما نیز می توانید گزارش خود را برای ما ارسال کنید.

 

با تبلیغ تور، اقامتگاه و سایر خدمات گردشگری خود در این صفحه بیشتر دیده شوید. آگهی سری اول رایگان است.
تماس با ما

خدمات مفید در این منطقه

آقای عیسی قبادی خدمات حمل کوله با قاطر - روستای هنیز ۰۹۹۰۱۶۶۱۸۸۹
آقای صفری خدمات حمل کوله با قاطر - روستای هنیز ۰۹۱۰۰۴۱۶۹۱۴
آقای قبادی دهیار روستای هنیز ۰۹۱۹۱۸۹۵۷۰۱
آقای طهماسبی عضو شورای روستای هنیز ۰۹۱۹۵۲۰۳۱۲۲

دریافت رایگان فایل GPS مسیر برنامه و مسیریابی روی گوشی حین سفر

اگر برنامه مسیریابی با قابلیت ساپورت فایلهای KML بر روی گوشی خود ندارید، اپلیکیشن MAPS.ME را نصب کنید. بهترین اپلیکیشن مسیریاب با نقشه آفلاین مسیریابی در سفر و طبیعت بدون نیاز به اینترنت

 

پرسشهای شما از سفر به این منطقه بلافاصله پاسخ داده می شود لطفا پایین همین صفحه پیام بگذارید و صرفا جهت سفارش طراحی اختصاصی برنامه یا آگهی، مستقیما تماس بگیرید.

 

برای ادامه برنامه بهترین جاهای دیدنی اطراف قله سیالان کجا هستند؟

 

سفر به جواهرده
پیمایش گرسماسر به رامسر
سفر به گرسماسر
سفر به جنت رودبار
سفر به جنگل دالخانی
سفر به قزوین

 

برای دیدن همه جاهای دیدنی استان قزوین، سفرها و صعودهای استان قزوین را ببینید.

 

برای دیدن سایر جاهای دیدنی ایران یکی از نزدیک ترین استانهای همسایه زیر را انتخاب کنید.

 

سفر به استان البرز
سفر به استان تهران
سفر به استان زنجان
سفر به استان قم
سفر به استان گیلان
سفر به استان مازندران
سفر به استان مرکزی
سفر به استان همدان

به زودی منتشر می شود:

سفر به دریاچه اوان، سفر به روستای آتان، سفر به معلم کلایه، سفر به پیچ بن، سفر به رازمیان، سفر به تاکستان، سفر به آوج، سفر به روستای هیر، سفر به روستای حصار، سفر به آبشار ورچر، سفر به ایوان نیاق، سفر به آبگرم یله گنبد، سفر به الموت، صعود به قله خشچال

 

به راحتی برنامه سفر مطابق با علایق و نیازهای خود را پیدا کنید!

9 پاسخ

  1. سلام و درود
    یک مشورت و راهنمایی در مورد برنامه سیالان می خواستم از حضورتون بگیرم
    مبدا: روستای هنیز
    مقصد : گردنه زیرقله که سرازیر می شویم به سمت دریاسر
    که کمی بالاترازپناهگاه است.
    17-19 تیر ماه ایشالا
    ممکنه با کسی آشنایی داشته باشید یا معرفی کنید که برای هزینه ها و شرایط تامین 5 عدد قاطر راهنمایی کنند

    1. سلام. با آقای عیسی قبادی (09901661889) از اهالی روستای هنیز که خدمات حمل کوله با قاطر دارند تماس بگیرید.

      1. با ایشان تماس گرفتم تلفنشان در دسترس نبود چند بار شماره دیگری موجود است؟

        1. تلفن روستاییان بیشتر مواقع در دسترس نیست بخصوص که پنجشنبه و جمعه میروند کوه. پیام بگذارید و یک یا دو روزی منتظر بمانید یا شب تماس بگیرید که برگشته باشند خانه
          علاوه بر ایشان می توانید با آقای صفری با شماره تلفن 09100416914 نیز تماس بگیرید.
          اما اگر باز هم موفق نشدید می توانید با آقای قبادی دهیار هنیز با شماره تلفن09191895701 و یا آقای طهماسبی در شورای هنیز با شماره تلفن09195203122 نیز تماس بگیرید تا شماره تلفن های دیگری برای کرایه قاطر در اختیار شما بگذارند.
          صعود موفقی داشته باشید.

  2. درود، ممنون از اطلاعات دقیق و مفیدتون
    برای خروج از روستای عسل محله شخصی رو میشناسید که بتونن شش هفت نفر رو از روستا ببرن به تنکابن؟ وانت یا مینی بوس
    میخواستم از قبل با محلی ها هماهنگ کنم و هیچ اطلاعاتی نیافتم
    ممنون

    1. درود. سپاسگزارم
      شماره تلفن وانت در عسل محله سراغ ندارم اما از تنکابن شماره چند نفر را می فرستم. در هر حال کرایه را رفت و برگشت حساب می کنند چه از تنکابن بیاد عسل محله و برگردد چه برعکس. با افراد مذکور تماس بگیرید و مذاکره کنید یا خودشون بهتون سرویس می دهند یا معرفی می کنند.
      ۰۹۰۱۴۵۸۰۷۱۲ – ۰۹۱۱۶۴۹۹۳۹۶ – ۰۹۳۳۶۰۸۹۶۹۱ – ۰۹۱۱۶۸۶۱۳۸۴ – ۰۹۱۱۴۸۹۶۴۱۸ – ۰۹۳۹۸۱۶۳۰۹۸

  3. با سلام و خسته نباشید
    بهترین و جامع ترین و کامل ترین اطلاعاتی که میشد برای صعود سیالان پیدا کنم تو این سایت بود
    یعنی با این اطلاعات طرف کور هم باشه راه و پیدا میکنه و راحت صعود میکنه.ممنون

  4. با تشکر از سایت امین مانا بابت اطلاعات دقیق و کاربردی جهت صعود به قله سیالان.

  5. درود بر شما کوهنوردان گرامی بنده به همراه بقیه اعضا گروه کوهنوردی برنامه صعود به سیالان و فرود از دامنه شمالی تا روستای عسل محله را با موفقیت اجرا نمودیم . گزارش دقیق شما و به خصوص جداول مربوطه بسیار بسیار کمک نمودند که گروه مسیر و زمان را مدیریت درست نماییم . بسیار سپاسگزاریم از شما بایت گزارش ارزنده و مفیدتان . موفق باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *