برای یافتن سفر بر اساس علایق و نیازهای خود

راهنمای سفر در ایران برای همه

گام به گام صعود به قله نای بند با فایل GPS

شما همیشه نیاز به راهنما یا خرید تور ندارید. با این برنامه ی دقیق، تورلیدر خود در صعود به قله نای بند باشید.

چرا باید به قله نایبند صعود کرد؟

 

– قله نایبند به عنوان بلندترین قله استان خراسان جنوبی در لیست پروژه ملی سیمرغ کوههای ایران در نزدیکی روستای نای بند قرار دارد.

– نای بند علیرغم ارتفاع کم دارای مسیر صعود بسیار دشوار است و صعود به آن می تواند یکی از افتخارات کوهنوردان باشد.

– وجود قلهٔ نای بند در وسط کویر باعث شده چهاردهمین کوه بلند ایران از نظر برجستگی نسبت به مناطق پست و کویری اطرافش به‌ شمار برود.

– پناهگاه حیات وحش نایبندان، زیستگاه یکی از نادرترین گونه های جانوری یعنی یوزپلنگ آسیایی است و با وسعتی نزدیک به یک و نیم میلیون هکتار بزرگ ترین منطقه تحت مدیریت سازمان محیط زیست ایران می باشد.

– روستای نای بند در نزدیکی کوه نای بند یکی از برترین نمونه های معماری پلکانی ایران است که عنوان ماسوله کویر را نیز به خود اختصاص داده است.

– روستای نای بند یکی از شاخص ترین واحه های جهان محسوب می شود زیرا در شعاع 100 تا 200 کیلومتری اطراف نای بند آبادی دیگری وجود ندارد و نخلستان های نای بند مانند جزیره ای سبز در میان کویر قرار دارند.

– نای بند بسیار دورافتاده است اما در عوض روستای نای بند دارای جاده آسفالت قابل قبول و دسترسی خوب از طبس، بیرجند و راور در استان کرمان است.

– آبگرم دیگ رستم در جنوب روستای نای بند و در میان نخلستان های زیبا، یکی از عجایب کویری نای بند است و جذابیت فراوانی برای کوهنوردان دارد تا پس از صعود از آن بهره ببرند.

 

آنچه پیش از تصمیم صعود به قله نایبند باید حتما بدانید

قله نای بند کجاست؟

قلهٔ نای بند بلند ترین قله استان خراسان جنوبی است و در 15 کیلومتری شمال غربی روستای نای بند واقع است. روستای نای بند نیز روستایی پلکانی و بسیار زیبا اما دورافتاده در جنوبی ترین مناطق استان خراسان جنوبی در شرق ایران است و از طریق شهرهایی چون طبس، بیرجند و راور در استان کرمان دارای دسترسی جاده آسفالت است.

نای به مسیر باریک و گذرگاهی تنگ گفته می شود و نای بند محلی است که دو بخش بزرگ کویر را به هم متصل می کند.

ارتفاع قله نایبند از سطح دریا و پای کوه در مبدا صعود چقدر است؟

قله نای بند یا نایبند در حدود 3000 متر از سطح دریا ارتفاع دارد. بر روی تابلو قله نای بند عدد 3005 متر درج شده است و حتی عدد 2960 متر نیز برای قله نای بند ذکر شده است. اما جی پی اس بیشتر کوهنوردان عددی بین 2990 تا 3000 متر را نشان می دهد. بر این اساس برای صعود به قله نای بند باید حدود 1340 متر از مبدا ارتفاع بگیرید. مبدا صعود نای بند با حدود 1660 متر ارتفاع در شمال کوه قرار دارد.

مسیرهای صعود به قله نایبند کدام هستند؟

جبهه شمالی تنها راه صعود به قله نای بند است و مبدا صعود نیز یک نقطه در انتهای جاده خاکی پناهگاه حیات وحش نایبندان است. با این وجود در همین جبهه شمالی چندین راه به موازات یکدیگر از کف دره ها یا بر روی یال ها به سمت قله می روند. به دلیل ریزشی و سخت گذر بودن نای بند، همزمان در بیشتر این راههای موازی تردد صورت گرفته است و متاسفانه تمرکزی بر یک مسیر صورت نپذیرفته است به طوری که فقدان پاکوب مناسب در کوه نای بند مشخص است. طول مسیرهای صعود در جبهه شمالی تقریبا نزدیک به هم و در حدود 7 کیلومتر هستند اما وجود دست به سنگ و سختی صعود نای بند باعث می شود صعود و فرود بسیار بیش از انتظار زمان بر باشد.

مسیرهای صعود به قله نای بند که همگی در جبهه شمالی قرار دارند به شرح زیر است:

1- مسیر اصلی که رایج‌ترین و پر تردد ترین مسیر صعود نای بند است و به رنگ سبز در نقشه مشخص شده است. طول مسیر اصلی صعود در حدود 7 کیلومتر است. کمترین میزان دست به سنگ و بیشترین میزان پاکوب با کیفیت قابل قبول در مسیر اصلی است و نسبت به مسیرهای موازی دیگر ایمنی و کیفیت بهتری دارد. بسیاری از راهنما های نای بند به دلایل مختلف ممکن است کوهنوردان را به سمت مسیرهای دیگر غیر از مسیر اصلی هدایت کنند اما پیشنهاد می شود در صورت داشتن راهنما از او بخواهید مسیر مذکور را انتخاب کند.

2- مسیر خط الراس با رنگ زرد مشخص شده است. بیشترین میزان دست به سنگ و نقاط خطرناک در میان مسیرهای شاخص صعود نای بند در مسیر خط الراس قرار دارد. مسیر مذکور تا ارتفاع 2160 متری با مسیر اصلی مشترک است اما پس از آن صعود از روی خط الراسی صورت می پذیرد که با وجود طول کوتاه تر اما دشواری خاص خود را دارد. مسیر مذکور بین مسیر اصلی که غربی ترین مسیر است و مسیر دره شرقی قرار دارد. طول مسیر صعود به نای بند از مسیر خط الراس حدود 6.5 کیلومتر است.

3- مسیر دره شرقی با طولی در حدود 7.5 کیلومتر از بقیه مسیرها طولانی تر است و با رنگ آبی آسمانی در نقشه مشخص شده است. بیشتر مسیر در کف دره قرار دارد و به موازات به دلیل طول بیشتر، شیبهای جدی کمی دارد. طول مسیر صعود در مسیر شرقی برف انبار نزدیک به 5 کیلومتر است و باید حدود 550 متر از مبدا ارتفاع بگیرید. مسیر شرقی تقریبا فاقد پاکوب است.

مسیر صعود قله نای بند, Route of Nayband Peak
مسیر صعود قله نای بند, Route of Nayband Peak

محبوبیت صعود به قله نایبند در چیست؟

نای بند به عنوان یکی از زیستگاههای اصلی یوز ایرانی و منبع اصلی تامین آب روستای سرسبز نای بند دارای شهرت و محبوبیت است. قله نای بند به عنوان بلندترین قله استان خراسان جنوبی در لیست پروژه سیمرغ جای گرفته است و صعود به آن برای کوهنوردان سایر استان ها نیز با ارزش شده است.

بهترین جاهای دیدنی دامنه ها و کوهپایه های قله نایبند و اطراف آن کجاست؟

روستای نای بند و نخلستان های آن، طبیعت منطقه پناهگاه حیات وحش نایبندان

درجه سختی صعود به قله نایبند چقدر است؟

مسیر صعود قله نای بند بدلیل ساختار منحصربفرد و خاص این کوه بسیار دشوار است. فقدان پاکوب با کیفیت، لزوم عبور از برخی نقاط دارای دست به سنگ و مسیرهای ریزشی همگی نای بند را دشوار ساخته اند. از سوی دیگر نای بند کوهی با برجستگی قابل توجه نسبت به مناطق پست اطراف آن در کویر محسوب می شود. با وجودی که نای بند تنها 3000 متر ارتفاع دارد اما درجه سختی صعود به نای بند در رده کوههای دشوار یعنی سطح سخت و حتی بسیار سخت است. برنامه صعود نای بند مناسب برای افراد با توانایی پیمایش در طبیعت از 14 تا 15 کیلومتر در مسیرهای بسیار ناهموار طبیعت مانند مسیرهای دارای شیب زیاد و فاقد پاکوب با کیفیت است.

فاصله تهران، طبس و کرمان تا نایبند با ماشین چقدر است؟

فاصله زمانی تهران تا طبس از مسیر کاشان، انارک، و یا از مسیر سمنان، جندق، با ماشین سواری تقریبا یکسان و در حدود 9.5 ساعت است. مسیر سمنان و جندق با حدود 790 کیلومتر طول کوتاه تر است اما مسیر کاشان و انارک با حدود 875 کیلومتر طول در مجموع کیفیت بهتری دارد.

فاصله زمانی طبس تا روستای نای بند نیز با ماشین سواری نزدیک به 2.5 ساعت است. این مسیر تقریبا 208 کیلومتر طول دارد.

فاصله زمانی کرمان تا روستای نای بند از مسیر راور با ماشین سواری تقریبا 3.5 ساعت است و بیش از 300 کیلومتر طول دارد.

مسیر جاده خاکی مبدا صعود نای بند با حدود 29 کیلومتر طول از نزدیکی روستای نای بند و در مسیر جاده اصلی به سمت طبس شروع می شود و پیمودن آن به 1.5 تا 2 ساعت زمان نیاز دارد. جاده خاکی مذکور قابل تردد توسط ماشین سواری است.

مسیر جاده دسترسی و راههای رفتن به روستای نایبند چطور است؟

نزدیک ترین راه رفتن به طبس از تهران، جاده سمنان، جندق و خور است اما جاده کاشان، نائین و انارک نیز به خور و طبس منتهی می شود و کیفیت بهتری دارد. هر دو جاده در تمام مسیر آسفالت هستند.

روستای نای بند بسیار دور افتاده است. جاده آسفالت بسیار طولانی نای بند را به جاده های اصلی و سایر نقاط در استان های خراسان جنوبی و کرمان متصل می کند.

از طبس برای رفتن به نای بند باید نخست به سمت دیهوک بروید و سپس جاده آسفالت نای بند که از جاده بیرجند جدا می شود را در پیش بگیرید. بعد از نایبند می توانید جاده آسفالت را تا راور و سپس کرمان ادامه دهید. راور با 170 کیلومتر فاصله نزدیک ترین نقطه مسکونی در جنوب نای بند است.

بهترین زمان و فصل صعود به قله نایبند چه موقع است؟

آب و هوای قله نای بند در اوایل فصل بهار و اواسط پاییز برای صعود عالی است. نای بند معمولا تابستانی بسیار گرم و طاقت فرسا دارد اما صعودهای زمستانه نای بند نیز دارای خطرات به مراتب کمتری نسبت به صعودهای زمستانه سایر قلل شاخص در ایران است چون جزو مناطق گرمسیر محسوب می شود. اواخر مهرماه، آبان، اسفند و اوایل فروردین بهترین زمانها برای صعود نای بند هستند. صعود در فصول گرم تر به سبب گرمای هوا بسیار آزار دهنده است.

روستای نای بند, Nayband Village
روستای نای بند, Nayband Village

 

آنچه برای برنامه ریزی اولیه و کلی صعود به قله نایبند باید بدانید

بهترین رستوران های نزدیک به مسیر صعود قله نایبند کجا هستند؟

نای بند روستای کوچکی است و فاقد رستوران معتبر و تایید شده از سوی سایتهای غیر تبلیغاتی تریپ ادوایزر و لونلی پلنت است اما به سبب قابلیت های گردشگری دارای اقامتگاههای بومگردی و رستوران های سنتی معدودی است که می توانید از آنها استفاده نمایید. در این میان خانه بومگردی ماسوله کویر و اقامتگاه محسن گل عنبری شاخص هستند.

بهترین جا و مکان برای چادر زدن یا محل اقامت در برنامه صعود به قله نایبند کجاست؟

برای محل اقامت، امکان چادر زدن و کمپینگ در نای بند وجود دارد اما اقامتگاههای بومی و ارزان قیمت نای بند از جمله خانه برخی از اهالی معمولا باعث می شود فرصت شب مانی در یک خانه روستایی زیبا را از دست ندهید.

کوهنوردانی که وسیله نقلیه خود را برای ورود به جاده خاکی مسیر صعود قله نای بند عوض می کنند می توانند برای سهولت برنامه ریزی در محل کارخانه یخ در ابتدای جاده خاکی نیز کمپ بزنند. همچنین این امکان وجود دارد که در روستای علی آباد که در فاصله چهار کیلومتری مبدا کوهپیمایی هست نیز کمپ بزنید. روستای علی آباد دارای زمین هموار و آب برای کمپ و شبمانی است.

وسایل و لوازم ضروری برای صعود به قله نایبند چیست؟

کوله پشتی مناسب، کفش کوهنوردی یا طبیعت گردی ساقدار با آج مناسب در کف ، عینک آفتابی و کلاه نقاب دار برای روزهای آفتابی ، لباس گرم و تجهیزات زمستانه برای فصول سرد ، دوربین عکاسی ، دارو و لوازم شخصی ، بطری آب، میوه، غذا و تننقلات ، کیت امداد و بقای طبیعت گردی ، GPS با باطری اضافه یا پاوربانک برای گوشی، تمام وسایل لازم برای پیمایش در طبیعت مانند باتوم

 

یک پکیج ویژه و بهترین برنامه پیشنهادی امین مانا برای این صعود

با برنامه امین مانا در صعود به قله نایبند چه جاذبه ها و مسیرهایی را می توانید ببینید؟ 

شهر دیهوک، جاده روستای نایبند، شهرک نایبند، روستای نایبند، روستای زردگاه، نخلستان ها و باغات نایبند، آبگرم دیگ رستم، جاده خاکی علی آباد، قلعه ملک شور، روستای علی آباد، محیط بانی نایبند، منطقه حفاظت شده و پناهگاه حیات وحش نایبندان، رودخانه آب انار، کوهستان نایبند، مسیر اصلی صعود به قله نایبند، مسیر دره شرقی صعود به قله نایبند، مسیر صعود به قله نایبند از روی یال، قله نایبند

چرا این برنامه بهترین برنامه ریزی برای صعود قله نایبند و حتی ارزان ترین برنامه قله نایبند است؟

برای طراحی و ارائه این برنامه، از منابع متعدد و معتبر مانند سایت سازمان نقشه برداری، لونلی پلنت، تریپ ادوایزر و دهها تراک GPS از سایتهایی مانند Wikiloc استفاده شده است.

جاذبه های گردشگری هر منطقه و مسیرهای دارای جذابیت بیشتر برای پیاده روی در شهر، روستا و یا طبیعت، تعیین شده اند. همراه با تراک GPS(قابل استفاده روی گوشی)، یک برنامه ی دقیق که دارای زمان بندی و اولویت بندی جاذبه ها است در دسترس شماست. بنابراین، زمان را تلف نمی کنید و مجری یک تور خوب و ارزان برای خود خواهید بود. برای اطلاع بیشتر از چگونگی طراحی مسیر سفر در این سایت درباره aminmana را ببینید.

بر اساس نیازها، شرایط و فرصتی که دارید، ما حتی می توانیم برنامه ی سفر دلخواه شما را با برنامه ریزی سفارشی نیز آماده کنیم و یک برنامه، جدول، نقشه و فایل GPS اختصاصی تهیه نماییم تا بتوانید سفر خود را بی نقص انجام دهید. برنامه ریزی اختصاصی سفر را ببینید.

روستای علی آباد, Aliabad Village
روستای علی آباد, Aliabad Village

بهترین برنامه صعود به قله نایبند چند روزه است؟

یک روز زمان نیاز دارید تا بتوانید به قله نای بند صعود کنید. برنامه امین مانا نیز یک برنامه یک روزه است. امکان صعود نیم روزه به قله نای بند جز برای افراد حرفه ای و در شرایط رکوردگیری وجود ندارد. صعود دو روزه به قله نای بند نیز توصیه نمی شود و معمولا انجام نمی شود زیرا در مسیر صعود نای بند مکان های مناسب کمپینگ جز برای شرایط اورژانسی وجود ندارد.

صعود به قله نای بند و فرود از قله نایبند به مبدا برنامه چند ساعت زمان نیاز دارد؟
بهترین برنامه ریزی صعود به قله نایبند بر اساس فرصت زمانی شما چیست؟

قله نای بند به دلیل ارتفاع زیاد نسبت به زمین های پست اطرافش و سختی مسیر، امکان صعود در زمان نیم روزه را ندارد. از سوئی قله نایبند فاقد محل کمپ مناسب و چشمه در میانه ی مسیر صعود است و سختی مسیر باعث می شود صعود با کوله سنگین با هدف کمپینگ در میانه صعود نیز منطقی نباشد. صعود به قله نای بند معمولا یک روزه و با استفاده کامل از تمام طول روز است. برای صعود به قله نای بند به حدود 6 تا 8 ساعت کوه پیمایی نیاز دارید. فرود از قله نای بند نیز به زمان زیادی در همین حدود نیاز دارد زیرا بخش قابل توجهی از مسیر ریزشی است و وجود دست به سنگها سرعت فرود را کاهش می دهد. تعداد نفرات و آمادگی تیم تاثیر زیادی بر زمان صعود دارد طوری که تیم های کوچک و افراد آماده ممکن است بتوانند زمان صعود را تا 5 ساعت نیز کاهش دهند. بنابراین تلاش نمایید صعود نای بند را با نفرات کم انجام دهید تا یک صعود موفق داشته باشید.

بهترین راه برای کاهش زمان صعود به قله نای بند صعود از مسیر اصلی است زیرا بهترین کیفیت پاکوب ها در همین مسیر قرار دارد و با دست به سنگ بسیار کمتری روبرو می شوید. بر حسب آمادگی نفرات تیم و مسیری که برای صعود و فرود انتخاب می کنید بین ساعت 3 تا 6 صبح صعود را شروع نمایید. باید قبل از ساعت 12 به قله برسید زیرا نای بند از معدود کوههایی است که زمان فرود از قله اش با زمان صعود تقریبا برابری می کند. بنابراین باید برنامه ریزی به نحوی باشد که در روز برنامه را پایان دهید.

برای صعود یک روزه به قله نای بند، باید شبانه خود را به نای بند رسانده و با پیمودن جاده خاکی که حدود دو ساعت زمان نیاز دارد پیش از طلوع آفتاب به مبدا صعود برسید. صعود یک روزه به قله نای بند بدون کمپ شبمانی قبل از صعود تنها مناسب تیم های با آمادگی بالا و تعداد نفرات کم است.

برای صعود یک و نیم روزه یا صعود دو روزه به قله نای بند شب قبل از صعود را در محل کارخانه یخ در ابتدای جاده خاکی یا در روستای علی آباد کمپ بزنید. کمپ در روستای علی آباد البته انتخاب بهتری است تا برای پیمودن جاده خاکی در روز صعود زمان را از دست ندهید بخصوص که در فصول سرد طول روزها بسیار کوتاه است. در پایان روز و بعد از صعود نیز می توانید یک شب اقامت در روستای نای بند را تجربه کنید و یا از آبگرم دیگ رستم در جنوب نای بند بهرمند شوید به این منظور سفر به روستای نای بند را ببینید.

مسیر صعود قله نای بند, Route of Nayband Peak
مسیر صعود قله نای بند, Route of Nayband Peak

نقشه مسیر

به ترتیب حروف لاتین و طبق جدول، برنامه را شروع و اجرا کنید.

حضور در برنامه های طبیعت گردی و کوهنوردی نیازمند داشتن تجربه، دانش و مربی متخصص است.
امین مانا مسئولیتی در قبال حوادث ناشی از عدم رعایت ایمنی ندارد و مسیریابی دقیق برای جلوگیری از حوادث یا اتلاف زمان و کمک به تورلیدرها و عموم مردم تنها هدف ماست. 

برنامه صعود قله نایبند از مسیر اصلی در جبهه شمالی

بر اساس فرصت، سلیقه و شرایطی که دارید می توانید هر جاذبه یا مسیری را از برنامه خود حذف کنید.

 

شروع کنید از

A- دیهوک

با وسیله نقلیه (34 کیلومتر) بروید به

B- سه راهی بیرجند

با وسیله نقلیه (94 کیلومتر) بروید به

C- کارخانه یخ نای بند و ابتدای جاده خاکی علی آباد

با وسیله نقلیه (2.3 کیلومتر) بروید به

D- ابتدای جاده روستای نای بند

با وسیله نقلیه (3 کیلومتر) بروید به

G- روستای نای بند

با وسیله نقلیه (5.3 کیلومتر) بازگردید به

C- کارخانه یخ نای بند و ابتدای جاده خاکی علی آباد – ارتفاع 940m

با وسیله نقلیه (16.5 کیلومتر) بروید به

H- قلعه ملک شور – ارتفاع 1150m

با وسیله نقلیه (1.6 کیلومتر) بروید به

I- سه راهی – ارتفاع 1160m

با وسیله نقلیه (6.5 کیلومتر) بروید به

J- سه راهی، ایستگاه محیط بانی و روستای علی آباد – ارتفاع 1460m

با وسیله نقلیه (2 کیلومتر) بروید به

K- سه راهی – ارتفاع 1580m

با وسیله نقلیه (1.3 کیلومتر) بروید به

L- پارکینگ و ابتدای مسیر اصلی صعود(مسیر سبز رنگ) – ارتفاع 1670m

پیاده (150 متر) بروید به

M- ابتدای مسیر صعود دره شرقی(مسیر آبی رنگ) – ارتفاع 1675m

پیاده (700 متر) بروید به

N- ابتدای دره آونار – ارتفاع 1785m

پیاده (1.1 کیلومتر) بروید به

O- ابتدای یال کوه  و محل مناسب کمپ – ارتفاع 2075m

پیاده (500 متر) بروید به

P- سه راهی ابتدای مسیر خط الراس(مسیر زرد رنگ) – ارتفاع 2170m

پیاده (450 متر) تراورس کنید تا

Q- دره – ارتفاع 2170m

پیاده (2 کیلومتر) بروید به

S- گردنه و سه راهی – ارتفاع 2580m

پیاده (1.3 کیلومتر) بروید به

T- سه راهی – ارتفاع 2870m

پیاده از زیر قله دوم (350 متر) تراورس کنید تا

U- سه راهی گردنه زین اسبی – ارتفاع 2840m

پیاده (700 متر) بروید به

V- قله نای بند – ارتفاع 3000m

نکات مهم و کلیدی حین صعود در این مسیر از شروع تا پایان

 

شروع کنید از دیهوک ( طبق جدول و فایل تراک جی پی اس GPS مسیریابی )

– بسته به محل شروع سفر شما ممکن است از طبس، بیرجند یا کرمان عازم سفر به نای بند شوید. منطقه نای بند جزو بخش دیهوک است و شهر دیهوک در میانه جاده طبس به نای بند قرار دارد. بیشتر کوهنوردان نیز از طبس و دیهوک به سمت نای بند می روند. بنابراین برنامه را از دیهوک شروع می نماییم.

– از دیهوک که به سمت نای بند می روید نخست از سه راهی بیرجند عبور می کنید. دو کیلومتر قبل از روستای نای بند باید از سمت راست(غرب) وارد جاده خاکی علی آباد شوید. کارخانه یخ نزدیک ابتدای جاده می تواند محل مناسبی برای کمپ قبل از صعود باشد. در این محل یک سوپر مارکت نیز وجود دارد.

غارها و مزارع نای بند, Caves and Farms in Nayband
غارها و مزارع نای بند, Caves and Farms in Nayband

– اگر قبل از صعود قصد دیدار یا اقامت در روستای نای بند را دارید برنامه سفر به روستای نای بند را ببینید. روستای نای بند فاصله چندانی با جاده علی آباد ندارد و توصیه می شود دیدن روستای نای بند که امکانات اقامتی خوبی نیز دارد از دست ندهید.

– با ورود به جاده خاکی علی آباد تابلوی کوچکی ابتدای جاده خاکی وجود دارد که نشان می دهد محیط بانی علی آباد در فاصله 25 کیلومتری قرار دارد. اما به دلیل جابجایی مسیر جاده آسفالت قدیم با جاده جدید تابلو چندان در دید رانندگان نیست و با ورود به جاده خاکی کمی بعد تابلو دیده می شود.

قلعه ملک شور, Malek Shur Castle
قلعه ملک شور, Malek Shur Castle

– 16.5 کیلومتر بعد از ورود به جاده خاکی علی آباد که با وجود کیفیت پایین برای سواری نیز قابل تردد است، قلعه ملک شور را در سمت راست جاده مشاهده خواهید کرد. برجی از قلعه ملک شور با قدمت حدود 1200 سال و بقایای کاروانسرای راه ابریشم در این محل دیدنی است. کمی بعد سه راهی را باید به سمت چپ بروید. حدود 8 کیلومتر بعد از قلعه ملک شور دوباره بعد از سه راهی دیگری به ایستگاه محیط بانی نایبندان و روستای علی آباد خواهید رسید.

روستای علی آباد, Aliabad Village
روستای علی آباد, Aliabad Village

– روستای علی آباد روستایی است که بخصوص در زمستان ساکنین بسیار کمی دارد و تقریبا متروکه می شود. اهالی روستا در فصل زمستان به روستای نای بند کوچ میکنند و در فصل های دیگر برای کشت باز می گردند. هیچ چشمه یا منبع آبی در مسیر صعود به قله نای بند ندارید. روستای علی آباد نیز آب با کیفیتی ندارد بنابراین بهتر است آب مورد نیاز خود را از قبل همراه بیاورید.

روستای علی آباد, Aliabad Village
روستای علی آباد, Aliabad Village

– نای بند در دل سرزمینی بی آب قرار گرفته است اما سه کوه آب شلمه، علی آباد و کوه نایبند، تفاوت محسوسی در این منطقه در حاشیه شمالی کویر لوت ایجاد کرده اند. این کوهستان اختلاف ارتفاع قابل توجهی نسبت به کویر لوت دارد و روستاهایی مانند علی آباد، کلات آب انار، آب رضا، زردگاه و نایبند را از کویر جدا کرده است. بلندترین این کوه ها، نای بند با حدود 3000 متر ارتفاع است.

– منطقه پناهگاه حیات وحش نایبندان که شامل کوه نای بند نیز می باشد زیستگاه یوزپلنگ ایرانی است و تحت حفاظت سازمان محیط زیست قرار دارد. به همین دلیل تنها به کوهنوردانی که دارای مجوز از هیات کوهنوردی طبس هستند اجازه ورود داده می شود. به این منظور با رئیس هیئت کوهنوردی شهرستان طبس آقای ابراهیمی و با شماره تلفن ۰۹۱۳۲۵۳۳۹۷۲ هماهنگ شوید. توجه نمایید مسیرهای صعود به قله نای بند بسیار پیچیده هستند. به همین دلیل تسلط کامل بر مسیر و داشتن کروکی یا فایل GPS  ضروری است در غیر اینصورت حتما از راهنمای محلی استفاده کنید. برای هماهنگی راهنما باید از اهالی روستای نای بند کمک بگیرید.

پارکینگ نای بند, Nayband Parking
پارکینگ نای بند, Nayband Parking

– به منظور صعود به قله نای بند، بعد از روستای علی آباد و محیط بانی، جاده خاکی را به سمت کوه ادامه دهید تا به پیچ جاده و محل پارکینگ تعیین شده روی نقشه و فایل GPS برنامه برسید. از این نقطه باید صعود را در مسیر اصلی شروع نمایید. جاده خاکی حدود 700 متر دیگر نیز پیش می رود و به ساختمانی کوچک و استخری متعلق به سازمان محیط زیست می رسد. فنس های فلزی محدوده ای را در این منطقه برای حفاظت از چهارپایان مشخص کرده اند اما کل منطقه تحت حفاظت است.

– مسیر جاده خاکی با رنگ قهوه ای مشخص شده است. مسیر سبز رنگ نیز مسیر اصلی صعود است. با شروع کوهپیمایی از ارتفاع 1670 متر کمی بعد به ابتدای مسیر صعود از دره شرقی می رسید که با رنگ آبی مشخص شده است و از طریق جاده خاکی نیز دسترسی دارد.

مسیر صعود قله نای بند, Route of Nayband Peak
مسیر صعود قله نای بند, Route of Nayband Peak

– صعود از مسیر دره شرقی تا قله نای بند نسبت به مسیر اصلی دشوارتر و پر چالش تر است. بنابراین صعود از مسیر دره شرقی کمتر توصیه می شود. چند نقطه شاخص در مسیر مذکور از جمله گردنه های میانه ی مسیر مشخص شده اند. تقریبا تمام مسیر دره شرقی بجز زیر قله نای بند که با بقیه مسیرها مشترک می شود در کف دره ها پیموده می شود. به همین دلیل پرتگاه جدی در مسیر نیست اما مسیری طولانی و دارای دست به سنگ در برخی نقاط از مسیر می باشد.

 

مسیر صعود قله نای بند, Route of Nayband Peak
مسیر صعود قله نای بند, Route of Nayband Peak

– تمام مسیرهای صعود نای بند سنگلاخی و ریزشی هستند اما مسیر اصلی کیفیت بهتری دارد و میزان پاکوب آن بیشتر است. بعد از عبور از سه راهی و ابتدای مسیر دره شرقی به صعود خود در مسیر اصلی ادامه دهید. ابتدای مسیر کمی پاکوب نامشخص است با این وجود بعد از حدود یک ساعت پیمایش در مسیری نسبتا ساده به یال اصلی می رسید. در این محل نقطه صاف و مناسبی برای کمپ اضطراری وجود دارد. به صعود بر روی یال اصلی ادامه دهید. به تدریج پاکوب در این قسمت مشخص تر می شود. قله فرعی و کوچکی با نام قله کمر اونار پیش روی شما و در میانه ی یال اصلی قرار دارد. هر چه بیشتر ارتفاع می گیرید مناظر زیبا و چشم نوازی از دشت های وسیع در کوهپایه های نای بند را خواهید دید.

مسیر صعود قله نای بند, Route of Nayband Peak
مسیر صعود قله نای بند, Route of Nayband Peak

– پیش از قله کمر اونار به محل سه راهی دیگری می رسید و ابتدای مسیر صعود از خط الراس نیز همین نقطه است. در حقیقت بخش قابل توجهی از مسیر اصلی و مسیر خط الراس مشترک هستند. مسیر خط الراس یکی از دشوارترین مسیرهای صعود به قله نای بند است و در نقشه با رنگ زرد مشخص شده است. قسمتهایی از مسیر خط الراس تیغه ای و دارای پرتگاههای خطرناک و دست به سنگ های متعدد است. قله کمر اونار در ابتدای این مسیر قرار دارد. کمی بعد از قله کمر اونار و از طریق سه راهی بعد از گردنه می توانید با تراورس کوتاهی وارد دره شرقی نیز بشوید و مسیر خود را تغییر دهید. این بخش نیز با رنگ نارنجی مشخص شده است. مسیر خط الراس دقیقا بین مسیرهای اصلی و دره شرقی قرار دارد. سایر نقاط شاخص مسیر خط الراس نیز در نقشه مشخص شده اند. همانند مسیر دره شرقی، مسیر خط الراس نیز در زیر قله نای بند با بقیه مسیرها و مسیر اصلی مشترک می شود.

مسیر تراورس به دره, Traverse to Valley
مسیر تراورس به دره, Traverse to Valley

– مسیر خط الراس نیز مانند مسیر دره شرقی چندان توصیه نمی شود و پیشنهاد می گردد پیش از قله کمر اونار با تغییر جهت به طرف دره سمت راست(غربی) به صعود خود از مسیر اصلی ادامه دهید. تراورس کوتاهی در پیش خواهید داشت و کمی بعد به کف دره می رسید. تا انتهای دره باید از کناره ی سمت چپ کف دره به طرف بالادست پیش بروید و در برخی نقاط آبشار و دهلیزهایی وجود دارد که کمی دست به سنگ را اجتناب ناپذیر می کند.

– در انتهای دره باید به طرف گردنه بعدی یعنی سمت راست تغییر جهت دهید. مسیر در این قسمت نیز کاملا خشن است. شن اسکی ها در شیب بسیار تندی تا قبل از گردنه که حدود 2580 متر ارتفاع دارد صعود را سخت تر می کنند. گردنه مذکور رشته کوه فرعی و بلندی را از قله اصلی نای بند جدا می سازد. مسیرهای صعود قله نای بند یکنواخت نیستند و مدام باید بعد از گردنه ها با کاهش و افزایش ارتفاع از دره ها و یال ها عبور کنید با این وجود مسیر اصلی هنوز بهترین مسیر است.

مسیر صعود قله نای بند, Route of Nayband Peak
مسیر صعود قله نای بند, Route of Nayband Peak

– بعد از گردنه 2580 متری با تغییر جهت کامل به سمت جنوب مستقیما به سمت قله نای بند می روید اما دو قله فرعی با ارتفاعی کمتر از 2900 متر پیش روی شما قرار دارند. از این نقطه دو انتخاب دارید. انتخاب برتر مسیر اصلی است که با تراورس دامنه دوباره وارد دره شیبدار دیگری می شود و تا گردنه 2850 متری مابین دو قله فرعی بالا می رود. گردنه مذکور نیز رشته کوه فرعی و بلند دیگری را از قله اصلی نای بند جدا می سازد. اما می توانید به عنوان مسیر جایگزین از روی یال نیز صعود نمایید و خود را به گردنه مذکور و یا یکی از قلل فرعی ذکر شده برسانید. مسیر یال با رنگ بنفش مشخص شده است و مسیر اصلی نیز سبزرنگ است. در این بخش از کوه مسیر پاکوب قطعی و مشخصی وجود ندارد. به طوری که هر یک از تیمها و کوهنوردان از مسیر متفاوتی صعود کرده اند.

مسیر جایگزین صعود قله نای بند, Ralternative Route of Nayband Peak
مسیر جایگزین صعود قله نای بند, Ralternative Route of Nayband Peak

– از روی گردنه 2850 متری دو قله فرعی در طرفین قابل دسترس هستند. برای صعود به قله نای بند باید در جهت جنوب از زیر یکی از این قله های فرعی در مسیری که بسیار پر شیب و ریزشی است تراورس نموده و با کاهش جزئی ارتفاع خود را به گردنه زین اسبی بین قله فرعی و قله اصلی برسانید. در محل گردنه زین اسبی سایر مسیرهای صعود شامل مسیر خط الراس و مسیر دره شرقی نیز با مسیر اصلی یکی می شوند و تنها یک راه به سمت قله اصلی می رود.

– از گردنه زین اسبی نیز باید شیب زیادی با حدود 160 متر اختلاف ارتفاع تا قله نای بند را صعود نمایید تا سرانجام به قله 3000 متری نای بند که ارتفاع 3005 و 3050 نیز برای آن ذکر شده است برسید. قرار گرفتن بر فراز قله نای بند بسیار دلچسب است و از فراز آن امکان تماشای کویر لوت را برای شما فراهم می کند.

قله نای بند, Nayband Peak
قله نای بند, Nayband Peak

– برای بازگشت به پای کوه بهتر است باز هم مسیر اصلی را انتخاب کنید بخصوص که فرود در مسیرهای شیب زیاد و ریزشی بسیار دشوار است. در نهایت پیشنهاد می شود برای استراحت بعد از صعود از روستای نای بند دیدن کنید و از آب گرم دیگ رستم نیز بهره ببرید به این منظور برنامه سفر به روستای نای بند را ببینید.

استخرهای آبگرم دیگ رستم, Pools of Dige Rostam
استخرهای آبگرم دیگ رستم, Pools of Dige Rostam
این برنامه، نقشه و فایل GPS(ثبت شده در گوگل)، یک پکیج ویژه و پیش نویس اجرای صعود قله نایبند برای یک تورلیدر است. استفاده از این اطلاعات در سایتهای گردشگری بدون اجازه از امین مانا پیگرد قانونی دارد.

اطلاعات و سایر نکات مهم صعود به قله نایبند چیست؟

صعود نای بند زمان زیادی نیاز دارد بنابراین روزهای کوتاه اواخر پاییز یا اوایل زمستان را انتخاب نکنید. اوایل پاییز یا اواخر زمستان زمان مناسب تری هست.

داشتن هدلامپ برای کوهنوردان در این صعود اهمیت دارد زیرا بسیاری از صعودها با شب تلاقی پیدا می کند.

نزدیک ترین مرکز درمانی در منطقه خانه بهداشت روستای نای بند است.

آنتن دهی موبایل در بیشتر نقاط مسیر صعود نای بند چندان خوب نیست. در محل گردنه 2580 متری همچنین از گردنه زین اسبی تا قله نای بند آنتن دهی خوب می شود اما داخل دره ها وضعیت نامناسبی دارند.

پوشش گیاهی اصلی نای بند بیشتر شامل بادام کوهی، انجیر وحشی و گون است.

در کوهستان نای بند جانورانی مانند قوچ و میش، جبیر، سیاه گوش، روباه، شغال، گربه شنی، خارپشت، خرگوش صحرایی، مار و کل و بز وجود دارند و بویژه اگر چشمان تیزبینی داشته باشید شانس دیدن برخی از آنها را دارید.

وضعیت آب و هوا برای اجرای موفق این برنامه اهمیت حیاتی دارد و لازم است دست کم یک تا سه روز قبل از سفر دوباره آب و هوا را بررسی کنید.

بدلیل ازدحام در روزهای تعطیل و احتمال ریزش سنگ در شیبها سعی کنید در روزهای عادی برای صعود خود برنامه ریزی کنید.

بهترین سفرنامه ها و گزارش برنامه های صعود به قله نایبند کدام هستند؟

لینک گزارش باشگاه کوهنوردی بامداد شیراز 
صعود قله نایبند – اسفند 1399

لینک گزارش باشگاه کوهنوردی احد مشهد 
صعود قله نایبند – مهر 1396

لینک گزارش باشگاه کوهنوردی اسپیلت 
صعود قله نایبند – آبان 1396

لینک گزارش باشگاه شیراز جوان 
صعود چکاد نایبند – آذر 1397

لینک گزارش مصور محمد کیانی 
صعود قله نایبند – آبان 1400

شما نیز می توانید گزارش خود را برای ما ارسال کنید.

 

با تبلیغ تور، اقامتگاه و سایر خدمات گردشگری خود در این صفحه بیشتر دیده شوید. آگهی سری اول رایگان است.
تماس با ما

خدمات مفید در این منطقه

آقای ابراهیمی هیات کوهنوردی طبس - اعطای مجوز صعود قله نایبند - شهر طبس 09132533972
آقای حاتمی مدیر اداره محیط زیست طبس - طبس 09138626739
آقای مهدی اسماعیلیان راهنمای محلی صعود قله نای بند - روستای نای بند 09152680897
آقای احسان حسن خانی راهنمای محلی صعود قله نای بند - روستای نای بند 09157926626
آقای مهدی راهنمای محلی صعود قله نای بند - روستای نای بند 09923755347
آقای حسن خانی دهیار روستای نای بند 09133563291
خانه بومگردی ماسوله کویر اقامتگاه بومگردی - روستای نای بند 09157926626 - 05632848307
خانه بومگردی محسن گل عنبری اقامتگاه بومگردی - شهرک روستای نای بند 09022244157
مهمانپذیر سنتی تاهود اقامتگاه بومگردی - روستای نای بند 09102928941

دریافت رایگان فایل GPS مسیر برنامه و مسیریابی روی گوشی حین سفر

اگر برنامه مسیریابی با قابلیت ساپورت فایلهای KML بر روی گوشی خود ندارید، اپلیکیشن MAPS.ME را نصب کنید. بهترین اپلیکیشن مسیریاب با نقشه آفلاین مسیریابی در سفر و طبیعت بدون نیاز به اینترنت

 

پرسشهای شما از سفر به این منطقه بلافاصله پاسخ داده می شود لطفا پایین همین صفحه پیام بگذارید و صرفا جهت سفارش طراحی اختصاصی برنامه یا آگهی، مستقیما تماس بگیرید.

 

برای ادامه برنامه بهترین جاهای دیدنی اطراف قله نای بند کجا هستند؟

 

سفر به بیرجند
سفر به روستای نای بند

 

برای دیدن همه جاهای دیدنی استان خراسان جنوبی، سفرها و صعودهای استان خراسان جنوبی را ببینید.

 

برای دیدن سایر جاهای دیدنی ایران یکی از نزدیک ترین استانهای همسایه زیر را انتخاب کنید.

 

سفر به استان اصفهان
سفر به استان خراسان رضوی
سفر به استان سمنان
سفر به استان سیستان و بلوچستان
سفر به استان کرمان
سفر به استان یزد

به زودی منتشر می شود:

سفر به طبس، سفر به دره مرتضی علی، سفر به ازمیغان و دره کال جنی، سفر به روستای ماخونیک، سفر به نهبندان، سفر به فردوس، سفر به سربیشه، سفر به روستای دل سلم، سفر به چنشت، سفر به قائن، سفر به کویر حیدرآباد، سفر به خوسف، سفر به دیهوک، سفر به کویر اصفهک، صعود به قله باقران

 

به راحتی برنامه سفر مطابق با علایق و نیازهای خود را پیدا کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *