برای یافتن سفر بر اساس علایق و نیازهای خود

راهنمای سفر در ایران برای همه

گام به گام صعود به قله شیرکوه با فایل GPS

شما همیشه نیاز به راهنما یا خرید تور ندارید. با این برنامه ی دقیق، تورلیدر خود در صعود به قله شیرکوه باشید.

چرا باید به قله شیرکوه صعود کرد؟

 

– بدلیل وجود چند پناهگاه و چشمه در مسیر صعود، یکی از ساده ترین قلل بالای 4000 متر ارتفاع ایران برای صعود کوهنوردان کم تجربه در صعودهای طاقت فرسا، شیرکوه است.

– پناهگاههای شیرکوه روی خط الراس قرار دارند و به راحتی می توانید سختی برنامه را بین دو روز تقسیم کنید به همین دلیل برنامه صعود شیرکوه را می توان برای کوهنوردان با آمادگی جسمانی متوسط نیز اجرا کرد.

– وجود قلهٔ شیرکوه در وسط کویر باعث شده هفتمین کوه بلند ایران از نظر برجستگی نسبت به مناطق پست و کویری اطرافش و یکی از ۱٬۵۱۵ قلۀ بسیار برجستهٔ جهان به‌ شمار برود.

– شیرکوه به عنوان بلندترین قله استان یزد در لیست پروژه ملی سیمرغ کوههای ایران قرار دارد.

– شیرکوه از فاصله دور مانند یک شیر خفته بر دستان خویش به نظر می رسد که منظره ای بسیار دیدنی است و به همین دلیل چنین نام گذاری شده است.

– شیرکوه تامین کننده اصلی آب قناتهای استان یزد و تنها منبع آب دائمی منطقه است به همین دلیل به آن لقب مادر یزد را داده اند و بایست این کوه مهم را از نزدیک لمس کرد.

– بدلیل وجود جاده خاکی تا قله شیرکوه و آنتن دهی تلفن همراه در بیشتر نقاط مسیر صعود بدلیل وجود دکل مخابراتی روی قله، شیرکوه یکی از ایمن ترین قلل بلند ایران برای امداد رسانی محسوب می شود.

– شیرکوه در سراسر زمستان پوشیده از برف است و پیست اسکی سخوید در جنوب غربی شیرکوه تنها پیست اسکی استان یزد و مناطق همجوار آن است.

– روستای ده بالا در مبدا صعود شیرکوه، یکی از روستاهای خوش آب و هوا و محبوب بین ثروتمندان یزد است و وجود تردد زیاد، به آبادانی روستا و ایجاد امکانات رفاهی مانند هتل، رستوران و فروشگاه در ده بالا کمک کرده است.

– شهر یزد دارای ایستگاه قطار، فرودگاه و جاده های خوب است همچنین جاده دسترسی از شهر یزد به تفت و سپس روستای ده بالا سراسر آسفالت و دارای کیفیت مطلوب است.

 

آنچه پیش از تصمیم صعود به قله شیرکوه باید حتما بدانید

قله شیرکوه کجاست؟

شیرکوه در 50 کیلومتری جنوب غربی شهر یزد در ابتدای مسیر جاده یزد به شیراز قرار دارد و بخشی از شهرستان تفت محسوب می شود. شیرکوه جزو کوه‌های منفرد است اما گاهی آن را به عنوان بخشی از رشته‌ کوه مرکزی ایران به حساب می آورند. در حقیقت شیرکوه محبوب ترین قله بلند در مرکز ایران است.

ارتفاع قله شیرکوه از سطح دریا و پای کوه در مبدا صعود چقدر است؟

قله شیرکوه 4055 متر از سطح دریا ارتفاع دارد. مهمترین مبدا صعود قله شیرکوه در انتهای محله شیخ علیشاه روستای ده بالا است و ارتفاعی معادل 2600 متر از سطح دریا دارد بنابراین کوهنوردان از این نقطه باید 1455 متر ارتفاع بگیرند تا به قله شیرکوه برسند.

مسیرهای صعود به قله شیرکوه کدام هستند؟

دورتادور قله و خط الراس شیرکوه از سمت غرب، شرق و جنوب را دیواره های رفیع فرا گرفته است بنابراین بیشتر مسیرهای صعود به قله شیرکوه فنی یا صعب العبور هستند. با این وجود قله شیر کوه دارای یک مسیر جاده خاکی از سمت شمال و یک مسیر کوهنوردی استاندارد و بدون نیاز به درگیری با سنگ از سمت شمال شرقی است که مسیر اخیر تنها مسیر شناخته شده و رایج بین عامه ی کوهنوردان است.

مسیرهای صعود به قله شیرکوه شامل درهٔ سوسن، درهٔ شمس، لابیدشیر، بیدکبکان، لابیدسرخ، لایخچال، دیواره جنوبی، لای گردو، دره نجیب، دره لاسرگون، آمحسن، جاده مزرعه دره حسن و بردستان سانیج هستند. در برنامه امین مانا، مسیر اصلی صعود از دره نجیب که بهترین و ساده ترین مسیر صعود قله شیرکوه است بهمراه مسیر دیواره جنوبی که مسیر رایجی بین علاقمندان صعود از صخره ها است به طور کامل معرفی شده اند.

محبوبیت صعود به قله شیرکوه در چیست؟

شیرکوه به عنوان بلندترین قله استان یزد در لیست پروژه ملی سیمرغ کوههای ایران قرار دارد. نزدیکی قله شیرکوه به شهر یزد باعث دسترسی راحت کوهنوردان به مسیر صعود شیرکوه شده است.

مسیر صعود شیرکوه از دره نجیب یکی از لذت بخش ترین مسیرهای صعود در بین قلل 4000 متری ایران است. وجود دست کم سه چشمه دائمی، پناهگاه های با ظرفیت بالا، آنتن دهی مطلوب تلفن همراه در بیشتر مسیر و کم خطر بودن شیرکوه حتی در زمستان به محبوبیت آن کمک شایانی کرده است.

بهترین جاهای دیدنی دامنه ها و کوهپایه های قله شیرکوه و اطراف آن کجاست؟

صخره های قبل از دره تابستانخانه، دره تابستانخانه، پناهگاه شیرکوه با مناظر زیبای قلل برفخانه و آسمان نما و قله شیرکوه

درجه سختی صعود به قله شیرکوه چقدر است؟

پناهگاه شیرکوه روی خط الراس قرار دارد و با توجه به امکان شبمانی در میانه ی برنامه، درجه سختی صعود به قله شیرکوه در مقایسه با سایر قلل 4000 متری ساده تر است. بر حسب شرایط آب و هوا یک کوه متوسط تا نسبتا سخت است. مسیر صعود اصلی شیرکوه، مناسب برای افراد با توانایی پیمایش در کوه از 9 تا 18 کیلومتر در مسیرهای ناهموار طبیعت مانند پاکوب و مسیرهای دارای شیب است.

صعود زمستانه شیرکوه, Shirkuh in Winter
صعود زمستانه شیرکوه
Shirkuh in Winter

اما برنامه صعود قله شیرکوه از مسیرهای دیگر مانند مسیر دیواره جنوبی شرایط دشوارتری دارد. مسیر صعود دیواره جنوبی به سبب داشتن دست به سنگ و عدم وجود امکاناتی مانند چشمه و پناهگاه در مسیر، سخت تر و در زمستان گاهی طاقت فرساست.

صعود با کمک وسیله نقلیه شاسی بلند و از طریق جاده خاکی به قله شیرکوه، امکان دسترسی به ارتفاع 4000 متری را برای هر کسی در سطح توانمندی پایین نیز فراهم می کند. به همین دلیل هر کسی با هر توانایی شانس دیدن قله شیرکوه را دارد. با این وجود جاده مذکور تحت اختیار سازمان محیط زیست است و ممکن است برای ورود به آن در بعضی فصول نیازمند مجوز باشید.

فاصله تهران و یزد تا مبدا صعود قله شیرکوه با ماشین چقدر است؟

فاصله زمانی تهران تا یزد با ماشین سواری حدودا 6.5 ساعت است. این مسیر تقریبا 610 کیلومتر است.

فاصله یزد تا شهر تفت و فاصله تفت تا مبدا صعود قله شیرکوه در انتهای محله شیخ علیشاه روستای ده بالا به ترتیب حدود 15 و 27 کیلومتر است. کل این مسیر علیرغم کوهستانی بودن بیشتر مسیر در کمتر از یک ساعت قابل طی نمودن است.

مسیر دسترسی و راههای رفتن به ابتدای مسیر صعود قله شیرکوه چطور است؟

یزد در مرکز ایران و در مسیر شاهراه بندرعباس به تهران است و راههای خوبی به کرمان، شیراز و اصفهان نیز دارد. جاده های تهران به یزد و یزد به بندرعباس از بهترین جاده های ایران محسوب می شوند بنابراین بهترین و تنها راه رفتن به یزد از تهران از همین طریق یعنی جاده قم، کاشان، نایین و یزد است. از طریق هوایی و قطار نیز به راحتی می توانید از تهران به یزد بروید زیرا یزد دارای فرودگاه و ایستگاه قطار است.

بهترین و تنها راه رفتن به تفت از یزد، جاده دوبانده مستقیم مابین دوشهر است. از تفت نیز جاده آسفالت به سمت روستاهای طزرجان و ده بالا می رود و در میانه ی جاده در محل سه راهی ده بالا باید به سمت ده بالا تغییر مسیر دهید تا نهایتا به روستای بزرگ و وسیع ده بالا که شامل چند روستای کوچک و محله است برسید.

شهر تفت دارای خط واحد اتوبوس رانی از یزد و بالعکس است که از صبح زود تا 9 شب فعال است اما بهرحال ناچار خواهید شد از تفت تا مبدا صعود در ده بالا تاکسی دربست کرایه کنید. بنابراین با توجه به فاصله کم یزد تا تفت بهتر است برای کل مسیر تاکسی کرایه نمایید و دوباره بعد از صعود نیز برای بازگشت به یزد به همین روش عمل کنید.

بهترین زمان و فصل صعود به قله شیرکوه چه موقع است؟

آب و هوای قله شیرکوه در فصول بهار، پاییز و تابستان برای صعود عالی است. شیرکوه معمولا زمستانی سرد و پر برف دارد اما صعودهای زمستانه شیرکوه دارای خطرات به مراتب کمتری نسبت به صعودهای زمستانه سایر قلل هم ارتفاع آن در ایران است. صعود شیرکوه در اوایل بهار ترکیبی از مناظر زیبا و سرسبز کوهستان و دمای خوب است.

در نیمه اول بهار متعادل ترین دما و بهترین وضعیت آب دهی در چشمه ها را خواهید داشت به طوری که شانس دیدن آبشار در مسیر را نیز دارید با این وجود خوشبختانه حتی در اواخر پاییز و قبل از شروع بارندگی ها نیز مشکلی از نظر آب و چشمه در شیرکوه وجود ندارد. در مجموع از فروردین تا آبان صعود به قله شیرکوه ساده و دلچسب است. صعود تابستانه به شیرکوه را از صبح خیلی زود شروع کنید تا با گرم شدن هوا به ارتفاعات رسیده باشید.

صعود زمستانه شیرکوه, Shirkuh in Winter
صعود زمستانه شیرکوه
Shirkuh in Winter

 

آنچه برای برنامه ریزی اولیه و کلی صعود به قله شیرکوه باید بدانید

بهترین رستوران های نزدیک به مسیر صعود قله شیرکوه کجا هستند؟

متاسفانه در روستای ده بالا مانند بسیاری از مناطق بومی و کم جمعیت رستوران دارای سابقه و اعتبار کافی در حد تایید سایتهای بین المللی مانند تریپ ادوایزر و لونلی پلنت وجود ندارند. بنابراین بهترین پیشنهاد، استفاده از غذای خانگی یا کبابی ها و رستوران های محلی و خرید به شرط بررسی حضوری است.

در شهر تفت اما گزینه هایی برای بررسی دارید. در این میان باغ رستوران تاریخی نمیر تفتی که نام دیگر آن صدری است بهترین محل برای غذا خوردن در تفت است زیرا امتیاز خوبی را از کاربران گوگل و مشتریان دریافت کرده است. احتمالا فضای سرسبز و معماری بنا در کنار کیفیت غذا شما را راضی می کند.

یزد نیز دارای دهها رستوران است که تبلیغات اینترنتی برخی از آنها همه جا را پر کرده است اما برنامه های سفر aminmana غیر انتفاعی هستند. بهترین توصیه سایتهای غیر تبلیغاتی تریپ ادوایزر که بر اساس نظرات گردشگران ایرانی و خارجی می باشد و همچنین سایت لونلی پلنت که بر اساس اطلاعات حرفه ای ترین جهانگردهای دنیا است برای رستوران های شهر یزد شامل رستوران جاده ابریشم، رستوران تالار یزد، رستوران ملک التجار، رستوران شاه مردان، رستوران مارکوپلو و رستوران سزار است که بر حسب فرصت خود می توانید از آنها استفاده کنید.

بهترین جا و مکان برای چادر زدن یا محل اقامت در برنامه صعود به قله شیرکوه کجاست؟

یزد و تفت اولین نقاطی هستند که در برنامه صعود قله شیرکوه به آنها می رسید. دهها هتل و اقامتگاه بومگردی در کنار آپارتمانها و سوئیتهایی که مردم به مسافران کرایه می دهند در یزد و تفت وجود دارند که از معرفی آنها صرف نظر می کنیم. اگر قصد شبمانی در چادر داشته باشید بهترین گزینه برای کمپینگ، پارک کوهستان در حاشیه غربی شهر یزد در مسیر جاده تفت است که دارای سکوی چادر زدن، سرویس بهداشتی و امکانات اولیه برای مسافران است.

در روستای ده بالا نیز چند هتل از جمله هتل رستوران مهتاب، اقامتگاه بوم گردی سالار و هتل شیریزدانی فعال هستند. علاوه بر این توریستی بودن روستای ده بالا باعث شده است که امکان کرایه سوئیت و باغ ویلا از مردم محلی نیز فراهم باشد.

در محله شیخ علیشاه ده بالا که در مسیر صعود قله شیرکوه قرار دارد در صورت هماهنگی قبلی می توانید در مسجد مرکزی یا مسجد زینبیه اقامت و شبمانی داشته باشید. توسط یکی از اهالی یک خانه کوهنورد نیز کنار مسجد زینبیه تاسیس شده است تا کوهنوردان با کرایه اتاق در آن بتوانند شب را به صبح برسانند و صعود لذت بخشی داشته باشند. خانه کوهنورد محله شیخ علیشاه و مسجد زینبیه دارای بهترین موقعیت برای شبمانی هستند زیرا تنها 800 متر با نقطه شروع پیاده روی و صعود فاصله دارند و حتی می توانید پیاده از این نقاط صعود خود را شروع کنید. در واقع دیگر نیازی به کرایه تاکسی برای شروع برنامه ندارید.

در صورتی که هوا شرایط مساعدی دارد و قصد چادر زدن در روستا دارید بهترین انتخاب کمپینگ در کنار چشمه استخر شیر و خورشید در ابتدای مسیر صعود شیرکوه است زیرا که چشمه، فضای مسطح و محل پارک برای ماشین نیز دارد.

پناهگاه شیرکوه, Shirkuh Shelter
پناهگاه شیرکوه
Shirkuh Shelter

در طول مسیر صعود نیز، پناهگاه شیرکوه در ارتفاع 3520 متری با توجه به ظرفیت بالا، امکانات مناسب، چشمه و موقعیت عالی بهترین نقطه برای اقامت و شبمانی است. علاوه بر این قله شیرکوه نیز دارای پناهگاه و منبع آب است.

وسایل و لوازم ضروری برای صعود به قله شیرکوه چیست؟

کوله پشتی مناسب، کفش کوهنوردی یا طبیعت گردی ساقدار با آج مناسب در کف ، عینک آفتابی و کلاه نقاب دار برای روزهای آفتابی ، لباس گرم و تجهیزات زمستانه برای فصول سرد ، لوازم شبمانی برای برنامه های بیشتر از یک روزه، دوربین عکاسی ، دارو و لوازم شخصی ، بطری آب، میوه، غذا و تننقلات ، کیت امداد و بقای طبیعت گردی ، GPS با باطری اضافه یا پاوربانک برای گوشی، تمام وسایل لازم برای پیمایش در طبیعت مانند باتوم

یک پکیج ویژه و بهترین برنامه پیشنهادی امین مانا برای این صعود

با برنامه امین مانا در صعود به قله شیرکوه چه جاذبه ها و مسیرهایی را می توانید ببینید؟ 

شهر تاریخی یزد – شهر تاریخی تفت – محله شیخ علیشاه از روستای گردشگری ده بالا – چشمه شیر و خورشید – جاده خاکی قله شیرکوه – خط الراس شیرکوه – دره بن شیر – دره لای گردو – خط الراس شیرکوه – مسیر دیواره جنوبی شیرکوه – دره لاآریز – مزرعه سفیل اباد – چشمه لاگردو – دیواره سنگی تابستانخانه – دره تابستان خانه – چشمه تابستان خانه – دره نجیب – دره لاسورگون – قله دوگنبدان – پناهگاه شیرکوه – چشمه پناهگاه شیرکوه – پناهگاه روی قله شیرکوه – قله شیرکوه – نمای روستای سانیج – نمای قلل برفخانه طزرجان و آسمان نما

چرا این برنامه بهترین برنامه ریزی برای صعود قله شیرکوه و حتی ارزان ترین برنامه قله شیرکوه است؟

برای طراحی و ارائه این برنامه، از منابع متعدد و معتبر مانند سایت سازمان نقشه برداری، لونلی پلنت، تریپ ادوایزر و دهها تراک GPS از سایتهایی مانند Wikiloc استفاده شده است.

جاذبه های گردشگری هر منطقه و مسیرهای دارای جذابیت بیشتر برای پیاده روی در شهر، روستا و یا طبیعت، تعیین شده اند. همراه با تراک GPS(قابل استفاده روی گوشی)، یک برنامه ی دقیق که دارای زمان بندی و اولویت بندی جاذبه ها است در دسترس شماست. بنابراین، زمان را تلف نمی کنید و مجری یک تور خوب و ارزان برای خود خواهید بود. برای اطلاع بیشتر از چگونگی طراحی مسیر سفر در این سایت درباره aminmana را ببینید.

بر اساس نیازها، شرایط و فرصتی که دارید، ما حتی می توانیم برنامه ی سفر دلخواه شما را با برنامه ریزی سفارشی نیز آماده کنیم و یک برنامه، جدول، نقشه و فایل GPS اختصاصی تهیه نماییم تا بتوانید سفر خود را بی نقص انجام دهید. برنامه ریزی اختصاصی سفر را ببینید.

پناهگاه شیرکوه, Shirkuh Shelter
منظره قله برفخانه تزرجان از پناهگاه شیرکوه
Barfkhaneh Tezerjan Peak from Shirkuh Shelter

بهترین برنامه صعود به قله شیرکوه چند روزه است؟

یک و نیم روز زمان نیاز دارید تا بتوانید به قله شیرکوه صعود کنید. برنامه امین مانا نیز یک برنامه یک و نیم روزه است اما برای فرصت نیم روزه(طبیعت گردی)، یک روزه یا دو روزه و حتی دو و نیم روزه برای صعود به قله نیز انعطاف پذیر است و امکان اجرای برنامه وجود دارد.

صعود به قله شیرکوه و فرود از شیرکوه به مبدا برنامه چند ساعت زمان نیاز دارد؟
بهترین برنامه ریزی صعود به قله شیرکوه بر اساس فرصت زمانی شما چیست؟

قله شیرکوه به لطف وجود چشمه های دائمی و پناهگاه مناسب، انعطاف بالایی در زمانبندی اجرای برنامه صعود دارد. مردم عادی و گردشگران علاقمند کوهستان که قصد صعود به قله ندارند و از تندرستی در حد معمول برخوردارند می توانند با طی مسافتی در حدود 2700 متر و افزایش ارتفاعی در حدود 600 متر تا دره و چشمه تابستانخانه(قبل از دره نجیب) کوهپیمایی کنند و همین مسیر را بازگردند. حدود 2 ساعت برای صعود تا چشمه تابستانخانه و 1.5 ساعت برای فرود در نظر بگیرید. به این ترتیب حتی با توان یا فرصت محدود نیز می توانید یک صعود نیم روزه در مسیر قله شیرکوه را تجربه کنید.

صعود به قله شیرکوه و فرود از آن از مسیر اصلی بهترین انتخاب برای عموم کوهنوردان است. در مسیر اصلی مجموعا(رفت و برگشت) بین 17 تا 18 کیلومتر مسافت را باید طی کنید و 1500 متر ارتفاع تا قله 4055 متری شیرکوه اضافه کنید. پناهگاه شیرکوه در میانه ی راه در ارتفاع 3520 متری قرار دارد. بر حسب توان جسمانی و شرایط آب و هوا در صعود یک روزه با کوله سبک لازم است بین 5 تا 7 ساعت برای صعود به قله و بین 3.5 تا 5 ساعت برای فرود زمان اختصاص دهید. موقعیت پناهگاه به شکلی است که تقریبا دو سوم کل زمان صرف طی نمودن پای کوه تا رسیدن به پناهگاه می شود و مابقی اختصاص به فاصله بین پناهگاه تا قله دارد. برای صعود بیشتر از یک روزه، طول مسیر و میزان صعود و فرود از نظر ارتفاع ثابت و مانند صعود یک روزه است اما لزوم حمل لوازم شبمانی باعث افزایش زمان برنامه در حدود دو ساعت می شود.

بهترین راه برای صعود یک روزه با پای پیاده به قله شیرکوه شروع برنامه از صبح خیلی زود است. کوهنوردان حرفه ای با آمادگی جسمانی بالا می توانند کل راه تا قله را با کوله سبک و بدون لوازم شبمانی کوهپیمایی کنند و دوباره بدون تلف کردن زمان از همین مسیر بازگردند تا پیش از تاریکی هوا به مبدا صعود برسند. وجود چشمه ها در فواصل مناسب در مسیر صعود باعث می شود بتوانید سبک بار صعود کنید.

برای صعود یک و نیم روزه به قله شیرکوه با توجه به داشتن زمان بیشتر از یک روز می توانید لذت مضاعفی از مسیر ببرید. در نیم روز اول تا پناهگاه شیرکوه صعود کنید. در روز دوم با کوله سبک به قله بروید و به پناهگاه بازگردید. سپس لوازم شبمانی را برداشته و دوباره با کوله سنگین خود را پیش از غروب به پای کوه برسانید. ضمنا می توانید روز اول را به صعود تا قله و بازگشت به پناهگاه اختصاص دهید و در نیم روز بعد از پناهگاه به پای کوه برگردید.

برای صعود دو روزه به قله کوه شیرکوه مانند صعود یک و نیم روزه عمل کنید اما این فرصت را نیز دارید که در روز اول تا قله صعود کنید و در پناهگاه روی قله برای شبمانی اقامت داشته باشید. البته جانپناه روی قله در مقایسه با پناهگاه اصلی اندازه بسیار کوچکی دارد و بیشتر برای مواقع اضطراری استفاده می شود. به این ترتیب مسافت برنامه دقیقا در دو روز برنامه تقسیم می شود. با این برنامه ریزی میزان حمل کوله سنگین بیشتری دارید. برای کسانی که به دلایل امنیتی تمایل به رها کردن لوازم شبمانی و کوله سنگین خود در پناهگاه ندارند برنامه صعود دو روزه گزینه جذاب تری است. البته گزارشها نشان می دهد دزدی از پناهگاه به ندرت روی داده است.

برای صعود دو و نیم روزه به قله کوه شیرکوه در روز اول به پناهگاه صعود کنید. در روز دوم با کوله سبک به قله بروید و به پناهگاه بازگردید. نهایتا هم در روز سوم از پناهگاه به پای کوه بازگردید. به این ترتیب مسافت ها در بین سه روز تقسیم می شود و برنامه بسیار سبک تری خواهید داشت. همین شرایط مناسب است که شیرکوه را تبدیل به یکی از بهترین قلل 4000 متری ایران برای مبتدیان کوهنوردی کرده است.

صعود از مسیر دیواره جنوبی تنها به کوهنوردان حرفه ای با آمادگی بالا و دارای مهارت صخره نوردی توصیه می شود. برای صعود و فرود از مسیر دیواره جنوبی مجموعا بین 12 تا 13 کیلومتر مسافت را باید طی کنید و 1500 متر ارتفاع تا قله 4055 متری شیرکوه اضافه کنید. طول مسیر از نظر مسافت کوتاه تر از مسیر اصلی است اما شیب زیاد، صعب العبور بودن مسیر و عدم وجود چشمه شرایط برنامه را دشوار می کند. بر حسب توان جسمانی و شرایط آب و هوا می توانید صعود یک روزه با کوله سبک و یا صعود یک و نیم روزه با کوله سنگین و لوازم شبمانی را اجرا کنید. پیشنهاد می شود برای صعود یک و نیم روزه از مسیر اصلی به پای کوه بازگردید زیرا ابتدا و انتهای هر دو مسیر یکی هستند. برای مسیر دیواره جنوبی لازم است بین 5 تا 6 ساعت برای صعود به قله و بین 3.4 تا 4 ساعت برای فرود زمان اختصاص دهید.

کروکی شیرکوه, Map of Route in Shirkuh
کروکی شیرکوه
Map of Route in Shirkuh

نقشه مسیر

به ترتیب حروف لاتین و طبق جدول، برنامه را شروع و اجرا کنید.

 

حضور در برنامه های طبیعت گردی و کوهنوردی نیازمند داشتن تجربه، دانش و مربی متخصص است.
امین مانا مسئولیتی در قبال حوادث ناشی از عدم رعایت ایمنی ندارد و مسیریابی دقیق برای جلوگیری از حوادث یا اتلاف زمان و کمک به تورلیدرها و عموم مردم تنها هدف ماست. 

برنامه صعود قله شیرکوه از مسیر اصلی دره نجیب (شمال شرقی)

بر اساس فرصت، سلیقه و شرایطی که دارید می توانید هر جاذبه یا مسیری را از برنامه خود حذف کنید.

 

شروع کنید از

A- ترمینال اتوبوس یزد

با وسیله نقلیه (21 کیلومتر) بروید به

C- شهر تفت

با وسیله نقلیه (4 کیلومتر) بروید به

D- ابتدای جاده روستای ده بالا در کمربندی تفت

با وسیله نقلیه (16 کیلومتر) بروید به

E- سه راهی ده بالا و طزرجان و ابتدای جاده خاکی قله شیرکوه – ارتفاع 2200m

با وسیله نقلیه (5 کیلومتر) بروید به

F- سه راهی محله شیخ علیشاه

با وسیله نقلیه (1.8 کیلومتر) بروید به

G- مسجد زینبیه – ارتفاع 2510m

پیاده یا با وسیله نقلیه (800 متر) بروید به

H- چشمه و استخر شیر و خورشید و ابتدای مسیر صعود – ارتفاع 2590m

پیاده (1.1 کیلومتر) بروید به

J- مزرعه سفیل آباد و چشمه لاگردو – ارتفاع 2790m

پیاده (650 متر) بروید به

K- دیواره سنگی – ارتفاع 2970m

پیاده (600 متر) بروید به

L- دره تابستانخانه – ارتفاع 3050m

پیاده (100 متر) بروید به

M- سه راهی مسیر میانبر بین استخر شیر و خورشید و دره تابستانخانه – ارتفاع 3075m

پیاده (200 متر) بروید به

N- چشمه تابستانخانه و ابتدای دره نجیب – ارتفاع 3140m

پیاده (850 متر) بروید به

O- گردنه انتهای دره نجیب – ارتفاع 3420m

پیاده (800 متر) بروید به

P- پناهگاه شیرکوه و چشمه – ارتفاع 3530m

پیاده (500 متر) بروید به

Q- سه راهی اول پاکوب قله – ارتفاع 3615m

پیاده (1 کیلومتر) بروید به

R- سه راهی دوم پاکوب قله – ارتفاع 3750m

پیاده (1.8 کیلومتر) بروید به

S- تقاطع مسیرهای جاده و پاکوب پیاده روی – ارتفاع 3980m

پیاده (800 متر) بروید به

T- قله شیرکوه و دکل مخابراتی و پناهگاه – ارتفاع 4055m

نکات مهم و کلیدی حین صعود در این مسیر از شروع تا پایان

 

شروع کنید از ترمینال اتوبوس یزد ( طبق جدول و فایل تراک جی پی اس GPS مسیریابی )

– بسته به محل رسیدن یا اقامت شما در یزد، ترمینال اتوبوس یزد واقع در کمربند غربی شهر، بهترین محل برای کرایه وسیله نقلیه یا شروع برنامه صعود قله شیرکوه است. در ترمینال اتوبوس یزد می توانید با تاکسی عازم شهر تفت و سپس ابتدای مسیر صعود قله شیرکوه شوید.

– ابتدای جاده شهر تفت از سمت یزد و ابتدای جاده روستای ده بالا از کمربندی شهر تفت هر دو در نقشه و فایل GPS مسیر مشخص شده اند. در ادامه مسیر جاده به سه راهی ده بالا و طزرجان می رسید. مسیر مستقیم به سمت روستای طزرجان می رود اما شما باید به سمت راست تغییر مسیر دهید.

– تنها 400 متر بعد از سه راهی در سمت راست شما یک جاده خاکی کم عرض وجود دارد که منتهی به قله شیرکوه می شود. علاقمندان مسیرهای آفرود و کسانی که دارای ماشین شاسی بلند مناسب هستند می توانند از این جاده خاکی که کیفیت پایینی دارد استفاده کنند. مسیر جاده خاکی از سمت چپ رودخانه خشک کف دره پیش می رود. کمی بعد به فرعی مزرعه حسن می رسید که دارای چشمه است. مزرعه حسن در فاصله 500 متری جاده خاکی شیرکوه قرار دارد و آخرین آبادی مسیر است. بعد از عبور از دره بن شیر به دره لای گردو می رسید و از اینجا مسیر جاده خاکی بر روی یال سمت راست دره لای گردو به بالا می رود. کیفیت جاده خاکی تا قبل از اینکه به بالای خط الراس برسد بسیار پایین است و نیازمند ماشین های مناسب است. در فصول برفگیر این جاده بسته است و پس از آن نیز لکه های برف تا مدتی امکان تردد را می گیرند. مجددا تاکید می شود جاده مذکور تحت اختیار سازمان محیط زیست است و ممکن است برای ورود به آن نیازمند مجوز باشید.

– به مسیر خود در جاده آسفالت به سمت روستای ده بالا ادامه دهید تا به سه راهی شیخ علیشاه برسید. روستای ده بالا امروزه تبدیل به منطقه وسیعی از ویلاها و باغات سرسبز اهالی شهر یزد شده است که در امتداد جاده در مناطق کوهپایه ای میانه ی دره ها گسترش یافته اند. در محل سه راهی شیخ علیشاه وارد مسیر آسفالت سمت راست شوید تا وارد محله شیخ علیشاه بشوید.

روستای ده بالا, Dehbala Village
مسجد محله شیخ علیشاه روستای ده بالا
Mosque of Dehbala Village

– از مسجد مرکزی شیخ علیشاه عبور می کنید و با ادامه مسیر طبق نقشه به مسجد زینبیه و حسینیه امام حسن می رسید. امکان اقامت در مسجد وجود دارد اما نیاز به هماهنگی قبلی با خادم مسجد است. خانه کوهنورد نیز کمی بعد از مسجد زینبیه قرار دارد و دارای تابلو است. در خانه کوهنورد چند اتاق با امکانات مطلوب برای اقامت کوهنوردان تدارک دیده شده است.

– مسجد زینبیه برای پارک اتوبوس و سایر وسایل نقلیه موقعیت مناسبی دارد با این وجود بیشتر کوهنوردان ترجیح می دهند 800 متر بعد در ابتدای مسیر پیاده روی وسیله خود را پارک کنند تا از سختی برنامه بکاهند. در حقیقت خیابان آسفالت کمی بعد از مسجد تمام می شود اما با ادامه دادن جاده خاکی که برای ماشین های سواری نیز قابل تردد است کمی بعد به استخر شیر و خورشید می رسید.

شیرکوه, Shirkuh
شیرکوه از روستای ده بالا
Shirkuhfrom Dehbala Village

– استخر شیر و خورشید در انتهای محله شیخ علیشاه قرار دارد و از آب چشمه ای به همین نام پر می شود. استخر شیر خورشید مبدا چند مسیر صعود به شیرکوه از جمله مسیر اصلی است. برای مسیر دره یخچال باید از استخر به سمت غرب رفت. سایر مسیرها شامل مسیر اصلی و مسیر دیواره جنوبی در سمت شمال استخر قرار دارند. مسیر دیواره جنوبی از سمت چپ رودخانه و مسیر اصلی از سمت راست رودخانه است.

– در نقشه برنامه ابتدای مسیر اصلی قله شیرکوه مشخص شده است و پاکوب مسیر نیز از همان نقطه یا کنار استخر شیر و خورشید شروع می شود. می توانید ماشین را کنار جاده خاکی نرسیده به استخر شیر و خورشید و یا روبروی آن پارک کنید. طبق فایل GPS مسير سبزرنگ از رودخانه عبور كرده و در سمت راست دره وارد پاکوب کنار رودخانه  بشوید. اين دره به نام دره لاآريز یا دره آوریز یا آریز مشهور است.

– مبدا مسیر صعود دیواره جنوبی که به رنگ نارنجی است نیز همین استخر شیر و خورشید است اما مسیرش تا قله بطور کامل با مسیر اصلی تفاوت دارد و حتی به پناهگاه نیز منتهی نمی شود. اما مسیر میانبر دیگری به رنگ آبی کمرنگ وجود دارد که از استخر شیر و خورشید شروع می شود و طبق نقشه از سمت چپ رودخانه و دره لاآریز انقدر پیش می رود که به دره تابستان خانه رسیده و با مسیر اصلی یکی می شود. این مسیر میانبر حدود 2 کیلومتر طول دارد و تقریبا 300 متر از مسیر اصلی کوتاه تر است اما پاکوب آن ضعیف تر است. کوهنوردان مسیر اصلی را ترجیح می دهند زیرا چشمه سفیل آباد و پاکوب زیر دیواره، مسیر اصلی را جذاب تر ساخته است. در صورت تمایل می توانید برای برگشت از این مسیر استفاده نمایید.

– مسیر اصلی صعود (مسیر سبز) را ادامه دهید تا به چشمه لاگردوی سفیل آباد برسید. سفیل به معنای درمانده و سرگردان است. ظاهرا چون شیب انتهای دره سفیل آباد زیاد بوده و خاک آن نیز از جنسی بوده است که امکان صعود سریع غیرممکن بوده است این مکان به نام سفیل آباد مشهور شده است. در سفیل آباد سنگ‎چین های کوچکی بصورت سکو زیر درختان سبز وجود دارد و وجود چشمه ی لاگردو که معمولا همیشه آب دارد نیز آن را مهیای یک استراحت کوتاه یا صرف صبحانه برای کوهنوردان می کند.

– مسیر پاکوب را به سمت دره تابستان خانه ادامه دهید تا به دیواره های سنگی برسید. سمت راست شما دیواره های بلند، استوار و زیبایی هستند و پاکوب پای دیواره قرار دارد. بر بلندای دیواره ها می توان اشکال مختلفی از سر انسان و حیوانات را تجسم کرد. از محل دیواره ها به جنوب و جنوب شرقی که بنگرید به ترتیب از راست به چپ قلل آسمان نما(گاو و گوساله)، برفخانه طزرجان و منشاد به شکل باشکوهی قابل دیدن هستند.

دره تابستانخانه, Tabestankhaneh Valley
دره تابستانخانه
Tabestankhaneh Valley

– در انتهای این بخش از مسیر از طریق یک پلکان سنگی با چند متر کاهش ارتفاع وارد دره معروف تابستان خانه می شوید و از طریق کف دره به سوی دیگر خواهید رفت. در دره تابستان خانه همیشه حتی در پاییز آب وجود دارد و به سبب درختان سرسبز و دیواره های بلند کوهستان همیشه می توان سایه ای یافت و از آفتاب شدید تابستان نجات پیدا کرد به همین دلیل به تابستان خانه معروف شده است.

– یک سه راهی در ابتدای دره قرار دارد و مسیر میانبر سمت چپ دره لا آریز در این نقطه با مسیر اصلی دوباره یکی می شود. در حوالی دره تابستانخانه و دره نجیب ممکن است نوعی جونده کوچک قهوه ای رنگ و بدون دم شبیه به خرگوش و خوکچه هندی را ببینید که پایکا نام دارد و پاهای آن کوتاه و با اندامی فربه است.

چشمه دره تابستانخانه, Fountain of Tabestankhaneh Valley
چشمه دره تابستانخانه
Fountain of Tabestankhaneh Valley

– در دره تابستانخانه، درختان گردو، بادام، سپیدار و زرشک به کثرت دیده می شود اما از دره نجیب به بعد پوشش گیاهی بیشتر بصورت گون و بوته های کوچک است. در فصول گرم بخصوص اواخر بهار می توانید گلهای زیبایی را در کوهستان شیرکوه ببینید. گفته می شود تنوع گیاهان از جمله گیاهان دارویی در منطقه شیرکوه بی نظیر است. در انتهای دره تابستان خانه و قبل از رسیدن به سه راهی دره نجیب و دره لاسورگون به یک چشمه دائمی و همیشه پر آب می رسید. در اوایل بهار ممکن است در این بخش از دره آبشارهای زیبایی را نیز ببینید.

آبشار در دره تابستانخانه, Waterfall in Tabestankhaneh Valley
آبشار در دره تابستانخانه
Waterfall in Tabestankhaneh Valley

– بعد از چشمه تابستانخانه به سه راهی می رسید. مسیر سمت چپ، دره لاسورگون است که یکی از مسیرهای صعود شیرکوه می باشد اما در بعضی قسمتها نیاز به دست به سنگ دارد. مسیر اصلی شیرکوه و این برنامه، مسیر سمت راست یعنی دره نجیب است که تابلوها به خوبی آن را نشان داده اند. دره نجيب، دره اي با شيب زياد با جهت جنوبی شمالی است که پيمايش آن بخصوص در زمستان به دلیل برف کوبی بسیار دشوار است. احتمالا به همین دلیل به آن دره نجیب گفته می شود.

– در یکی دو نقطه از دره نجیب، شیب به قدری زیاد می شود که برای تعادل نیاز به کمک گرفتن از دست برای حفظ تعادل در میان سنگ ها است اما کل مسیر پاکوب و کوهپیمایی است و دست به سنگ در مسیر وجود ندارد. در نهایت با عبور از دره نجیب که سخت ترین قسمت صعود شیرکوه است در شمالی ترین نقطه ی دره به روی گردنه بالای دره نجیب می رسید. از گردنه باید به سمت غرب تغییر مسیر دهید. قله فرعی دو گنبدان با 3520 متر ارتفاع در شمال مسیر پاکوب قرار دارد و در ادامه باید مسير كم شيب و نسبتا همواري را تا پناهگاه طی کنید.

شیرکوه, Shirkuh
مسیر بین گردنه تا پناهگاه شیرکوه
Route Between Defile and Shelter of Shirkuh
کروکی قلل شیرکوه, Map of Peaks in Shirkuh
کروکی قلل شیرکوه
Map of Peaks in Shirkuh

– پناهگاه شیرکوه شامل یک کانکس فلزی با سه اتاق و همچنین دو جانپناه استوانه ای بتونی کوچک و بزرگ است. کانکس فلزی بزرگتر و مجهزتر از جانپناه های بتونی است و پس از آنها ساخته شده است اما جانپناه های بتنی بخصوص برای زمستان کوچکتر و گرم تر هستند. ظرفيت کل پناهگاه شیرکوه روي هم رفته در حدود 60 نفر مي باشد. اتاقک هایی نیز برای توالت ساخته شده است که معمولا قابل استفاده نیستند. چشمه خوبی در جنوب پناهگاه قرار دارد که یکی از چشمه های دائمی شیرکوه است.

– شبمانی در پناهگاه مرتفع شیرکوه همیشه لذت بخش است به همین دلیل معمولا توصیه می شود برنامه را یک روزه اجرا نکنید تا بتوانید از اقامت در پناهگاه شیرکوه لذت ببرید. قلل دیگر ارتفاعات شیرکوه از جمله برفخانه تزرجان با ديواره اي عظيم منظره اي بسیار زیبا از محل پناهگاه دارند.

پناهگاه شیرکوه, Shirkuh Shelter
منظره قله برفخانه تزرجان از پناهگاه شیرکوه
Barfkhaneh Tezerjan Peak from Shirkuh Shelter

– از پناهگاه تا قله شیرکوه یک پاکوب با شیب ملایم بر روی خط الراس امتداد یافته است. اما حدود 500 متر بعد از پناهگاه به یک سه راهی می رسید. از این نقطه یک پاکوب مجزای موازی با پاکوب اصلی نیز پیش روی شماست که حدود 1000 متر بعد دوباره با پاکوب مسیر اصلی یکی می شود. کیفیت پاکوب فرعی که سمت چپ(جنوبی) مسیر اصلی قرار دارد کمی ضعیف تر از مسیر اصلی است اما به دلیل قرار گیری روی لبه دره ای کم عمق دارای مناظر متفاوتی نسبت به مسیر اصلی است. در صورت تمایل می توانید هنگام بازگشت از قله مسیر جایگزین ومذکور را انتخاب نمایید.

پناهگاه شیرکوه, Shirkuh Shelter
مسیر قله از پناهگاه شیرکوه
Route between Shelter and Shirkuh Peak

– میله های فلزی 2 متری در طول مسیر بین پناهگاه و قله در فواصل مختلف راهنمای مسیر هستند و بخصوص در زمستان که ممکن است برف زیادی روی خط الراس باشد این میله ها اهمیت بیشتری پیدا می کنند.

 

جاده خاکی شیرکوه, Dirt Road of Shirkuh
جاده خاکی شیرکوه
Dirt Road of Shirkuh

در نهایت به محل تقاطع پاکوب با جاده خاکی شیرکوه می رسید. این همان جاده ای است که از نزدیکی سه راهی طزرجان و ده بالا به سمت شیرکوه می رفت. ادامه مسیر پاکوب از کنار جاده به قله رفیع شیرکوه منتهی می شود و بخش پایانی مسیر بیشتر پیاده روی در شیب بسیار ملایم است.

قله شیرکوه, Shirkuh Peak
قله شیرکوه
Shirkuh Peak

– بر فراز قله شیرکوه جانپناهی کوچک با ظرفیت حدود 10 نفر ، تاسیسات خورشیدی و دکل مخابراتی وجود دارد. قله شیرکوه دارای نمادی معروف بصورت کتابی باز با نوشته “فالله خیر حافظا و هو ارحم الراحمین” است. بر ستونی فلزی نیز یادواره ای از کوهنورد فقید با نام شمسی فتح الهی دیده می شود. از قله شیرکوه روستای سانیج در شمال غرب به خوبی دیده می شود. نکته مهم در مورد پناهگاه روی قله اینکه متاسفانه درب پناهگاه روی قله در سمت باد قرار دارد و در زمستان برف، درب را پوشانده و پناهگاه غیر قابل استفاده می شود.

برنامه صعود قله شیرکوه از مسیر دیواره جنوبی

بر اساس فرصت، سلیقه و شرایطی که دارید می توانید هر جاذبه یا مسیری را از برنامه خود حذف کنید.

 

شروع کنید از

A- ترمینال اتوبوس یزد

با وسیله نقلیه (21 کیلومتر) بروید به

C- شهر تفت

با وسیله نقلیه (4 کیلومتر) بروید به

D- ابتدای جاده روستای ده بالا در کمربندی تفت

با وسیله نقلیه (16 کیلومتر) بروید به

E- سه راهی ده بالا و طزرجان و ابتدای جاده خاکی قله شیرکوه – ارتفاع 2200m

با وسیله نقلیه (5 کیلومتر) بروید به

F- سه راهی محله شیخ علیشاه

با وسیله نقلیه (1.8 کیلومتر) بروید به

G- مسجد زینبیه – ارتفاع 2510m

پیاده یا با وسیله نقلیه (800 متر) بروید به

H- چشمه و استخر شیر و خورشید و ابتدای مسیر صعود – ارتفاع 2590m

پیاده (500 متر) بروید به

I- سه راهی دره لاآریز و مسیر دیواره جنوبی – ارتفاع 2660m

پیاده (1.8 کیلومتر) بروید به

J- دیواره جنوبی شیرکوه – ارتفاع 3345m

پیاده با دست به سنگ (750 متر) بروید به

K- بالای دیواره جنوبی شیرکوه – ارتفاع 3540m

پیاده (3.2 کیلومتر) بروید به

T- قله شیرکوه و دکل مخابراتی و پناهگاه – ارتفاع 4055m

نکات مهم و کلیدی حین صعود در این مسیر از شروع تا پایان

 

شروع کنید از ترمینال اتوبوس یزد ( طبق جدول و فایل تراک جی پی اس GPS مسیریابی )

– بسته به محل رسیدن یا اقامت شما در یزد، ترمینال اتوبوس یزد واقع در کمربند غربی شهر، بهترین محل برای کرایه وسیله نقلیه یا شروع برنامه صعود قله شیرکوه است. در ترمینال اتوبوس یزد می توانید با تاکسی عازم شهر تفت و سپس ابتدای مسیر صعود قله شیرکوه شوید.

– ابتدای جاده شهر تفت از سمت یزد و ابتدای جاده روستای ده بالا از کمربندی شهر تفت هر دو در نقشه و فایل GPS مسیر مشخص شده اند. در ادامه مسیر جاده به سه راهی ده بالا و طزرجان می رسید. مسیر مستقیم به سمت روستای طزرجان می رود اما شما باید به سمت راست تغییر مسیر دهید.

– تنها 400 متر بعد از سه راهی در سمت راست شما یک جاده خاکی کم عرض وجود دارد که منتهی به قله شیرکوه می شود. علاقمندان مسیرهای آفرود و کسانی که دارای ماشین شاسی بلند مناسب هستند می توانند از این جاده خاکی که کیفیت پایینی دارد استفاده کنند. مسیر جاده خاکی از سمت چپ رودخانه خشک کف دره پیش می رود. کمی بعد به فرعی مزرعه حسن می رسید که دارای چشمه است. مزرعه حسن در فاصله 500 متری جاده خاکی شیرکوه قرار دارد و آخرین آبادی مسیر است. بعد از عبور از دره بن شیر به دره لای گردو می رسید و از اینجا مسیر جاده خاکی بر روی یال سمت راست دره لای گردو به بالا می رود. کیفیت جاده خاکی تا قبل از اینکه به بالای خط الراس برسد بسیار پایین است و نیازمند ماشین های مناسب است. در فصول برفگیر این جاده بسته است و پس از آن نیز لکه های برف تا مدتی امکان تردد را می گیرند. مجددا تاکید می شود جاده مذکور تحت اختیار سازمان محیط زیست است و ممکن است برای ورود به آن نیازمند مجوز باشید.

– به مسیر خود در جاده آسفالت به سمت روستای ده بالا ادامه دهید تا به سه راهی شیخ علیشاه برسید. روستای ده بالا امروزه تبدیل به منطقه وسیعی از ویلاها و باغات سرسبز اهالی شهر یزد شده است که در امتداد جاده در مناطق کوهپایه ای میانه ی دره ها گسترش یافته اند. در محل سه راهی شیخ علیشاه وارد مسیر آسفالت سمت راست شوید تا وارد محله شیخ علیشاه بشوید.

– از مسجد مرکزی شیخ علیشاه عبور می کنید و با ادامه مسیر طبق نقشه به مسجد زینبیه و حسینیه امام حسن می رسید. امکان اقامت در مسجد وجود دارد اما نیاز به هماهنگی قبلی با خادم مسجد است. خانه کوهنورد نیز کمی بعد از مسجد زینبیه قرار دارد و دارای تابلو است. در خانه کوهنورد چند اتاق با امکانات مطلوب برای اقامت کوهنوردان تدارک دیده شده است.

روستای ده بالا, Dehbala Village

روستای ده بالا
Dehbala Village- مسجد زینبیه برای پارک اتوبوس و سایر وسایل نقلیه موقعیت مناسبی دارد با این وجود بیشتر کوهنوردان ترجیح می دهند 800 متر بعد در ابتدای مسیر پیاده روی وسیله خود را پارک کنند تا از سختی برنامه بکاهند. در حقیقت خیابان آسفالت کمی بعد از مسجد تمام می شود اما با ادامه دادن جاده خاکی که برای ماشین های سواری نیز قابل تردد است کمی بعد به استخر شیر و خورشید می رسید.

– استخر شیر و خورشید در انتهای محله شیخ علیشاه قرار دارد و از آب چشمه ای به همین نام پر می شود. استخر شیر خورشید مبدا چند مسیر صعود به شیرکوه از جمله مسیر اصلی است. برای مسیر دره یخچال باید از استخر به سمت غرب رفت. سایر مسیرها شامل مسیر اصلی و مسیر دیواره جنوبی در سمت شمال استخر قرار دارند. مسیر دیواره جنوبی از سمت چپ رودخانه و مسیر اصلی از سمت راست رودخانه است.

– در نقشه برنامه ابتدای مسیر دیواره جنوبی شیرکوه که از کنار محوطه باز روبروی استخر آغاز میشود مشخص شده است. می توانید ماشین را در همین مکان پارک کنید. طبق فایل GPS وارد مسیر صعود دیواره جنوبی که به رنگ نارنجی است بشوید. کمی بعد به سه راهی می رسید. مسیر مستقیم در دره لاآریز ادامه پیدا می کند و نهایتا به دره تابستانخانه می رسد اما برای صعود از طریق دیواره جنوبی باید به سمت چپ تغییر مسیر دهید. پاکوب مذکور چندان مشخص نیست و باید به فایل GPS متکی باشید.

دیواره جنوبی شیرکوه, South Wall of Shirkuh
دیواره جنوبی شیرکوه
South Wall of Shirkuh

– بخش اعظم مسیر تا قبل از دیواره جنوبی دارای شیب بسیار زیاد است و اگر کوله پشتی سنگین با لوازم شبمانی نیز حمل کنید دشواری زیادی را تحمل خواهید کرد. دست به سنگ دیواره جنوبی نیز در حدی است که برنامه را به کوهنوردان سطح مبتدی و متوسط نمی توان پیشنهاد کرد اما نیاز به ریختن طناب نیز ندارد و گیره های مناسب وجود دارد. با حدود 200 متر صعود و بعد از تراورس نهایی به بالای دیواره می رسید. در این قسمت نمی توان بطور کامل به فایل GPS اتکا کرد زیرا دقت تراک در دیواره کم است و تشخیص مسیر درست را دشوار می سازد بنابراین بهتر است از راهنما بهره ببرید.

– از بالای دیواره تا قله بیش از 3 کیلومتر مسیر مستقیم با شیب ملایم و بدون هر گونه چالش در پیش دارید.

– بر فراز قله شیرکوه جانپناهی کوچک با ظرفیت حدود 10 نفر ، تاسیسات خورشیدی و دکل مخابراتی وجود دارد. قله شیرکوه دارای نمادی معروف بصورت کتابی باز با نوشته “فالله خیر حافظا و هو ارحم الراحمین” است. بر ستونی فلزی نیز یادواره ای از کوهنورد فقید با نام شمسی فتح الهی دیده می شود. از قله شیرکوه روستای سانیج در شمال غرب به خوبی دیده می شود. نکته مهم در مورد پناهگاه روی قله اینکه متاسفانه درب پناهگاه روی قله در سمت باد قرار دارد و در زمستان برف، درب را پوشانده و پناهگاه غیر قابل استفاده می شود.

قله شیرکوه, Shirkuh Peak
قله شیرکوه
Shirkuh Peak

– فرود از مسیر دیواره جنوبی به دلیل دست به سنگهای دیواره کمی دشوار تر است بنابراین بهتر است بعد از رسیدن به قله بجای مسیر دیواره جنوبی از مسیر اصلی به سمت پناهگاه بروید و سپس به پای کوه بازگردید.

این برنامه، نقشه و فایل GPS(ثبت شده در گوگل)، یک پکیج ویژه و پیش نویس اجرای صعود قله شیرکوه برای یک تورلیدر است. استفاده از این اطلاعات در سایتهای گردشگری بدون پیوند مطلب به امین مانا یا ذکر منبع پیگرد قانونی دارد.

اطلاعات و سایر نکات مهم صعود به قله شیرکوه چیست؟

– در بیشتر نقاط مسیر اصلی صعود تابلوهای متعددی وجود دارند که راه درست را نشان می دهند. بعضی از تابلوها با فلش قرمز رنگ از نوع همان تابلوهای راهنمایی و رانندگی که پیچ جاده را نشان میدهند می باشند. نزدیک به قله میله های بلندی در زمین کار گذاشته شده است که در زمستان از برف بیرون می ماند و مسیر را به کوهنوردان نشان می دهد.

– بطور کلی مسیر پاکوب صعود قله شیرکوه بدلیل تردد زیاد در بیشتر نقاط دارای کیفیت خوبی است. از نظر محیط زیستی نیز مسیر صعود وضعیت مناسبی دارد و به دلیل برنامه های پاک سازی با همت کوهنوردان معمولا عاری از زباله است.

– مسیر اصلی صعود شیرکوه در شرق کوه قرار دارد بنابراین آفتاب بعد از ظهر در پشت ارتفاعات کوه خیلی زود از نظر پنهان می شود. بخصوص در تابستان، یا صبح خیلی زود برای صعود اقدام کنید یا تا بعد ازظهر صبر کنید و سپس با زمان بندی مناسب خود را به پناهگاه برسانید.

– چشمه تابستانخانه و چشمه پناهگاه، دائمی و پر آب هستند و حتی در انتهای پاییز هیچ وقت خشک نمی شوند.

– به دلیل وجود دکل مخابراتی بر روی قله شیرکوه در بیشتر نقاط مسیر آنتن دهی گوشی تلفن همراه وجود دارد.

– نزدیک ترین بیمارستان به شیرکوه در شهر تفت قرار دارد و روستای ده بالا فاقد مرکز درمانی مناسب برای امداد به کوهنوردان است.

– وضعیت آب و هوا برای اجرای موفق این برنامه اهمیت حیاتی دارد و لازم است دست کم یک تا سه روز قبل از سفر دوباره آب و هوا را بررسی کنید.

– بدلیل احتمال ازدحام در روزهای تعطیل سال که ممکن است منجر به هجوم کوهنوردان از نقاط مختلف ایران و نیافتن محل خواب در پناهگاه شود سعی کنید در روزهای عادی برای صعود خود برنامه ریزی کنید.

– فروشگاه و نانوایی برای خرید مواد غذایی در روستای ده بالا و محله شیخ علیشاه وجود دارد اما بهتر است نیازهای ضروری را از تفت یا یزد تامین کنید زیرا ممکن است در ساعات پیش بینی نشده صعود تعطیل باشند.

– کوهستان شیرکوه تحت عنوان منطقه پناهگاه حیات وحش شیرکوه زیر نظر سازمان محیط زیست اداره می شود و کل و بز، قوچ و میش ، گرگ و پلنگ، کبک و جوندگان متعددی مانند پایکا در منطقه تحت حفاظت هستند. بنابراین لازم است کوهنوردان از فریاد زدن در کوه و رفتارهای نامناسب دیگر که به حیات وحش آسیب بزند بپرهیزند.

گلهای شیرکوه, Flowers of Shirkuh
گلهای شیرکوه
Flowers of Shirkuh

– از دیگر قلل منطقه می‌توان از قله برف‌خانه تزرجان و قله های دوقلوی آسمان نما (معروف به قلل گاو و گوساله) منشاد و… نام برد. همه قلل مذکور به مراتب ارتفاعی کمتر از شیرکوه دارند اما بدلیل صخره ای بودن، فنی محسوب می شوند.

– برای ارتباط با گروههای کوهنوردی یزد و تفت از اطلاعات زیر استفاده کنید و اگر باشگاه کوهنوردی دیگری در یزد می شناسید اطلاعات آنها را نیز برای امین مانا ارسال کنید.
گروه کوهنوردی چکاد یزد – روابط عمومی 8475 856 0913
گروه کوهنوردی آسمان تفت – علی فلاح تفتی 09134545404
برای اطلاع از سایر مسیرهای صعود قله شیرکوه که عموما دارای دست به سنگ هستند لینک سایت کوه و کوهنوردی در تفت را ببینید.

بهترین سفرنامه ها و گزارش برنامه های صعود به قله شیرکوه کدام هستند؟

لینک گزارش در سایت ویکی لوک WIKILOC – علیرضا دهقان 
مسیر صعود دیواره ضلع جنوبی شیرکوه ـ خرداد 1398

لینک گزارشهای گروه کوهنوردی آسمان تفت از صعود به شیرکوه – علی فلاح تفتی 
صعود به شیرکوه از مسیرهای مختلف – علی فلاح تفتی 09134545404

لینک گزارش گروه کوهنوردی دانشگاه آزاد اراک 
صعود به قله شیرکوه ـ آبان 1390

لینک گزارش گروه کوهنوردی ام اس سنتر 
صعود به قله شیرکوه – آبان 1394

لینک گزارش باشگاه کوهنوردی گاشو خرم آباد  
صعود شیرکوه یزد – مهر 1398

لینک گزارش باشگاه کوهنوردی آرش اصفهان 
صعود قله شیرکوه یزد – اسفند 1396

لینک گزارش انجمن کوهنوردی برناکوه شیراز – سایت کوهستان کافتر – مزدک حسینی 
صعود به قله 4075 متری شیرکوه یزد – خرداد 1397

 

با تبلیغ تور، اقامتگاه و سایر خدمات گردشگری خود در این صفحه بیشتر دیده شوید. آگهی سری اول رایگان است.
تماس با ما

خدمات مفید در این منطقه

دریافت رایگان فایل GPS مسیر برنامه و مسیریابی روی گوشی حین سفر

اگر برنامه مسیریابی با قابلیت ساپورت فایلهای KML بر روی گوشی خود ندارید، اپلیکیشن MAPS.ME را نصب کنید. بهترین اپلیکیشن مسیریاب با نقشه آفلاین مسیریابی در سفر و طبیعت بدون نیاز به اینترنت

 

پرسشهای شما از سفر به این منطقه بلافاصله پاسخ داده می شود لطفا پایین همین صفحه پیام بگذارید و صرفا جهت سفارش طراحی اختصاصی برنامه یا آگهی، مستقیما تماس بگیرید.

 

برای ادامه برنامه بهترین جاهای دیدنی اطراف شیرکوه کجا هستند؟

 

سفر به یزد

 

برای دیدن همه جاهای دیدنی استان یزد، سفرها و صعودهای استان یزد را ببینید.

 

برای دیدن سایر جاهای دیدنی ایران یکی از نزدیک ترین استانهای همسایه زیر را انتخاب کنید.

 

سفر به استان اصفهان
سفر به استان خراسان جنوبی
سفر به استان فارس
سفر به استان کرمان

به زودی منتشر می شود:

سفر به خرانق، سفر به ساغند، سفر به مغستان و کویر زرین، سفر به مهریز، سفر به بافق، سفر به میبد، سفر به مروست و هرات، سفر به کویر دره انجیر، سفر به کویر بافق، سفر به اردکان، سفر به تفت، سفر به ابرکوه، سفر به عقدا، سفر به روستای فراشاه، سفر به غار نباتی ندوشن، سفر به دریاچه غربالبیز، سفر به روستای ده بالا، سفر به روستای سانیچ، سفر به معبد چک چک زرتشتیان، سفر به روستای بیاضه، سفر به آبشار دره گاهان، سفر به زارچ و اشکذر، سفر به روستای طزرجان، سفر به دره آدرشک، سفر به روستای خویدک، سفر به روستای بنادک سادات، سفر به روستای رباط پشت بادام، صعود به قله آسمان نما، صعود به قله برفخانه طزرجان

 

به راحتی برنامه سفر مطابق با علایق و نیازهای خود را پیدا کنید!

7 پاسخ

  1. سلام و دورد بر شما
    مسیر صعود به قله شیرکوه از این سایت گرفتم و واقعا به کارم خورد ممنون ازتون

  2. سلام
    خدا قوت
    ممنون از اطلاعات دقیق و کامل‌تان
    می‌خواستم مطمئن شوم آیا دونفری امکان صعود به قله شیرکوه وجود داره؟
    مسیرهای کوهنوردی پاکوب دارد؟ و می‌توان مسیر را خوب شناسایی کرد؟

    1. درود بر شما آقای عارفی
      سپاسگزارم از لطف شما
      از نظر ایمنی همیشه و در همه مسیرهای کوهنوردی حتی ساده ترین و مشخص ترین مسیرها بهتر است حداقل سه نفر باشید
      شیرکوه دارای پاکوبهای مشخص و مسیرهای خوبی است چون بسیار تردد شده است اما ممکن است کوهنوردان بسیار مبتدی و یا کوهنوردان با تجربه در شرایط برفی پاکوبها را گم کنند. بنابراین اگر دارای تجربه کوهنوردی هستید و زمانی که برای صعود انتخاب می کنید در اوج زمستان نیست حتی بدون جی پی اس نیز هیچ نگرانی برای یافتن مسیر نیست. با این وجود ما به همه پیشنهاد می کنیم با دانلود فایل GPS و داشتن آن روی گوشی برنامه ی خود را بیمه کنند اما اگر این کار را نمی کنید لطفا جدول برنامه را روی گوشی خود ذخیره کنید و یک کروکی خوب برای خود تهیه کنید تا حین مسیر به کمک شما بیاید

  3. سلام خدمت همنوردان عزیز
    برای اقامت وشب مانی برای صعود به قله شیرکوه شماره تماس محل اقامت را میخواستم

    1. درود بر شما
      در محله شیخ علیشاه خانه کوهنورد نزدیک به مسجد به کوهنوردان سرویس می دهد. غیر از این به دلیل اینکه ده بالا و محله شیخ علیشاه تفریحگاه مردم یزد هستند بسیاری از مردم ویلا برای اقامت کوتاه مدت شبانه کرایه می دهند و جای نگرانی نیست. یکی از این موارد ویلا در محله شیخ علیشاه نزدیک به مسیر صعود شیرکوه با شماره تلفن 09391349007 است.
      بسیار سپاسگزار می شویم اگر بعد از صعود خود شماره اقامتگاههایی که به کوهنوردان در این منطقه سرویس می دهند از جمله خانه کوهنورد را برای ما بفرستید تا اطلاعات این صفحه کامل تر شود.

      1. سپاس از راهنمایی شما
        به امید دیدار در قله طلا پیشوا
        @simorgh-pishva
        اطلاعات کامل

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *